Sidhuvudbild
Meny

Parker & Trädgårdar

Kungsängsliljan

Kungsängslilja Foto Birgitta Nordenman Kungsängsliljan - Fritillaria meleagris L. - är Upplands landskapsblomma och infördes av universalgeniet Olof Rudbeck, den odlades också hos Magnus Gabriel De la Gardie.

Den vita formen av kungsängsliljan infördes av Olof Rudbeck redan 1658 och fanns även på Ulriksdal som då hette Jacobsdal efter Jacob De la Gardie, som var den som lät uppföra slottet.

Man tror att de ofantliga bestånd av kungsängslilja som upptäcktes 1742 på Kungsängen söder om Uppsala, härstammar från Rudbecks botaniska träd-gård. Det var Carl von Linnés vän Sten Carl Bielke som gjorde upptäckten.

Nordens största bestånd

Naturområdet Uppsala Kungsäng erbjuder en helt unik upplevelse - vanligtvis i mitten av maj. Då blommar tusentals kungsängsliljor där, både vita och röda.

Biotopia skriver: Det finns cykelvägar längst Fyrisån som är fina att cykla, man kan ju också ta en promenad eller en joggingtur förbi Kungsängen. För den som åker bil så finns skyltar från vägen som leder till Sävja.
Jag kompletterar med -- tag buss 5 eller 9 mot Sävja/Vilan till hållplats Östra Vindbrovägen och promenera ner mot blomsterprakten.

De första trädgårdarna

Klosterträdgården Foto B Nordenman I Uppsala fanns redan på 1200-talet en klosterträdgård som tillhörde franciskanernas konvent.





Det fanns även en inhägnad trädgård vid Ärkebiskops-borgen på medeltiden

Slottsträdgårdarna

Redan på 1200-talet fanns en klosterträdgård i Uppsala På 1500-talet lät Gustav Vasa anlägga den första slottsträdgården. Den sträckte sig från Riddartorget till Slottsdammarna, nuva-rande kvarteren Trädgården och Fågel-sången.

Trädgården var indelad i kryddgården där det även fanns ett lusthus, en trädgård där laboratoriet var beläget, en köksträdgård och en del där det fanns fågelbur och labyrint. Den utvidgades under Erik XIV och Johan III:s tid. I slottsdammen fanns karp som man hämtade från Lagga.

En ytterligare trädgård, den andra, anlades 1588 runt den sydvästra slottsbastionen, där den kungliga familjen hade sin våning. Den blev en liten dekorativ trädgård, en uteplats som många drömmer om - en sk Gräsgård.

Drottning Kristina skänkte området, där den första slottsträdgården låg, till borgarna i samband med den stora gatuomläggningen på 1640-talet. En ny trädgård, den tredje,började anläggas 1649 söder om slottet. Drottningen Kristina abdikerade 1654 och hann inte fullborda den. Den blev i första hand en köksträdgård och användes parallellt med den fjärde, stora trädgården.

Den fjärde trädgården anlades under Karl XI:s förmyndarregering. Det är den trädgården som Gustav III donerade till Akademien för att den botaniska trädgården skulle kunna flyttas dit. Den anlades av Olof Rudbeck, som kungens arkitekt Jean de la Vallée hade "committerat".

Trädgården ändrades något av Carl Hårleman i mitten av 1700-talet i samband med att han fått Adolf Fredriks uppdrag att göra slottet beboligt efter branden 1702

Stubbe.jpg

Granpyramiderna har förnyats

Nu öppnas barockträdgården upp. Alla granar är planterade, i pion-kvarteret blommar snart dillpionen och i kvarteret närmast Carolina Rediviva blommar förskolebarnens tulpaner vackert.

Ta gärna en sväng längs norra muren också. Där blommar det alltid vacker på våren.

Granar från 1700-talet

Femtio granpyramider har planterats i barockträdgården. Ett miljonprojekt som ska bevara det arkitektoniska värdet.

Li Bennich-Björkmans nya bok

Det fanns inte ...

Sverige 500 år

Fira Sverige 500 år den 6:e juni 2023
Under 2023 firar Sverige 500 års jubileum. Det är då 500 år sedan Gustav Vasa valdes till Sveriges kung den 6 juni vid riksmötet i Strängnäs. Där och då blev Sverige självständigt och har varit det sen dess. Därför firar vi varje år Sveriges nationaldag den 6 juni.

https://sverige500ar.se

Gustav Vasa 500 år

2023 uppmärksammar vi att det är 500 år sedan Gustav Eriksson blev vald till Sveriges kung. Här har vi samlat spännande läsning om Gustav Eriksson och de fastigheter som har anknytning till hans liv och värv.

https://sfv.se/upptack-mer/gustav-vasa/

Uppsala domkyrka

Den 6 juni i år är det 500 år sedan Gustav Vasa valdes till kung

Värderingarna har kanske förändrats sedan 1500-talet, men samma frågor och teman som engagerade människorna då intresserar oss än idag.

Vasajubileum på Gripsholms slott

Gustav Vasa 500 år
På Vasaborgen Gripsholm, med landets bäst bevarade miljöer från Vasakungarnas tid, uppmärksammas Vasajubileet genom föredrag, konsertserie och temavisningar.

2023 är ett jubileumsår för Sverige i dubbel bemärkelse. H.M. Konungen firar 50 år på tronen och det är 500 år sedan Gustav Vasa valdes till Sveriges kung vid riksmötet i Strängnäs den 6 juni 1523 – en händelse som fick stor betydelse för Sveriges utveckling.

Vasajubileet präglar året på Gripsholms slott. Det blir föredrag, konserter, visningar, barnaktiviteter och parkpromenader, med fokus på borgen, försvaret, politiken och familjen.

– Femhundraårsminnet av kungavalet i Strängnäs sätter strålkastarljuset på Gripsholm, som nationalmonument och som det slott i Sverige som mer än något annat förknippas med Gustav Vasa. Ur alla vinklar blir han belyst och diskuterad under 2023.

Gustav Eriksson av Vasaätten är besynnerligt aktuell, trots de femhundra år som förflutit sedan kungavalet. Han är den skickligaste politikern som Sverige någonsin haft. För historiker, journalister, författare och inte minst vanligt folk väcker han fortfarande starka känslor och åsikter. Mer än någon kung ur det förflutna är han ständigt rykande aktuell, säger Jim Sjöberg, slottsuppsyningsman på Gripsholms slott.

Gripsholms Vasa-år startar i april med föredrag, temavisningar från maj, konsertserie med jubileumstema under sensommaren och en föredragsserie under hösten. Även årets påsk- och höstlov har tema Vasa. Bland föredragshållarna finns idéhistorikern Karin Tegenborg Falkdalen, med ett särskilt intresse för kvinnorna inom monarkin, och historikern David Lindén, som specialiserat sig på maktens eviga mekanismer.

Veckorna kring Nationaldagen 6 juni kommer att uppmärksammas extra!

Detaljerat program och biljetter släpps den 1 mars.
Det samlade programmet finns på http://www.kungligaslotten.se/vasa500

Den 12 januari 1528, fyra år och sju månader efter att han blivit vald till kung, kröntes Gustav i Uppsala domkyrka till Sveriges konung.

Kalmar slott

I år är det 500 år sedan Gustav Vasa blev vald till kung. Det innebär att det blir ett historiskt år som kommer att uppmärksammas i hela Sverige.

Redan 2020 uppmärksammade Kalmar Slott detta med en utställning. Nu har utställningen Gustav Vasa talar ur skägget, en utställning om makt, åter intagit Kalmar Slott.

Utställningen visas från den 8 december 2022 till den 5 mars 2023.

https://kalmarslott.se/utstallningar/gustav-vasa

Strängnäs

Det var här han valdes till kung - för 500 år sedan - det som firas runt om i Sverige i år.

https://www.strangnas.se/uppleva-och-gora/500-arsresan

Intåget 1523

Midsommar 2023 är det 500 år sedan Gustav Eriksson Vasa gjorde sitt intåg i Stockholm efter ett mer än två år långt krig. Det vill vi fira med ett stort reenactment av intåget i en historisk parad som kommer involvera många olika grupper av deltagare, alla med anknytning till dagen och tiden.

Kom och fira 500-årsdagen av Stockholms befrielse och Sveriges självständighet!

https://www.vasasintag2023.se/