Sidhuvudbild
Meny

Slott

Suecia Antiqua et Hodierna

Suecia Antiqua et Hodierna - Det forna och nuvarande Sverige - är ett verk med koppargravyrer över stormaktstidens Sverige som utarbetades av Erik Dahlberg.

Bland de avbildade slotten i praktverket finns många slott i Uppsalas närhet - Ekholmen, Fånöö gård, Grönsöö slott, Krusenbergs herrgård, Noors slott, Salsta slott, Sjöö slott, Skoklosters slott, Steninge slott, Sätuna gård, Skånelaholms slott, Uppsala slott, Wenngarns slott och Örbyhus slott.

Alla har en intressant historia som knyter an till de personer som skall lyftas fram i Tema Stormaktstiden.

Skoklosters slott

Skoklosters slott  Foto Jens Mohr LSH.se

Carl Gustaf Wrangel började bygga Skoklosters slott 1654 och det blev ett palats vars like ingen någonsin sett i Sverige. I dag betraktas slottet som det främsta minnesmärket över den svenska stormaktstiden.

Wenngarns slott

Wenngarns slott

Wenngarn nämns i brev redan på 1160-talet - i samband med Sveriges förste ärkebiskop Stefan.

Sedan har olika ätter ägt godset och via sin mormor Sigrid Eskilsdotter blir Gustav Vasa ägare på 1550-talet.

I början av 1600-talet arrenderar Jacob De la Gardie godset och hans som Magnus Gabriel De la Gardie köper Wenngarn 1653 och börjar en stor ombyggnad 1661.

Soprum med stil

Foto från Carolina Redivivas blogg

Om ni undrat över vad det är som ligger o kurar söder om Carolina Rediviva så är det alltså det nya, rymliga sopsorteringsrummet.

Carolina Rediviva skriver: "Vi tänker att när klätterhortensian och mur-grönan klätt in det så fattas bara en grön dörr så kan vi presentera det som vårt alldeles egna hobbithus? "

Heders åt SH-bygg som iordningsställt ytorna runt omkring - där ALLT är klart!

Lars Burman bloggar

En bok begravd? Det ser ut som en väldig bok som myllats ner.

Bokryggen sticker upp och man ser till och med bladen. Kan där gömmas inkunabler? Illuminerade hand-skrifter? Okatalogiserade bioaffischer eller kanske läroböcker?

Ärkebiskopsborgen

Ärkebiskopsborgen

Exercitiegården

Exercitiegården

Ruiner efter Ärkebiskopsborgen

arkebiskopsborgen-nordostra-sidan.jpg