Sidhuvudbild
Meny

Affärslivet

Butikerna hälsar er varmt välkomna!

DSCN5250.JPG I de centrala delarna finns ett stort utbud av affärer med allt från olika mindre butiker till gallerior.

Här erbjuds rofylld shopping i historisk miljö - promenera i stans gränder och på gågator och torg och upptäck vad som erbjuds.

Här finns mindre butiker med personlig service, med ett sortiment som inte finns överallt och butikerna ligger relativt nära varandra - i trevliga miljöer

Affärerna sätter en ära i att ge dig den service som du förväntar dig att få. Har du otur med vädret så finns de olika galleriorna men förstås även caféer och restauranger..

Oberoende om du vill handla på stormarknad eller strosa omkring på stan så når du allt inom en kvart

Parkernas stad

Fyrisan_vid_Hornan_10.JPG Runt om i Uppsala finns kaféer, matställen, grönområden där du kan slå dig ner och njuta – och precis som i butikerna hålla distans till andra personer.

Fyrisån som rinner genom Uppsala har blivit stadens vardagsrum med sina härliga sittplatser längs den östra stranden.

Årummet har många konstverk som du kanske inte upptäcker - så spana längs bänkarna.

Varva besök i butiker med paus och kultur

dombron_uppsala_1a.jpg För mig kan en runda i Uppsala vara som en motsvarande i Florens eller någon annan stad med kultur, shopping, kaféer och matställen i varenda kvarter.

Även här kan du gå upp på en höjd och njuta av utsikten, även här kan du hitta en charmig bro och även här kan du få italiensk mat o dryck och hitta någon som vill pratat italienska med dig - liksom möten med mat och människor från olika kulturer.

Uppsala är en internationell stad.

Uppsalaslott0013.jpg

Slottet som ligger ståtligt på Kasåsen började byggas på 1540-talet av Gustav Vasa. Det var tänkt som en befästning och byggdes med den senaste tekniken från Italien, Konsten på Slottet kan ses vid olika evenemang och privata visningar

Skytteanum

DSCN3062.JPG

Skytteanum har fått sitt namn efter Johan Skytte som var den som skänkte gården 1622 som bostad till den nyinrättade skytteanska professuren.

Gårdslänga

GardslanganGeijersgarden.jpg

Övre Slottsgatan

Övre Slottsgatan Foto: B Nordenman

Underbara kvarter att vandra i.

Här finns informativa skyltar och du kan läsa var olika författare har bott, även en rackare. Byalaget fortsätter vårda området de lyckades rädda.

Studentområdet Rackarberget ligger nära, där bor andra rackare.

Edlingska hörnan

Edlingska gården Foto Scribo Låt Edlingska gården bli utgångs-punkt för din vandring - eller flera om du inte hinner/orkar allt på en gång.

Runt hörnet, på Kyrkogårdsgatan ligger Arrheniuska gården. Här har Agnes Wold vuxit upp liksom hennes morfar Svante Arrhenius. Gå in genom grinden och ta en stilla promenad förbi huset och ut på andra sidan.

Fortsätt Kyrkogårdsgatan (norrut) och du passerar Katedralskolan efter ett par kvarter. Därefter kommer du till Biotopia som du inte skall missa. Utanför museet står Hanna Belings Vildsvinsunge - och över hela glaspartiet mot Vasaparken finns Fågel, fisk eller mittemellan av Ulla Fries. Ute i parken står Roland Perssons Natura Armanium. Ett skåp för natursaker - alltså mycket att spana in.

På andra sidan

På andra sidan Kyrkogårdsgatan finns Ekonomikum där skydds-rummet gjorts om till två läsesalar - så läckert. På parksidan finns två konstverk av Liss Erikson - Manlig torso och Paret.

Till vänster om Ekonomikum ligger Musicum och Observatorieparken med det gamla Observatoriet.

Fortsätter man över S:t Johannesgatan kommer man till Gamla kyrkogården med vackra miljöer, konstverk och mycken historik.