Sidhuvudbild
Meny

Carolina Rediviva

Carolina_Rediviva_20.JPG

Visst blir man nyfiken på den magnifika byggnaden

Carolina Rediviva är Uppsala universitets huvudbibliotek. Det grundades 1620 och är ett av Nordens äldsta

Donationer och inköp under århundradens lopp har bidragit till de stora värdefulla samlingarna med helt unika verk.

Carolina Rediviva är öppet för alla och ett av få bibliotek i Sverige som kan erbjuda studenter och forskare så värdefulla och sällsynta specialsamlingar.

Förutom Carolina Rediviva finns bibliotek på elva andra campusområden - Almedalsbiblioteket på Campus Gotland är ett av dem.

Historiken

Läs mer om bibliotekets intressanta historik - allt från grundandet 1620 då Gustav Adolf överlämnade den boksamling som stod på Gråmunkeholmen till krigsbyten och Magnus Gabriel De la Gardies donationer som inkluderade den unika Silverbibeln.

Missa inte den fantastiska utställningen

Den 14 juni 2019 kl. 14:30 var det stor invigning av den nya utställningen!
Val av datum var genomtänkt. Den nya utställningen har en temporär del som lyfter fram och hyllar Magnus Gabriel De la Gardie som den 14 juni 1669 gjorde den stora donationen som bland annat innehöll Silverbibeln.

Silverbibeln

Silverbibeln, Codex argenteus - egentligen "Silverboken" - är Sveriges dyrbaraste bokskatt och en av världens mest berömda handskrifter. På Carolina Rediviva finns 187 originalblad.

Handskriften utgör resterna av en praktfull evangeliebok på gotiska. Den skrevs på tidigt 500-tal under ostrogoternas härskartid i Italien. Förmodligen skrevs den i Ravenna för kung Theoderik den store.

Den unika Silverbibeln ingår i Unescos världsminnesprogram.

Butik

Mappbutiken-2.jpg Vid utställningen finns en omtyckt butik - inte minst av besökare som vill ha ett minne från Uppsala.

Vi som bor här hittar också omtyckta presenter att skicka runt jorden - förutom allt vi njuter av hemma

Här finns ett stort utbud av presentartiklar, kylskåpsmagneter och vackra böcker

Något äta och dricka

Innan du fortsätter din vandrig i stan kan det passa bra med en paus på Café Carolina - öppet under terminerna, när studenter och forskare är i stan Öppnar igen den 21 augusti.

Mösspåtagningen

Det är här som en del av Uppsalas valborgsfirande äger rum. "Alla" samlas i området och på balkongen samlas stadens VIP:s. Exakt på slaget 15:00 höjer Rektor magnifice Anders Hagfeldt sin studentmössa följt av alla andra.

Rektor Torgny Segerstedt brukade tillsammans med universitetspersonal och gäster bevittna mösspåtagningen från balkongen. Det var han som började ge tecken med sin mössa i slutet av 1950-talet.

Soprum med stil

Foto från Carolina Redivivas blogg Om ni undrat över vad det är som ligger o kurar söder om Carolina Rediviva så är det alltså det nya, rymliga sopsorteringsrummet.

Carolina Rediviva skriver: "Vi tänker att när klätterhortensian och murgrönan klätt in det så fattas bara en grön dörr så kan vi presentera det som vårt alldeles egna hobbithus? "

Lars Burman bloggar: En bok begravd? Det ser ut som en väldig bok som myllats ner.

Bokryggen sticker upp och man ser till och med bladen. Kan där gömmas inkunabler? Illuminerade handskrifter? Okatalogiserade bioaffischer eller kanske läroböcker?

Stubbe.jpg

Granpyramiderna har förnyats

Granar från 1700-talet

Femtio granpyramider har planterats i barockträdgården. Ett miljonprojekt som ska bevara det arkitektoniska värdet.

Årets hedersupplänning

Årets hedersupplänning är Ulf Landegren

2023 års utmärkelse tilldelas forskaren och entreprenören Ulf Landegren. Ulf Landegren, professor i molekylärmedicin vid Uppsala universitet, har i sin forskning varit en pionjär inom utvecklingen av tekniker som varit av central betydelse för att studera genetisk variation och uttrycket av genernas produkter i form av proteiner. Hans banbrytande arbete har haft stort inflytande inom områden som cancerforskning, genetiska sjukdomar och infektionsdetektion.

Med sitt forskarteam har han byggt en svårslagen patentportfölj, uppfinningar som i sin tur lagt grund för en rad framgångsrika företag. Han har varit en viktig mentor och inspirationskälla för många unga forskare och en förebild för att finna vägar för att forskningen ska leda till både samhällsnytta och utveckling av nya företag. Med sin starka lokala förankring har Ulf också betytt mycket för Uppsala universitet och Uppsala län.

Som vem som helst

Vernissage 29 september

Fotoutställningen Som vem som helst belyser människor med Downs syndrom och frågor om allas lika värde genom att lyfta fram personen snarare än diagnosen.
Utställningen genomförs som en del av kampanjen Vi ❤ Rocktober som pågår under hela oktober på Skandia Fastigheters köpcentrum runt om i landet. Rocktober som firas globalt under oktober, är också känd som Down Syndrome Awareness Month och syftar, precis som namnet skvallrar om, till att öka allmänhetens medvetenhet om vad Downs syndrom är. Men också vad det inte är. Genom att öka förståelsen och kunskapsnivån bidrar Rocktober både till att förändra attityder och att bemöta fördomar.

Sverige 500 år

Fira Sverige 500 år den 6:e juni 2023
Under 2023 firar Sverige 500 års jubileum. Det är då 500 år sedan Gustav Vasa valdes till Sveriges kung den 6 juni vid riksmötet i Strängnäs. Där och då blev Sverige självständigt och har varit det sen dess. Därför firar vi varje år Sveriges nationaldag den 6 juni.

https://sverige500ar.se

Gustav Vasa 500 år

2023 uppmärksammar vi att det är 500 år sedan Gustav Eriksson blev vald till Sveriges kung. Här har vi samlat spännande läsning om Gustav Eriksson och de fastigheter som har anknytning till hans liv och värv.

https://sfv.se/upptack-mer/gustav-vasa/

Vasajubileum på Gripsholms slott

Gustav Vasa 500 år
På Vasaborgen Gripsholm, med landets bäst bevarade miljöer från Vasakungarnas tid, uppmärksammas Vasajubileet genom föredrag, konsertserie och temavisningar.

2023 är ett jubileumsår för Sverige i dubbel bemärkelse. H.M. Konungen firar 50 år på tronen och det är 500 år sedan Gustav Vasa valdes till Sveriges kung vid riksmötet i Strängnäs den 6 juni 1523 – en händelse som fick stor betydelse för Sveriges utveckling.

– Femhundraårsminnet av kungavalet i Strängnäs sätter strålkastarljuset på Gripsholm, som nationalmonument och som det slott i Sverige som mer än något annat förknippas med Gustav Vasa. Ur alla vinklar blir han belyst och diskuterad under 2023.

Mariefred

Nytt konstverk i Mariefred.

Strängnäs

Det var här han valdes till kung - för 500 år sedan - det som firas runt om i Sverige i år.

https://www.strangnas.se/uppleva-och-gora/500-arsresan

Intåget 1523

Midsommar 2023 är det 500 år sedan Gustav Eriksson Vasa gjorde sitt intåg i Stockholm efter ett mer än två år långt krig. Det vill vi fira med ett stort reenactment av intåget i en historisk parad som kommer involvera många olika grupper av deltagare, alla med anknytning till dagen och tiden.

Så här firades 500-årsdagen av Stockholms befrielse och Sveriges självständighet!

https://www.vasasintag2023.se/