Sidhuvudbild
Meny

Parker & Trädgårdar

Kungsängsliljan

Kungsängslilja Foto Birgitta Nordenman Kungsängsliljan - Fritillaria meleagris L. - är Upplands landskapsblomma och infördes av universalgeniet Olof Rudbeck år 1666, då den också odlades på Ulriksdal hos Magnus Gabriel De la Gardie.

Den vita formen av kungsängsliljan infördes av Olof Rudbeck redan 1658 och fanns också på Ulriksdal som då hette Jacobsdal efter Jacob De la Gardie, som var den som lät uppföra slottet.

Man tror att de ofantliga bestånd av kungsängslilja som upptäcktes 1742 på Kungsängen söder om Uppsala, härstammar från Rudbecks botaniska träd-gård. Det var Carl von Linnés vän Sten Carl Bielke som gjorde upptäckten.

Nordens största bestånd

Naturområdet Uppsala Kungsäng erbjuder en helt unik upplevelse - vanligtvis i mitten av maj. Då blommar tusentals kungsängsliljor där, både vita och röda. .

De första trädgårdarna

I Uppsala fanns redan på 1200-talet en klosterträdgård som tillhörde franciskanernas konvent.

Redan på 1200-talet fanns en klosterträdgård i Uppsala På 1500-talet lät Gustav Vasa anlägga den första slottsträdgården. Den sträckte sig från Riddartorget till Slottsdammarna, nuvarande kvarteren Trädgården och Fågelsången. Trädgården, som bestod av en lustgård, en park, en fågelsång och en köksträdgård, utvidgades under Erik XIV och Johan III:s tid.

En ytterligare trädgård, den andra, anlades 1588 runt den sydvästra slottsbastionen, där den kungliga familjen hade sin våning, den blev en dekorativ trädgård, en sk gräsgård.

Drottning Kristina skänkte området, där den första slottsträdgården låg, till borgarna i samband med den stora gatuomläggningen på 1640-talet. En ny trädgård, den tredje, anlades 1649 vid slottet. Den blev i första hand en köksträdgård och användes parallellt med den fjärde, stora trädgården.

Den trädgård som Gustav III donerade till Akademien i slutet av 1700-talet var den fjärde slottsträdgården och den anlades på 1660-talet av Olof Rudbeck d ä. Den ändrades något av Carl Hårleman i mitten av 1700-talet.

Botaniska trädgården

Sveriges första botaniska trädgård anlades i Uppsala 1655 av
Olof Rudbeck d ä.

Så det kan gå

1618 kastades två av de kejserliga ståthållarna i Böhmen ut genom fönstren på kungaborgen Hradcany i Prag. Som tur var fanns halmbalar som de kunde landa mjukt, men händelsen kom att utgöra startskottet för trettioåriga kriget. Gustav II Adolf fick på Uppsala slott klartecken att gå vidare med sina planer på att delta i kriget. 1630 landsteg kungen i Tyskland och hann delta till 6 november 1632 då han stupade vid Lützen. Kriget fortsatte och i slutskedet var Prag åter i händelsernas centrum då Lilla sidan av Prag stormades 1648. Bland det som rövades var Silverbibeln som nu finns i ny monter på Carolina Rediviva. Drottning Kristina, bibliotekarien Isaac Vossius och Magnus Gabriel De la Gardie hör till de som bidrog till det.

Följ med på en vandring

Utställningssalen på Carolina Rediviva har öppnat sina portar. Invigningen ägde rum den 14 juni 2019, ett datum valt med omsorg. Då var det 350 år sedan Magnus Gabriel De la Gardie var i Uppsala för att överlämna en betydelsefull donation. Carolina Rediviva uppmärksammar förstås detta och visar ett urval av gåvorna – Silverbibeln är den absoluta höjdpunkten.
Vi träffas i Universitetsparken vid Gustavianum – alltså på ”baksidan”. Dit kom Magnus Gabriel De la Gardie som trettonåring 1635 för att börja studera i Uppsala.
Vandringen ger inblickar i hans liv, främst de delar som har anknytning till Uppsala. Han var rector illustris vid unga år och blev universitetskansler 1655: Det innebar nära kontakt med Olof Rud inom universitetsvärlden men även olika bygg- och trädgårdsplaner för Venngarn.
Vi avslutar i utställningssalen på Carolina Rediviva och hör mer om Silverbibelns resa.
Tid: måndag 1 juli och torsdag 11 juli kl. 14:00
Pris: 100 kr
Förhandsanmälan: tel/sms: 070-315 21 00 eller e-post: bin@magnolia.se

Carl Milles födelsedag

Den 23 juni 1875 föddes Carl Emil Wilhelm Milles, ursprungligen Andersson på Örby gård i Lagga socken. På Lagga kyrkogård finns hans skulptur Ängeln ”vänd med sin flöjt mot moderns grav, ständigt vakande över henne” som Visit Knivsta skriver på sin hemsida.

I Uppsala finns bland annat hans Sten Sturemonument högt uppe på åsen samt Vingarna och Älgen i Upplands nations trädgård och Solglitter i Källparken.

Millesgården har öppet varje dag i under midsommar. Ett besök där och på deras hemsida ger många sköna miljöer.

På Sofiero presenterar Millesgården ”Carl Milles- drömmare och skulptör” både i slottet och i orangeriet. Se även deras Facebooksida.

Uppsalas - utökade - akademiska centrum

Ärkebiskopsborgen

Vandringen går genom universitetets byggnadshistoriska skatt - med mindre avvikelser för att ge dig möjlighet att se något av det nyaste, det allra senaste.

Vandringen börjar vid Skytteanum med berättelser om Johan Skytte och hans intressanta liv och familj. Han var Gustav II Adolfs lärare och han donerade den Skytteanska professuren som finns kvar än idag med Li Bennich-Björkman som första kvinna på den stolen.

Fokus blir på det som tidigare funnits i Universitetsparken som denna ärkebiskopsborg.

SFV:s broschyr Uppsalas akademiska centrum ingår

Ärkebiskopsborgen

Ärkebiskopsborgen

Exercitiegården

Exercitiegården

Det är en vandring som jag kommer att ge med "jämna mellanrum". Skicka gärna sms/e-post eller ring om du skall vara i stan och tycker att detta låter intressant. Jag kan ge den för en privat grupp eller skicka ut en förfrågan via sändlistan för att se om fler vill gå den dagen.