Sidhuvudbild
Meny

Drottninggatan

Uppsalabiografen, Hotell Oden Drottninggatan är fylld av intressant historik allt ifrån drottning Kristina, den världs-berömda, som ligger begravd i Peterskyrkan i Rom bland påvar. Hon bodde ofta på slottet och har gett dignitet åt gatunamnet.

Gatan har alltid sjudit av liv och gör så än idag – det här var ”Draget”. Här fanns kaféer som Lill-Gunnars, biograferna Spegeln och Grand på Trädgårdsgatan och Gästis som blev Stadshotellet med annexet tunt hörnet.

Vid Nedre Slottsgatan låg Hotell Oden och där öppnade Upsala Biografen. Här står nuförtiden det pampiga Hantverksföreningens hus med Slottsbiografen - Ingmar Bergmans "egna"

Stort utbud

Drottninggatans butiker Nu finns här Bergmans, Cameo Design, Miramar Fashion, J W Larsson och Stil

Drottninggatans butiker har en egen Facebooksida.

Butikernas motto är:
Det är viktigt för oss att se till att du alltid får det där "lilla extra”. Och det får man på Drottninggatan.

Övriga är Jacquelines Blommor & Blad, Rediviva Optik, Läslusen, Mäster Arnes skrädderi, Odhner design konst antik, Korrens kuriosa, Seriezonen med flera

Mat o dryck

Arrenius & company, Légume m fl serveringar.

Uppsalaprofiler

Ingrid Skerfe-Nilsson var en uppskattad konstnär och samtidigt en driftig och framgångsrik affärskvinna som många av oss kommer ihåg. Hennes ryor var en stor artikel som dels såldes färdiga, man kunde även köpa material till ryorna - botten, garn och mönster - som var ett omtyckt alternativ.

M. Charlotte Svensson övertog i början av 1880-talet handsk- och parfymaffären på Drottninggatan 4. Det var en slags galanterihandel som även kvinnor kunde tänkas äga. Hon hade från den tid hon kom till Uppsala varit anställd hos källarmästare Hultberg som ägde den förnämsta Felix

Stora personligheter

Bol-Viktor Antikvariatsbokhandlare Viktor Persson, känd endast som Bok-Viktor, startade Antikvariat Bokfenix i början av 1950-talet på Drottning-gatan 3.

Många generationer uppsala-studenter lärde känna honom. Det finns ett otal av berättel-ser om honom. Han hittade alltid den efterfrågade boken, något som kan verka förvånande när man ser fotot.

I maj 1980 inträffade en brand på Drottninggatan och många av böckerna förstördes av vattenskador.

Foto: Henrik Zetterberg

Antikvariat Bokfenix återuppstod sedan vid hörnet Kungsängsgatan/ Kålsängsgränd. En tid senare vid Klostergatan, och slutligen vid hörnet Skolgatan/Rundelsgränd

Nu kan man prata med honom under en hårdare bok på Gamla kyrkogården

Sven Ruthberg

Sven Ruthberg var legendarisk chef för Uppsala Turistbyrå och även ciceron/guide. Han ansåg att "ciceron" var en mer träffande titel och han var den mest berömde, originelle och underhållande ciceronen.

I Företalet till sin bok Vårt Uppsala skriver han att
Uppsala är en plats, dit varje svensk en gång i livet som till ett Mecka borde vallfärda för att veta med sig att ha lärt känna sitt land.

Jag instämmer och hoppas att Uppsala snart får tillbaka sin Turistbyrå med personer som tycker om att dyka in i allt som finns - och presentera det på olika språk.

Nya skyltar

SFV har satt upp 17 nya skyltar i Gamla Uppsala

Domkyrkan.jpg

De besvärliga

De är mycket besvärliga, de där människorna som lever den demokrati du själv anser dig ha en självklar rätt till

Ola Larsmo 2013

Konststråk – Kvinnliga konstnärerI

I Uppsalas stadsrum har kvinnor genom historien inte fått ta särskilt stor plats, varken som namngivet avbildade i konsten eller som konstnärer till offentlig konst.

När du går runt i Uppsala möts du därför till stor del av porträtt av män på piedestal skapade av manliga konstnärer.

Innan år 2000 hade Uppsala kommun inte ett enda offentligt konst-verk skapat av en kvinnlig konstnär i stadens centrala delar. Tanken med den här konstvand-ringen är att uppmärksamma kvinnliga konstnärer och deras verk, och de två minnesmärken över kvinnor som finns i Uppsala

Roterande kula

DSCN56862.jpg

Den roterande kulan är ett super-intressant föremål - konstverk - som inte är så lätta att hitta till här i Uppsala. Den står utanför SGU på Villavägen 18

Kulan väger omkring 1,5 ton, fundamentet omkring 5 ton.
Stenkula och fundament är tillverkade i gnejs som brutits i Getinge stenbrott. Konstverket är tillverkat av Naturstein Roll i Tyskland

Spårfinnarna

Eva Larssons konstverk “Spårfinnarna” är inspirerat av Shaun Tans magiska fantasivärld

Längs Klostergatan, från Fyrisån och fram till ingången till Stads-bibliotekets barnavdelning, växer ett nytt konststråk fram. Det riktar sig främst till barn och har barnlitteratur som tema.

Utvalda konstnärer är. Sara Möllers bronsskulptur “Daisy” är en fri tolkning av Meg Rosoffs roman Så har jag det nu. Eva Larssons konstverk “Spårfinnarna” är inspirerat av Shaun Tans magiska fantasivärld och Helena Piippo Larsson har skapat en lägereld i brons inspirerad av Kitty Crowthers bok Sagor om natten. De två sista konstverken som installeras under september är Kobeinn Karlssons triptyk inspirerad av Maurice Sendaks bok Till vildingarnas land och Johan Thurfjell har skapat ljustavlor utifrån Barbro Lindgrens Jättehemligt.

Årummet

Fyrisån bidrar starkt till trivseln i centrala Uppsala och dess omgiv-ningar. Den kan inte fullt ut mäta sig med Seine, men här finns såväl kastanjer som bokstånd och husbå-tar längs stränderna. Bryggor, ser-veringar och parkbänkar ger möjlig-heter till mysiga möten, till prome-nader och olika typer av aktiviteter längs stränderna.

Vandra längst Fyrisån

Årummet vid Hörnan Foto B Nordenman Anders Allard är en skicklig fotograf som vandrat längs åns båda sidor. Sträckan Islandsbron - Vindbron och tillbaka som mäter 5-6 km.
.
Följ med på hans vandring. Klicka upp bilderna till helskärm och följ med på promena-den.

Vyer kring Fyrisån

Foto Anders Allard

Längs vägen...

Vandringen börjar mellan Flustret som är en anrik restaurang vackert belägen vid Svandammen.och Pumphuset och fortsätter genom Stadsträdgården.ner till Vindbron.
Vill du ta del av historiken - läs Sribos genomgång.