Sidhuvudbild
Meny

S:t Eriks gränd

1930StEriksgrand.jpg Promenera genom S:t Eriks gränd och tänk – eller nynna – på Glunten och Magisterns ”Nattmarschen i Sanct Eriks gränd”.

I den här gränden finns mycket att upptäcka.

Fantastikbokhandeln, Mamsell K, Ateljé S:t Erik och lindahl & färnert guldsmeder

StErriksgrandvykort.jpg Här finns Domtrappkällaren - den anrika - som ligger i Uppsalas äldsta hus.

Vackra miljöer inomhus och mycket att njuta av när du sitter ute.

Här har varit Studentfängelse, du ser gallren för fönstren i gränden, men även Katedralskola under en period.

Ärkebiskopinnan Anna Söderblom bodde i tornet efter sin make Nathans död. Där ordnade hon upp deras bibliotek och hans korrespon-dens.

Det är Anna Söderblom som är personen bakom Gammel-Maja i Domkyrko-tornet i Pelle Svanlösböckerna. "Hon tecknas som en bestämd äldre kattdam, stendöv efter åratal av klockringning - hon är den uppsalienska kattvärldens doyenne och den regerar hon med upphöjt lugn."

Här finns också Pamir som serverar afghansk mat.

Och sist i gränden kommer en grupp med Foodtrucks när staden vaknar

Uppsalaslott0013.jpg

Slottet som ligger ståtligt på Kasåsen började byggas på 1540-talet av Gustav Vasa. Det var tänkt som en befästning och byggdes med den senaste tekni-ken från Italien,

Det behövde aldrig användas i krig. I stället har det an-vänts vid kröningar, vid Gustav II Adolfs rådsmöten och när drottning Kristina abdikerade - och otaliga festligheter, genom åren

Skytteanum

DSCN3062.JPG

Skytteanum har fått sitt namn efter Johan Skytte som var den som skänkte gården 1622 som bostad till den nyinrättade skytteanska professuren.

Idag bor Li Bennich-Björkman, första kvinnan på posten, och hennes man där. I huset finns finns även utrymmen för studenterna på den statsvetenskapliga institutionen samt ett samlingsrum - det Gyllenhielmska

Gårdslänga

GardslanganGeijersgarden.jpg

Övre Slottsgatan

Övre Slottsgatan Foto: B Nordenman

Underbara kvarter att vandra i.

Här finns informativa skyltar och du kan läsa var olika författare har bott, även en rackare.

Öfre Slottsgatans byalag fortsätter att vårda området de kämpade för och lyckades rädda.

Studentområdet Rackarberget ligger nära, där bor andra rackare.

Edlingska hörnan

Edlingska gården Foto Scribo Låt Edlingska gården bli utgångs-punkt för din vandring - eller flera om du inte hinner/orkar allt på en gång.

Runt hörnet, på Kyrkogårdsgatan ligger Arrheniuska gården. Här har Agnes Wold vuxit upp liksom hennes morfar Svante Arrhenius. Gå in genom grinden och ta en stilla promenad förbi huset och ut på andra sidan.

Fortsätt Kyrkogårdsgatan (norrut) och du passerar Katedralskolan efter ett par kvarter. Därefter kommer du till Biotopia som du inte skall missa. Utanför museet står Hanna Belings Vildsvinsunge - och över hela glaspartiet mot Vasaparken finns Fågel, fisk eller mittemellan av Ulla Fries. Ute i parken står Roland Perssons Natura Armanium. Ett skåp för natursaker - alltså mycket att spana in.