Sidhuvudbild
Meny

Carolina Rediviva

Carolina_Rediviva_20.JPG

Visst blir man nyfiken på den magnifika byggnaden

Carolina Rediviva är Uppsala universitets huvudbibliotek. Det grundades 1620 och är ett av Nordens äldsta

Donationer och inköp under århundradens lopp har bidragit till de stora värdefulla samlingarna med helt unika verk.

Carolina Rediviva är öppet för alla och ett av få bibliotek i Sverige som kan erbjuda studenter och forskare så värdefulla och sällsynta specialsamlingar.

Förutom Carolina Rediviva finns bibliotek på elva andra campusområden - Almedalsbiblioteket på Campus Gotland är ett av dem.

Historiken

Läs mer om bibliotekets intressanta historik - allt från grundandet 1620 då Gustav Adolf överlämnade den boksamling som stod på Gråmunkeholmen till krigsbyten och Magnus Gabriel De la Gardies donationer som inkluderade den unika Silverbibeln.

Missa inte den fantastiska utställningen

Den 14 juni 2019 kl. 14:30 var det stor invigning av den nya utställningen!
Val av datum var genomtänkt. Den nya utställningen har en temporär del som lyfter fram och hyllar Magnus Gabriel De la Gardie som den 14 juni 1669 gjorde den stora donationen som bland annat innehöll Silverbibeln.

Silverbibeln

Silverbibeln, Codex argenteus - egentligen "Silverboken" - är Sveriges dyrbaraste bokskatt och en av världens mest berömda handskrifter. På Carolina Rediviva finns 187 originalblad.

Handskriften utgör resterna av en praktfull evangeliebok på gotiska. Den skrevs på tidigt 500-tal under ostrogoternas härskartid i Italien. Förmodligen skrevs den i Ravenna för kung Theoderik den store.

Den unika Silverbibeln ingår i Unescos världsminnesprogram.

Butik

Mappbutiken-2.jpg Vid utställningen finns en omtyckt butik - inte minst av besökare som vill ha ett minne från Uppsala.

Vi som bor här hittar också omtyckta presenter att skicka runt jorden - förutom allt vi njuter av hemma

Här finns ett stort utbud av presentartiklar, kylskåpsmagneter och vackra böcker

Något äta och dricka

Innan du fortsätter din vandrig i stan kan det passa bra med en paus på Café Carolina - öppet under terminerna, när studenter och forskare är i stan

Mösspåtagningen

Det är här som en del av Uppsalas valborgsfirande äger rum. "Alla" samlas i området och på balkongen samlas stadens VIP:s. Exakt på slaget 15:00 höjer Rektor magnifice Anders Hagfeldt sin studentmössa följt av alla andra.

Rektor Torgny Segerstedt brukade tillsammans med universitetspersonal och gäster bevittna mösspåtagningen från balkongen. Det var han som började ge tecken med sin mössa i slutet av 1950-talet.

Soprum med stil

Foto från Carolina Redivivas blogg Om ni undrat över vad det är som ligger o kurar söder om Carolina Rediviva så är det alltså det nya, rymliga sopsorteringsrummet.

Carolina Rediviva skriver: "Vi tänker att när klätterhortensian och murgrönan klätt in det så fattas bara en grön dörr så kan vi presentera det som vårt alldeles egna hobbithus? "

Lars Burman bloggar: En bok begravd? Det ser ut som en väldig bok som myllats ner.

Bokryggen sticker upp och man ser till och med bladen. Kan där gömmas inkunabler? Illuminerade handskrifter? Okatalogiserade bioaffischer eller kanske läroböcker?

Stubbe.jpg

Claudia Goldin

Pristagaren som riktar fokus mot pappapremien
Uppmärksamheten kring Claudia Goldin är goda nyheter för jämställdheten
Johan Rudström UNT 11 okt 2023

Claudia Goldins tacktal på Nobelbanketten 10 december 2023

Snillen spekulerar 2023

Årets upplaga av Snillen spekulerar blev extra intressant tack vare den ovanligt jämna sammansättningen kvinnor och män. Lyssna på deras erfarenheter och misslyckande - som är så viktiga när man tar tillvara på resultatet

ARRENIUS & COMPANY

ArreniusoCompany.jpg

Missa inte detta vattenhål för kaffeälskare

Nobelpristagaren får egen cykelled

Under prisceremonin för årets alumn 2023 presenterade Uppsala universitets rektor att Nobelpristagaren Svante Pääbo ska få en egen cykelled i staden.

Dagens

Nu tänker vi på 25 maj 1643. Då kom herrarna Claes Fleming och Göran Gyllenstierna från rådet i Stockholm till allmänna rådstugan i Uppsala.

Deras besked blev en chock för uppsalaborna! Alla gator måste byggas om, tomter justeras, hus skulle rivas eller flyttas. Att protestera var fullständigt meningslöst.

Celsiushuset står kvar enligt den dåvarande gatudragningen

Ångström Advanced Battery Centre

Batterier som kan göra vindkraften effektivare, som kan sväljas i en tablett eller driva ett konstgjort skelett.

När hela världen nu elektrifieras har batterier blivit hårdvaluta

Bakom Kristina Edström står en XPS, ett röntgenfotoelektron-spektroskop som gör att forskarna kan närstudera batterikemin. Tekniken gav Kai Siegbahn Nobelpriset i fysik 1981 Foto: Roger Turesson

Sista vilan

På naturkyrkogården Berthåga finns kvarter som upplåtits för olika religioner. Se kartan på sidan 11 i Tidningen Hopp Nr 1 2024

Krisinformation

Detta kan hända, så kan du förbereda dig

Det personliga mötet

Destination Östersund driver Visit Östersund Turistcenter som är auktoriserad av Visita.

Vi tror på det personliga mötet och i en värld som ibland består av alltför många valmöjligheter söker allt fler besökare inspiration i form av personliga rekommendationer.

Målet är att få fler nöjda gäster som stannar längre i Östersund och som i sin tur rekommenderar släkt och vänner att besöka oss.

Uppsala Stadsmission

För alla människors lika värde, rättigheter och möjligheter

Bli månadsgivare till Stadsmissionen och gör skillnad varje dag