Sidhuvudbild
Meny

Carolina Rediviva

Carolina_Rediviva_20.JPG

Visst blir man nyfiken på den magnifika byggnaden

Carolina Rediviva är Uppsala universitets huvudbibliotek. Det grundades 1620 och är ett av Nordens äldsta

Donationer och inköp under århundradens lopp har bidragit till de stora värdefulla samlingarna med helt unika verk.

Carolina Rediviva är öppet för alla och ett av få bibliotek i Sverige som kan erbjuda studenter och forskare så värdefulla och sällsynta specialsamlingar.

Förutom Carolina Rediviva finns bibliotek på elva andra campusområden - Almedalsbiblioteket på Campus Gotland är ett av dem.

Historiken

Läs mer om bibliotekets intressanta historik - allt från grundandet 1620 då Gustav Adolf överlämnade den boksamling som stod på Gråmunkeholmen till krigsbyten och Magnus Gabriel De la Gardies donationer som inkluderade den unika Silverbibeln.

Utställningen har öppnat igen

Den 14 juni 2019 kl. 14:30 var det stor invigning av den nya utställningen!

Val av datum var genomtänkt. Den nya utställningen har en temporär del som lyfter fram och hyllar Magnus Gabriel De la Gardie som den 14 juni 1669 gjorde den stora donationen som bland annat innehöll Silverbibeln.

Silverbibeln

Silverbibeln, Codex argenteus - egentligen "Silverboken" - är Sveriges dyrbaraste bokskatt och en av världens mest berömda handskrifter. På Carolina Rediviva finns 187 originalblad.

Handskriften utgör resterna av en praktfull evangeliebok på gotiska. Den skrevs på tidigt 500-tal under ostrogoternas härskartid i Italien. Förmodligen skrevs den i Ravenna för kung Theoderik den store.

Den unika Silverbibeln ingår i Unescos världsminnesprogram.

Mösspåtagningen

Det är här som en del av Uppsalas valborgsfirande äger rum. "Alla" samlas i området och på balkongen samlas stadens VIP:s. Exakt på slaget 15:00 höjer Rektor magnifica Eva Åkesson sin studentmössa följt av alla andra.

Rektor Torgny Segerstedt brukade tillsammans med universitetspersonal och gäster bevittna mösspåtagningen från balkongen. Det var han som började ge tecken med sin mössa i slutet av 1950-talet.

Soprum med stil

Foto från Carolina Redivivas blogg Om ni undrat över vad det är som ligger o kurar söder om Carolina Rediviva så är det alltså det nya, rymliga sopsorteringsrummet.

Carolina Rediviva skriver: "Vi tänker att när klätterhortensian och murgrönan klätt in det så fattas bara en grön dörr så kan vi presentera det som vårt alldeles egna hobbithus? "

Lars Burman bloggar: En bok begravd? Det ser ut som en väldig bok som myllats ner.

Bokryggen sticker upp och man ser till och med bladen. Kan där gömmas inkunabler? Illuminerade handskrifter? Okatalogiserade bioaffischer eller kanske läroböcker?