Sidhuvudbild
Meny

Wenngarns slott

Wenngarns slott från trädgårdssidan Wenngarns slott har väckts ur sin
törnrosasömn.

Nu sjuder slottet och dess omgivningar av liv.

Magnus Gabriel De la Gardie

Magnus Gabriel De la Gardie och hans hustru Maria Eufrosyne ägde slottet från 1653 till 1687 då det tillfaller Kronan efter att de båda avlidit.

Magnus Gabriel De la Gardie avled på Wenngarn den 26 april 1686. Maria Eufrosyne väljer då att bo på Höjentorp där hon avlider den 24 oktober 1687. Höjentorps kungsgård var det gods som hon fick som förläning vid bröllopet 1647.

Trädgården

Det som framträder tydligt när man närmar sig Wenngarn är de hamlade träden, främst lind och ask, som utgör de olika alléerna. De har inte hamlats på många år, nu växer de med full kraft igen

Ta tillfället att lyssna på trädgårdsdesignern Daniel Bell nästa gång han ger en presen-tation. Tillsammans med studenter från SLU har han lagt grunden till det som kommer att likna De la Gardies trädgård, den som troligen skapades av Jean De Vallee på 1600-talet.

Olof Rudbeck d ä hade ett nära samarbete med Magnus Gabriel De la Gardie - genom Uppsala universitet där De la Gardie var universitetskansler. Båda herrarna hade nära kontakter med drottning Kristina.

Rudbeck bidrog till trädgårdens utveckling och levererade monteringsfärdiga enheter som lusthus och vattenledningsrör. De beställde växtmaterial från Holland till De la Gardies olika gods och slott och till Botaniska trädgården i Uppsala.

Här finns inbjudande terrasser, fontänen är i gång, humlestörarna står på parad, fruktträden dignar snart av frukter liksom bärbuskarna.

Buskar, blommor och lökar är planterade med tanken att det skall vara värt att komma tillbaka och se något nytt varje gång. Det är så att man längtar till tulpanblomningen.

Vid infarten och vid uteplatsen vid restaurang finns olika intressanta buskar och träd - bara att läsa på namnlapparna. På framsidan finns blåregn som skall digna över bågar och rama in den uteplats som idag är helt öppen. En annan satsning är ett nationellt centrum för körsbärsträd.

Restaurangen använder det som odlas och allt är förstås ekologiskt.

Kapellet

Predikstolen Wenngarns kapell Det mest unika på Wenngarn är det välbevarade kapellet som upptar en stor volym i de två nedre våningarna.

Stubbe.jpg

Granpyramiderna förnyas

Det är nu dags att byta ut granpy-ramiderna, granhäckarna och hagtornsträden i Botaniska träd-gårdens barockdel.

Projektet har redan börjat. 50 gran-pyramider och 360 meter granhäck har tagits ned. Våren 2023 planteras nya granar och 16 nya hagtornsträd.

Li Bennich-Björkmans nya bok

Det fanns inte ...

Sverige 500 år

Fira Sverige 500 år den 6:e juni 2023
Under 2023 firar Sverige 500 års jubileum. Det är då 500 år sedan Gustav Vasa valdes till Sveriges kung den 6 juni vid riksmötet i Strängnäs. Där och då blev Sverige självständigt och har varit det sen dess. Därför firar vi varje år Sveriges nationaldag den 6 juni.

https://sverige500ar.se

Gustav Vasa 500 år

2023 uppmärksammar vi att det är 500 år sedan Gustav Eriksson blev vald till Sveriges kung. Här har vi samlat spännande läsning om Gustav Eriksson och de fastigheter som har anknytning till hans liv och värv.

https://sfv.se/upptack-mer/gustav-vasa/

Uppsala domkyrka

Den 6 juni i år är det 500 år sedan Gustav Vasa valdes till kung

Välkommen på temavisningar söndag 5 mars och söndag 16 april. Då får du möta Gustav Vasa och Margareta Eriksdotter Leijonhufvud (gestaltade av guiderna Bengt och Fredrica) och höra dem berätta om sin familj och sin samtid,

Värderingarna har kanske förändrats sedan 1500-talet, men samma frågor och teman som engagerade människorna då intresserar oss än idag.

Vasajubileum på Gripsholms slott

Gustav Vasa 500 år
På Vasaborgen Gripsholm, med landets bäst bevarade miljöer från Vasakungarnas tid, uppmärksammas Vasajubileet genom föredrag, konsertserie och temavisningar.

2023 är ett jubileumsår för Sverige i dubbel bemärkelse. H.M. Konungen firar 50 år på tronen och det är 500 år sedan Gustav Vasa valdes till Sveriges kung vid riksmötet i Strängnäs den 6 juni 1523 – en händelse som fick stor betydelse för Sveriges utveckling.

Vasajubileet präglar året på Gripsholms slott. Det blir föredrag, konserter, visningar, barnaktiviteter och parkpromenader, med fokus på borgen, försvaret, politiken och familjen.

– Femhundraårsminnet av kungavalet i Strängnäs sätter strålkastarljuset på Gripsholm, som nationalmonument och som det slott i Sverige som mer än något annat förknippas med Gustav Vasa. Ur alla vinklar blir han belyst och diskuterad under 2023.

Gustav Eriksson av Vasaätten är besynnerligt aktuell, trots de femhundra år som förflutit sedan kungavalet. Han är den skickligaste politikern som Sverige någonsin haft. För historiker, journalister, författare och inte minst vanligt folk väcker han fortfarande starka känslor och åsikter. Mer än någon kung ur det förflutna är han ständigt rykande aktuell, säger Jim Sjöberg, slottsuppsyningsman på Gripsholms slott.

Gripsholms Vasa-år startar i april med föredrag, temavisningar från maj, konsertserie med jubileumstema under sensommaren och en föredragsserie under hösten. Även årets påsk- och höstlov har tema Vasa. Bland föredragshållarna finns idéhistorikern Karin Tegenborg Falkdalen, med ett särskilt intresse för kvinnorna inom monarkin, och historikern David Lindén, som specialiserat sig på maktens eviga mekanismer.

Veckorna kring Nationaldagen 6 juni kommer att uppmärksammas extra!

Detaljerat program och biljetter släpps den 1 mars.
Det samlade programmet finns på http://www.kungligaslotten.se/vasa500

Den 12 januari 1528, fyra år och sju månader efter att han blivit vald till kung, kröntes Gustav i Uppsala domkyrka till Sveriges konung.

Kalmar slott

I år är det 500 år sedan Gustav Vasa blev vald till kung. Det innebär att det blir ett historiskt år som kommer att uppmärksammas i hela Sverige.

Redan 2020 uppmärksammade Kalmar Slott detta med en utställning. Nu har utställningen Gustav Vasa talar ur skägget, en utställning om makt, åter intagit Kalmar Slott.

Utställningen visas från den 8 december 2022 till den 5 mars 2023.

https://kalmarslott.se/utstallningar/gustav-vasa

Strängnäs

Det var här han valdes till kung - för 500 år sedan - det som firas runt om i Sverige i år.

https://www.strangnas.se/uppleva-och-gora/500-arsresan

Intåget 1523

Midsommar 2023 är det 500 år sedan Gustav Eriksson Vasa gjorde sitt intåg i Stockholm efter ett mer än två år långt krig. Det vill vi fira med ett stort reenactment av intåget i en historisk parad som kommer involvera många olika grupper av deltagare, alla med anknytning till dagen och tiden.

Kom och fira 500-årsdagen av Stockholms befrielse och Sveriges självständighet!

https://www.vasasintag2023.se/