Sidhuvudbild
Meny

Tema Stormaktstiden

Kungsängsliljan

Kungsängslilja  Foto Birgitta Nordenman

Tema Stormaktstiden

Skoklosters slott  Foto Jens Mohr LSH.se

1600-talet var ett dynamiskt århundrade, inte minst i Uppsala med omnejd.

Tanken med Tema Stormaktstiden är att visa på det stora utbud som finns bevarat, som finns att uppleva och se, som rör 1600-talet, och som finns i ett stråk från Vallonbruken, via Örbyhus slott, Salsta slott, Sätuna/Björklinge kyrka, inkludera allt som finns i Uppsala, vidare till Krusenbergs herrgård, Noors slott, Wenngarns slott, det fantastiska Skoklosters slott och vidare via Veckholms kyrka till Grönsöö slott. Det finns mer - Salnecke slott, Sjöö slott, Kiplingeberg ... Men också att visa på allt som initierades under århundradet och som finns kvar. Historiken och alla intressanta personer fnns förstås med i berättelserna.

En beskrivning av Den barocka vägen, som skall göra att du hittar, är under uppbyggnad

Uppsalaslott0013.jpg

Slottet som ligger ståtligt på Kasåsen började byggas på 1540-talet av Gustav Vasa. Det var tänkt som en befästning och byggdes med den senaste tekniken från Italien, Konsten på Slottet kan ses vid olika evenemang och privata visningar

Skytteanum

DSCN3062.JPG

Skytteanum har fått sitt namn efter Johan Skytte som var den som skänkte gården 1622 som bostad till den nyinrättade skytteanska professuren.

Gårdslänga

GardslanganGeijersgarden.jpg

Övre Slottsgatan

Övre Slottsgatan Foto: B Nordenman

Underbara kvarter att vandra i.

Här finns informativa skyltar och du kan läsa var olika författare har bott, även en rackare. Byalaget fortsätter vårda området de lyckades rädda.

Studentområdet Rackarberget ligger nära, där bor andra rackare.

Edlingska hörnan

Edlingska gården Foto Scribo Låt Edlingska gården bli utgångs-punkt för din vandring - eller flera om du inte hinner/orkar allt på en gång.

Runt hörnet, på Kyrkogårdsgatan ligger Arrheniuska gården. Här har Agnes Wold vuxit upp liksom hennes morfar Svante Arrhenius. Gå in genom grinden och ta en stilla promenad förbi huset och ut på andra sidan.

Fortsätt Kyrkogårdsgatan (norrut) och du passerar Katedralskolan efter ett par kvarter. Därefter kommer du till Biotopia som du inte skall missa. Utanför museet står Hanna Belings Vildsvinsunge - och över hela glaspartiet mot Vasaparken finns Fågel, fisk eller mittemellan av Ulla Fries. Ute i parken står Roland Perssons Natura Armanium. Ett skåp för natursaker - alltså mycket att spana in.

På andra sidan

På andra sidan Kyrkogårdsgatan finns Ekonomikum där skydds-rummet gjorts om till två läsesalar - så läckert. På parksidan finns två konstverk av Liss Erikson - Manlig torso och Paret.

Till vänster om Ekonomikum ligger Musicum och Observatorieparken med det gamla Observatoriet.

Fortsätter man över S:t Johannesgatan kommer man till Gamla kyrkogården med vackra miljöer, konstverk och mycken historik.