Sidhuvudbild
Meny

Musik

Välkommen till Musikstaden Uppsala!

Uppsala är känt för sitt rika musikliv, det finns mycket att välja på oberoende när du kommer hit. Här finns många olika orkestrar, körer, gästande artister och olika arenor som erbjuder något musikaliskt.

Även övriga Uppland kan med sina nyckelharpsstämmor och andra evenemang som konserterna i Orangeriet i Örbyhus och i Lövstabruks kyrka erbjuda varierande höjdpunkter

UKK

En av stans stoltheter - Uppsala Konsert & Kongress - har ett brett utbud. Här uppträder allt ifrån kommande världsstjärnor från stans musikklasser till många av dagens världstjärnor.

Bättre hälsa med Konserthuset! Läs och inspireras!

Parksnäckan

Fira Nationaldagen i Parksnäckan!

Världsklass

Det finns även andra scener - som också tar emot världsstjärnor.
Botaniska trädgården är en av dem.

Botaniska trädgården kan Välkomna
Magnus Uggla, Miss Li och Petter den 28 augusti!

The Ark kommer den 29 augusti

Verona Maggio kommer den 4 september INSTÄLLTI sin fantastiska miljö knyter den ihop det som hela Uppsala representerar. Historia, kultur och konst som här finns representerat av slottet, Gustav Vasa, Gustav II Adolf, Gustav III, Robert von Kraemer, Dag Hammarskjöld, Uppsala universitet, Carolina Rediviva, trädgårdar, Tropiska växthuset, Linneanum, Carl Peter Thunberg, Olof Rudbeck.

Och träd - Uppsala har en unik samling av träd - och med information om träd för alla som vill lära mer - man behöver inte tvista om vilket trädet är.

Även andra musikscener som Katalin bjuder in till njutbara stunder med stjärnglans.

Universiteten

Uppsala universitet har en livaktig verksamhet inom olika områden - allt från studenternas egna verksamheter på nationerna till Musicum med Akademiska kapellet och UUJO - Uppsala University Jazz Orchestra.

SLU - Sveriges lantbruksuniversitet - har två körer ULLA och Ultunae Drängar.

Ultunae Drängar är den enda och därför också den främsta manskören som är verksam vid Campus Ultuna. Under terminerna deltar de i allehanda upptåg och framträdanden, från luciatåg och högtidsstunder till vårserenader och spontana middagsframträdanden.

Orkester med anor

Kungliga Akademiska kapellet är Uppsala universitets egen symfoniorkester och leds av director musices Stefan Karpe. Orkestern har ca. 100 medlemmar och de flesta är studenter vid Uppsala universitet.

Kapellet spelar på ceremonier och högtider vid universitet och har även två egna konserter per termin.

KONSERTPROGRAM, VÅREN 2020
Klingande musik vid Uppsala universitet

Festivaler

Uppsala Gitarrfestival anordnas varje år.

Vartannat år sjuder hela stan av liv när det är STudentORKesterfestivalen. Då kommer Sveriges alla studentorkestrar hit och spelar - på gator och torg, på nationerna.

Vartannat år är det i Linköping. 9-11 maj 2019 var det dags för Studentorkesterfestivalen i Linköping.

Och i år - 15-17 maj välkomnas STORK 2020 till Uppsala. Något att se - och höra - fram emot

Musik i Uppland

Musik i Uppland anordnar musikupplevelser för alla åldrar med hjälp av egna musiker som i Uppsala Kammarorkester, Linnékvintetten, Uppsala Kammarsolister och Trio X - men även i samarbete med många andra. De turnerar även i länet.

Årummet

Årummet vid Hörnan Foto B Nordenman

Fyrisån bidrar starkt till trivseln i centrala Uppsala och dess omgiv-ningar. Den kan inte fullt ut mäta sig med Seine, men här finns såväl kastanjer som bokstånd och husbå-tar längs stränderna. Bryggor, ser-veringar och parkbänkar ger möjlig-heter till mysiga möten, till prome-nader och olika typer av aktiviteter längs stränderna.

Spårfinnare

Spårfinnare Eva Larsson

Vandra längst Fyrisån

Anders Allard är en skicklig fotograf som vandrat längs åns båda sidor. Sträckan Islandsbron - Vindbron och tillbaka som mäter 5-6 km.
.
Följ med på hans vandring. Klicka upp bilderna till helskärm och följ med på promena-den.

Vyer kring Fyrisån

Foto Anders Allard

Längs vägen...

Vandringen börjar mellan Flustret som är en anrik restaurang vackert belägen vid Svandammen.och Pumphuset och fortsätter genom Stadsträdgården.ner till Vindbron.
Vill du ta del av historiken - läs Sribos genomgång.