Sidhuvudbild
Meny

Salsta slott

Salsta slott har öppnat upp igen!

Efter en lyckad öppningssäsong med guidning, slottskafé, musikevenemang, bröllop med mera har kalendariet fyllts på även med nya programpunkter.

Besök slottet och dess omgivningar - det är en viktig ingrediens i 1600-talets Uppland.

Historien

Genom historien har Salsta slott ägts av släkter som Oxenstierna, Sparre, Bielke, Brahe och von Essen.

Det var greve Nils Bielke (1644-1716), en av sitt tidsskedes märkligaste och mest lysande män som lät bygga det vackra barockslott som idag möter besökaren. Inspirationen hämtade han från Parisslottet Vaux Le Vicomte. Enligt uppgift skall Nicodemus Tessin d.ä vara den som gjort den första skissen på slottet, men sedan lämnat över arbetet till Mathias Sphiler som var hans medhjälpare under 1670-talet, måg till Jean de la Vallée och starkt påverkad av båda dessa. Mathias Sphiler utformade trädgården.

Fältmarskalken Nils Bielke har skrivit in sig, inte bara i Sveriges utan också i Europas krigshistoria. Han utbildades vid Uppsala universitet och studerade sedan krigskonst utomlands. Som överste för livregementet gjorde han en avgörande insats vid slaget vid Lund 1676. "Idag dansade Sveriges krona på Bielkens värjspets" är ett bekant yttrande som Karl XI fällde efter slaget.

Nils Bielke gav Salsta slott som morgongåva till sin maka Eva Horn, som bodde där till sin död 1740.

Finns att njuta av på Skokloster

På Salsta slott fanns vid mitten av 1700-talet ett stort bibliotek med böcker som tillhört medlemmar av ätten Bielke under många generationer. Biblioteket låg tillsammans med stallet i en träbyggnad vid den allé som leder upp mot slottet. Nils Bielke planerade själv byggnadens utformning med ett biblioteksrum omgivet av stall, stallkammare, rustkammare och svarvkammare. Hans hustru Eva Horn bidrog till boksamlingen med ett bibliotek som hon ärvt från sin mor Sigrid Bielke.

När Nils Bielkes son Carl Gustaf ärvde Salsta 1740 var han redan känd som en betydande samlare av både handskrifter och tryckta böcker. Carl Gustafs egen son Nils hade förlorat sin arvsrätt och han valde då att testamentera biblioteket till Skoklosters ägare Erik Brahe.

I mars 1755 fördes Salstabiblioteket i lådor och kistor på slädar dragna av tjugosex hästar över Fyrisåns och Mälarens isar till Skokloster där de , numera kan beskådas i bibliotekets rum Nantes och Rom.

Carl Gustaf Bielke har gått till eftervärlden som en av frihets-tidens främsta boksamlare.

Detta och mycket mer kan du läsa om i "Skoklosters slott under 350 år", red. Carin Bergström.

Där finns även annat av intresse

I stallet som var ett av de märkligaste gamla stall som setts i Sverige fanns spiltor för tolv förnäma hästar. Ovanför spiltorna hängde hästporträtt, målade i olja, och i sadelkammaren fanns vackra broderade sammetssadlarna.

Nästan alla föremål som fanns i stallet flyttades i mitten av 1700-talet till Skokosters slott och har bevarats till idag.

Hållplats Saluhallen och Stadsbiblioteket

Busshållplatserna Saluhallen och Stadsbiblioteket är förstärkta under Stora torgets ombyggnation.

Där går nu även linje 2 och linje 7. Båda linjerna har tät trafik och passerar Carolina Rediviva, Uppsala slott och Botaniska trädgården på vägen till och från S:t Eriks torg.

Linje 2 går till Gamla Uppsala Museum

Linje 6 och linje 9 har sina normala sträckningar.

Kommer du till Uppsala med buss eller tåg via Resecentrum kan du välja linje 9 till Stadsbiblioteket. Där kan du byta till linje 2 eller 7, åka till nästa hållplats Saluhallen eller ta en promenad över Fyrisån på 2,5 kvarter - vackert fotoläge från bron.

Åt andra hållet går linje 9 till Sävja kyrka och Linnés Sävja.

Hållplats Stadsbiblioteket.ger kortaste gångväg till Linnéträdgården

Se dig omkring när du klivit av bussen. Kommer du från city har du Smålands nation bakom ryggen. Kyrkans Hus ligger på andra sidan gatan och till höger öppnar sig Universitetsparken och Uppsala universitetshus.

Kyrkans Hus är det nationella kyrkokansliet - arbetar med frågor som rör hela Svenska kyrkan. Ärkebiskopen Antjé Jackelé har sitt kansli där Kyrkokansliet företräder också Svenska kyrkan i utlandet.

Kommer du från området runt Carolina Rediviva och Botaniska trädgården har du det välkända - för alla nostalgiker - Ofvandahls Hovkonditoriet på anda sidan gatan och bakom ryggen ligger Kulturkvarteret Walmstedtska gården