Sidhuvudbild
Meny

Drottninggatan

Uppsalabiografen, Hotell Oden Drottninggatan är fylld av intressant historik allt ifrån drottning Kristina, den världs-berömda, som ligger begravd i Peterskyrkan i Rom bland påvar. Hon bodde ofta på slottet och har gett dignitet åt gatunamnet.

Gatan har alltid sjudit av liv och gör så än idag – det här var ”Draget”. Här fanns kaféer som Lill-Gunnars, biograferna Spegeln och Grand på Trädgårdsgatan och Gästis som blev Stadshotellet med annexet tunt hörnet.

Vid Nedre Slottsgatan låg Hotell Oden och där öppnade Upsala Biografen. Här står nuförtiden det pampiga Hantverksföreningens hus med Slottsbiografen - Ingmar Bergmans "egen"

Stort utbud

Drottninggatans butiker Nu finns här Bergmans, Cameo Design, Miramar Fashion, J W Larsson och Stil

Drottninggatans butiker har en egen Facebooksida.

Butikernas motto är:
Det är viktigt för oss att se till att du alltid får det där "lilla extra”. Och det får man på Drottninggatan.

Övriga är Jacquelines Blommor & Blad, Rediviva Optik, Läslusen, Mäster Arnes skrädderi, Odhner design konst antik, Korrens kuriosa, Seriezonen med flera

Mat o dryck

Arrenius & company, Légume m fl serveringar.

Uppsalaprofiler

Ingrid Skerfe-Nilsson var en uppskattad konstnär och samtidigt en driftig och framgångsrik affärskvinna som många av oss kommer ihåg. Hennes ryor var en stor artikel som dels såldes färdiga, man kunde även köpa material till ryorna - botten, garn och mönster - som var ett omtyckt alternativ.

M. Charlotte Svensson övertog i början av 1880-talet handsk- och parfymaffären på Drottninggatan 4. Det var en slags galanterihandel som även kvinnor kunde tänkas äga. Hon hade från den tid hon kom till Uppsala varit anställd hos källarmästare Hultberg som ägde den förnämsta Felix

Stora personligheter

Bol-Viktor Antikvariatsbokhandlare Viktor Persson, känd endast som Bok-Viktor, startade Antikvariat Bokfenix i början av 1950-talet på Drottning-gatan 3.

Många generationer uppsala-studenter lärde känna honom. Det finns ett otal av berättel-ser om honom. Han hittade alltid den efterfrågade boken, något som kan verka förvånande när man ser fotot.

I maj 1980 inträffade en brand på Drottninggatan och många av böckerna förstördes av vattenskador.

Foto: Henrik Zetterberg

Antikvariat Bokfenix återuppstod sedan vid hörnet Kungsängsgatan/ Kålsängsgränd. En tid senare vid Klostergatan, och slutligen vid hörnet Skolgatan/Rundelsgränd

Nu kan man prata med honom under en hårdare bok på Gamla kyrkogården

Sven Ruthberg

Sven Ruthberg var legendarisk chef för Uppsala Turistbyrå och även ciceron/guide. Han ansåg att "ciceron" var en mer träffande titel och han var den mest berömde, originelle och underhållande ciceronen.

I Företalet till sin bok Vårt Uppsala skriver han att
Uppsala är en plats, dit varje svensk en gång i livet som till ett Mecka borde vallfärda för att veta med sig att ha lärt känna sitt land.

Jag instämmer och hoppas att Uppsala snart får tillbaka sin Turistbyrå med personer som tycker om att dyka in i allt som finns - och presentera det på olika språk.

Uppsalaslott0013.jpg

Slottet som ligger ståtligt på Kasåsen började byggas på 1540-talet av Gustav Vasa. Det var tänkt som en befästning och byggdes med den senaste tekniken från Italien, Konsten på Slottet kan ses vid olika evenemang och privata visningar

Skytteanum

DSCN3062.JPG

Skytteanum har fått sitt namn efter Johan Skytte som var den som skänkte gården 1622 som bostad till den nyinrättade skytteanska professuren.

Gårdslänga

GardslanganGeijersgarden.jpg

Övre Slottsgatan

Övre Slottsgatan Foto: B Nordenman

Underbara kvarter att vandra i.

Här finns informativa skyltar och du kan läsa var olika författare har bott, även en rackare. Byalaget fortsätter vårda området de lyckades rädda.

Studentområdet Rackarberget ligger nära, där bor andra rackare.

Edlingska hörnan

Edlingska gården Foto Scribo Låt Edlingska gården bli utgångs-punkt för din vandring - eller flera om du inte hinner/orkar allt på en gång.

Runt hörnet, på Kyrkogårdsgatan ligger Arrheniuska gården. Här har Agnes Wold vuxit upp liksom hennes morfar Svante Arrhenius. Gå in genom grinden och ta en stilla promenad förbi huset och ut på andra sidan.

Fortsätt Kyrkogårdsgatan (norrut) och du passerar Katedralskolan efter ett par kvarter. Därefter kommer du till Biotopia som du inte skall missa. Utanför museet står Hanna Belings Vildsvinsunge - och över hela glaspartiet mot Vasaparken finns Fågel, fisk eller mittemellan av Ulla Fries. Ute i parken står Roland Perssons Natura Armanium. Ett skåp för natursaker - alltså mycket att spana in.

På andra sidan

På andra sidan Kyrkogårdsgatan finns Ekonomikum där skydds-rummet gjorts om till två läsesalar - så läckert. På parksidan finns två konstverk av Liss Erikson - Manlig torso och Paret.

Till vänster om Ekonomikum ligger Musicum och Observatorieparken med det gamla Observatoriet.

Fortsätter man över S:t Johannesgatan kommer man till Gamla kyrkogården med vackra miljöer, konstverk och mycken historik.