Sidhuvudbild
Meny

Träd

Träd är dina värdefullaste antikviteter - Alexander Smith, 1830-1867

Uppsala ger dig möjlighet att se och uppleva ett otal träd och deras skiftningar under året. Men även träd med olika åldrar.

Skyltar-Botan.jpg Det finns två områden där det finns information om träden.

Det ena är universitetsparken där man redan från början valde att plantera en mängd träd av olika slag. Thore Fries var den drivande. Det var samma tanke som när man anlade skolgårdar, även i de enklaste skolträdgårdarna på landet var det en stor va-riation av buskar och träd så barnen lätt lärde sig.

Det andra är Botaniska trädgården där det dels finns en karta och en namnförteckning för Svenska träd och buskar men också en skyltad stig - se fotot

Botans blommande träd och buskar
Försommaren är en fantastisk tid med blommande fruktträd och buskar. Tiden att njuta av skönheten, mellan hägg och syren, är kort. Därför har vi samlat några exempel från blomningen i våra trädgårdar här. Välkommen att lära dig mer om några av våra blommande träd och buskar.

Träden i Odinslund

Odinslund-001-2.jpg Redan år 1660 gavs namnet Odinslund åt en samling aspar och alar som växte i närheten av Helga Trefaldig-hetskyrkan, i kvarteret Odin.



Fanns där även en eller flera almar? Hösten 1929 fälldes nämligen Odinslunds största och troligen äldsta träd – en alm. Den växte strax intill Trefaldighetskyrkans norra port. Almens årsringar räknades till 234, och den ihåliga stamkärnan torde minst ha omfattat ett femtiotal år.

Detta och mycket annat intressant skriver Pehr Boiert i Lustgården1954-55 kapitlet Några ord om Uppsala stads parker och planteringar (Some notes on the parks and plantations of the town Uppsala. Under senare delen av 50-talet inplanterades 18 st. lönnar.

I samma tidskrift finns även Nils Hylanders långa artikel om Träd och buskar i Uppsala. Några anteckningar, gjorda hösten 1951 (Trees and shrubs in Uppsala.)

På Linnés tid

Enligt ett konsistorieprotokoll från den 28/4 1759 erhöll Linné i uppdrag att anlägga en allé från Gustavianska Akademiporten upp till Slottsbacken.

Nästa dags protokoll innehåller upplysningen att Linné låtit, trots förbud, köra fram jord till allén. Linné visste att jordberedningen var en viktig detalj – icke minst på den här platsen, där marken består av grus - "lindar skulle anskaffas".

Övrigt i allén

Pehr Boiert skriver vidare: Allén är spolierad, många av träden blev sjuka, kompletteringar har gjorts.

De två trädraderna närmast Gustavianska allén planterades omkring 1765 av professorn, sedermera domprosten J. Låstbom, känd bl. a. för sin Låstboms Opera omnia. Låstbom arrenderade slottsträdgården och anlade där en plantskola.

Först 1832 planerades Odinslund och erhöll då sitt nuvarande markläge. Arbetet bekostades av konung Karl XIV Johan. Samma år restes obelisken. Avteckningen skedde följande år.

Dendrologerna

Lustgården är Dendrologernas tidskrift. Huvuddelen av innehållet finns under rubrikerna Dendrologi och Trädgårdshistoria. Frossa i deras utsökta arkiv,

De skriver på sin hemsida - Vi sprider kunskapen...
Föreningen för Dendrologi och Parkvård grundades 1920 och är en ideell förening för alla som är intresserade av träd, park och trädgård, inte minst historiska anläggningar.

Dendrologi (av grek. dendros, träd, och logos, lära) är läran om träd. Till dendrologin i vidsträckt bemärkelse hör även buskar och andra vedartade växter. Enligt § 1 i stadgarna är föreningens syfte att främja intresse för och kännedom om i Sverige odlingsvärda träd och buskar, även som intresset för anläggning, vård och försköning av svenska parker.

Varje år gör vi ett antal dags- och kvällsutflykter samt en resa över en långhelg till något av Sveriges landskap, med besök under sakkunnig ledning i intressanta parkanläggningar och naturområden. Föreningen ordnar också studieresor till andra länder, företrädesvis inom Europa. Vi arrangerar även temadagar och föreläsningar i aktuella ämnen.

Knoppguider

Knoppguide till 18 vanliga träd

Didrik Vanhoenacker tipsar: Den lilla pedagogiska Trädens knoppar av Anders Rapp är också bra. Kostar en dryg hundring.

Ornäsbjörk

Ornäsbjörken utsågs 1985 av Sveriges Stadsträdgårdsmästare till Sveriges Riksträd. Motiveringen var bland annat att det är det enda träd som uppstått i Sverige.

Här i Uppsala står Riksträdet i Stadsträdgården

Ramboträdet

Läs om äppelkärnorna från Ramberget i Göteborg som gav frukt genom åren. De fick även ge namn till filmen Rambo med Sylvester Stallone.

Barnens Träd för barnens rättigheter

Barnens Träd är en ideell förening som leds av Jonas Paulman. Jonas är en av de tusentalet personer som staten bad om ursäkt i stadshuset 2011, i samband med en vanvårdsutredning om missförhållanden i barnavården. .

Nu cyklar, paddlar och springer han land och rike runt och föreläser samt planterar träd för att uppmärksamma FN:s barnkonvention. Första milstolpen var att plantera 100 träd. Den är nu nådd. Andra milstolpen är att över 200 invigda träd nås 2017.

Nu finns Barnens träd även i Uppsala. Det är vid Flöjtens förskola Gottsunda, Föreningsgården Ekolnsnäs, Johannesbäcksskolan och Uppsävjaskolan

Tallarna i Kronparken

Kronparken

Trädens superkrafter

Till sist har vi detta - Trädens superkrafter - som alltså borde komma först.

Titta, lyssna o lär, upptäck TRÄDEN - de tar upp koldioxid, fotosyntesen - och de är intelligenta

Ekar på Ultuna

Stubbe.jpg

Vi hälsar alla läsare välkomna
Sigtunastiftelsen Magasin

Fruntimmersveckan

Tårta ska det vara,
säger Sara.
Vi kan gott få bli lite feta,
säger Margareta.
Låt oss bli tjocka och granna
säger Johanna.
Man ska ha kött på bena,
säger Magdalena.
Vi har väl vispgrädde hemma,
säger Emma.
Magra kakor är en pina,
säger Kristina.

Alf Henrikson 1967.

Veckholms kyrka

Nu finns en möjlighet att besöka Veckholms kyrka

Under perioden 29 juli-9 augusti 2024 är Veckholms kyrka öppen måndag-fredag kl 11-15.

Övrig tid är kyrkan öppen i samband med gudstjänster och förrättningar.
Vill du boka tid för dop eller vigsel, ring 0171-257 00.

Veckholms kyrka anses vara den förnämsta kyrkan i Trögden, sedan ärkebiskop Nathan Söderblom kallade den ”Trögdens domkyrka”. Det är den största kyrkan i Trögden och även det stora De la Gardieska gravkoret bidrar till dess mäktighet.

Katolska Uppsala

Vilken underbar bild från Gamla Uppsala där påven Johannes Paulus II firade mässa den 9 juni 1989.
Foto Katolska kyrkan Olle Norling

Dagen i Uppsala inleddes med en ekumenisk gudstjänst i domkyrkan tillsammans med svenska biskopar, katolska kardinaler och biskopar liksom företrädare för svenska frikyrkor.

Ärkebiskopen Bertil Werkström inbjöd därefter till en mottagning i sitt hem

Läs mer om Påvebesöket under den rubriken på hemsidan

Claudia Goldin

Pristagaren som riktar fokus mot pappapremien
Uppmärksamheten kring Claudia Goldin är goda nyheter för jämställdheten
Johan Rudström UNT 11 okt 2023

Claudia Goldins tacktal på Nobelbanketten 10 december 2023

Snillen spekulerar 2023

Årets upplaga av Snillen spekulerar blev extra intressant tack vare den ovanligt jämna sammansättningen kvinnor och män. Lyssna på deras erfarenheter och misslyckande - som är så viktiga när man tar tillvara på resultatet

ARRENIUS & COMPANY

ArreniusoCompany.jpg

Missa inte detta vattenhål för kaffeälskare

Nobelpristagaren får egen cykelled

Under prisceremonin för årets alumn 2023 presenterade Uppsala universitets rektor att Nobelpristagaren Svante Pääbo ska få en egen cykelled i staden.

Dagens

Nu tänker vi på 25 maj 1643. Då kom herrarna Claes Fleming och Göran Gyllenstierna från rådet i Stockholm till allmänna rådstugan i Uppsala.

Deras besked blev en chock för uppsalaborna! Alla gator måste byggas om, tomter justeras, hus skulle rivas eller flyttas. Att protestera var fullständigt meningslöst.

Celsiushuset står kvar enligt den dåvarande gatudragningen

Ångström Advanced Battery Centre

Batterier som kan göra vindkraften effektivare, som kan sväljas i en tablett eller driva ett konstgjort skelett.

När hela världen nu elektrifieras har batterier blivit hårdvaluta

Bakom Kristina Edström står en XPS, ett röntgenfotoelektron-spektroskop som gör att forskarna kan närstudera batterikemin. Tekniken gav Kai Siegbahn Nobelpriset i fysik 1981 Foto: Roger Turesson

Milke Falk

Milke Falck firas med avskedskonsert efter 34 år i domkyrkan

Sista vilan

På naturkyrkogården Berthåga finns kvarter som upplåtits för olika religioner. Se kartan på sidan 11 i Tidningen Hopp Nr 1 2024

Krisinformation

Detta kan hända, så kan du förbereda dig

Det personliga mötet

Destination Östersund driver Visit Östersund Turistcenter som är auktoriserad av Visita.

Vi tror på det personliga mötet och i en värld som ibland består av alltför många valmöjligheter söker allt fler besökare inspiration i form av personliga rekommendationer.

Målet är att få fler nöjda gäster som stannar längre i Östersund och som i sin tur rekommenderar släkt och vänner att besöka oss.

Uppsala Stadsmission

För alla människors lika värde, rättigheter och möjligheter

Bli månadsgivare till Stadsmissionen och gör skillnad varje dag