Sidhuvudbild
Meny

Parker & Trädgårdar

Nu blommar de tusenfalt

Kungsangslilja-300.JPG

Nordens största bestånd

Naturområdet Uppsala Kungsäng erbjuder en helt unik upplevelse - vanligtvis i mitten av maj. Då blommar tusentals kungsängsliljor där, både vita och röda.

Biotopia skriver: Det finns cykelvägar längst Fyrisån som är fina att cykla, man kan ju också ta en promenad eller en joggingtur förbi Kungsängen. För den som åker bil så finns skyltar från vägen som leder till Sävja.
Jag kompletterar med -- tag buss 5 eller 9 mot Sävja/Vilan till hållplats Östra Vindbrovägen och promenera ner mot blomsterprakten.

I Uppsala med omnejd finns ett otal av nutid och forntid att njuta av. Personer, händelser, byggnader, promenader - och utflykter.

Varje dag finns en ny berättelse - det Tropiska växthuset och Veckans växt gör det möjligt att berättelsen kan innehålla en växt.

Uppsala linneanska trädgårdar välkomnar dig till tre olika lokaler, utformningar:

Kungsängsliljan är stadens stolthet.

Kungsängsliljan

Kungsängslilja Foto Birgitta Nordenman Kungsängsliljan - Fritillaria meleagris L. - är Upplands landskapsblomma och infördes av universalgeniet Olof Rudbeck, den odlades också hos Magnus Gabriel De la Gardie.

Den vita formen av kungsängsliljan infördes av Olof Rudbeck redan 1658 och fanns även på Ulriksdal som då hette Jacobsdal efter Jacob De la Gardie, som var den som lät uppföra slottet.

Man tror att de ofantliga bestånd av kungsängslilja som upptäcktes 1742 på Kungsängen söder om Uppsala, härstammar från Rudbecks botaniska träd-gård. Det var Carl von Linnés vän Sten Carl Bielke som gjorde upptäckten.

Nordens största bestånd

Naturområdet Uppsala Kungsäng erbjuder en helt unik upplevelse - vanligtvis i mitten av maj. Då blommar tusentals kungsängsliljor där, både vita och röda.

Biotopia skriver: Det finns cykelvägar längst Fyrisån som är fina att cykla, man kan ju också ta en promenad eller en joggingtur förbi Kungsängen. För den som åker bil så finns skyltar från vägen som leder till Sävja.
Jag kompletterar med -- tag buss 5 eller 9 mot Sävja/Vilan till hållplats Östra Vindbrovägen och promenera ner mot blomsterprakten.

De första trädgårdarna

Klosterträdgården Foto B Nordenman I Uppsala fanns redan på 1200-talet en klosterträdgård som tillhörde franciskanernas konvent.





Det fanns även en inhägnad trädgård vid Ärkebiskops-borgen på medeltiden

Slottsträdgårdarna

Redan på 1200-talet fanns en klosterträdgård i Uppsala På 1500-talet lät Gustav Vasa anlägga den första slottsträdgården. Den sträckte sig från Riddartorget till Slottsdammarna, nuva-rande kvarteren Trädgården och Fågel-sången.

Trädgården var indelad i kryddgården där det även fanns ett lusthus, en trädgård där laboratoriet var beläget, en köksträdgård och en del där det fanns fågelbur och labyrint. Den utvidgades under Erik XIV och Johan III:s tid. I slottsdammen fanns karp som man hämtade från Lagga.

En ytterligare trädgård, den andra, anlades 1588 runt den sydvästra slottsbastionen, där den kungliga familjen hade sin våning. Den blev en liten dekorativ trädgård, en uteplats som många drömmer om - en sk Gräsgård.

Drottning Kristina skänkte området, där den första slottsträdgården låg, till borgarna i samband med den stora gatuomläggningen på 1640-talet. En ny trädgård, den tredje,började anläggas 1649 söder om slottet. Drottningen Kristina abdikerade 1654 och hann inte fullborda den. Den blev i första hand en köksträdgård och användes parallellt med den fjärde, stora trädgården.

Den fjärde trädgården anlades under Karl XI:s förmyndarregering. Det är den trädgården som Gustav III donerade till Akademien för att den botaniska trädgården skulle kunna flyttas dit. Den anlades av Olof Rudbeck, som kungens arkitekt Jean de la Vallée hade "committerat".

Trädgården ändrades något av Carl Hårleman i mitten av 1700-talet i samband med att han fått Adolf Fredriks uppdrag att göra slottet beboligt efter branden 1702

Stubbe.jpg

Vi hälsar alla läsare välkomna
Sigtunastiftelsen Magasin

Fruntimmersveckan

Tårta ska det vara,
säger Sara.
Vi kan gott få bli lite feta,
säger Margareta.
Låt oss bli tjocka och granna
säger Johanna.
Man ska ha kött på bena,
säger Magdalena.
Vi har väl vispgrädde hemma,
säger Emma.
Magra kakor är en pina,
säger Kristina.

Alf Henrikson 1967.

Veckholms kyrka

Nu finns en möjlighet att besöka Veckholms kyrka

Under perioden 29 juli-9 augusti 2024 är Veckholms kyrka öppen måndag-fredag kl 11-15.

Övrig tid är kyrkan öppen i samband med gudstjänster och förrättningar.
Vill du boka tid för dop eller vigsel, ring 0171-257 00.

Veckholms kyrka anses vara den förnämsta kyrkan i Trögden, sedan ärkebiskop Nathan Söderblom kallade den ”Trögdens domkyrka”. Det är den största kyrkan i Trögden och även det stora De la Gardieska gravkoret bidrar till dess mäktighet.

Katolska Uppsala

Vilken underbar bild från Gamla Uppsala där påven Johannes Paulus II firade mässa den 9 juni 1989.
Foto Katolska kyrkan Olle Norling

Dagen i Uppsala inleddes med en ekumenisk gudstjänst i domkyrkan tillsammans med svenska biskopar, katolska kardinaler och biskopar liksom företrädare för svenska frikyrkor.

Ärkebiskopen Bertil Werkström inbjöd därefter till en mottagning i sitt hem

Läs mer om Påvebesöket under den rubriken på hemsidan

Claudia Goldin

Pristagaren som riktar fokus mot pappapremien
Uppmärksamheten kring Claudia Goldin är goda nyheter för jämställdheten
Johan Rudström UNT 11 okt 2023

Claudia Goldins tacktal på Nobelbanketten 10 december 2023

Snillen spekulerar 2023

Årets upplaga av Snillen spekulerar blev extra intressant tack vare den ovanligt jämna sammansättningen kvinnor och män. Lyssna på deras erfarenheter och misslyckande - som är så viktiga när man tar tillvara på resultatet

ARRENIUS & COMPANY

ArreniusoCompany.jpg

Missa inte detta vattenhål för kaffeälskare

Nobelpristagaren får egen cykelled

Under prisceremonin för årets alumn 2023 presenterade Uppsala universitets rektor att Nobelpristagaren Svante Pääbo ska få en egen cykelled i staden.

Dagens

Nu tänker vi på 25 maj 1643. Då kom herrarna Claes Fleming och Göran Gyllenstierna från rådet i Stockholm till allmänna rådstugan i Uppsala.

Deras besked blev en chock för uppsalaborna! Alla gator måste byggas om, tomter justeras, hus skulle rivas eller flyttas. Att protestera var fullständigt meningslöst.

Celsiushuset står kvar enligt den dåvarande gatudragningen

Ångström Advanced Battery Centre

Batterier som kan göra vindkraften effektivare, som kan sväljas i en tablett eller driva ett konstgjort skelett.

När hela världen nu elektrifieras har batterier blivit hårdvaluta

Bakom Kristina Edström står en XPS, ett röntgenfotoelektron-spektroskop som gör att forskarna kan närstudera batterikemin. Tekniken gav Kai Siegbahn Nobelpriset i fysik 1981 Foto: Roger Turesson

Milke Falk

Milke Falck firas med avskedskonsert efter 34 år i domkyrkan

Sista vilan

På naturkyrkogården Berthåga finns kvarter som upplåtits för olika religioner. Se kartan på sidan 11 i Tidningen Hopp Nr 1 2024

Krisinformation

Detta kan hända, så kan du förbereda dig

Det personliga mötet

Destination Östersund driver Visit Östersund Turistcenter som är auktoriserad av Visita.

Vi tror på det personliga mötet och i en värld som ibland består av alltför många valmöjligheter söker allt fler besökare inspiration i form av personliga rekommendationer.

Målet är att få fler nöjda gäster som stannar längre i Östersund och som i sin tur rekommenderar släkt och vänner att besöka oss.

Uppsala Stadsmission

För alla människors lika värde, rättigheter och möjligheter

Bli månadsgivare till Stadsmissionen och gör skillnad varje dag