Sidhuvudbild
Meny

Återkopplingar

Från medvandrarna

Varmt TACK Birgitta! Så intressant att läsa och så mycket som går att göra. Imponerande arbete du gör!! B

Hej! Nu har jag suttit inomhus o läst alla dina tips. Vilket utbud! I

Tack för inspiration och din outtröttlighet att hitta nya vägar o äventyr för oss ! Kul att länken inspirerade dig!
Trevlig helg ! Bästa hälsn C

Hej Birgitta! Har just avslutat den digitala utställningen med MMF. Mycket intressant. Tack för tipset. Känner ju till henne sedan tidigare och imponeras av hennes konstnärskap. Hade det inte varit Coronatider så hade vi besökt utställningen på plats. Hoppas allt är bra med dig!

Tack själv Birgitta, för all spännande och intressant Uppsala-historia som du har berättat om – så roligt vetande om staden som blev min dotters och mina barnbarns födelse- och hemstad. M

Hej! Jag vill tacka dig för alla fina mejl och inspirerande information som du delgett under året.
Jag har läst med stort intresse framförallt i samband med all sjukdom jag drabbats av under året. Kämpar fortfarande med följdsjukdomar efter covid-19. Gott Nytt År!

Hej Birgitta, Vid frukosten idag har vi läst om domkyrkans torn och klockor tack vare dig. Det är alltid spännande att lära sig något nytt. Vi är tacksamma över dina ”puffar”. Önskar dig ett Gott Nytt År. 🥳

Godförmiddag Birgitta! Tack för månadsbrevet maj 20. Läser med förtjusning bl a om Alma-stråket – så spännande!....och tack överhuvud för all information och tips som du delar med dig av. Jag går in på Facebook och kollar och vill gärna läsa dina nyhetsbrev. Vi får hoppas att vi snart blir ”frisläppta” – men det verkar ju dra ut på tiden M

Tusen tack för dina månadsbrev, jag tycker det är jätteroligt och väldigt intressant att få all information som du förmedlar. Dessutom lär jag mig mycket om Uppsala, den stad jag bor i. Jag har inte, liksom många andra, Facebook, men månadsbrev passar mig bra. Hälsningar, R

Hej och tack för din e-post med mycket info om bussar och utflyktsmål. Önskar dig en fortsatt fin sommar.

Hej Birgitta! Tack för månadsbrevet. Såklart vi läser och nu finns länken till din hemsida på paddan också. Du är beundransvärd som har dina tentakler ute och håller sån koll på vad som händer.
Saknar vandringarna, men de är ju inte att tänka på i dessa tider. Ha det gott M

Hej ! Jag läser dina brev. Eva Larssons skulptur , var kommer den finnas vet du det ? Å Shaun Than ! Vi var på Dunkers museum i Helsingborg för några år sedan och såg en utställning av/om honom - fantastisk ! Ha en fin dag ! Bästa hälsningar C

Tack snälla för ytterligare info. Så mycket spännande att läsa. Glad Påsk önskar M

Hej. Tack för din e-post med så mycket intressant och en hel del tips om utflyktsmål och framför allt info om bussarna för oss som inte har bil. Önskar dig en fortsatt fin sommar. Mvh G ☀️🤗

Hej Birgitta och stort tack för gårdagens promenad och allt du har att berätta. Jag sparar ditt mail så jag kan läsa igen. Jag skickar det också vidare till I. Vi fick ju dubbelt upp igår - både ljus över Uppsala och ljus över de kvinnor som finns/funnits här. Stor kram och hälsningar från K

Det är fantastiskt att få din information om vad som händer i Uppsala . Även om vi tyvärr inte kan närvara varje gång så får vi veta mkt och vi kommer när vi får lite mer tid. Tack för dina brev !

Fortsätt Birgitta ! Det behövs fler som du . Riktig analys av hur man tänker om användarna

Hej Birgitta och tack för intressant läsning om Domkyrkans klockor.
Jag har flera nyårsaftnar suttit och lyssnat på ringningar från alla Sveriges Domkyrkors klockor, vilka brukar sändas på Sveriges Radio efter tolvslaget. Det är mäktigt att lyssna på och fascinerande att höra att klangerna är så olika. Uppsalas ringning brukar sändas sist. Önskar dig ett Gott Nytt År och så får vi hoppas att vi kan börja leva lite grand som vanligt under det kommande året. Digitala kramar från M

Hej Birgitta Tack för idag. Mycket trevligt och spännande. För egen del avslutade jag med en promenad ner på stan och ett besök på biblioteket. Där blev jag kvar ett par timmar. Det är härligt att vara pensionär och fritt förfoga över sin tid, åtminstone för det mesta. Hälsning

Tack så mycket Birgitta! Det var så intressant att lyssna på dig, du har så mycket att ge!!

I söndags gjorde min man och jag ett besök på Grönsöö slott som ligger så vackert på en ö i Mälaren. Vi blev guidade inne i slottet och det var intressant att höra av guiden om alla som har bott där under nära 400 år. Tack vare dina vandringar känner jag ju väl till Johan Skytte som var den som lät bygga slottet på sextonhundratalet. Ett stycke intressant svensk historia har efter Grönsöö-besöket blivit ännu mera levande för mig.

Jag kommer med all sannolikhet att dyka upp på onsdag om det inte hällregnar. Jag gick din staty-vandring i höstas och uppskattade den jättemycket. Fick lära mig nya saker från historien och blev extra glad att få veta att det var just Staffan Östlunds grav som jag funderat över så länge.

Tack själv Birgitta! Vi tyckte det var en ren lyx att få bli guidad av dig. Och tack för översättningar och länkar. Vi kommer mer än gärna att rekommendera dig.

Ser fram emot nya intressanta vandringar och studiebesök.

Tack Birgitta för ännu en fin vandring med kultur både som historia, samhälle och odling. Du har en så bra röst, det är lätt att lyssna på dig. Och lärorikt. Jag tog fram min gamla historiebok när jag kom hem.

Ett femtiotal deltagare från Uppsala kom 1 mars med buss till en kallblåsig Frihamn i Stockholm. Vi kom för tidigt, nästan en timme innan Magasin 9 med utställningen Tutanchamon öppnade dörrarna. Inget annat verkade heller öppna före 11. Resan hade gått för fort. Orsak: Stockholm hade sportlov och trafiken var gles. Som reseledare var jag rådlös. Chauffören åtog sig gärna efter önskemål från gruppen att ta en tur runt Djurgården. Bussen rullade ditåt, men vad skulle det ge utan guidning? Plötsligt tar en av passagerarna intill mig lätt och självklart mikrofonen och börjar berätta. Vi får en engagerande och spännande tur med guidning om grönområden, byggnader, blickar in i livsöden, fakta och anekdoter, allvar och glädje. Vi hade kunna göra Stockholm i timmar.
Tack, Birgitta!

Tack, det var en härligt lärorik promenad trots skurarna.

Vad kul att du tyckte det var en trevlig grupp, för de tyckte du var en fantastisk guide. Det har kommit mycket feed back om stadsvandringen, den var oerhört uppskattad så stort TACK!!

Jag vill vara med på Din sändlista, så jag inte missar någonting som Du arrangerar i Uppsala.

Har gått vandringar själv och har tipsat flera besökare i Uppsala som också uppskattat dem mycket.

Tackar hjärtligt för de fina vandringarna och det arbete som läggs på dem!

Tack Birgitta för ett fantastiskt genomfört uppdrag - succé
SFV

Tack för en trevlig promenad – jag kommer att se på stan med nya ögon i fortsättningen

Tack för den intressanta vandringen idag. Vill gärna vara med på Magnolia-bladets sändlista

Tack för ännu en trevlig promenad - i ett så skönt väder. Man lär sig mycket.

Jag är god vän med X Y som har berättat om Dina fantastiska guidning m m i Uppsala.

Stort tack för alla trevliga visningar som du ordnat för oss. Du är så duktig på det du gör! Lycka till i fortsättningen

Var på guidning med dig på försommaren. Väldigt bra guidning, trots vädret som inte var med oss riktigt. Och tack för många trevliga guidningar!

Tack så mycket Birgitta! Det var så intressant att lyssna på dig, du har så mycket att ge!! Jag skickar vidare detta Mail till mina kollegor. Önskar dig en fin sommar! Med vänlig hälsning L

Vi tyckte rundan idag var både trevlig och lärorik. Jag ser fram mot flera rundor.

Tack XY - Det blev en jättefin dag. Hjärtligt tack också till den utmärkta guiden.

Tack allra bästa Birgitta! Du är fantastisk som ordnar alla dessa trevlig aktiviteter!

Stubbe.jpg

Granpyramiderna har förnyats

Nu öppnas barockträdgården upp. Alla granar är planterade, i pion-kvarteret blommar snart dillpionen och i kvarteret närmast Carolina Rediviva blommar förskolebarnens tulpaner vackert.

Ta gärna en sväng längs norra muren också. Där blommar det alltid vacker på våren.

Granar från 1700-talet

Femtio granpyramider har planterats i barockträdgården. Ett miljonprojekt som ska bevara det arkitektoniska värdet.

Li Bennich-Björkmans nya bok

Det fanns inte ...

Sverige 500 år

Fira Sverige 500 år den 6:e juni 2023
Under 2023 firar Sverige 500 års jubileum. Det är då 500 år sedan Gustav Vasa valdes till Sveriges kung den 6 juni vid riksmötet i Strängnäs. Där och då blev Sverige självständigt och har varit det sen dess. Därför firar vi varje år Sveriges nationaldag den 6 juni.

https://sverige500ar.se

Gustav Vasa 500 år

2023 uppmärksammar vi att det är 500 år sedan Gustav Eriksson blev vald till Sveriges kung. Här har vi samlat spännande läsning om Gustav Eriksson och de fastigheter som har anknytning till hans liv och värv.

https://sfv.se/upptack-mer/gustav-vasa/

Uppsala domkyrka

Den 6 juni i år är det 500 år sedan Gustav Vasa valdes till kung

Värderingarna har kanske förändrats sedan 1500-talet, men samma frågor och teman som engagerade människorna då intresserar oss än idag.

Vasajubileum på Gripsholms slott

Gustav Vasa 500 år
På Vasaborgen Gripsholm, med landets bäst bevarade miljöer från Vasakungarnas tid, uppmärksammas Vasajubileet genom föredrag, konsertserie och temavisningar.

2023 är ett jubileumsår för Sverige i dubbel bemärkelse. H.M. Konungen firar 50 år på tronen och det är 500 år sedan Gustav Vasa valdes till Sveriges kung vid riksmötet i Strängnäs den 6 juni 1523 – en händelse som fick stor betydelse för Sveriges utveckling.

Vasajubileet präglar året på Gripsholms slott. Det blir föredrag, konserter, visningar, barnaktiviteter och parkpromenader, med fokus på borgen, försvaret, politiken och familjen.

– Femhundraårsminnet av kungavalet i Strängnäs sätter strålkastarljuset på Gripsholm, som nationalmonument och som det slott i Sverige som mer än något annat förknippas med Gustav Vasa. Ur alla vinklar blir han belyst och diskuterad under 2023.

Gustav Eriksson av Vasaätten är besynnerligt aktuell, trots de femhundra år som förflutit sedan kungavalet. Han är den skickligaste politikern som Sverige någonsin haft. För historiker, journalister, författare och inte minst vanligt folk väcker han fortfarande starka känslor och åsikter. Mer än någon kung ur det förflutna är han ständigt rykande aktuell, säger Jim Sjöberg, slottsuppsyningsman på Gripsholms slott.

Gripsholms Vasa-år startar i april med föredrag, temavisningar från maj, konsertserie med jubileumstema under sensommaren och en föredragsserie under hösten. Även årets påsk- och höstlov har tema Vasa. Bland föredragshållarna finns idéhistorikern Karin Tegenborg Falkdalen, med ett särskilt intresse för kvinnorna inom monarkin, och historikern David Lindén, som specialiserat sig på maktens eviga mekanismer.

Veckorna kring Nationaldagen 6 juni kommer att uppmärksammas extra!

Detaljerat program och biljetter släpps den 1 mars.
Det samlade programmet finns på http://www.kungligaslotten.se/vasa500

Den 12 januari 1528, fyra år och sju månader efter att han blivit vald till kung, kröntes Gustav i Uppsala domkyrka till Sveriges konung.

Kalmar slott

I år är det 500 år sedan Gustav Vasa blev vald till kung. Det innebär att det blir ett historiskt år som kommer att uppmärksammas i hela Sverige.

Redan 2020 uppmärksammade Kalmar Slott detta med en utställning. Nu har utställningen Gustav Vasa talar ur skägget, en utställning om makt, åter intagit Kalmar Slott.

Utställningen visas från den 8 december 2022 till den 5 mars 2023.

https://kalmarslott.se/utstallningar/gustav-vasa

Strängnäs

Det var här han valdes till kung - för 500 år sedan - det som firas runt om i Sverige i år.

https://www.strangnas.se/uppleva-och-gora/500-arsresan

Intåget 1523

Midsommar 2023 är det 500 år sedan Gustav Eriksson Vasa gjorde sitt intåg i Stockholm efter ett mer än två år långt krig. Det vill vi fira med ett stort reenactment av intåget i en historisk parad som kommer involvera många olika grupper av deltagare, alla med anknytning till dagen och tiden.

Kom och fira 500-årsdagen av Stockholms befrielse och Sveriges självständighet!

https://www.vasasintag2023.se/