Sidhuvudbild
Meny

MG De la Gardie

Släkten De la Gardie

Ponce d´Escouperie kom till Sverige 1565, han ingick då i en dansk garnison som försvarade Varbergs fästning. Han tillfångatogs när fästningen föll och övergick sedan till den svenska sidan Han var son till en köpman men uppfann en adelstitel från ett gods i närheten av sitt barndomshem. I samband med sidbytet bytte han även namn och tog sig namnet Pontus De la Gardie.

Han gifte sig med Sofia Gyllenhielm, Johan III:s utomäktenskapliga dotter De fick en son, Jakob De la Gardie, som snart miste båda sina föräldrar.

Magnus Gabriel De la Gardie var en betydelsefull person för livet i Uppsala - och i 1600-talets Sverige.

Magnus Gabriel De la Gardie visade direkt när kom hit 1635 att undervisning och kunskap var hedersord.
Efter fem år reste reste han utomlands för att studera i Paris och vid universitet i Nederländerna

Universitetskansler

Universitetet kom att betyda mycket för De la Gardie. Han blev utnämnd till universitetskansler efter Axel Oxenstierna som dog 1654.

Olof Rudbeck d ä var en

Donator

Magnus Gabriel De la Gardie blev en stor donator främst till Carolina Rediviva.

Familjen

Jacob De la Gardie tillhörde en fransk släkt som inte var så blåblodig som hans far Pontus hade presenterat när han kom till Sverige, men både Pontus och Jacob var framgångsrika på slagfältet.
Ebba Brahe och Gustav II Adolf skapade planer och önskade gifta sig, men det tilläts inte.

Ebba Brahe och Jacob De la Gardie gifte sig 1618 och deras lyckade äktenskap varade till 1652, då han dog - de fick 14 barn.

Han föddes 1622 i Reval som fjärde barnet till Jacob De la Gardie och Ebba Brahe, men kom snart att bli familjens äldsta barn.

1628 flyttade barnen med sin mamma till Sverige. De började då undervisas av en informator

Ebba Brahe visade sig vara en mycket skicklig kvinna och
Hon grundade bland annat Jacobstad i Finland som namngavs till minne av hennes man.

Slott i Uppland

Wenngarn kom att bli ett kärt boende för Magnus Gabriel De la Gardie och hans hustru. Han utvecklade slottet och parken och det var det slott som han fick behålla efter reduktionen.

Slottet och dess omgivningar har blivit upprustade, den vackra kyrkan finns kvar. I nära samarbete med Olof Rudbeck d ä skapades en imponerande parkanläggning som delvis rustades upp när slottet fick ny ägare.

Olof Rudbeck byggde pomerans- och lusthus till många adelsmän. De gjordes i ordning i Uppsala, plockades ner och fraktades på båt tll slotten.

Mängder av växtmaterial köptes från Nederländerna. Olof Rudbeck behövde till sina anläggningar, främst i Uppsala och resterande gick till slott som Wenngarn och Jacobsdal

Ekholmen är ett annat slott som han fick ärva, men lämna ifrån sig

Uppsalaslott0013.jpg

Slottet som ligger ståtligt på Kasåsen började byggas på 1540-talet av Gustav Vasa. Det var tänkt som en befästning och byggdes med den senaste tekniken från Italien, Konsten på Slottet kan ses vid olika evenemang och privata visningar

Skytteanum

DSCN3062.JPG

Skytteanum har fått sitt namn efter Johan Skytte som var den som skänkte gården 1622 som bostad till den nyinrättade skytteanska professuren.

Gårdslänga

GardslanganGeijersgarden.jpg

Övre Slottsgatan

Övre Slottsgatan Foto: B Nordenman

Underbara kvarter att vandra i.

Här finns informativa skyltar och du kan läsa var olika författare har bott, även en rackare. Byalaget fortsätter vårda området de lyckades rädda.

Studentområdet Rackarberget ligger nära, där bor andra rackare.

Edlingska hörnan

Edlingska gården Foto Scribo Låt Edlingska gården bli utgångs-punkt för din vandring - eller flera om du inte hinner/orkar allt på en gång.

Runt hörnet, på Kyrkogårdsgatan ligger Arrheniuska gården. Här har Agnes Wold vuxit upp liksom hennes morfar Svante Arrhenius. Gå in genom grinden och ta en stilla promenad förbi huset och ut på andra sidan.

Fortsätt Kyrkogårdsgatan (norrut) och du passerar Katedralskolan efter ett par kvarter. Därefter kommer du till Biotopia som du inte skall missa. Utanför museet står Hanna Belings Vildsvinsunge - och över hela glaspartiet mot Vasaparken finns Fågel, fisk eller mittemellan av Ulla Fries. Ute i parken står Roland Perssons Natura Armanium. Ett skåp för natursaker - alltså mycket att spana in.

På andra sidan

På andra sidan Kyrkogårdsgatan finns Ekonomikum där skydds-rummet gjorts om till två läsesalar - så läckert. På parksidan finns två konstverk av Liss Erikson - Manlig torso och Paret.

Till vänster om Ekonomikum ligger Musicum och Observatorieparken med det gamla Observatoriet.

Fortsätter man över S:t Johannesgatan kommer man till Gamla kyrkogården med vackra miljöer, konstverk och mycken historik.