Sidhuvudbild
Meny

Universitetens parker och trädgårdar

Uppsala har två välrenommerade universitet - Uppsala universitet som grundades 1477 och SLU som grundades 1977. Det ger även dig som besökare möjligheter - ta tillvara på det som de erbjuder.

Botaniska trädgården

Botaniska trädgården är Sveriges äldsta botaniska trädgård. Den grundlades 1655 av Olof Rudbeck d ä på den plats där Linnéträdgården nu ligger. Olof Rudbeck utvecklade den till att bli en av de största i Europa.

Den blev tyvärr förstörd i stadsbranden 1702 - och det var i ett förfallet skick som Carl Linnaeus först mötte trädgården. När Linné blev professor 1741 anlitades Carl Hårleman och tillsammans gjorde de upp planerna för den nya trädgården. Och den blev än en gång världsberömd.

Trädgården hade ett olämpligt läge och Carl Peter Thunberg visade detta för Gustav III som var mycket intresserad av trädgårdar, allt sedan sina somrar på Loka Brunn. Det medförde att Akademien fick dåvarande slottsträdgården och botaniska trädgården kunde flyttas till den nuvarande trädgårdens barockdel - mellan Uppsala slott och Linneanum.

Carl von Linné är tillbaka i Linnésalen Johan Niclas Byströms staty av Carl von Linné i Linneanum omgiven av Tage Andersens camelior.

Botaniska trädgården har en stor kaktussamling.

Den södra flygeln i Linneanum har ett imponerande kaktusrum som har varit i kontinuerlig drift sedan 1807. Den äldsta kaktusen, Cereus hildmannianus, odlades av Olof Rudbeck den yngre redan 1721, då i Linnéträdgården.

Kaktusar odlas även i Tropiska växthuset.

Här kan de läsa mer om kaktusar

Accelererande flykt  Oskar Reuterswärd Botaniska trädgården har utvidgats och du kan läsa mer om den under Botaniska trädgården. Där finns länkar till de olika Linnéminnena samlade.

Det Skandinaviska fjället är en - kanske oväntad - sevärdhet i trädgården. Fjället är Uppsala universitets dopgåva till prinsessan Estelle.

Barockträdgården har mycket spännande att visa upp - det samma gäller för den "återuppståndna" Linnéträdgården.

Linnéträdgården

Blommorna presenteras som Linné klassificerade dem Linnéträdgården är ett måste när du är i Uppsala maj-september, då den håller öppet. Den är återskapad och ser idag - till största delen - ut som den gjorde under Carl von Linnés tid. Här finns olika kvarter för perenner samt ett- och tvååriga växter.

Dessutom speciella vår- och höstkvarter samt tre dammar med olika växtligheter.

Universitetsparken

Universitetsparken har en stor samling träd och buskar av olika arter. Här finns runstenar och de har informativa skyltar, precis som träden. Erik Gustaf Geijer står staty i parken.

Runsten universitetsparken Runt parken finns Ärkebiskopsgården, Uppsala universitetshus, Skandalhuset,
SNerikes nationshus, Svenska kyrkans kansli, Ekermanska huset samt Museum Gustavianum

Grönområdet Lugnet

Grönområdet Lugnet ligger i ett område med en flerhundraårig historia.

Här fanns från mitten av 1600-talet en köksträdgård som drottning Kristina lät anlägga. Exotiska träd finns bevarade från den tid området användes som Botaniska trädgårdens plantskola.

År 2010 invigdes den nya anläggningen där dammen är ett vackert inslag tillsammans med gröna ytor, planteringar och många spännande träd. PDF över området

Kunskapsparken SLU

KunskapsparkenSLU och Ultuna finns den intressanta Kunskapsparken och den angränsande Ullbo Woodland Garden.

Kunskapsparken består av områden med olika karaktär. Den sydliga delen, Staden, utgör parkens entré. Karaktären är strikt, tät och skuggad med miljöer och växtlighet som passar i urbana sammanhang.

Via Staden kommer man in i trädgården, som är öppen och har friare former. Här finns häckar och rabatter med perenner.

Det finns växtförteckningar och planteringsplaner på olika s k rycklappar som Staden och Trädgården. De finns i olika ställ i parken.

Nya skyltar

SFV har satt upp 17 nya skyltar i Gamla Uppsala

Domkyrkan.jpg

De besvärliga

De är mycket besvärliga, de där människorna som lever den demokrati du själv anser dig ha en självklar rätt till

Ola Larsmo 2013

Konststråk – Kvinnliga konstnärerI

I Uppsalas stadsrum har kvinnor genom historien inte fått ta särskilt stor plats, varken som namngivet avbildade i konsten eller som konstnärer till offentlig konst.

När du går runt i Uppsala möts du därför till stor del av porträtt av män på piedestal skapade av manliga konstnärer.

Innan år 2000 hade Uppsala kommun inte ett enda offentligt konst-verk skapat av en kvinnlig konstnär i stadens centrala delar. Tanken med den här konstvand-ringen är att uppmärksamma kvinnliga konstnärer och deras verk, och de två minnesmärken över kvinnor som finns i Uppsala

Roterande kula

DSCN56862.jpg

Den roterande kulan är ett super-intressant föremål - konstverk - som inte är så lätta att hitta till här i Uppsala. Den står utanför SGU på Villavägen 18

Kulan väger omkring 1,5 ton, fundamentet omkring 5 ton.
Stenkula och fundament är tillverkade i gnejs som brutits i Getinge stenbrott. Konstverket är tillverkat av Naturstein Roll i Tyskland

Spårfinnarna

Eva Larssons konstverk “Spårfinnarna” är inspirerat av Shaun Tans magiska fantasivärld

Längs Klostergatan, från Fyrisån och fram till ingången till Stads-bibliotekets barnavdelning, växer ett nytt konststråk fram. Det riktar sig främst till barn och har barnlitteratur som tema.

Utvalda konstnärer är. Sara Möllers bronsskulptur “Daisy” är en fri tolkning av Meg Rosoffs roman Så har jag det nu. Eva Larssons konstverk “Spårfinnarna” är inspirerat av Shaun Tans magiska fantasivärld och Helena Piippo Larsson har skapat en lägereld i brons inspirerad av Kitty Crowthers bok Sagor om natten. De två sista konstverken som installeras under september är Kobeinn Karlssons triptyk inspirerad av Maurice Sendaks bok Till vildingarnas land och Johan Thurfjell har skapat ljustavlor utifrån Barbro Lindgrens Jättehemligt.

Årummet

Fyrisån bidrar starkt till trivseln i centrala Uppsala och dess omgiv-ningar. Den kan inte fullt ut mäta sig med Seine, men här finns såväl kastanjer som bokstånd och husbå-tar längs stränderna. Bryggor, ser-veringar och parkbänkar ger möjlig-heter till mysiga möten, till prome-nader och olika typer av aktiviteter längs stränderna.

Vandra längst Fyrisån

Årummet vid Hörnan Foto B Nordenman Anders Allard är en skicklig fotograf som vandrat längs åns båda sidor. Sträckan Islandsbron - Vindbron och tillbaka som mäter 5-6 km.
.
Följ med på hans vandring. Klicka upp bilderna till helskärm och följ med på promena-den.

Vyer kring Fyrisån

Foto Anders Allard

Längs vägen...

Vandringen börjar mellan Flustret som är en anrik restaurang vackert belägen vid Svandammen.och Pumphuset och fortsätter genom Stadsträdgården.ner till Vindbron.
Vill du ta del av historiken - läs Sribos genomgång.