Sidhuvudbild
Meny

De la Gardie

Släkten De la Gardie

Ponce d´Escouperie kom till Sverige 1565, han ingick då i en dansk garnison som försvarade Varbergs fästning. Han tillfångatogs när fästningen föll och övergick sedan till den svenska sidan.

Han var son till en köpman. I samband med sidbytet bytte han även namn och tog sig namnet Pontus De la Gardie. Han uppfann även en adelstitel från ett gods i närheten av sitt barndomshem.

Han gifte sig med Sofia Gyllenhielm, Johan III:s utomäktenskapliga dotter De fick en son, Jakob De la Gardie, som snart miste båda sina föräldrar.

Familjen

Universitetskansler

Magnus Gabriel De la Gardie var en betydelsefull person för livet i Uppsala - och i 1600-talets Sverige.

Magnus Gabriel De la Gardie visade direkt när kom hit 1635 att undervisning och kunskap var hedersord.
Efter fem år reste reste han utomlands för att studera i Paris och vid universitet i Nederländerna

Universitetet kom att betyda mycket för De la Gardie. Han blev utnämnd till universitetskansler efter Axel Oxenstierna som dog 1654.

Olof Rudbeck d ä var en

Donator

Magnus Gabriel De la Gardie blev en stor donator främst till Carolina Rediviva.

Familjen

Jacob De la Gardie tillhörde en fransk släkt som inte var så blåblodig som hans far Pontus hade presenterat när han kom till Sverige, men både Pontus och Jacob var framgångsrika på slagfältet.
Ebba Brahe och Gustav II Adolf skapade planer och önskade gifta sig, men det tilläts inte.

Ebba Brahe och Jacob De la Gardie gifte sig 1618 och deras lyckade äktenskap varade till 1652, då han dog - de fick 14 barn.

Han föddes 1622 i Reval som fjärde barnet till Jacob De la Gardie och Ebba Brahe, men kom snart att bli familjens äldsta barn.

1628 flyttade barnen med sin mamma till Sverige. De började då undervisas av en informator

Ebba Brahe visade sig vara en mycket skicklig kvinna och
Hon grundade bland annat Jacobstad i Finland som namngavs till minne av hennes man.

Slott i Uppland

Wenngarn kom att bli ett kärt boende för Magnus Gabriel De la Gardie och hans hustru. Han utvecklade slottet och parken och det var det slott som han fick behålla efter reduktionen.

Slottet och dess omgivningar har blivit upprustade, den vackra kyrkan finns kvar. I nära samarbete med Olof Rudbeck d ä skapades en imponerande parkanläggning som delvis rustades upp när slottet fick ny ägare.

Olof Rudbeck byggde pomerans- och lusthus till många adelsmän. De gjordes i ordning i Uppsala, plockades ner och fraktades på båt tll slotten.

Mängder av växtmaterial köptes från Nederländerna. Olof Rudbeck behövde till sina anläggningar, främst i Uppsala och resterande gick till slott som Wenngarn och Jacobsdal

Ekholmen är ett annat slott som han fick ärva, men lämna ifrån sig

Hållplats Saluhallen och Stadsbiblioteket

Busshållplatserna Saluhallen och Stadsbiblioteket är förstärkta under Stora torgets ombyggnation.

Där går nu även linje 2 och linje 7. Båda linjerna har tät trafik och passerar Carolina Rediviva, Uppsala slott och Botaniska trädgården på vägen till och från S:t Eriks torg.

Linje 2 går till Gamla Uppsala Museum

Linje 6 och linje 9 har sina normala sträckningar.

Kommer du till Uppsala med buss eller tåg via Resecentrum kan du välja linje 9 till Stadsbiblioteket. Där kan du byta till linje 2 eller 7, åka till nästa hållplats Saluhallen eller ta en promenad över Fyrisån på 2,5 kvarter - vackert fotoläge från bron.

Åt andra hållet går linje 9 till Sävja kyrka och Linnés Sävja.

Hållplats Stadsbiblioteket.ger kortaste gångväg till Linnéträdgården

Se dig omkring när du klivit av bussen. Kommer du från city har du Smålands nation bakom ryggen. Kyrkans Hus ligger på andra sidan gatan och till höger öppnar sig Universitetsparken och Uppsala universitetshus.

Kyrkans Hus är det nationella kyrkokansliet - arbetar med frågor som rör hela Svenska kyrkan. Ärkebiskopen Antjé Jackelé har sitt kansli där Kyrkokansliet företräder också Svenska kyrkan i utlandet.

Kommer du från området runt Carolina Rediviva och Botaniska trädgården har du det välkända - för alla nostalgiker - Ofvandahls Hovkonditoriet på anda sidan gatan och bakom ryggen ligger Kulturkvarteret Walmstedtska gården