Sidhuvudbild
Meny

Stadsbiblioteket är en pärla.

Virtual Friends Berit Sahlström Själva byggnaden av Carl Nyrén och tillbyggnaden av Werket arkitekter smäl-ter samman med ett bevarat handelshus. Tillbyggnaden har blivit en lyckad oas under lövverket.

Du missar väl inte hunden och bokmalen på väg in - eller väven Virtual friends av Berit Sahlström? Därinne får du spana efter Åke Pallarps koncentrat om IslandNjut av Kafé Kardemummas utbud under träden på innergården. Där finns Sivert Lindbloms urna med Venus från Willendorf (en gång portad från Facebook).

Kom och njut av konsten i Uppsala

Staffan Östlund Foto Birgitta Nordenman I Uppsala finns ett stor utbud av konst i de olika utomhusmiljöerna - redan vid Central-stationen möts man av Bror Hjorths iögon-fallande Näckens polska.

Mycket mer av Bror Hjorths konst finns i Bror Hjorths Hus som visar hans ateljé och bostad i kombination med temporära utställningar. Andra konstnärer som hör till staden och som är väl representerade här, det är Staffan Östlund, Olof Hellström, Istvan Varga och Bengt Kälde

Tag en runda i parkerna, där olika konstverk finns, se ODjuret i Artediparken av Katarina Sundqvist Zohari som hedrar kören OD.

Strosa längs Fyrisån, slå dig ner på någon av alla sittplatser som finns. Njut av Kajsa Mattas utsmyckning av Årummet. Skulpturen Jona som är uppvärmd vintertid hör till Uppsalas måsten. ,

En promenad på Gamla kyrkogården innebär möten med många kända namn - och konstverk.

Välkända konstnärer

Välkända konstnärer som Bertil Vallien, Oskar Reuterswärd, Johan Tobias Sergel, Astri Taube, Carina Ari, Tony Cragg, Sven X-et Erixon, Christian Eriksson, Arne Jones, Bengt Erland Fogelberg, Theodor Lundberg, Johan Niclas Byström, Ulla Viotti, Anders Widoff, Jan Svenungsson, Lars Widenfalk, Solveyg Schafferer med flera finns representerade runt om i Uppsala

Upptäck Uppland

De olika Vallonbruken runt om i Uppland är rik på spännande historia. Det är vackra miljöer och de har mycket att visa upp och lära ut.

UNT har visat på brukens potential och vikten av att göra något innan det är försent - läs och inspireras av de olika artiklarna!

Hemlig kultursatsning på gång

Vallonbruken är ett världsarv

Här har du dina bruk

Upplands bruksmiljöer hotas av förfall

Upptäck Uppsala

Gå på upptäcktsfärd i Uppsala! Alla känner till domkyrkan och dess skatter, men här finns så mycket mer.

Bastion Styrbiskop Foto B Nordenman Gustav Vasa statyn på borggården DSCN4783.JPG

1600-tal

Olof Rudbeck  Foto Birgitta Nordenman Olof Rudbeck var ett universalgeni och om inte om varit - i form av stadsbranden 1702 - så hade vi haft mer att visa upp av allt det som han hann med under sina 72 år varav de flesta i Uppsala.

Hans energi och skaparkraft lever kvar och blommar - han är urfadern för staden botaniska trädgård. Anatomiska teatern är ett annat "storverk".

1700-tal

Uppsala-slott-efter-Harleman-001-3.jpg Branden 1702 ödelade större delar av Uppsala. Det var mycket som behövde åtgärdas.

En viktig person på 1740- och 1750-talen var Carl Hårleman som hade uppdrag både som universitets-, domkyrko- och slottsarkitekt. Det är många byggnader som bär hans prägel. Han anlitades även till olika trädgårdarsanläggningar, bland annat av Linné som han kände genom Vetenskapsakademien.

Bilden visar slottet efter Hårlemans renovering. Tavla från 1760-talet av Johan Sevenbom

1800-tal

Man kan konstatera att Jean Bernadotte var en lyckad rekrytering

En vandring som ger en inblick i något av allt Karl XIV Johan satsade på för att få fart på Sverige som lantbruk, sjukvård, infrastruktur, ekonomi, utbildning, fredliga ansatser. Kopplat till händelserna i Uppsala och övriga Uppland.

Landshövding Robert von Kraemer arbetade med samma tankar och lyckades göra "stordåd" med stöd från kungahuset - och sina medarbetare i länet. "Tänk vad den Kraemer var bra för staden, han byggde broar och planterade träd"

Karl XIV Johan, Oscar I och den senares barn och barnbarn var i Uppsala vid olika tillfällen och det finns många episoder med de familjer som var viktiga för dem.

Visste du att Karl Johan hade en förkärlek för jämtar och att Oskar II har övernattat i Huså?

Procession mot kyrkan

Procession mot kyrkan Illustration Göte Göransson

Erik XIV:s kröning - den 29 juni 1561 - hör till de mest storslagna statsceremonierna i Sveriges historia.

Nytt datum

Vandringen om Erik XIV:s kröning den 29 juni blev fulltecknad.

Det blev också några missförstånd så jag kommer att ge en ny vandring i augusti. Datumet kommer att presenteras här.

Ni som vill finnas med på sändlistan för mitt Magnoliablad sänder in namn och e-postadress. Jag arbetar med förhandsanmälan och svarar på alla anmälningar så att du/ni vet om du/ni kommer med på vandringen.

Nästa vandring

Erik-XIV-fran-kyrkan-001-2.jpg

Logga in Hemsida från Lawebb Logga in