Sidhuvudbild
Meny

Konststaden

Nackenspolskamanssidan.jpg I Uppsala finns ett stor utbud av konst i de olika utomhusmiljöerna - redan vid Centralstationen möts man av Bror Hjorths iögonfallande Näckens polska.

Stina Aronsson av Bror Hjorth Mycket mer av Bror Hjorths konst finns i Bror Hjorths Hus som visar hans atelje och bostad i kombination med temporära utställningar.

Hans konst finns på andra platser som på Stadsbiblioteket. Där hänger Säterjäntans söndag, som ursprungligen köptes in till det förra bibliotekets musikrum. Här finns även hans skulpterade huvud föreställande Stina Aronsson. De var nära vänner och stöttade varandra i konsten.En staty över Nathan Söderblom står utanför ärkebiskopsgården.

På biblioteket hänger även den magnifika tavlan Sträckande svanar av Bruno Liljefors. Besök gärna Österby bruk och lär mer om Bruno Liljefors.

ODjuret  Artediparken ODjuret i Artediparken av Katarina Sundqvist Zohari som hedrar kören OD är värt ett besök, liksom Kajsa Mattas utsmyckning av Årummet. Skulpturen Jona som är upp-värmd vintertid hör till Uppsalas måsten.

Tag en runda i parkerna, strosa längs Fyrisån - där olika konstverk finns.

En promenad på Gamla kyrkogården innebär möten med många kända namn - och konstverk.

Välkända konstnärer finns representerade runt om i Uppsala

Uppsala konstmuseum finns i slottet.

Besök även Uppsalas olika gallerier

Kända personer

Runt om i staden står statyer över olika kända personer. Erik Gustaf Geijer i universitetsparken, Gustav Vasa på slottets borggård, sångarprinsen Gustav vid Carolina Rediviva, Gunnar Wennerberg i Carolinabacken, Dag Hammar-skjöld i Slottsbacken och inne i slottet och Folke Bernadotte i Carolinaparken och inne i slottet.

Kända skulpturer

Nathan Söderblom Foto Birgitta Nordenman Få städer kan stoltsera över att så många Nobelfredspristagare har bott i staden.

Nathan Söderblom är en av den, en annan är Dag Hammarskjöld

Kända skulptörer

Staffan-o-Rotary-001.jpg Staffan Östlund finns representerad runt om i Uppsala.

Staffan Östlund hade en fantastisk devis som han levde efter: Drömmen är att varje dag göra något värdefullt.

skulptor-och-malare-olof-hell.jpg Olof Hellström är en annan välkänd skulptör

En kyrka med konst

Foto B Nordenman Besök även Missionskyrkan som har blivit en mötesplats för många. Där finns ett stort utbud av kulturaktiviteter - föredrag, musik - samt ett kafé och ett vackert kyrkorum.

Kyrkorummet är utsmyckat med konst av Olof Hellström.

Olof Hellström dog den 4 april 2017 - han är rikt representerad runt om i Uppsala.