Sidhuvudbild
Meny

Universitetens parker och trädgårdar

Uppsala har två fantastiska universitet - Uppsala universitet som grundades 1477 och SLU som grundades 1977. Det ger även dig som besökare möjligheter - ta tillvara på det som de erbjuder.

Botaniska trädgården

Botaniska trädgården är Sveriges äldsta botaniska trädgård. Den grundlades 1655 av Olof Rudbeck d ä på den plats där Linnéträdgården nu ligger. Olof Rudbeck utvecklade den till att bli en av de största i Europa.

Den blev tyvärr förstörd i stadsbranden 1702 - och det var i ett förfallet skick som Carl Linnaeus först mötte trädgården. När Linné blev professor 1741 anlitades Carl Hårleman och tillsammans gjorde de upp planerna för den nya trädgården. Och den blev än en gång världsberömd.

Trädgården hade ett olämpligt läge och Carl Peter Thunberg visade detta för Gustav III som var mycket intresserad av trädgården, allt sedan Linnés tid. Det medförde att Akademien fick dåvarande slottsträdgården och botaniska trädgården kunde flyttas till den nuvarande trädgårdens barockdel - mellan Uppsala slott och Linneanum.

Barockträdgården har mycket spännande att visa upp - det samma gäller för den "återuppståndna" Linnéträdgården.

Carl von Linné är tillbaka i Linnésalen Johan Niclas Byströms staty av Carl von Linné i Linneanum omgiven av Tage Andersens camelior.

Accelererande flykt  Oskar Reuterswärd Botaniska trädgården har utvidgats och du kan läsa mer om den under Botaniska trädgården. Där finns länkar till de olika Linnéminnena samlade.

Det Skandinaviska fjället är en - kanske oväntad - sevärdhet i trädgården. Fjället är Uppsala universitets dopgåva till prinsessan Estelle.

Linnéträdgården

Blommorna presenteras som Linné klassificerade dem Linnéträdgården är ett måste när du är i Uppsala maj-september, då den håller öppet. Den är återskapad och ser idag - till största delen - ut som den gjorde under Carl von Linnés tid. Här finns olika kvarter för perenner samt ett- och tvååriga växter.

Dessutom speciella vår- och höstkvarter samt tre dammar med olika växtligheter.

Universitetsparken

Universitetsparken har en stor samling träd och buskar av olika arter. Här finns runstenar och de har informativa skyltar, precis som träden. Erik Gustaf Geijer står staty i parken.

Runsten universitetsparken Runt parken finns Ärkebiskopsgården, Uppsala universitetshus, Skandalhuset,
SNerikes nationshus, Svenska kyrkans kansli, Ekermanska huset samt Museum Gustavianum
.

Grönområdet Lugnet

Grönområdet Lugnet ligger i ett område med en flerhundraårig historia. Här fanns från mitten av 1600-talet en köksträdgård som drottning Kristina lät anlägga. Exotiska träd finns bevarade från den tid området användes som Botaniska trädgårdens plantskola.

År 2010 invigdes den nya anläggningen där dammen är ett vackert inslag tillsammans med gröna ytor, planteringar och många spännande träd.

Kunskapsparken SLU

KunskapsparkenSLU och Ultuna finns den intressanta Kunskapsparken och den angränsande Ullbo Woodland Garden.

Kunskapsparken består av områden med olika karaktär. Den sydliga delen, Staden, utgör parkens entré. Karaktären är strikt, tät och skuggad med miljöer och växtlighet som passar i urbana sammanhang.

Via Staden kommer man in i trädgården, som är öppen och har friare former. Här finns häckar och rabatter med perenner.

Det finns växtförteckningar och planteringsplaner på olika s k rycklappar som Staden och Trädgården. De finns i olika ställ i parken.

Soprum med stil

Foto från Carolina Redivivas blogg

Om ni undrat över vad det är som ligger o kurar söder om Carolina Rediviva så är det alltså det nya, rymliga sopsorteringsrummet.

Carolina Rediviva skriver: "Vi tänker att när klätterhortensian och mur-grönan klätt in det så fattas bara en grön dörr så kan vi presentera det som vårt alldeles egna hobbithus? "

Heders åt SH-bygg som iordningsställt ytorna runt omkring - där ALLT är klart!

Lars Burman bloggar

En bok begravd? Det ser ut som en väldig bok som myllats ner.

Bokryggen sticker upp och man ser till och med bladen. Kan där gömmas inkunabler? Illuminerade hand-skrifter? Okatalogiserade bioaffischer eller kanske läroböcker?

Ärkebiskopsborgen

Ärkebiskopsborgen

Exercitiegården

Exercitiegården

Ruiner efter Ärkebiskopsborgen

arkebiskopsborgen-nordostra-sidan.jpg