Skytteanum väcker alltid intresse med sitt valv och sina bokstäver. Johan Skytte som gett namn till byggna-den var en mycket betydel-sefull person som levde på 1600-talet. Hans namn, det han initierade och hans rykte lever vidare.
Skytteanum som tillhör skytteanska stiftelsen är inte öppen för allmänheten, där finns en bostad och lokaler för statsvetenskapliga institutionen. Det samma gäller för gårdshuset - det Atterbomska huset..
Skytteanska trädgården är en oas och den tillhör skytteanska stiftelsen, men är även öppen för allmänheten. Det finns information på en skylt i porten man kan även se när porten är öppen
Hambergs fisk har servering i parken, i den del som tillhörde stallgården. Underbar miljö - god mat och dryck.
Johan Skytte, hans hustru Maria och deras dotter Vendela ligger begravda i det skytteanska koret i domkyrkan.
Johan Skytte priset - statsvetenskapens Nobelpris - delas sedan 1995 årligen ut vid ett evenemang i anslutning till donationsdagen 1 oktober. Då hyllas pristagaren som håller en offentlig föreläsning och på kvällen hålls festmiddag. Innan föreläsningen läggs en krans ner vid det skytteanska koret, studentkåren paraderar med sina fanor och en hyllning i ord och ton ges av Ulf Johansson Werre. Prissumman är 500 000 SEK.
Pristagarna hedras med ett porträtt på statsvetenskapliga institutionen.
Dagen efter prisutdelningen får pristagaren besöka Grönsöö slott där värdparet von Ehrenheim tar emot och visar det fantastiska slottet.
För allmänheten gäller att man kan bli guidad i slottets välbevarade inre med sitt rika föremålsbestånd av en medlem ur familjen von Ehrenheim.
Man får uppleva en av Sveriges vackraste parker men även se högklassiga utställningar i vagnstall och magasin. I café "Bränneriet" kan man äta och dricka gott och i slottsbutiken kan man handla presenter och Grönsöömust
Dessutom lockar de med en häpnadsväckande vacker Mälarnatur längs deras naturstig.
Främst genom den skytteanska professuren som han instiftade 1622, men också genom de skolor i Sverige som bär hans namn.
Skolan i Tärnaby började i Lycksele 1632 som en skola för samiska barn. Initiativet kom från Olaus Petri Niurenius, som menade att det måste finnas samisktalande präster i Lappmarken. Johan Skytte var med och finansierade skolan som 1865 flyttade till Tärnaby och blev en vanlig folkskola.
Skytteanska skolan i Mönsterås bedriver fortfarande sin verksamhet är utan tvekan den äldsta.
På Skytteanska skolans hemsida kan man läsa:
Skolan – ursprungligen Ålems pedagogi – grundades redan 1637 av riksrådet och kanslern för Uppsala universitet, Johan Skytte, då godsherre på Strömsrum. Skolundervisning har sedan dess bedrivits vid skolan. Det mest märkliga med skolan var att den stod öppen för alla socknens barn. Ålems socken hade således en allmän skola över 200 år före folkskolestadgans tillkomst 1842.
Vissa delar av den ursprungliga skolbyggnaden finns kvar i den byggnad som ligger vid kyrkogårdsmuren.
Kungl. Skytteanska Samfundet, den vetenskapliga akademin med säte i Umeå, är ytterligare en påminnelse om hans värdefulla arbete för utbildning.
Johan Skytte grundade Academia Dorpatensis 1632 i Dorpat, det som nu är Tartu universitet. De har ett nära samarbete med Uppsala universitet
Den 17 maj 2019 överlämnade professor Toomas Asser, rektor vid Tartu universitet, Skyttemedaljen till Eva Åkesson, rektor vid Uppsala universitet och medlem av rådet vid Tartu universitet.
There is also a Johan Skytte Institute for Political studies - in honor of Johan Skytte
While having the honor to carry the name of Johan Skytte (1577-1645), our institute is pursuing the same values and legacy that this true statesman embodied.
During his life he managed to be the Governor-General, President of the Appeal Court and Chancellor of two universities, while being also the founding father of the University of Tartu.
Skytte’s heritage is not just important for our institute but for the whole of Estonia and its neighborhood.
Johan Skyttes minnesmärke avtäcktes på Tartu Universi-tets 375-årsdag
Minnesmärket ligger framför Högsta Domstolens byggnad.
Det stämpelformade monu-mentet skapades av Tiiu Kirsipuu. Maarja Kask and Anu Põder. Annan information är arkitekterna Tiiu Kirsipuu och Ain Rööpson. Jag undersöker vidare
Det är nu dags att byta ut granpy-ramiderna, granhäckarna och hagtornsträden i Botaniska träd-gårdens barockdel.
Projektet har redan börjat. 50 gran-pyramider och 360 meter granhäck har tagits ned. Våren 2023 planteras nya granar och 16 nya hagtornsträd.
Fira Sverige 500 år den 6:e juni 2023
Under 2023 firar Sverige 500 års jubileum. Det är då 500 år sedan Gustav Vasa valdes till Sveriges kung den 6 juni vid riksmötet i Strängnäs. Där och då blev Sverige självständigt och har varit det sen dess. Därför firar vi varje år Sveriges nationaldag den 6 juni.
https://sverige500ar.se
2023 uppmärksammar vi att det är 500 år sedan Gustav Eriksson blev vald till Sveriges kung. Här har vi samlat spännande läsning om Gustav Eriksson och de fastigheter som har anknytning till hans liv och värv.
https://sfv.se/upptack-mer/gustav-vasa/
Den 6 juni i år är det 500 år sedan Gustav Vasa valdes till kung
Välkommen på temavisningar söndag 5 mars och söndag 16 april. Då får du möta Gustav Vasa och Margareta Eriksdotter Leijonhufvud (gestaltade av guiderna Bengt och Fredrica) och höra dem berätta om sin familj och sin samtid,
Värderingarna har kanske förändrats sedan 1500-talet, men samma frågor och teman som engagerade människorna då intresserar oss än idag.
Gustav Vasa 500 år
På Vasaborgen Gripsholm, med landets bäst bevarade miljöer från Vasakungarnas tid, uppmärksammas Vasajubileet genom föredrag, konsertserie och temavisningar.
2023 är ett jubileumsår för Sverige i dubbel bemärkelse. H.M. Konungen firar 50 år på tronen och det är 500 år sedan Gustav Vasa valdes till Sveriges kung vid riksmötet i Strängnäs den 6 juni 1523 – en händelse som fick stor betydelse för Sveriges utveckling.
Vasajubileet präglar året på Gripsholms slott. Det blir föredrag, konserter, visningar, barnaktiviteter och parkpromenader, med fokus på borgen, försvaret, politiken och familjen.
– Femhundraårsminnet av kungavalet i Strängnäs sätter strålkastarljuset på Gripsholm, som nationalmonument och som det slott i Sverige som mer än något annat förknippas med Gustav Vasa. Ur alla vinklar blir han belyst och diskuterad under 2023.
Gustav Eriksson av Vasaätten är besynnerligt aktuell, trots de femhundra år som förflutit sedan kungavalet. Han är den skickligaste politikern som Sverige någonsin haft. För historiker, journalister, författare och inte minst vanligt folk väcker han fortfarande starka känslor och åsikter. Mer än någon kung ur det förflutna är han ständigt rykande aktuell, säger Jim Sjöberg, slottsuppsyningsman på Gripsholms slott.
Gripsholms Vasa-år startar i april med föredrag, temavisningar från maj, konsertserie med jubileumstema under sensommaren och en föredragsserie under hösten. Även årets påsk- och höstlov har tema Vasa. Bland föredragshållarna finns idéhistorikern Karin Tegenborg Falkdalen, med ett särskilt intresse för kvinnorna inom monarkin, och historikern David Lindén, som specialiserat sig på maktens eviga mekanismer.
Veckorna kring Nationaldagen 6 juni kommer att uppmärksammas extra!
Detaljerat program och biljetter släpps den 1 mars.
Det samlade programmet finns på http://www.kungligaslotten.se/vasa500
Den 12 januari 1528, fyra år och sju månader efter att han blivit vald till kung, kröntes Gustav i Uppsala domkyrka till Sveriges konung.
I år är det 500 år sedan Gustav Vasa blev vald till kung. Det innebär att det blir ett historiskt år som kommer att uppmärksammas i hela Sverige.
Redan 2020 uppmärksammade Kalmar Slott detta med en utställning. Nu har utställningen Gustav Vasa talar ur skägget, en utställning om makt, åter intagit Kalmar Slott.
Utställningen visas från den 8 december 2022 till den 5 mars 2023.
https://kalmarslott.se/utstallningar/gustav-vasa
Det var här han valdes till kung - för 500 år sedan - det som firas runt om i Sverige i år.
https://www.strangnas.se/uppleva-och-gora/500-arsresan
Midsommar 2023 är det 500 år sedan Gustav Eriksson Vasa gjorde sitt intåg i Stockholm efter ett mer än två år långt krig. Det vill vi fira med ett stort reenactment av intåget i en historisk parad som kommer involvera många olika grupper av deltagare, alla med anknytning till dagen och tiden.
Kom och fira 500-årsdagen av Stockholms befrielse och Sveriges självständighet!
https://www.vasasintag2023.se/