Sidhuvudbild
Meny

Fred

”Odinslund - Uppsalas hjärta och hjärna”

Nathan-S-2.jpg Fred är ett av många prefix som staden Uppsala har och som skall lyftas och vårdas.

I Odinslund finns en staty av ärkebiskopen Nathan Söderblom som fick Nobels fredspris 1930. Konstnären är Bror Hjorth

Dag Hammarskjöld är en annan fredspristagare, han har ofta gått här, familjerna Söderblom och Hammar-skjöld var nära vänner. Dag Hammarskjölds minnesfond i Geijersgården driver hans livsverk vidare.

I domkyrkan finns Fredens kapell med ett av Dag Hammarskjölds Vägmärken. Vänder man blicken åt andra hållet ser man slottet där Fredens hus ligger.

Här står även en obelisk som Karl XIV Johan reste till minne av Gustav II Adolf, den store.

Den förre kan vi tacka för att vi haft fred i mer än 200 år, han visste vad det innebar att vara med i krig och agerade därefter. Han ordnade också med terrasser i Odinslund i sluttningen upp mot Övre Slottsgatan och bidrog med pengar så att Katedralskolan kunde flytta till nuvarande Dekanhuset.
Roterande klot

DSCN56862.jpg

Spårfinnare

Spårfinnare Eva Larsson Foto B Nordenman

Årummet

Fyrisån bidrar starkt till trivseln i centrala Uppsala och dess omgiv-ningar. Den kan inte fullt ut mäta sig med Seine, men här finns såväl kastanjer som bokstånd och husbå-tar längs stränderna. Bryggor, ser-veringar och parkbänkar ger möjlig-heter till mysiga möten, till prome-nader och olika typer av aktiviteter längs stränderna.

Vandra längst Fyrisån

Årummet vid Hörnan Foto B Nordenman Anders Allard är en skicklig fotograf som vandrat längs åns båda sidor. Sträckan Islandsbron - Vindbron och tillbaka som mäter 5-6 km.
.
Följ med på hans vandring. Klicka upp bilderna till helskärm och följ med på promena-den.

Vyer kring Fyrisån

Foto Anders Allard

Längs vägen...

Vandringen börjar mellan Flustret som är en anrik restaurang vackert belägen vid Svandammen.och Pumphuset och fortsätter genom Stadsträdgården.ner till Vindbron.
Vill du ta del av historiken - läs Sribos genomgång.