De första åren på 2000-talet kom att förändra världen och livet i Uppsala. På tre av de stora posterna kom det att bli kvinnor - tre kvinnor som med kompetens och engagemang gör avtryck i sina olika verksamheter
Den första är Li Bennich-Björkman. 2008 utsågs hon som första kvinnan till den skytteanska professuren i vältalighet och statskunskap som Johan Skytte inrättade 1622. Tjänstebostad i Skytteanum.
Den andra är ärkebiskop emerita Antje Jackelén som var Svenska kyrkans ärkebiskop under åren 2014–2022. Hon var den första kvinnan att inneha Svenska kyrkans högsta ämbete
Antje Jackelén valdes den 15 oktober 2013 och togs emot i Uppsala domkyrka den 15 juni 2014. Hon var den 70:e ärkebiskopen i ordningen.
Ärkebiskopen gick i pension hösten 2022 och lade ned korset och staven i en gudstjänst den 30 oktober.
Redan den 10 november 2022 fick hon Årets pris till Anders Carlbergs minne. Juryns motivering:
Hederspristagaren krossade Svenska kyrkans glastak och blev dess första kvinnliga ärkebiskop. Hon har alltid arbetat för tolerans, mänskliga rättigheter och medmänsklighet och utmärker sig genom sitt starka engagemang och sitt mod att lyfta komplexa frågor. Hon är en flitig debattör och inflytelserik opi-nionsbildare som skickligt använt både traditionella och digitala kanaler för att nå ut till människor genom föreläsningar, böcker, debattartiklar och Twitter".
Den tredje är Eva Åkesson som blev den första kvinnan som valdes till rektor vid Uppsala universitet sedan starten 1477.
Eva Åkesson valdes till rektor 2012 och omvaldes 2017 till och med 2020. Hon lämnade då Uppsala och återgick till sin tjänst vid Lunds universitet.
I samband med att Eva Åkesson slutade som rektor beslutade Uppsala studentkår att anta ”Uppsala studentkårs utmärkelse för studentinflytande till Eva Åkessons ära” för att uppmärksamma studentkårens tacksamhet för hennes insats för Uppsala universitet, studentinflytandet och det kollegiala arbetet vid universitetet. Eva Åkesson värnade om det kollegiala arbetet och betydelsen av dess gemensamma arbete för att Uppsala universitet ska vara ett ledande universitet.
Eva Åkessons respekt och öppenheten för studentinflytande har möjliggjort en god utveckling för universitetet som är präglad av studentperspektiv menar Uppsala studentkår. ”Styrelsen såg det dels som ett gott initiativ till att uppmärksamma studenter som engagerar sig för studentinflytandet och att förbättra Uppsala universitet, men även så klart att tacka Eva Åkesson för hennes tid som rektor vid vårt universitet.
Vi är övertygade om att Eva var en rektor som satt stor vikt vid principen om att studentinflytande är en avgörande del för att utveckla Uppsala universitet till det bättre.” säger Jacob Färnert, ordförande Uppsala studentkår.
Läs mer om utmärkelsen på Uppsala studentkårs webbplats.
Annika Lundqvist
Uppsala stift har sedan 1990 två biskopar. Ärkebiskopen har ett särskilt ansvar på Svenska kyrkans nationella nivå men tjänstgör också i Uppsala stift.
Dessutom finns en särskild stiftsbiskop som kallas biskopen i Uppsala stift. Det är Karin Johannesson som tillträdde som Uppsala stifts tredje biskop enligt den nya räkningen den 3 mars 2019.
Karin Johannessons pastorala område är hela Uppsala stift förutom Uppsala pastorat. Biskopen är ordförande i stiftsstyrelsen och leder tillsammans med ärkebiskopen de årliga prostmötena samt präst- och diakonmöten
Cecilia Magnusson är länsråd vid Länsstyrelsen Uppsala län sedan 2021. Hennes uppgift är att leda det dagliga arbetet på Länsstyrelsen. Länsrådet är landshövdingens ersättare när denne inte är i tjänst eller har förhinder.
Maria Knutson Wedel, rektor på SLU. Den 6 september 2019 installerades Maria i sitt nya ämbete
Rebecca Miller, Uppsala Kammarorkesters chefsdirigent sedan hösten 2019, är ytterligare en. I sin roll som chefsdirigent gästar Rebecca Uppsala ett antal gånger per säsong, och för Uppsalapubliken har hon med sin utåtriktade personlighet och vilja till att knyta band blivit ett kärt inslag i samband med Uppsala Kammarorkesters konserter. Hennes kontrakt går ut våren 2023 - alla ser fram emot hennes gästspel i framtiden. Tack Rebecca.
Rebecca är anställd som Associate Conductor vid Southbank Sinfonia i London och ledare för dirigentutbildningen vid Royal Holloway University of London, och har genom åren även gästat en rad välrenommerade orkestrar.
2022 års vinnare av Guldkransen är Lena Mattsson - avdelningschef på geriatriska akutvårdsavdelningen på Akademiska sjukhuset.
Bakom utmärkelsen står branschföreningen Livo, Ledarna inom vård och omsorg. Juryn motiverar sitt val med att Lena Mattsson vågar bryta mönster och ta ”strider för medarbetarnas, patienternas och verksamhetens bästa”.
”Årets pristagare utstrålar i sitt ledarskap värme, drivkraft, stolthet och glädje över att vara chef inom vård och omsorg. Hon har visat att man kan möjliggöra för alla medarbetare att vara delaktiga i förändrings- och utvecklingsarbete genom att tillvarata deras idéer och kreativitet”, lyder delar ur juryns vinnarmotivering.
Ulf Pettersson
Ulf utbildade sig till läkare i Uppsala med examen 1971. Redan som student startade han sin forskar-karriär och disputerade i virologi 1970 med Lennart Philipson som handledare. Han gjorde sin postdoc vid Cold Spring Harbor hos James Watson. Där introducerade Ulf sina forskar-kollegor Rich Roberts och Phil Sharp för adenovirusforskning, vilket senare kom att ligga till grund för de tvås gemensamma Nobelpris för RNA-splitsning.
Vilken underbar bild från Gamla Uppsala där påven Johannes Paulus II firade mässa den 9 juni 1989.
Foto Katolska kyrkan Olle Norling
Dagen i Uppsala inleddes med en ekumenisk gudstjänst i domkyrkan tillsammans med svenska biskopar, katolska kardinaler och biskopar liksom företrädare för svenska frikyrkor.
Ärkebiskopen Bertil Werkström inbjöd därefter till en mottagning i sitt hem
Läs mer om Påvebesöket under den rubriken på hemsidan
Pristagaren som riktar fokus mot pappapremien
Uppmärksamheten kring Claudia Goldin är goda nyheter för jämställdheten
Johan Rudström UNT 11 okt 2023
Claudia Goldins tacktal på Nobelbanketten 10 december 2023
Årets upplaga av Snillen spekulerar blev extra intressant tack vare den ovanligt jämna sammansättningen kvinnor och män. Lyssna på deras erfarenheter och misslyckande - som är så viktiga när man tar tillvara på resultatet
Missa inte detta vattenhål för kaffeälskare
Under prisceremonin för årets alumn 2023 presenterade Uppsala universitets rektor att Nobelpristagaren Svante Pääbo ska få en egen cykelled i staden.
Nu tänker vi på 25 maj 1643. Då kom herrarna Claes Fleming och Göran Gyllenstierna från rådet i Stockholm till allmänna rådstugan i Uppsala.
Deras besked blev en chock för uppsalaborna! Alla gator måste byggas om, tomter justeras, hus skulle rivas eller flyttas. Att protestera var fullständigt meningslöst.
Celsiushuset står kvar enligt den dåvarande gatudragningen
Batterier som kan göra vindkraften effektivare, som kan sväljas i en tablett eller driva ett konstgjort skelett.
När hela världen nu elektrifieras har batterier blivit hårdvaluta
Bakom Kristina Edström står en XPS, ett röntgenfotoelektron-spektroskop som gör att forskarna kan närstudera batterikemin. Tekniken gav Kai Siegbahn Nobelpriset i fysik 1981 Foto: Roger Turesson
På naturkyrkogården Berthåga finns kvarter som upplåtits för olika religioner. Se kartan på sidan 11 i Tidningen Hopp Nr 1 2024
Detta kan hända, så kan du förbereda dig
För alla människors lika värde, rättigheter och möjligheter
Bli månadsgivare till Stadsmissionen och gör skillnad varje dag