Visst blir man nyfiken på den magnifika byggnaden
Carolina Rediviva är Uppsala universitets huvudbibliotek. Det grundades 1620 och är ett av Nordens äldsta
Donationer och inköp under århundradens lopp har bidragit till de stora värdefulla samlingarna med helt unika verk.
Carolina Rediviva är öppet för alla och ett av få bibliotek i Sverige som kan erbjuda studenter och forskare så värdefulla och sällsynta specialsamlingar.
Förutom Carolina Rediviva finns bibliotek på elva andra campusområden - Almedalsbiblioteket på Campus Gotland är ett av dem.
Läs mer om bibliotekets intressanta historik - allt från grundandet 1620 då Gustav Adolf överlämnade den boksamling som stod på Gråmunkeholmen till krigsbyten och Magnus Gabriel De la Gardies donationer som inkluderade den unika Silverbibeln.
Den 14 juni 2019 kl. 14:30 var det stor invigning av den nya utställningen!
Val av datum var genomtänkt. Den nya utställningen har en temporär del som lyfter fram och hyllar Magnus Gabriel De la Gardie som den 14 juni 1669 gjorde den stora donationen som bland annat innehöll Silverbibeln.
Silverbibeln Codex argenteus - egentligen "Silverboken" - är Sveriges dyrbaraste bokskatt och en av världens mest berömda handskrifter. På Carolina Rediviva finns 187 originalblad.
Handskriften utgör resterna av en praktfull evangeliebok på gotiska. Den skrevs på tidigt 500-tal under ostrogoternas härskartid i Italien. Förmodligen skrevs den i Ravenna för kung Theoderik den store.
Den unika Silverbibeln ingår i Unescos världsminnesprogram
Vid utställningen finns en omtyckt butik - inte minst av besökare som vill ha ett minne från Uppsala.
Vi som bor här hittar också omtyckta presenter att skicka runt jorden - förutom allt vi njuter av hemma
Här finns ett stort utbud av presentartiklar, kylskåpsmagneter och vackra böcker
Innan du fortsätter din vandrig i stan kan det passa bra med en paus på Café Carolina - öppet under terminerna, när studenter och forskare är i stan
Det är här som en del av Uppsalas valborgsfirande äger rum. "Alla" samlas i området och på balkongen samlas stadens VIP:s. Exakt på slaget 15:00 höjer Rektor magnifice Anders Hagfeldt sin studentmössa följt av alla andra.
Rektor Torgny Segerstedt brukade tillsammans med universitetspersonal och gäster bevittna mösspåtagningen från balkongen. Det var han som började ge tecken med sin mössa i slutet av 1950-talet.
Om ni undrat över vad det är som ligger o kurar söder om Carolina Rediviva så är det alltså det nya, rymliga sopsorteringsrummet.
Carolina Rediviva skriver: "Vi tänker att när klätterhortensian och murgrönan klätt in det så fattas bara en grön dörr så kan vi presentera det som vårt alldeles egna hobbithus? "
Lars Burman bloggar: En bok begravd? Det ser ut som en väldig bok som myllats ner.
Bokryggen sticker upp och man ser till och med bladen. Kan där gömmas inkunabler? Illuminerade handskrifter? Okatalogiserade bioaffischer eller kanske läroböcker?
Johanna Hansson ny överbiblio-tekarie
Hiroshimadagen
Domkyrkan ringer med alla klockor i 15 minuter från kl. 21 för att påminna om atombomben som fälldes över Hiroshima den 6 augusti 1945
Vi hälsar alla läsare välkomna
Sigtunastiftelsen Magasin
Tårta ska det vara,
säger Sara.
Vi kan gott få bli lite feta,
säger Margareta.
Låt oss bli tjocka och granna
säger Johanna.
Man ska ha kött på bena,
säger Magdalena.
Vi har väl vispgrädde hemma,
säger Emma.
Magra kakor är en pina,
säger Kristina.
Alf Henrikson 1967.
Nu finns en möjlighet att besöka Veckholms kyrka
Under perioden 29 juli-9 augusti 2024 är Veckholms kyrka öppen måndag-fredag kl 11-15.
Övrig tid är kyrkan öppen i samband med gudstjänster och förrättningar.
Vill du boka tid för dop eller vigsel, ring 0171-257 00.
Veckholms kyrka anses vara den förnämsta kyrkan i Trögden, sedan ärkebiskop Nathan Söderblom kallade den ”Trögdens domkyrka”. Det är den största kyrkan i Trögden och även det stora De la Gardieska gravkoret bidrar till dess mäktighet.
Vilken underbar bild från Gamla Uppsala där påven Johannes Paulus II firade mässa den 9 juni 1989.
Foto Katolska kyrkan Olle Norling
Dagen i Uppsala inleddes med en ekumenisk gudstjänst i domkyrkan tillsammans med svenska biskopar, katolska kardinaler och biskopar liksom företrädare för svenska frikyrkor.
Ärkebiskopen Bertil Werkström inbjöd därefter till en mottagning i sitt hem
Läs mer om Påvebesöket under den rubriken på hemsidan
Pristagaren som riktar fokus mot pappapremien
Uppmärksamheten kring Claudia Goldin är goda nyheter för jämställdheten
Johan Rudström UNT 11 okt 2023
Claudia Goldins tacktal på Nobelbanketten 10 december 2023
Årets upplaga av Snillen spekulerar blev extra intressant tack vare den ovanligt jämna sammansättningen kvinnor och män. Lyssna på deras erfarenheter och misslyckande - som är så viktiga när man tar tillvara på resultatet
Missa inte detta vattenhål för kaffeälskare
Under prisceremonin för årets alumn 2023 presenterade Uppsala universitets rektor att Nobelpristagaren Svante Pääbo ska få en egen cykelled i staden.
Nu tänker vi på 25 maj 1643. Då kom herrarna Claes Fleming och Göran Gyllenstierna från rådet i Stockholm till allmänna rådstugan i Uppsala.
Deras besked blev en chock för uppsalaborna! Alla gator måste byggas om, tomter justeras, hus skulle rivas eller flyttas. Att protestera var fullständigt meningslöst.
Celsiushuset står kvar enligt den dåvarande gatudragningen
Batterier som kan göra vindkraften effektivare, som kan sväljas i en tablett eller driva ett konstgjort skelett.
När hela världen nu elektrifieras har batterier blivit hårdvaluta
Bakom Kristina Edström står en XPS, ett röntgenfotoelektron-spektroskop som gör att forskarna kan närstudera batterikemin. Tekniken gav Kai Siegbahn Nobelpriset i fysik 1981 Foto: Roger Turesson
Milke Falck firas med avskedskonsert efter 34 år i domkyrkan
På naturkyrkogården Berthåga finns kvarter som upplåtits för olika religioner. Se kartan på sidan 11 i Tidningen Hopp Nr 1 2024
Detta kan hända, så kan du förbereda dig
Destination Östersund driver Visit Östersund Turistcenter som är auktoriserad av Visita.
Vi tror på det personliga mötet och i en värld som ibland består av alltför många valmöjligheter söker allt fler besökare inspiration i form av personliga rekommendationer.
Målet är att få fler nöjda gäster som stannar längre i Östersund och som i sin tur rekommenderar släkt och vänner att besöka oss.
För alla människors lika värde, rättigheter och möjligheter
Bli månadsgivare till Stadsmissionen och gör skillnad varje dag