Sidhuvudbild
Meny

Drottninggatan

Uppsalabiografen, Hotell Oden Drottninggatan är fylld av intressant historik allt ifrån drottning Kristina, den världs-berömda, som ligger begravd i Peterskyrkan i Rom bland påvar. Hon bodde ofta på slottet och har gett dignitet åt gatunamnet.

Gatan har alltid sjudit av liv och gör så än idag – det här var ”Draget”. Här fanns kaféer som Lill-Gunnars, biograferna Spegeln och Grand på Trädgårdsgatan och Gästis som blev Stadshotellet med annexet runt hörnet.

Vid Nedre Slottsgatan låg Hotell Oden och där öppnade Upsala Biografen. Här står nuförtiden det pampiga Hantverksföreningens hus med Slottsbiografen - Ingmar Bergmans "egen"

Stort utbud

Drottninggatans butiker Nu finns här Bergmans, Cameo Design, Miramar Fashion, J W Larsson och Stil

Drottninggatans butiker har en egen Facebooksida.

Butikernas motto är:
Det är viktigt för oss att se till att du alltid får det där "lilla extra”. Och det får man på Drottninggatan.

Övriga är Jacquelines Blommor & Blad, Rediviva Optik, Läslusen, Mäster Arnes skrädderi, Odhner design konst antik, Korrens kuriosa, Seriezonen med flera

Mat o dryck

Arrenius & company, Légume m fl serveringar.

Uppsalaprofiler

Ingrid Skerfe-Nilsson var en uppskattad konstnär och samtidigt en driftig och framgångsrik affärskvinna som många av oss kommer ihåg. Hennes ryor var en stor artikel som dels såldes färdiga, man kunde även köpa material till ryorna - botten, garn och mönster - som var ett omtyckt alternativ.

M. Charlotte Svensson övertog i början av 1880-talet handsk- och parfymaffären på Drottninggatan 4. Det var en slags galanterihandel som även kvinnor kunde tänkas äga. Hon hade från den tid hon kom till Uppsala varit anställd hos källarmästare Hultberg som ägde den förnäma Phoenix på Fyris torg

Stora personligheter

Bol-Viktor Antikvariatsbokhandlare Viktor Persson, känd endast som Bok-Viktor, startade Antikvariat Bokfenix i början av 1950-talet på Drottning-gatan 3.

Många generationer uppsala-studenter lärde känna honom. Det finns ett otal av berättel-ser om honom. Han hittade alltid den efterfrågade boken, något som kan verka förvånande när man ser fotot.

I maj 1980 inträffade en brand på Drottninggatan och många av böckerna förstördes av vattenskador.

Foto: Henrik Zetterberg

Antikvariat Bokfenix återuppstod sedan vid hörnet Kungsängsgatan/ Kålsängsgränd. En tid senare vid Klostergatan, och slutligen vid hörnet Skolgatan/Rundelsgränd

Nu kan man prata med honom under en hårdare bok på Gamla kyrkogården

Sven Ruthberg

Sven Ruthberg var legendarisk chef för Uppsala Turistbyrå och även ciceron/guide. Han ansåg att "ciceron" var en mer träffande titel och han var den mest berömde, originelle och underhållande ciceronen.

I Företalet till sin bok Vårt Uppsala skriver han att
Uppsala är en plats, dit varje svensk en gång i livet som till ett Mecka borde vallfärda för att veta med sig att ha lärt känna sitt land.

Jag instämmer och hoppas att Uppsala snart får tillbaka sin Turistbyrå med personer som tycker om att dyka in i allt som finns - och presentera det på olika språk.

Hållplats Saluhallen och Stadsbiblioteket

Busshållplatserna Saluhallen och Stadsbiblioteket är förstärkta under Stora torgets ombyggnation.

Där går nu även linje 2 och linje 7. Båda linjerna har tät trafik och passerar Carolina Rediviva, Uppsala slott och Botaniska trädgården på vägen till och från S:t Eriks torg.

Linje 2 går till Gamla Uppsala Museum

Linje 6 och linje 9 har sina normala sträckningar.

Kommer du till Uppsala med buss eller tåg via Resecentrum kan du välja linje 9 till Stadsbiblioteket. Där kan du byta till linje 2 eller 7, åka till nästa hållplats Saluhallen eller ta en promenad över Fyrisån på 2,5 kvarter - vackert fotoläge från bron.

Åt andra hållet går linje 9 till Sävja kyrka och Linnés Sävja.

Hållplats Stadsbiblioteket.ger kortaste gångväg till Linnéträdgården

Se dig omkring när du klivit av bussen. Kommer du från city har du Smålands nation bakom ryggen. Kyrkans Hus ligger på andra sidan gatan och till höger öppnar sig Universitetsparken och Uppsala universitetshus.

Kyrkans Hus är det nationella kyrkokansliet - arbetar med frågor som rör hela Svenska kyrkan. Ärkebiskopen Antjé Jackelé har sitt kansli där Kyrkokansliet företräder också Svenska kyrkan i utlandet.

Kommer du från området runt Carolina Rediviva och Botaniska trädgården har du det välkända - för alla nostalgiker - Ofvandahls Hovkonditoriet på anda sidan gatan och bakom ryggen ligger Kulturkvarteret Walmstedtska gården