Sidhuvudbild
Meny

Musik

Välkommen till Musikstaden Uppsala!

I Uppsala finns ett rikt musikliv att ta del av både som publik och utövare. Här finns musik för alla åldrar och smakriktningar - oberoende när du kommer hit. Så gott som varje dag finns det möjlighet att lyssna till musik inomhus på caféer, restauranger och olika konsertsalar.

Under sommarsäsongen hör man musik på våra gator och torg där personer från olika länder gläder oss med sin musik och då erbjuds vi musik även från utomhusscenerna som Parksnäckan och Botaniska trädgården.

Kom och njut - det är friskvård i dess bästa form.

Även övriga Uppland kan med sina nyckelharpsstämmor och andra evenemang som konserterna i Orangeriet i Örbyhus och i Lövstabruks kyrka erbjuda varierande höjdpunkter. Österbybruks herrgård är en ny kulturarrangör.

Parksnäckan

Parksnäckan öppnade 2021 i ny regi. De erbjuder ett fullspäckat, varierat program

Tantens Gröna Parkcafé – Gula Villan

Tantens Gröna Parkcafé i Gula Villan i Stadsträdgården bjuder in till musikkvällar

UKK

En av stans stoltheter - Uppsala Konsert & Kongress - har ett brett utbud. Här uppträder allt ifrån kommande världsstjärnor från stans musikklasser till många av dagens världstjärnor.

Bättre hälsa med Konserthuset! Läs och inspireras!

MiU

Musik i Uppland anordnar musikupplevelser för alla åldrar med hjälp av egna musiker som i Uppsala Kammarorkester, Linnékvintetten, Uppsala Kammarsolister och Trio X - men även i samarbete med många andra. De turnerar även i länet.

Världsklass

Det finns även andra scener som också tar emot världsstjärnor. Botaniska trädgården är en av dem.

Music in the Garden på Borggården i den vackra Botaniska Trädgården blev en dundrande succé 2021. Tack Klaus Pontvik! Succén följdes upp 2022 med ännu en Music in the Garden

Den 15-16 juni 2023 var Music in the Garden tillbaka! Presentkort

Katalin

Även andra musikscener som Katalin bjuder in till njutbara stunder med stjärnglans.

Katalin Varga började sin musikresa på Svartbäcksgatan med Café Katalin (senare Pub19) på 80-talet. Katalin And All That Jazz har genom åren blivit en välbesökt scen för såväl utländska som svenska artister. Många musikupplevelser har skapats här. Mycket tack vare bandbokaren Ulf Carlsten som var verksam på Katalin fram till sin bortgång år 2009.

Katalin Varga har nu tagit beslutet att lämna över ansvaret till sin systerdotter Elisabeth Agh - en kompanjon sedan många år.

Innan dess hann hon 2021 utnämnas till en av Årets musikaliska medaljörer
Kungliga medaljen för Tonkonstens Främjande är Kungl. Musikaliska Akademiens främsta utmärkelse. Den tilldelas högt förtjänta personer för betydande insatser i svenskt musikliv. Årets medaljörer är Malin Broman, Bo Ejeby, Torgny Hanson, Tommy Körberg, Tomas Löndahl och Katarina (Katalin) Vargas Smith. Medaljerna delades ut av H.K.H Kronprinsessan Victoria på Kungl. Musikaliska Akademiens högtidssammankomst 29 november 2021.

Universiteten

Uppsala universitet har en livaktig verksamhet inom olika områden - allt från studenternas egna verksamheter på nationerna till Musicum med Kungliga Akademiska Kapellet och UUJO - Uppsala University Jazz Orchestra.

SLU - Sveriges lantbruksuniversitet - har två körer ULLA och Ultunae Drängar.

Ultunae Drängar är den enda och därför också den främsta manskören som är verksam vid Campus Ultuna. Under terminerna deltar de i allehanda upptåg och framträdanden, från luciatåg och högtidsstunder till vårserenader och spontana middagsframträdanden.

Orkester med anor

Kungliga Akademiska Kapellet är Uppsala universitets egen symfoniorkester och leds av director musices Stefan Karpe. Orkestern har ca. 100 medlem-mar och de flesta är studenter vid Uppsala universitet.

Kapellet spelar på ceremonier och högtider vid universitet och har även två egna konserter per termin.

Festivaler

Uppsala Gitarrfestival anordnas varje år är en succé

Visionen
Vår idé har sedan starten varit att skapa en mötesplats för gitarrvärlden och skapa fokus på gitarren som instrument, på dess utövare och själva musiken. Gitarrister, artister och publik i symbios. Ett möte där upplevelsen och kunskapen står i centrum och där utbyten mellan människor leder till ett berikande av livet självt och ens egen professionella utveckling som lärare eller ung gitarrstudent. Ett öppet forum där vi bjuder på ett brett spektra av genrer så att mötet mellan dess utövare och utbytet blir självklart och berikande.

Uppsala Internationella Gitarrfestival är Nordens främsta och startades 2003 på kulturcentret Ekocaféet i Uppsala med ca 200 besökare första året. Idag är publiktillströmningen i tusentals från Sverige, Norden och de baltiska länderna. Vi är väldigt glada att ha kunnat skapa denna scen för gitarren och hoppas därigenom att den får sin välförtjänta plats på våra breddgrader efter 12 år på Sveriges musikkarta!

Den ständiga återkoppling vi får från publik, deltagare och sponsorer är nog avgörande för det stora engagemang som vi lägger varje år. Men ytterst är kärleken till gitarren och det mervärde instrumentet ger så många miljoner människor till en bättre värld med glädje och meningsfullhet!

Klaus Pontvik & Stefan Löfvenius

Uppsala Reggae Festival är Skandinaviens första och största renodlade reggaefestival. Festivalen lockar inbitna reggaefans från hela norden, men även gäster med ett allmänt musikintresse. Efter några års uppehåll återuppstod en av Sveriges populäraste festivaler och nordens största reggaefestival tillbaka 2017.

Festivalen, som lockar besökare från så väl Sverige som delar av Europa, går tillbaka till rötterna. Nämligen där allt en gång började, nordens “Reggae Mecka” Uppsala. Uppsala Reggae Festival är en festival med öppen och vänlig stämning och med en blandning av människor även när det gäller åldrar.

I samband med den första Uppsala Reggae Festival 2001 fick av SVT benämningen ”Skandinaviens Reggaemecka” och som då var och fortfarande är den största i norden och har blivit en av dem kvalitativt bästa reggae festivaler i Europa. Kommunens hedersstipendium 2022 gick till Adiam Kubrom och Yared Tekeste som har drivit Uppsala Reggaefestival i drygt 20 år.

Oktorberstämman - årets stora spelmansfest och Sveriges äldsta stämma är tillbaka.

Oktoberstämman är en av årets höjdpunkter på Uppsala Konsert & Kongress. I tolv timmar pågår musiken och dansen oavbrutet i UKK:s salar, foajéer och restaurang.

Många musikinslag på Oktoberstämman är ”vanliga” konserter från scenerna, mycket är till dans medan annat är jamsessions eller buskspel lite varsomhelst.

För den som vill finns chans att få prova på kulning, lära sig dansa polska och mycket mer. En spelmansstämma är bland det mest välkomnande av musikarrangemang.

Uplands Spelmansförbund (USF) bildades 1945. Spelmansförbundet verkar för att samla spelmännen och sprida information om vad som händer inom folkmusiken i Uppland. Förbundet företräds på riksnivå av Sveriges Spelmäns Riksförbund (SSR).

STORK

Vartannat år sjuder hela stan av liv.
Då är det STudentORKesterfestival.

Då kommer Sveriges alla studentorkestrar hit och spelar - på gator och torg, på nationerna. Vartannat år är den i Linköping.

Stubbe.jpg

Katolska Uppsala

Vilken underbar bild från Gamla Uppsala där påven Johannes Paulus II firade mässa den 9 juni 1989.
Foto Katolska kyrkan Olle Norling

Dagen i Uppsala inleddes med en ekumenisk gudstjänst i domkyrkan tillsammans med svenska biskopar, katolska kardinaler och biskopar liksom företrädare för svenska frikyrkor.

Ärkebiskopen Bertil Werkström inbjöd därefter till en mottagning i sitt hem

Läs mer om Påvebesöket under den rubriken på hemsidan

Claudia Goldin

Pristagaren som riktar fokus mot pappapremien
Uppmärksamheten kring Claudia Goldin är goda nyheter för jämställdheten
Johan Rudström UNT 11 okt 2023

Claudia Goldins tacktal på Nobelbanketten 10 december 2023

Snillen spekulerar 2023

Årets upplaga av Snillen spekulerar blev extra intressant tack vare den ovanligt jämna sammansättningen kvinnor och män. Lyssna på deras erfarenheter och misslyckande - som är så viktiga när man tar tillvara på resultatet

ARRENIUS & COMPANY

ArreniusoCompany.jpg

Missa inte detta vattenhål för kaffeälskare

Nobelpristagaren får egen cykelled

Under prisceremonin för årets alumn 2023 presenterade Uppsala universitets rektor att Nobelpristagaren Svante Pääbo ska få en egen cykelled i staden.

Dagens

Nu tänker vi på 25 maj 1643. Då kom herrarna Claes Fleming och Göran Gyllenstierna från rådet i Stockholm till allmänna rådstugan i Uppsala.

Deras besked blev en chock för uppsalaborna! Alla gator måste byggas om, tomter justeras, hus skulle rivas eller flyttas. Att protestera var fullständigt meningslöst.

Celsiushuset står kvar enligt den dåvarande gatudragningen

Ångström Advanced Battery Centre

Batterier som kan göra vindkraften effektivare, som kan sväljas i en tablett eller driva ett konstgjort skelett.

När hela världen nu elektrifieras har batterier blivit hårdvaluta

Bakom Kristina Edström står en XPS, ett röntgenfotoelektron-spektroskop som gör att forskarna kan närstudera batterikemin. Tekniken gav Kai Siegbahn Nobelpriset i fysik 1981 Foto: Roger Turesson

Milke Falk

Milke Falck firas med avskedskonsert efter 34 år i domkyrkan

Sista vilan

På naturkyrkogården Berthåga finns kvarter som upplåtits för olika religioner. Se kartan på sidan 11 i Tidningen Hopp Nr 1 2024

Krisinformation

Detta kan hända, så kan du förbereda dig

Det personliga mötet

Destination Östersund driver Visit Östersund Turistcenter som är auktoriserad av Visita.

Vi tror på det personliga mötet och i en värld som ibland består av alltför många valmöjligheter söker allt fler besökare inspiration i form av personliga rekommendationer.

Målet är att få fler nöjda gäster som stannar längre i Östersund och som i sin tur rekommenderar släkt och vänner att besöka oss.

Uppsala Stadsmission

För alla människors lika värde, rättigheter och möjligheter

Bli månadsgivare till Stadsmissionen och gör skillnad varje dag