Sidhuvudbild
Meny

Drottninggatan

Uppsalabiografen, Hotell Oden Drottninggatan är fylld av intressant historik allt ifrån drottning Kristina, den världs-berömda, som ligger begravd i Peterskyrkan i Rom bland påvar. Hon bodde ofta på slottet och har gett dignitet åt gatunamnet.

Gatan har alltid sjudit av liv och gör så än idag – det här var ”Draget”. Här fanns kaféer som Lill-Gunnars, biograferna Spegeln och Grand på Trädgårdsgatan och Gästis som blev Stadshotellet med annexet runt hörnet.

Vid Nedre Slottsgatan låg Hotell Oden och där öppnade Upsala Biografen. Här står nuförtiden det pampiga Hantverksföreningens hus med Slottsbiografen - Ingmar Bergmans "egen"

Stort utbud

Drottninggatans butiker Nu finns här Bergmans, Cameo Design, Miramar Fashion, J W Larsson och Stil

Drottninggatans butiker har en egen Facebooksida.

Butikernas motto är:
Det är viktigt för oss att se till att du alltid får det där "lilla extra”. Och det får man på Drottninggatan.

Övriga är Jacquelines Blommor & Blad, Rediviva Optik, Läslusen, Mäster Arnes skrädderi, Odhner design konst antik, Korrens kuriosa, Seriezonen med flera

Mat o dryck

Arrenius & company, Légume m fl serveringar.

Uppsalaprofiler

Ingrid Skerfe-Nilsson var en uppskattad konstnär och samtidigt en driftig och framgångsrik affärskvinna som många av oss kommer ihåg. Hennes ryor var en stor artikel som dels såldes färdiga, man kunde även köpa material till ryorna - botten, garn och mönster - som var ett omtyckt alternativ.

M. Charlotte Svensson övertog i början av 1880-talet handsk- och parfymaffären på Drottninggatan 4. Det var en slags galanterihandel som även kvinnor kunde tänkas äga. Hon hade från den tid hon kom till Uppsala varit anställd hos källarmästare Hultberg som ägde den förnäma Phoenix på Fyris torg

Stora personligheter

Bol-Viktor Antikvariatsbokhandlare Viktor Persson, känd endast som Bok-Viktor, startade Antikvariat Bokfenix i början av 1950-talet på Drottning-gatan 3.

Många generationer uppsala-studenter lärde känna honom. Det finns ett otal av berättel-ser om honom. Han hittade alltid den efterfrågade boken, något som kan verka förvånande när man ser fotot.

I maj 1980 inträffade en brand på Drottninggatan och många av böckerna förstördes av vattenskador.

Foto: Henrik Zetterberg

Antikvariat Bokfenix återuppstod sedan vid hörnet Kungsängsgatan/ Kålsängsgränd. En tid senare vid Klostergatan, och slutligen vid hörnet Skolgatan/Rundelsgränd

Nu kan man prata med honom under en hårdare bok på Gamla kyrkogården

Sven Ruthberg

Sven Ruthberg var legendarisk chef för Uppsala Turistbyrå och även ciceron/guide. Han ansåg att "ciceron" var en mer träffande titel och han var den mest berömde, originelle och underhållande ciceronen.

I Företalet till sin bok Vårt Uppsala skriver han att
Uppsala är en plats, dit varje svensk en gång i livet som till ett Mecka borde vallfärda för att veta med sig att ha lärt känna sitt land.

Jag instämmer och hoppas att Uppsala snart får tillbaka sin Turistbyrå med personer som tycker om att dyka in i allt som finns - och presentera det på olika språk.

Stubbe.jpg

Granpyramiderna förnyas

Det är nu dags att byta ut granpy-ramiderna, granhäckarna och hagtornsträden i Botaniska träd-gårdens barockdel.

Projektet har redan börjat. 50 gran-pyramider och 360 meter granhäck har tagits ned. Våren 2023 planteras nya granar och 16 nya hagtornsträd.

Li Bennich-Björkmans nya bok

Det fanns inte ...

Sverige 500 år

Fira Sverige 500 år den 6:e juni 2023
Under 2023 firar Sverige 500 års jubileum. Det är då 500 år sedan Gustav Vasa valdes till Sveriges kung den 6 juni vid riksmötet i Strängnäs. Där och då blev Sverige självständigt och har varit det sen dess. Därför firar vi varje år Sveriges nationaldag den 6 juni.

https://sverige500ar.se

Gustav Vasa 500 år

2023 uppmärksammar vi att det är 500 år sedan Gustav Eriksson blev vald till Sveriges kung. Här har vi samlat spännande läsning om Gustav Eriksson och de fastigheter som har anknytning till hans liv och värv.

https://sfv.se/upptack-mer/gustav-vasa/

Uppsala domkyrka

Den 6 juni i år är det 500 år sedan Gustav Vasa valdes till kung

Välkommen på temavisningar söndag 5 mars och söndag 16 april. Då får du möta Gustav Vasa och Margareta Eriksdotter Leijonhufvud (gestaltade av guiderna Bengt och Fredrica) och höra dem berätta om sin familj och sin samtid,

Värderingarna har kanske förändrats sedan 1500-talet, men samma frågor och teman som engagerade människorna då intresserar oss än idag.

Vasajubileum på Gripsholms slott

Gustav Vasa 500 år
På Vasaborgen Gripsholm, med landets bäst bevarade miljöer från Vasakungarnas tid, uppmärksammas Vasajubileet genom föredrag, konsertserie och temavisningar.

2023 är ett jubileumsår för Sverige i dubbel bemärkelse. H.M. Konungen firar 50 år på tronen och det är 500 år sedan Gustav Vasa valdes till Sveriges kung vid riksmötet i Strängnäs den 6 juni 1523 – en händelse som fick stor betydelse för Sveriges utveckling.

Vasajubileet präglar året på Gripsholms slott. Det blir föredrag, konserter, visningar, barnaktiviteter och parkpromenader, med fokus på borgen, försvaret, politiken och familjen.

– Femhundraårsminnet av kungavalet i Strängnäs sätter strålkastarljuset på Gripsholm, som nationalmonument och som det slott i Sverige som mer än något annat förknippas med Gustav Vasa. Ur alla vinklar blir han belyst och diskuterad under 2023.

Gustav Eriksson av Vasaätten är besynnerligt aktuell, trots de femhundra år som förflutit sedan kungavalet. Han är den skickligaste politikern som Sverige någonsin haft. För historiker, journalister, författare och inte minst vanligt folk väcker han fortfarande starka känslor och åsikter. Mer än någon kung ur det förflutna är han ständigt rykande aktuell, säger Jim Sjöberg, slottsuppsyningsman på Gripsholms slott.

Gripsholms Vasa-år startar i april med föredrag, temavisningar från maj, konsertserie med jubileumstema under sensommaren och en föredragsserie under hösten. Även årets påsk- och höstlov har tema Vasa. Bland föredragshållarna finns idéhistorikern Karin Tegenborg Falkdalen, med ett särskilt intresse för kvinnorna inom monarkin, och historikern David Lindén, som specialiserat sig på maktens eviga mekanismer.

Veckorna kring Nationaldagen 6 juni kommer att uppmärksammas extra!

Detaljerat program och biljetter släpps den 1 mars.
Det samlade programmet finns på http://www.kungligaslotten.se/vasa500

Den 12 januari 1528, fyra år och sju månader efter att han blivit vald till kung, kröntes Gustav i Uppsala domkyrka till Sveriges konung.

Kalmar slott

I år är det 500 år sedan Gustav Vasa blev vald till kung. Det innebär att det blir ett historiskt år som kommer att uppmärksammas i hela Sverige.

Redan 2020 uppmärksammade Kalmar Slott detta med en utställning. Nu har utställningen Gustav Vasa talar ur skägget, en utställning om makt, åter intagit Kalmar Slott.

Utställningen visas från den 8 december 2022 till den 5 mars 2023.

https://kalmarslott.se/utstallningar/gustav-vasa

Strängnäs

Det var här han valdes till kung - för 500 år sedan - det som firas runt om i Sverige i år.

https://www.strangnas.se/uppleva-och-gora/500-arsresan

Intåget 1523

Midsommar 2023 är det 500 år sedan Gustav Eriksson Vasa gjorde sitt intåg i Stockholm efter ett mer än två år långt krig. Det vill vi fira med ett stort reenactment av intåget i en historisk parad som kommer involvera många olika grupper av deltagare, alla med anknytning till dagen och tiden.

Kom och fira 500-årsdagen av Stockholms befrielse och Sveriges självständighet!

https://www.vasasintag2023.se/