Sidhuvudbild
Meny

1600-tal

1600-talet var ett dynamiskt århundrade, inte minst i Uppsala med omnejd. Det innehöll Sveriges stormaktstid - men det började oroväckande....

Den 20 mars 1600 blev fem adelsmän dödade i det som kom att kallas Linköpings blodbad. En av herrarna, Gustav Banér, begravdes 1629 i Uppsala domkyrka

Defenestration-prague-1618-50.jpg

30-åriga kriget

Kriget startade efter att ett par kejserliga ämbetsmän kastas ut genom fönstren från borgen i Prag - det sägs att de landade på halmbalar. Året var 1618 - Gustav II Adolf landsteg först vid midsommartiden 1630 med sin armé vid Oders mynning. Han hann inte vara med så många månader, dog i slaget vid Lützen 1632.

Utbildning

Johan Skytte förordnades 1602 till Gustav Adolfs lärare, ett beslut som gav positiva vibbar till Uppsala.

Gustavianum byggs, antalet professurer ökar kraftigt, universitetsbiblioteket inrättas.

1622 inrättar Johan Skytte den skytteanska professuren i vältalighet och statskunskap.

1624 De gustavianska arvegodsen, som blir universitetets ekonomiska grundval, doneras av Gustav II Adolf.

Olof Rudbeck

Olof Rudbeck kommer till Uppsala 1648,

Magnus Gabriel De la Gardie

De finns fortfarande kvar

1627 - Orkesterverksamhet, som är ursprunget till Kungl. Akademiska kapellet, tar sin början.

1655 - Botaniska trädgården anlades av universalgeniet Olof Rudbeck den äldre, professor i medicin. Den är den äldsta botaniska trädgården i Sverige.

1663 - Uppsala universitets ridundervisning är den näst äldsta organiserade undervisningen efter Spanska ridskolan i Wien.

Uppsalaslott0013.jpg

Slottet som ligger ståtligt på Kasåsen började byggas på 1540-talet av Gustav Vasa. Det var tänkt som en befästning och byggdes med den senaste tekniken från Italien, Konsten på Slottet kan ses vid olika evenemang och privata visningar

Skytteanum

DSCN3062.JPG

Skytteanum har fått sitt namn efter Johan Skytte som var den som skänkte gården 1622 som bostad till den nyinrättade skytteanska professuren.

Gårdslänga

GardslanganGeijersgarden.jpg

Övre Slottsgatan

Övre Slottsgatan Foto: B Nordenman

Underbara kvarter att vandra i.

Här finns informativa skyltar och du kan läsa var olika författare har bott, även en rackare. Byalaget fortsätter vårda området de lyckades rädda.

Studentområdet Rackarberget ligger nära, där bor andra rackare.

Edlingska hörnan

Edlingska gården Foto Scribo Låt Edlingska gården bli utgångs-punkt för din vandring - eller flera om du inte hinner/orkar allt på en gång.

Runt hörnet, på Kyrkogårdsgatan ligger Arrheniuska gården. Här har Agnes Wold vuxit upp liksom hennes morfar Svante Arrhenius. Gå in genom grinden och ta en stilla promenad förbi huset och ut på andra sidan.

Fortsätt Kyrkogårdsgatan (norrut) och du passerar Katedralskolan efter ett par kvarter. Därefter kommer du till Biotopia som du inte skall missa. Utanför museet står Hanna Belings Vildsvinsunge - och över hela glaspartiet mot Vasaparken finns Fågel, fisk eller mittemellan av Ulla Fries. Ute i parken står Roland Perssons Natura Armanium. Ett skåp för natursaker - alltså mycket att spana in.

På andra sidan

På andra sidan Kyrkogårdsgatan finns Ekonomikum där skydds-rummet gjorts om till två läsesalar - så läckert. På parksidan finns två konstverk av Liss Erikson - Manlig torso och Paret.

Till vänster om Ekonomikum ligger Musicum och Observatorieparken med det gamla Observatoriet.

Fortsätter man över S:t Johannesgatan kommer man till Gamla kyrkogården med vackra miljöer, konstverk och mycken historik.