Träd är dina värdefullaste antikviteter - Alexander Smith, 1830-1867
Uppsala ger dig möjlighet att se och uppleva ett otal träd och deras skiftningar under året. Men även träd med olika åldrar.
Det finns två områden där det finns information om träden.
Det ena är universitetsparken där man redan från början valde att plantera en mängd träd av olika slag. Thore Fries var den drivande. Det var samma tanke som när man anlade skolgårdar, även i de enklaste skolträdgårdarna på landet var det en stor va-riation av buskar och träd så barnen lätt lärde sig.
Det andra är Botaniska trädgården där det dels finns en karta och en namnförteckning för Svenska träd och buskar men också en skyltad stig - se fotot
Botans blommande träd och buskar
Försommaren är en fantastisk tid med blommande fruktträd och buskar. Tiden att njuta av skönheten, mellan hägg och syren, är kort. Därför har vi samlat några exempel från blomningen i våra trädgårdar här. Välkommen att lära dig mer om några av våra blommande träd och buskar.
Redan år 1660 gavs namnet Odinslund åt en samling aspar och alar som växte i närheten av Helga Trefaldig-hetskyrkan, i kvarteret Odin.
Fanns där även en eller flera almar? Hösten 1929 fälldes nämligen Odinslunds största och troligen äldsta träd – en alm. Den växte strax intill Trefaldighetskyrkans norra port. Almens årsringar räknades till 234, och den ihåliga stamkärnan torde minst ha omfattat ett femtiotal år.
Detta och mycket annat intressant skriver Pehr Boiert i Lustgården1954-55 kapitlet Några ord om Uppsala stads parker och planteringar (Some notes on the parks and plantations of the town Uppsala. Under senare delen av 50-talet inplanterades 18 st. lönnar.
I samma tidskrift finns även Nils Hylanders långa artikel om Träd och buskar i Uppsala. Några anteckningar, gjorda hösten 1951 (Trees and shrubs in Uppsala.)
Enligt ett konsistorieprotokoll från den 28/4 1759 erhöll Linné i uppdrag att anlägga en allé från Gustavianska Akademiporten upp till Slottsbacken.
Nästa dags protokoll innehåller upplysningen att Linné låtit, trots förbud, köra fram jord till allén. Linné visste att jordberedningen var en viktig detalj – icke minst på den här platsen, där marken består av grus - "lindar skulle anskaffas".
Pehr Boiert skriver vidare: Allén är spolierad, många av träden blev sjuka, kompletteringar har gjorts.
De två trädraderna närmast Gustavianska allén planterades omkring 1765 av professorn, sedermera domprosten J. Låstbom, känd bl. a. för sin Låstboms Opera omnia. Låstbom arrenderade slottsträdgården och anlade där en plantskola.
Först 1832 planerades Odinslund och erhöll då sitt nuvarande markläge. Arbetet bekostades av konung Karl XIV Johan. Samma år restes obelisken. Avteckningen skedde följande år.
Lustgården är Dendrologernas tidskrift. Huvuddelen av innehållet finns under rubrikerna Dendrologi och Trädgårdshistoria. Frossa i deras utsökta arkiv,
De skriver på sin hemsida - Vi sprider kunskapen...
Föreningen för Dendrologi och Parkvård grundades 1920 och är en ideell förening för alla som är intresserade av träd, park och trädgård, inte minst historiska anläggningar.
Dendrologi (av grek. dendros, träd, och logos, lära) är läran om träd. Till dendrologin i vidsträckt bemärkelse hör även buskar och andra vedartade växter. Enligt § 1 i stadgarna är föreningens syfte att främja intresse för och kännedom om i Sverige odlingsvärda träd och buskar, även som intresset för anläggning, vård och försköning av svenska parker.
Varje år gör vi ett antal dags- och kvällsutflykter samt en resa över en långhelg till något av Sveriges landskap, med besök under sakkunnig ledning i intressanta parkanläggningar och naturområden. Föreningen ordnar också studieresor till andra länder, företrädesvis inom Europa. Vi arrangerar även temadagar och föreläsningar i aktuella ämnen.
Knoppguide till 18 vanliga träd
Didrik Vanhoenacker tipsar: Den lilla pedagogiska Trädens knoppar av Anders Rapp är också bra. Kostar en dryg hundring.
Ornäsbjörken utsågs 1985 av Sveriges Stadsträdgårdsmästare till Sveriges Riksträd. Motiveringen var bland annat att det är det enda träd som uppstått i Sverige.
Här i Uppsala står Riksträdet i Stadsträdgården
Läs om äppelkärnorna från Ramberget i Göteborg som gav frukt genom åren. De fick även ge namn till filmen Rambo med Sylvester Stallone.
Barnens Träd är en ideell förening som leds av Jonas Paulman. Jonas är en av de tusentalet personer som staten bad om ursäkt i stadshuset 2011, i samband med en vanvårdsutredning om missförhållanden i barnavården. .
Nu cyklar, paddlar och springer han land och rike runt och föreläser samt planterar träd för att uppmärksamma FN:s barnkonvention. Första milstolpen var att plantera 100 träd. Den är nu nådd. Andra milstolpen är att över 200 invigda träd nås 2017.
Nu finns Barnens träd även i Uppsala. Det är vid Flöjtens förskola Gottsunda, Föreningsgården Ekolnsnäs, Johannesbäcksskolan och Uppsävjaskolan
Till sist har vi detta - Trädens superkrafter - som alltså borde komma först.
Titta, lyssna o lär, upptäck TRÄDEN - de tar upp koldioxid, fotosyntesen - och de är intelligenta
Granar från 1700-talet
Femtio granpyramider har planterats i barockträdgården. Ett miljonprojekt som ska bevara det arkitektoniska värdet.
Årets hedersupplänning är Ulf Landegren
2023 års utmärkelse tilldelas forskaren och entreprenören Ulf Landegren. Ulf Landegren, professor i molekylärmedicin vid Uppsala universitet, har i sin forskning varit en pionjär inom utvecklingen av tekniker som varit av central betydelse för att studera genetisk variation och uttrycket av genernas produkter i form av proteiner. Hans banbrytande arbete har haft stort inflytande inom områden som cancerforskning, genetiska sjukdomar och infektionsdetektion.
Med sitt forskarteam har han byggt en svårslagen patentportfölj, uppfinningar som i sin tur lagt grund för en rad framgångsrika företag. Han har varit en viktig mentor och inspirationskälla för många unga forskare och en förebild för att finna vägar för att forskningen ska leda till både samhällsnytta och utveckling av nya företag. Med sin starka lokala förankring har Ulf också betytt mycket för Uppsala universitet och Uppsala län.
Vernissage 29 september
Fotoutställningen Som vem som helst belyser människor med Downs syndrom och frågor om allas lika värde genom att lyfta fram personen snarare än diagnosen.
Utställningen genomförs som en del av kampanjen Vi ❤ Rocktober som pågår under hela oktober på Skandia Fastigheters köpcentrum runt om i landet. Rocktober som firas globalt under oktober, är också känd som Down Syndrome Awareness Month och syftar, precis som namnet skvallrar om, till att öka allmänhetens medvetenhet om vad Downs syndrom är. Men också vad det inte är. Genom att öka förståelsen och kunskapsnivån bidrar Rocktober både till att förändra attityder och att bemöta fördomar.
Fira Sverige 500 år den 6:e juni 2023
Under 2023 firar Sverige 500 års jubileum. Det är då 500 år sedan Gustav Vasa valdes till Sveriges kung den 6 juni vid riksmötet i Strängnäs. Där och då blev Sverige självständigt och har varit det sen dess. Därför firar vi varje år Sveriges nationaldag den 6 juni.
https://sverige500ar.se
2023 uppmärksammar vi att det är 500 år sedan Gustav Eriksson blev vald till Sveriges kung. Här har vi samlat spännande läsning om Gustav Eriksson och de fastigheter som har anknytning till hans liv och värv.
https://sfv.se/upptack-mer/gustav-vasa/
Gustav Vasa 500 år
På Vasaborgen Gripsholm, med landets bäst bevarade miljöer från Vasakungarnas tid, uppmärksammas Vasajubileet genom föredrag, konsertserie och temavisningar.
2023 är ett jubileumsår för Sverige i dubbel bemärkelse. H.M. Konungen firar 50 år på tronen och det är 500 år sedan Gustav Vasa valdes till Sveriges kung vid riksmötet i Strängnäs den 6 juni 1523 – en händelse som fick stor betydelse för Sveriges utveckling.
– Femhundraårsminnet av kungavalet i Strängnäs sätter strålkastarljuset på Gripsholm, som nationalmonument och som det slott i Sverige som mer än något annat förknippas med Gustav Vasa. Ur alla vinklar blir han belyst och diskuterad under 2023.
Nytt konstverk i Mariefred.
Det var här han valdes till kung - för 500 år sedan - det som firas runt om i Sverige i år.
https://www.strangnas.se/uppleva-och-gora/500-arsresan
Midsommar 2023 är det 500 år sedan Gustav Eriksson Vasa gjorde sitt intåg i Stockholm efter ett mer än två år långt krig. Det vill vi fira med ett stort reenactment av intåget i en historisk parad som kommer involvera många olika grupper av deltagare, alla med anknytning till dagen och tiden.
Så här firades 500-årsdagen av Stockholms befrielse och Sveriges självständighet!
https://www.vasasintag2023.se/