Sidhuvudbild
Meny

Musik

Välkommen till Musikstaden Uppsala!

I Uppsala finns ett rikt musikliv att ta del av både som publik och utövare. Här finns musik för alla åldrar och smakriktningar - oberoende när du kommer hit. Så gott som varje dag finns det möjlighet att lyssna till musik inomhus på caféer, restauranger och olika konsertsalar.

Under sommarsäsongen hör man musik på våra gator och torg där personer från olika länder gläder oss med sin musik och då erbjuds vi musik även från utomhusscenerna som Parksnäckan och Botaniska trädgården.

Kom och njut - det är friskvård i dess bästa form.

Även övriga Uppland kan med sina nyckelharpsstämmor och andra evenemang som konserterna i Orangeriet i Örbyhus och i Lövstabruks kyrka erbjuda varierande höjdpunkter. Österbybruks herrgård är en ny kulturarrangör.

Parksnäckan

Parksnäckan öppnade 2021 i ny regi. De erbjuder ett fullspäckat, varierat program

28 juni 2023 kommer Johan Glans

Tantens Gröna Parkcafé – Gula Villan

Tantens Gröna Parkcafé i Gula Villan i Stadsträdgården bjuder in till musikkvällar

UKK

En av stans stoltheter - Uppsala Konsert & Kongress - har ett brett utbud. Här uppträder allt ifrån kommande världsstjärnor från stans musikklasser till många av dagens världstjärnor.

Bättre hälsa med Konserthuset! Läs och inspireras!

MiU

Musik i Uppland anordnar musikupplevelser för alla åldrar med hjälp av egna musiker som i Uppsala Kammarorkester, Linnékvintetten, Uppsala Kammarsolister och Trio X - men även i samarbete med många andra. De turnerar även i länet.

Världsklass

Det finns även andra scener som också tar emot världsstjärnor. Botaniska trädgården är en av dem.

Håkan Hellström kommer den 21 juni 2023

Gyllene Tider kommer till Botaniska trädgården 3 augusti 2023 - Hux Flux - gästartist Uno Svenningsson.

Music in the Garden på Borggården i den vackra Botaniska Trädgården blev en dundrande succé 2021. Tack Klaus Pontvik! Succén följdes upp 2022 med ännu en Music in the Garden

Senaste nytt - den 15-16 juni 2023 är Music in the Garden tillbaka! Presentkort kan köpas redan nu!

Även andra musikscener som Katalin bjuder in till njutbara stunder med stjärnglans.

Universiteten

Uppsala universitet har en livaktig verksamhet inom olika områden - allt från studenternas egna verksamheter på nationerna till Musicum med Kungliga Akademiska Kapellet och UUJO - Uppsala University Jazz Orchestra.

SLU - Sveriges lantbruksuniversitet - har två körer ULLA och Ultunae Drängar.

Ultunae Drängar är den enda och därför också den främsta manskören som är verksam vid Campus Ultuna. Under terminerna deltar de i allehanda upptåg och framträdanden, från luciatåg och högtidsstunder till vårserenader och spontana middagsframträdanden.

Orkester med anor

Kungliga Akademiska Kapellet är Uppsala universitets egen symfoniorkester och leds av director musices Stefan Karpe. Orkestern har ca. 100 medlem-mar och de flesta är studenter vid Uppsala universitet.

Kapellet spelar på ceremonier och högtider vid universitet och har även två egna konserter per termin.

Festivaler

Uppsala Gitarrfestival anordnas varje år är en succé

Visionen
Vår idé har sedan starten varit att skapa en mötesplats för gitarrvärlden och skapa fokus på gitarren som instrument, på dess utövare och själva musiken. Gitarrister, artister och publik i symbios. Ett möte där upplevelsen och kunskapen står i centrum och där utbyten mellan människor leder till ett berikande av livet självt och ens egen professionella utveckling som lärare eller ung gitarrstudent. Ett öppet forum där vi bjuder på ett brett spektra av genrer så att mötet mellan dess utövare och utbytet blir självklart och berikande.

Uppsala Internationella Gitarrfestival är Nordens främsta och startades 2003 på kulturcentret Ekocaféet i Uppsala med ca 200 besökare första året. Idag är publiktillströmningen i tusentals från Sverige, Norden och de baltiska länderna. Vi är väldigt glada att ha kunnat skapa denna scen för gitarren och hoppas därigenom att den får sin välförtjänta plats på våra breddgrader efter 12 år på Sveriges musikkarta!

Den ständiga återkoppling vi får från publik, deltagare och sponsorer är nog avgörande för det stora engagemang som vi lägger varje år. Men ytterst är kärleken till gitarren och det mervärde instrumentet ger så många miljoner människor till en bättre värld med glädje och meningsfullhet!

Klaus Pontvik & Stefan Löfvenius

Nästa års Uppsala Reggae Festival - 28-29th of July2023

Uppsala Reggae Festival är Skandinaviens första och största renodlade reggaefestival. Festivalen lockar inbitna reggaefans från hela norden, men även gäster med ett allmänt musikintresse. Efter några års uppehåll återuppstod en av Sveriges populäraste festivaler och nordens största reggaefestival tillbaka 2017.

Festivalen, som lockar besökare från så väl Sverige som delar av Europa, går tillbaka till rötterna. Nämligen där allt en gång började, nordens “Reggae Mecka” Uppsala. Uppsala Reggae Festival är en festival med öppen och vänlig stämning och med en blandning av människor även när det gäller åldrar.

I samband med den första Uppsala Reggae Festival 2001 fick av SVT benämningen ”Skandinaviens Reggaemecka” och som då var och fortfarande är den största i norden och har blivit en av dem kvalitativt bästa reggae festivaler i Europa. Kommunens hedersstipendium 2022 gick till Adiam Kubrom och Yared Tekeste som har drivit Uppsala Reggaefestival i drygt 20 år.

Oktorberstämman - årets stora spelmansfest och Sveriges äldsta stämma är tillbaka.

Oktoberstämman är en av årets höjdpunkter på Uppsala Konsert & Kongress. I tolv timmar pågår musiken och dansen oavbrutet i UKK:s salar, foajéer och restaurang.

Många musikinslag på Oktoberstämman är ”vanliga” konserter från scenerna, mycket är till dans medan annat är jamsessions eller buskspel lite varsomhelst.

För den som vill finns chans att få prova på kulning, lära sig dansa polska och mycket mer. En spelmansstämma är bland det mest välkomnande av musikarrangemang.

Uplands Spelmansförbund (USF) bildades 1945. Spelmansförbundet verkar för att samla spelmännen och sprida information om vad som händer inom folkmusiken i Uppland. Förbundet företräds på riksnivå av Sveriges Spelmäns Riksförbund (SSR).

STORK 2022 kom till Uppsala 22 - 24 april 2022.
Vartannat år sjuder hela stan av liv när det är STudentORKesterfestival. Då kommer Sveriges alla studentorkestrar hit och spelar - på gator och torg, på nationerna. Vartannat år är den i Linköping.Stubbe.jpg

Granpyramiderna förnyas

Det är nu dags att byta ut granpy-ramiderna, granhäckarna och hagtornsträden i Botaniska träd-gårdens barockdel.

Projektet har redan börjat. 50 gran-pyramider och 360 meter granhäck har tagits ned. Våren 2023 planteras nya granar och 16 nya hagtornsträd.

Hur mår Gävlebocken?

Följ Gävlebockens liv o leverne

Snart är det jul

Amaryllis-2.JPG

Men först är det Nobel Week 2022

Julens växter - Återbruk

Botan skriver - "många av växterna hittar du i Tropiska växthuset, andra i Orangeriet.

Dag 1 - Fönsterlav
Dag 2 - Azalea
Dag 3 - Cyklamen

Dag 4 - Hyacint