Sidhuvudbild
Meny

Affärslivet

Butikerna hälsar er varmt välkomna!

DSCN5250.JPG I de centrala delarna finns ett stort utbud av affärer med allt från olika mindre butiker till gallerior.

Här erbjuds rofylld shopping i historisk miljö - promenera i stans gränder och på gågator och torg och upptäck vad som erbjuds.

Här finns mindre butiker med personlig service, med ett sortiment som inte finns överallt och butikerna ligger relativt nära varandra - i trevliga miljöer

Affärerna sätter en ära i att ge dig den service som du förväntar dig att få. Har du otur med vädret så finns de olika galleriorna men förstås även caféer och restauranger..

Oberoende om du vill handla på stormarknad eller strosa omkring på stan så når du allt inom en kvart

Parkernas stad

Fyrisan_vid_Hornan_10.JPG Runt om i Uppsala finns kaféer, matställen, grönområden där du kan slå dig ner och njuta – och precis som i butikerna hålla distans till andra personer.

Fyrisån som rinner genom Uppsala har blivit stadens vardagsrum med sina härliga sittplatser längs den östra stranden.

Årummet har många konstverk som du kanske inte upptäcker - så spana längs bänkarna.

Varva besök i butiker med paus och kultur

dombron_uppsala_1a.jpg För mig kan en runda i Uppsala vara som en motsvarande i Florens eller någon annan stad med kultur, shopping, kaféer och matställen i varenda kvarter.

Även här kan du gå upp på en höjd och njuta av utsikten, även här kan du hitta en charmig bro och även här kan du få italiensk mat o dryck och hitta någon som vill pratat italienska med dig - liksom möten med mat och människor från olika kulturer.

Uppsala är en internationell stad.

Politiker - de yngre

Ju yngre politikerna blir desto mer ser de folk med livserfarenhet som främmande, kanske hotfulla.

Bo Pellnäs 2020

De besvärliga

De är mycket besvärliga, de där människorna som lever den demokrati du själv anser dig ha en självklar rätt till

Ola Larsmo 2013

Roterande kula

DSCN56862.jpg

Den roterande kulan är ett super-intressant föremål - konstverk - som inte är så lätta att hitta till här i Uppsala. Den står utanför SGU på Villavägen 18

Kulan väger omkring 1,5 ton, fundamentet omkring 5 ton.
Stenkula och fundament är tillverkade i gnejs som brutits i Getinge stenbrott. Konstverket är tillverkat av Naturstein Roll i Tyskland

Årummet

Fyrisån bidrar starkt till trivseln i centrala Uppsala och dess omgiv-ningar. Den kan inte fullt ut mäta sig med Seine, men här finns såväl kastanjer som bokstånd och husbå-tar längs stränderna. Bryggor, ser-veringar och parkbänkar ger möjlig-heter till mysiga möten, till prome-nader och olika typer av aktiviteter längs stränderna.

Vandra längst Fyrisån

Årummet vid Hörnan Foto B Nordenman Anders Allard är en skicklig fotograf som vandrat längs åns båda sidor. Sträckan Islandsbron - Vindbron och tillbaka som mäter 5-6 km.
.
Följ med på hans vandring. Klicka upp bilderna till helskärm och följ med på promena-den.

Vyer kring Fyrisån

Foto Anders Allard

Längs vägen...

Vandringen börjar mellan Flustret som är en anrik restaurang vackert belägen vid Svandammen.och Pumphuset och fortsätter genom Stadsträdgården.ner till Vindbron.
Vill du ta del av historiken - läs Sribos genomgång.