Sidhuvudbild
Meny

Detta är kommunens senaste förslag för det historiska, kulturella Odinslund!

Forslag-UBBO-001-2.jpg

På kommunens hemsida under Detaljplan för kvarteret Ubbo finns de olika dokumenten samlade.

Läs den Kulturhistoriska förundersökningen

Den medeltida strukturen som präglar domkyrkostadens kvarter, bebyggelse och torg skall bevaras

Bostadsbebyggelsen från 1700-, 1800- och tidigt 1900-tal med gårdar och uthus ska värnas och förändras med varsamhet

Odinslund - Uppsalas hjärta och hjärna

Min vision Odinslund - Uppsalas hjärta och hjärna bygger vidare på Michels tankar.

Hela Odinslund skall vara med - den skall upplevas som ett område.

Kommunen kan börja med att sätta ut parkbänkar, bord så att det finns pic-nic-platser. Många tar med sig matsäck, andra köper något på ett närbeläget ställe - här är Katedralkaféet ett val. Här slipper man vindarna som alltid viner på domkyrkoplan.

Carl Hårleman

Hårlemanska huvarna sedda från universitetsparken

Utveckla Odinslund som inspirerande plats för konstutövare

Utveckla-Odinslund.jpg

Michel Östlund bjuder in till strid - läs artikeln i UNT

Michel Östlund vill visa på allt det som Odinslund står för samt visa på lösningar.

Carl Hårleman

Mitt fjärde tema för min vision ”Odinslund - Uppsalas hjärta och hjärna” blir Carl Hårleman. Carl Hårleman måste vara den som gjort de största och flesta avtrycken på det utvidgade område som ”Odinslund - Uppsalas hjärta och hjärna” avser.

Efter branden 1702 fanns mycket att bygga upp. Hårleman verkade här på 1740- och 1750-talen som arkitekt för universitetet, domkyrkan och slottet men även som trädgårdsarkitekt. Slottet utformades som en helhet med de murmassor som fanns. Södra flygeln kortades, tyvärr försvann värdefull stuckatur, den planerade norra flygeln finns markerad. Ärkebiskopsgården sänktes en våning, byggdes senare på till vad den är idag. Gustavianum ändrades inne och ute där fritrappan från parken som gick till plan 2 togs bort och nya ingångar gjordes. Domkyrkan fick nya torn med de Hårlemanska huvarna. Det imponerande konsistoriehuset och domkapitelhuset kom till liksom andra byggnader i närheten som Theater Oeconomicum och Celsiushuset,

Hårleman kände Linné och utformade Linnéträdgården med dess orangeri liksom restaurering av slottsträdgården. Dessa och slottsträdgården i Österbybruk är exempel på bevarade trädgårdar. När Hårleman dör 1753 skriver Carl von Linné bedrövad om sin vän som "ville väl och vågade tala ut" och avslutar "Gud hielpe oss; hvem skall nu vara Hårleman?"

Kom och njut av konsten i Uppsala

Staffan Östlund Foto Birgitta Nordenman I Uppsala finns ett stor utbud av konst i de olika utomhusmiljöerna - redan vid Central-stationen möts man av Bror Hjorths iögon-fallande Näckens polska.

Mycket mer av Bror Hjorths konst finns i Bror Hjorths Hus som visar hans ateljé och bostad i kombination med temporära utställningar. Andra konstnärer som hör till staden och som är väl representerade här, det är Staffan Östlund, Olof Hellström, Istvan Varga och Bengt Kälde

Tag en runda i parkerna, där olika konstverk finns, se ODjuret i Artediparken av Katarina Sundqvist Zohari som hedrar kören OD.

Strosa längs Fyrisån, slå dig ner på någon av alla sittplatser som finns. Njut av Kajsa Mattas utsmyckning av Årummet. Skulpturen Jona som är uppvärmd vintertid hör till Uppsalas måsten. ,

En promenad på Gamla kyrkogården innebär möten med många kända namn - och konstverk.

Välkända konstnärer

Välkända konstnärer som Bertil Vallien, Oskar Reuterswärd, Johan Tobias Sergel, Michel Östlund, Astri Taube, Carina Ari, Tony Cragg, Sven X-et Erixon, Christian Eriksson, Arne Jones, Bengt Erland Fogelberg, Theodor Lundberg, Johan Niclas Byström, Ulla Viotti, Anders Widoff, Jan Svenungsson, Lars Widenfalk, Solveyg Schafferer med flera finns representerade runt om i Uppsala

Stadsbiblioteket är en pärla.

Virtual Friends Berit Sahlström Själva byggnaden av Carl Nyrén och tillbyggnaden av Werket arkitekter smäl-ter samman med ett bevarat handelshus. Tillbyggnaden har blivit en lyckad oas under lövverket.

Du missar väl inte hunden och bokmalen på väg in - eller väven Virtual friends av Berit Sahlström? Därinne får du spana efter Åke Pallarps koncentrat om Island

Njut av Kafé Kardemummas utbud - sommartid - på innergården. Där finns Sivert Lindbloms urna med Venus från Willendorf.

1600-tal

Olof Rudbeck  Foto Birgitta Nordenman Olof Rudbeck var ett universalgeni och om inte om varit - i form av stadsbranden 1702 - så hade vi haft mer att visa upp av allt det som han hann med under sina 72 år varav de flesta i Uppsala.

Hans energi och skaparkraft lever kvar och blommar - han är urfadern för staden botaniska trädgård. Anatomiska teatern är ett annat "storverk".

Olof Rudbeck d ä var en mångsidig vetenskapsman. Redan som ung anatomistuderande upptäckte han lymfkärlen och deras betydelse. Den medicinska undervisningen var vid den tiden ännu inte etablerad vid universitetet. Olof Rudbeck, som var mycket initiativrik och en god representant för den nya tidens idéer, medverkade till att den medicinska utbildningen och undervisningen utvecklades vid Uppsala universitet.

Olof Rudbeck utnämndes till professor i medicin med undervisningsskyldighet i bland annat anatomi. Han uppförde den anatomiska teatern på universitetets (Gustavianum) tak för att undervisa studenter och demonstrera människans anatomi för allmänheten.

1700-tal

Uppsala-slott-efter-Harleman-001-3.jpg Branden 1702 ödelade större delar av Uppsala. Det var mycket som behövde åtgärdas.

En viktig person på 1740- och 1750-talen var Carl Hårleman som hade uppdrag både som universitets-, dom-kyrko- och slottsarkitekt. Det är många byggnader som bär hans prägel. Han anlitades även till olika trädgårdarsanläggningar, bl a av Linné som han kände genom Vetenskapsakademien.

Bilden visar slottet efter Hårlemans renovering. Tavla från 1760-talet av Johan Sevenbom

1800-tal

Man kan konstatera att Jean Bernadotte var en lyckad rekrytering

En vandring som ger en inblick i något av allt Karl XIV Johan satsade på för att få fart på Sverige som lantbruk, sjukvård, infrastruktur, ekonomi, utbildning, fredliga ansatser. Kopplat till händelserna i Uppsala och övriga Uppland.

Landshövding Robert von Kraemer arbetade med samma tankar och lyckades göra "stordåd" med stöd från kungahuset - och sina medarbetare i länet. "Tänk vad den Kraemer var bra för staden, han byggde broar och planterade träd"

Karl XIV Johan, Oscar I och den senares barn och barnbarn var i Uppsala vid olika tillfällen och det finns många episoder med de familjer som var viktiga för dem.

Visste du att Karl Johan hade en förkärlek för jämtar och att Oskar II har övernattat i Huså?

|

Önskar er mysig advent!

Amaryllis-i-spis-2.JPG

Uppsalas hjärta o hjärna

Nathan Söderblom Konstnär Bror Hjorth Fred är ett tema

Nathan Söderblom fick Nobels fredspris 1930, Dag Hammar-skjöld 1961.

Uppsalas hjärta o hjärna

Amaryllis-2.JPG

Uppsalas hjärta o hjärna

Festligheter är ett annat tema

Kröningståget på väg mot kyrkan

Uppsalas hjärta o hjärna

Amaryllis-narbild.JPG

Uppsalas hjärta o hjärna

Träd är ett tredje

Odinslund-001-2.jpg

Uppsalas hjärta och hjärna

Amaryllis-solo.JPG

Uppsalas hjärta o hjärna

Carl Hårleman är det fjärde

Uppsala-slott-efter-Harleman-001-3.jpg

Uppsalas hjärta och hjärna

Amaryllis-narbild.JPG

Logga in Hemsida från Lawebb Logga in