Sidhuvudbild
Meny

Kungsängsgatan

Kungsängsgatans välbehövliga ombyggnad är nu avslutad. Mitten av gatan har höjts och arbetet har gått ut på att få en plan gatunivå. Här finns nu olika sittplatser och träd som skapar en trivsam miljö.

Genom utbyggnaden av staden söderut har gångtrafiken ökat - det gäller även de som kommer med tåg och buss till Resecentrum - många har upptäckt den attraktiva gatan med de personliga butikerna.

Som framgår av fotot är det nära till de charmiga kvarteren på andra sidan Fyrisån - huset i fonden ligger där, ett kvarter bort.

Tack Bohman & Wiberg för fotot. För oss som sitter i karantän är det en stor tillgång att få se era Facebookinlägg!.

BohmanoWiberg.jpg

Butikerna hälsar er varmt välkomna!

I de här kvarteren hittar ni något för alla åldrar och för olika ändamål. Presenter, smycken, allt för köket, leksaker, blommor, kläder för alla – och för alla tillfällen, teknikprylar, allt för utelivet.

Butikerna är Bohman & Wiberg, Rabalder, Krabat, Mattsons guld, Polarn och Pyret, Blomsterrummet, Teknikmagasinet, P G W, Kungs BH:n, Albrekts guld och Naturkompaniet

Kungsängsgatan söderut

Kungsangsgatansoderut.jpg De två bilderna visar gatan från förra seklets början,

I slutet av husraderna syns De Geerska gården som revs för att ge plats åt Domus - Forumgallerian.

Kungsängsgatan norrut

Foto Alfred Dahlgren Under 1800-talet fanns det i Uppsala ett par så kallade bruksgårdar, skapade av uppländska storgodsägare.

De var framförallt avsedda för ägarnas stadsvistelser och övernattningar vid resor som till Stockholm.

Gårdarna hade av naturliga skäl en viss herrgårdskaraktär. De var till det yttre närmast likställda med de förnämligaste ämbetsmannagårdar som fanns i Uppsala.

De Geerska gården

DeGeerskagarden.2jpg.png Innan rivningarna som före-gick bygget av Forumgalleri-an fanns på samma tomter två gårdar uppbyggda under 1700-respektive det tidiga 1800-talet varav den ena som Leufstafamiljen de Geers stadsgård.

På gården bakom De Geer-ska huset fanns allt nödvändigt som stall, vagnslider etc. då familjen de Geer besökte Uppsala.

Rivningen av dessa framhölls av Riksantikvarien som ett kulturmord men staden ansåg att det var en nödvändig del av saneringen av Uppsala för att möjliggöra handelns utveckling i de centrala delarna.

Vid rivningen av de Geerska huset valde man att bevara ett stort vårdträd intill tomtgränsen längs Smedsgränd. Konsekvensen av detta blev att man på så vis skapade ett torg i hörnet mot Kungsängsgatan; Forumtorget. Trots höga ambitioner kom dock inte trädet att stå särskilt länge utan togs bort efter några år.
(Ur Kv Pantern Uppsala - Martin Åhrén 2015)

Högt upp på Forumgallerians fasad finns en relief som visar gården.

En motsvarande gård är Grillska gården på Trädgårdsgatan. Den kunde räddas och visar nu på hur en typisk stadsgård såg ut.

Stubbe.jpg

Granpyramiderna förnyas

Det är nu dags att byta ut granpy-ramiderna, granhäckarna och hagtornsträden i Botaniska träd-gårdens barockdel.

Projektet har redan börjat. 50 gran-pyramider och 360 meter granhäck har tagits ned. Våren 2023 planteras nya granar och 16 nya hagtornsträd.

Li Bennich-Björkmans nya bok

Det fanns inte ...

Sverige 500 år

Fira Sverige 500 år den 6:e juni 2023
Under 2023 firar Sverige 500 års jubileum. Det är då 500 år sedan Gustav Vasa valdes till Sveriges kung den 6 juni vid riksmötet i Strängnäs. Där och då blev Sverige självständigt och har varit det sen dess. Därför firar vi varje år Sveriges nationaldag den 6 juni.

https://sverige500ar.se

Gustav Vasa 500 år

2023 uppmärksammar vi att det är 500 år sedan Gustav Eriksson blev vald till Sveriges kung. Här har vi samlat spännande läsning om Gustav Eriksson och de fastigheter som har anknytning till hans liv och värv.

https://sfv.se/upptack-mer/gustav-vasa/

Uppsala domkyrka

Den 6 juni i år är det 500 år sedan Gustav Vasa valdes till kung

Välkommen på temavisningar söndag 5 mars och söndag 16 april. Då får du möta Gustav Vasa och Margareta Eriksdotter Leijonhufvud (gestaltade av guiderna Bengt och Fredrica) och höra dem berätta om sin familj och sin samtid,

Värderingarna har kanske förändrats sedan 1500-talet, men samma frågor och teman som engagerade människorna då intresserar oss än idag.

Vasajubileum på Gripsholms slott

Gustav Vasa 500 år
På Vasaborgen Gripsholm, med landets bäst bevarade miljöer från Vasakungarnas tid, uppmärksammas Vasajubileet genom föredrag, konsertserie och temavisningar.

2023 är ett jubileumsår för Sverige i dubbel bemärkelse. H.M. Konungen firar 50 år på tronen och det är 500 år sedan Gustav Vasa valdes till Sveriges kung vid riksmötet i Strängnäs den 6 juni 1523 – en händelse som fick stor betydelse för Sveriges utveckling.

Vasajubileet präglar året på Gripsholms slott. Det blir föredrag, konserter, visningar, barnaktiviteter och parkpromenader, med fokus på borgen, försvaret, politiken och familjen.

– Femhundraårsminnet av kungavalet i Strängnäs sätter strålkastarljuset på Gripsholm, som nationalmonument och som det slott i Sverige som mer än något annat förknippas med Gustav Vasa. Ur alla vinklar blir han belyst och diskuterad under 2023.

Gustav Eriksson av Vasaätten är besynnerligt aktuell, trots de femhundra år som förflutit sedan kungavalet. Han är den skickligaste politikern som Sverige någonsin haft. För historiker, journalister, författare och inte minst vanligt folk väcker han fortfarande starka känslor och åsikter. Mer än någon kung ur det förflutna är han ständigt rykande aktuell, säger Jim Sjöberg, slottsuppsyningsman på Gripsholms slott.

Gripsholms Vasa-år startar i april med föredrag, temavisningar från maj, konsertserie med jubileumstema under sensommaren och en föredragsserie under hösten. Även årets påsk- och höstlov har tema Vasa. Bland föredragshållarna finns idéhistorikern Karin Tegenborg Falkdalen, med ett särskilt intresse för kvinnorna inom monarkin, och historikern David Lindén, som specialiserat sig på maktens eviga mekanismer.

Veckorna kring Nationaldagen 6 juni kommer att uppmärksammas extra!

Detaljerat program och biljetter släpps den 1 mars.
Det samlade programmet finns på http://www.kungligaslotten.se/vasa500

Den 12 januari 1528, fyra år och sju månader efter att han blivit vald till kung, kröntes Gustav i Uppsala domkyrka till Sveriges konung.

Kalmar slott

I år är det 500 år sedan Gustav Vasa blev vald till kung. Det innebär att det blir ett historiskt år som kommer att uppmärksammas i hela Sverige.

Redan 2020 uppmärksammade Kalmar Slott detta med en utställning. Nu har utställningen Gustav Vasa talar ur skägget, en utställning om makt, åter intagit Kalmar Slott.

Utställningen visas från den 8 december 2022 till den 5 mars 2023.

https://kalmarslott.se/utstallningar/gustav-vasa

Strängnäs

Det var här han valdes till kung - för 500 år sedan - det som firas runt om i Sverige i år.

https://www.strangnas.se/uppleva-och-gora/500-arsresan

Intåget 1523

Midsommar 2023 är det 500 år sedan Gustav Eriksson Vasa gjorde sitt intåg i Stockholm efter ett mer än två år långt krig. Det vill vi fira med ett stort reenactment av intåget i en historisk parad som kommer involvera många olika grupper av deltagare, alla med anknytning till dagen och tiden.

Kom och fira 500-årsdagen av Stockholms befrielse och Sveriges självständighet!

https://www.vasasintag2023.se/