I Uppsala finns ett rikt musikliv att ta del av både som publik och utövare. Här finns musik för alla åldrar och smakriktningar - oberoende när du kommer hit. Så gott som varje dag finns det möjlighet att lyssna till musik inomhus på caféer, restauranger och olika konsertsalar.
Under sommarsäsongen hör man musik på våra gator och torg där personer från olika länder gläder oss med sin musik och då erbjuds vi musik även från utomhusscenerna som Parksnäckan och Botaniska trädgården.
Kom och njut - det är friskvård i dess bästa form.
Även övriga Uppland kan med sina nyckelharpsstämmor och andra evenemang som konserterna i Orangeriet i Örbyhus och i Lövstabruks kyrka erbjuda varierande höjdpunkter. Österbybruks herrgård är en ny kulturarrangör.
Parksnäckan öppnade 2021 i ny regi. De erbjuder ett fullspäckat, varierat program
28 juni 2023 kommer Johan Glans
30 juni 2023 kommer Sven-Ingvars
Tantens Gröna Parkcafé i Gula Villan i Stadsträdgården bjuder in till musikkvällar
En av stans stoltheter - Uppsala Konsert & Kongress - har ett brett utbud. Här uppträder allt ifrån kommande världsstjärnor från stans musikklasser till många av dagens världstjärnor.
Bättre hälsa med Konserthuset! Läs och inspireras!
Musik i Uppland anordnar musikupplevelser för alla åldrar med hjälp av egna musiker som i Uppsala Kammarorkester, Linnékvintetten, Uppsala Kammarsolister och Trio X - men även i samarbete med många andra. De turnerar även i länet.
Det finns även andra scener som också tar emot världsstjärnor. Botaniska trädgården är en av dem.
Håkan Hellström kommer den 21 juni 2023
Gyllene Tider kommer till Botaniska trädgården 3 augusti 2023 - Hux Flux - gästartist Uno Svenningsson.
Music in the Garden på Borggården i den vackra Botaniska Trädgården blev en dundrande succé 2021. Tack Klaus Pontvik! Succén följdes upp 2022 med ännu en Music in the Garden
Senaste nytt - den 15-16 juni 2023 är Music in the Garden tillbaka! Presentkort kan köpas redan nu!
Även andra musikscener som Katalin bjuder in till njutbara stunder med stjärnglans.
Katalin Varga började sin musikresa på Svartbäcksgatan med Café Katalin (senare Pub19) på 80-talet. Katalin And All That Jazz har genom åren blivit en välbesökt scen för såväl utländska som svenska artister. Många musikupplevelser har skapats här. Mycket tack vare bandbokaren Ulf Carlsten som var verksam på Katalin fram till sin bortgång år 2009.
Katalin Varga har nu tagit beslutet att lämna över ansvaret till sin systerdotter Elisabeth Agh - en kompanjon sedan många år.
Innan dess hann hon 2021 utnämnas till en av Årets musikaliska medaljörer
Kungliga medaljen för Tonkonstens Främjande är Kungl. Musikaliska Akademiens främsta utmärkelse. Den tilldelas högt förtjänta personer för betydande insatser i svenskt musikliv. Årets medaljörer är Malin Broman, Bo Ejeby, Torgny Hanson, Tommy Körberg, Tomas Löndahl och Katarina (Katalin) Vargas Smith. Medaljerna delades ut av H.K.H Kronprinsessan Victoria på Kungl. Musikaliska Akademiens högtidssammankomst 29 november 2021.
Uppsala universitet har en livaktig verksamhet inom olika områden - allt från studenternas egna verksamheter på nationerna till Musicum med Kungliga Akademiska Kapellet och UUJO - Uppsala University Jazz Orchestra.
SLU - Sveriges lantbruksuniversitet - har två körer ULLA och Ultunae Drängar.
Ultunae Drängar är den enda och därför också den främsta manskören som är verksam vid Campus Ultuna. Under terminerna deltar de i allehanda upptåg och framträdanden, från luciatåg och högtidsstunder till vårserenader och spontana middagsframträdanden.
Kungliga Akademiska Kapellet är Uppsala universitets egen symfoniorkester och leds av director musices Stefan Karpe. Orkestern har ca. 100 medlem-mar och de flesta är studenter vid Uppsala universitet.
Kapellet spelar på ceremonier och högtider vid universitet och har även två egna konserter per termin.
Uppsala Gitarrfestival anordnas varje år är en succé
Visionen
Vår idé har sedan starten varit att skapa en mötesplats för gitarrvärlden och skapa fokus på gitarren som instrument, på dess utövare och själva musiken. Gitarrister, artister och publik i symbios. Ett möte där upplevelsen och kunskapen står i centrum och där utbyten mellan människor leder till ett berikande av livet självt och ens egen professionella utveckling som lärare eller ung gitarrstudent. Ett öppet forum där vi bjuder på ett brett spektra av genrer så att mötet mellan dess utövare och utbytet blir självklart och berikande.
Uppsala Internationella Gitarrfestival är Nordens främsta och startades 2003 på kulturcentret Ekocaféet i Uppsala med ca 200 besökare första året. Idag är publiktillströmningen i tusentals från Sverige, Norden och de baltiska länderna. Vi är väldigt glada att ha kunnat skapa denna scen för gitarren och hoppas därigenom att den får sin välförtjänta plats på våra breddgrader efter 12 år på Sveriges musikkarta!
Den ständiga återkoppling vi får från publik, deltagare och sponsorer är nog avgörande för det stora engagemang som vi lägger varje år. Men ytterst är kärleken till gitarren och det mervärde instrumentet ger så många miljoner människor till en bättre värld med glädje och meningsfullhet!
Klaus Pontvik & Stefan Löfvenius
Nästa års Uppsala Reggae Festival - 28-29th of July2023
Uppsala Reggae Festival är Skandinaviens första och största renodlade reggaefestival. Festivalen lockar inbitna reggaefans från hela norden, men även gäster med ett allmänt musikintresse. Efter några års uppehåll återuppstod en av Sveriges populäraste festivaler och nordens största reggaefestival tillbaka 2017.
Festivalen, som lockar besökare från så väl Sverige som delar av Europa, går tillbaka till rötterna. Nämligen där allt en gång började, nordens “Reggae Mecka” Uppsala. Uppsala Reggae Festival är en festival med öppen och vänlig stämning och med en blandning av människor även när det gäller åldrar.
I samband med den första Uppsala Reggae Festival 2001 fick av SVT benämningen ”Skandinaviens Reggaemecka” och som då var och fortfarande är den största i norden och har blivit en av dem kvalitativt bästa reggae festivaler i Europa. Kommunens hedersstipendium 2022 gick till Adiam Kubrom och Yared Tekeste som har drivit Uppsala Reggaefestival i drygt 20 år.
Oktorberstämman - årets stora spelmansfest och Sveriges äldsta stämma är tillbaka.
Oktoberstämman är en av årets höjdpunkter på Uppsala Konsert & Kongress. I tolv timmar pågår musiken och dansen oavbrutet i UKK:s salar, foajéer och restaurang.
Många musikinslag på Oktoberstämman är ”vanliga” konserter från scenerna, mycket är till dans medan annat är jamsessions eller buskspel lite varsomhelst.
För den som vill finns chans att få prova på kulning, lära sig dansa polska och mycket mer. En spelmansstämma är bland det mest välkomnande av musikarrangemang.
Uplands Spelmansförbund (USF) bildades 1945. Spelmansförbundet verkar för att samla spelmännen och sprida information om vad som händer inom folkmusiken i Uppland. Förbundet företräds på riksnivå av Sveriges Spelmäns Riksförbund (SSR).
STORK 2022 kom till Uppsala 22 - 24 april 2022.
Vartannat år sjuder hela stan av liv när det är STudentORKesterfestival. Då kommer Sveriges alla studentorkestrar hit och spelar - på gator och torg, på nationerna. Vartannat år är den i Linköping.
Granar från 1700-talet
Femtio granpyramider har planterats i barockträdgården. Ett miljonprojekt som ska bevara det arkitektoniska värdet.
Årets hedersupplänning är Ulf Landegren
2023 års utmärkelse tilldelas forskaren och entreprenören Ulf Landegren. Ulf Landegren, professor i molekylärmedicin vid Uppsala universitet, har i sin forskning varit en pionjär inom utvecklingen av tekniker som varit av central betydelse för att studera genetisk variation och uttrycket av genernas produkter i form av proteiner. Hans banbrytande arbete har haft stort inflytande inom områden som cancerforskning, genetiska sjukdomar och infektionsdetektion.
Med sitt forskarteam har han byggt en svårslagen patentportfölj, uppfinningar som i sin tur lagt grund för en rad framgångsrika företag. Han har varit en viktig mentor och inspirationskälla för många unga forskare och en förebild för att finna vägar för att forskningen ska leda till både samhällsnytta och utveckling av nya företag. Med sin starka lokala förankring har Ulf också betytt mycket för Uppsala universitet och Uppsala län.
Vernissage 29 september
Fotoutställningen Som vem som helst belyser människor med Downs syndrom och frågor om allas lika värde genom att lyfta fram personen snarare än diagnosen.
Utställningen genomförs som en del av kampanjen Vi ❤ Rocktober som pågår under hela oktober på Skandia Fastigheters köpcentrum runt om i landet. Rocktober som firas globalt under oktober, är också känd som Down Syndrome Awareness Month och syftar, precis som namnet skvallrar om, till att öka allmänhetens medvetenhet om vad Downs syndrom är. Men också vad det inte är. Genom att öka förståelsen och kunskapsnivån bidrar Rocktober både till att förändra attityder och att bemöta fördomar.
Fira Sverige 500 år den 6:e juni 2023
Under 2023 firar Sverige 500 års jubileum. Det är då 500 år sedan Gustav Vasa valdes till Sveriges kung den 6 juni vid riksmötet i Strängnäs. Där och då blev Sverige självständigt och har varit det sen dess. Därför firar vi varje år Sveriges nationaldag den 6 juni.
https://sverige500ar.se
2023 uppmärksammar vi att det är 500 år sedan Gustav Eriksson blev vald till Sveriges kung. Här har vi samlat spännande läsning om Gustav Eriksson och de fastigheter som har anknytning till hans liv och värv.
https://sfv.se/upptack-mer/gustav-vasa/
Gustav Vasa 500 år
På Vasaborgen Gripsholm, med landets bäst bevarade miljöer från Vasakungarnas tid, uppmärksammas Vasajubileet genom föredrag, konsertserie och temavisningar.
2023 är ett jubileumsår för Sverige i dubbel bemärkelse. H.M. Konungen firar 50 år på tronen och det är 500 år sedan Gustav Vasa valdes till Sveriges kung vid riksmötet i Strängnäs den 6 juni 1523 – en händelse som fick stor betydelse för Sveriges utveckling.
– Femhundraårsminnet av kungavalet i Strängnäs sätter strålkastarljuset på Gripsholm, som nationalmonument och som det slott i Sverige som mer än något annat förknippas med Gustav Vasa. Ur alla vinklar blir han belyst och diskuterad under 2023.
Nytt konstverk i Mariefred.
Det var här han valdes till kung - för 500 år sedan - det som firas runt om i Sverige i år.
https://www.strangnas.se/uppleva-och-gora/500-arsresan
Midsommar 2023 är det 500 år sedan Gustav Eriksson Vasa gjorde sitt intåg i Stockholm efter ett mer än två år långt krig. Det vill vi fira med ett stort reenactment av intåget i en historisk parad som kommer involvera många olika grupper av deltagare, alla med anknytning till dagen och tiden.
Så här firades 500-årsdagen av Stockholms befrielse och Sveriges självständighet!
https://www.vasasintag2023.se/