Sidhuvudbild
Meny

De la Gardie

Släkten De la Gardie

Ponce d´Escouperie kom till Sverige 1565, han ingick då i en dansk garnison som försvarade Varbergs fästning. Han tillfångatogs när fästningen föll och övergick sedan till den svenska sidan.

Han var son till en köpman. I samband med sidbytet bytte han även namn och tog sig namnet Pontus De la Gardie. Han uppfann även en adelstitel från ett gods i närheten av sitt barndomshem.

Han gifte sig med Sofia Gyllenhielm, Johan III:s utomäktenskapliga dotter De fick en son, Jakob De la Gardie, som snart miste båda sina föräldrar.

Jacob De la Gardie gifte sig med Ebba Brahe som varit Gustav Adolfs käresta. Jacob blev 1619 guvernör i Estland och senare generalguvernör i Livland.

Magnus Gabriel De la Gardie

Jakob De la Gardie och Ebba Brahe fick 12 barn. Två av barnen dog innan Magnus föddes 1622 i Reval (Tallin). Magnus flyttade med modern och syskon till Stockholm. Där fick han undervisning av informator tnär han var 13 år flyttade han till Uppsala och skrevs in vid universitetet.

Magnus Gabriel De la Gardie visade direkt när kom hit 1635 att undervisning och kunskap var hedersord. Höll ett tal på latin för lärare och familj. Blev rector illustria. Vid 18 års ålder - en stor bildningsresa till utlandet, framför allt vid för att studera i Paris och vid universitet i Nederländerna

Universitetskansler

Magnus Gabriel De la Gardie var en betydelsefull person för livet i Uppsala - och i 1600-talets Sverige.

Magnus Gabriel De la Gardie visade direkt när kom hit 1635 att undervisning och kunskap var hedersord.
Efter fem år reste reste han utomlands för att studera i Paris och vid universitet i Nederländerna

Universitetet kom att betyda mycket för De la Gardie. Han blev utnämnd till universitetskansler efter Axel Oxenstierna som dog 1654.

Olof Rudbeck d ä var en

Donator

Magnus Gabriel De la Gardie blev en stor donator främst till Carolina Rediviva.

Familjen

Jacob De la Gardie tillhörde en fransk släkt som inte var så blåblodig som hans far Pontus hade presenterat när han kom till Sverige, men både Pontus och Jacob var framgångsrika på slagfältet.
Ebba Brahe och Gustav II Adolf skapade planer och önskade gifta sig, men det tilläts inte.

Ebba Brahe och Jacob De la Gardie gifte sig 1618 och deras lyckade äktenskap varade till 1652, då han dog - de fick 14 barn.

Han föddes 1622 i Reval som fjärde barnet till Jacob De la Gardie och Ebba Brahe, men kom snart att bli familjens äldsta barn.

1628 flyttade barnen med sin mamma till Sverige. De började då undervisas av en informator

Ebba Brahe visade sig vara en mycket skicklig kvinna och
Hon grundade bland annat Jacobstad i Finland som namngavs till minne av hennes man.

Slott i Uppland

Wenngarn kom att bli ett kärt boende för Magnus Gabriel De la Gardie och hans hustru. Han utvecklade slottet och parken och det var det slott som han fick behålla efter reduktionen.

Slottet och dess omgivningar har blivit upprustade, den vackra kyrkan finns kvar. I nära samarbete med Olof Rudbeck d ä skapades en imponerande parkanläggning som delvis rustades upp när slottet fick ny ägare.

Olof Rudbeck byggde pomerans- och lusthus till många adelsmän. De gjordes i ordning i Uppsala, plockades ner och fraktades på båt tll slotten.

Mängder av växtmaterial köptes från Nederländerna. Olof Rudbeck behövde till sina anläggningar, främst i Uppsala och resterande gick till slott som Wenngarn och Jacobsdal

Ekholmen är ett annat slott som han fick ärva, men lämna ifrån sig

Stubbe.jpg

Granpyramiderna förnyas

Det är nu dags att byta ut granpy-ramiderna, granhäckarna och hagtornsträden i Botaniska träd-gårdens barockdel.

Projektet har redan börjat. 50 gran-pyramider och 360 meter granhäck har tagits ned. Våren 2023 planteras nya granar och 16 nya hagtornsträd.

Li Bennich-Björkmans nya bok

Det fanns inte ...

Sverige 500 år

Fira Sverige 500 år den 6:e juni 2023
Under 2023 firar Sverige 500 års jubileum. Det är då 500 år sedan Gustav Vasa valdes till Sveriges kung den 6 juni vid riksmötet i Strängnäs. Där och då blev Sverige självständigt och har varit det sen dess. Därför firar vi varje år Sveriges nationaldag den 6 juni.

https://sverige500ar.se

Gustav Vasa 500 år

2023 uppmärksammar vi att det är 500 år sedan Gustav Eriksson blev vald till Sveriges kung. Här har vi samlat spännande läsning om Gustav Eriksson och de fastigheter som har anknytning till hans liv och värv.

https://sfv.se/upptack-mer/gustav-vasa/

Uppsala domkyrka

Den 6 juni i år är det 500 år sedan Gustav Vasa valdes till kung

Välkommen på temavisningar söndag 5 mars och söndag 16 april. Då får du möta Gustav Vasa och Margareta Eriksdotter Leijonhufvud (gestaltade av guiderna Bengt och Fredrica) och höra dem berätta om sin familj och sin samtid,

Värderingarna har kanske förändrats sedan 1500-talet, men samma frågor och teman som engagerade människorna då intresserar oss än idag.

Vasajubileum på Gripsholms slott

Gustav Vasa 500 år
På Vasaborgen Gripsholm, med landets bäst bevarade miljöer från Vasakungarnas tid, uppmärksammas Vasajubileet genom föredrag, konsertserie och temavisningar.

2023 är ett jubileumsår för Sverige i dubbel bemärkelse. H.M. Konungen firar 50 år på tronen och det är 500 år sedan Gustav Vasa valdes till Sveriges kung vid riksmötet i Strängnäs den 6 juni 1523 – en händelse som fick stor betydelse för Sveriges utveckling.

Vasajubileet präglar året på Gripsholms slott. Det blir föredrag, konserter, visningar, barnaktiviteter och parkpromenader, med fokus på borgen, försvaret, politiken och familjen.

– Femhundraårsminnet av kungavalet i Strängnäs sätter strålkastarljuset på Gripsholm, som nationalmonument och som det slott i Sverige som mer än något annat förknippas med Gustav Vasa. Ur alla vinklar blir han belyst och diskuterad under 2023.

Gustav Eriksson av Vasaätten är besynnerligt aktuell, trots de femhundra år som förflutit sedan kungavalet. Han är den skickligaste politikern som Sverige någonsin haft. För historiker, journalister, författare och inte minst vanligt folk väcker han fortfarande starka känslor och åsikter. Mer än någon kung ur det förflutna är han ständigt rykande aktuell, säger Jim Sjöberg, slottsuppsyningsman på Gripsholms slott.

Gripsholms Vasa-år startar i april med föredrag, temavisningar från maj, konsertserie med jubileumstema under sensommaren och en föredragsserie under hösten. Även årets påsk- och höstlov har tema Vasa. Bland föredragshållarna finns idéhistorikern Karin Tegenborg Falkdalen, med ett särskilt intresse för kvinnorna inom monarkin, och historikern David Lindén, som specialiserat sig på maktens eviga mekanismer.

Veckorna kring Nationaldagen 6 juni kommer att uppmärksammas extra!

Detaljerat program och biljetter släpps den 1 mars.
Det samlade programmet finns på http://www.kungligaslotten.se/vasa500

Den 12 januari 1528, fyra år och sju månader efter att han blivit vald till kung, kröntes Gustav i Uppsala domkyrka till Sveriges konung.

Kalmar slott

I år är det 500 år sedan Gustav Vasa blev vald till kung. Det innebär att det blir ett historiskt år som kommer att uppmärksammas i hela Sverige.

Redan 2020 uppmärksammade Kalmar Slott detta med en utställning. Nu har utställningen Gustav Vasa talar ur skägget, en utställning om makt, åter intagit Kalmar Slott.

Utställningen visas från den 8 december 2022 till den 5 mars 2023.

https://kalmarslott.se/utstallningar/gustav-vasa

Strängnäs

Det var här han valdes till kung - för 500 år sedan - det som firas runt om i Sverige i år.

https://www.strangnas.se/uppleva-och-gora/500-arsresan

Intåget 1523

Midsommar 2023 är det 500 år sedan Gustav Eriksson Vasa gjorde sitt intåg i Stockholm efter ett mer än två år långt krig. Det vill vi fira med ett stort reenactment av intåget i en historisk parad som kommer involvera många olika grupper av deltagare, alla med anknytning till dagen och tiden.

Kom och fira 500-årsdagen av Stockholms befrielse och Sveriges självständighet!

https://www.vasasintag2023.se/