Sidhuvudbild
Meny

Kvinnor i Uppsala

En av de kvinnor som satt Uppsala på kartan i olika sammanhang är ärkebiskop emerita Antje Jackelén,

Ärkebiskop Antje Jackelén var Svenska kyrkans ärkebiskop under åren 2014–2022.

Redan den 10 november 2022 fick hon Årets pris till Anders Carlbergs minne. Juryns motivering:
Hederspristagaren krossade Svenska kyrkans glastak och blev dess första kvinnliga ärkebiskop. Hon har alltid arbetat för tolerans, mänskliga rättigheter och medmänsklighet och utmärker sig genom sitt starka engagemang och sitt mod att lyfta komplexa frågor. Hon är en flitig debattör och inflytelserik opi-nionsbildare som skickligt använt både traditionella och digitala kanaler för att nå ut till människor genom föreläsningar, böcker, debattartiklar och Twitter".

En annan är biskop Karin Johannesson

En tredje är Li Bennich Björkman. 2008 utsågs hon som första kvinna till skytteansk professor i vältalighet och statskunskap, med tjänstebostad i Skytteanum.

En fjärde är Maria Knutson Wedel, rektor på SLU. Den 6 september 2019 installerades Maria i sitt nya ämbete

Rebecca Miller, Uppsala Kammarorkesters chefsdirigent sedan hösten 2019, är ytterligare en. I sin roll som chefsdirigent gästar Rebecca Uppsala ett antal gånger per säsong, och för Uppsalapubliken har hon med sin utåtriktade personlighet och vilja till att knyta band blivit ett kärt inslag i samband med Uppsala Kammarorkesters konserter. Hennes kontrakt går ut våren 2023 - alla ser fram emot hennes gästspel i framtiden. Tack Rebecca.

Rebecca är anställd som Associate Conductor vid Southbank Sinfonia i London och ledare för dirigentutbildningen vid Royal Holloway University of London, och har genom åren även gästat en rad välrenommerade orkestrar.

Cecilia Magnusson är länsråd vid Länsstyrelsen Uppsala län sedan 2021. Hennes uppgift är att leda det dagliga arbetet på Länsstyrelsen. Länsrådet är landshövdingens ersättare när denne inte är i tjänst eller har förhinder.

Utmärkelser

2022 års vinnare av Guldkransen är Lena Mattsson - avdelningschef på geriatriska akutvårdsavdelningen på Akademiska sjukhuset.

Bakom utmärkelsen står branschföreningen Livo, Ledarna inom vård och omsorg. Juryn motiverar sitt val med att Lena Mattsson vågar bryta mönster och ta ”strider för medarbetarnas, patienternas och verksamhetens bästa”.

”Årets pristagare utstrålar i sitt ledarskap värme, drivkraft, stolthet och glädje över att vara chef inom vård och omsorg. Hon har visat att man kan möjliggöra för alla medarbetare att vara delaktiga i förändrings- och utvecklingsarbete genom att tillvarata deras idéer och kreativitet”, lyder delar ur juryns vinnarmotivering.

Stubbe.jpg

Granpyramiderna har förnyats

Granar från 1700-talet

Femtio granpyramider har planterats i barockträdgården. Ett miljonprojekt som ska bevara det arkitektoniska värdet.

Årets hedersupplänning

Årets hedersupplänning är Ulf Landegren

2023 års utmärkelse tilldelas forskaren och entreprenören Ulf Landegren. Ulf Landegren, professor i molekylärmedicin vid Uppsala universitet, har i sin forskning varit en pionjär inom utvecklingen av tekniker som varit av central betydelse för att studera genetisk variation och uttrycket av genernas produkter i form av proteiner. Hans banbrytande arbete har haft stort inflytande inom områden som cancerforskning, genetiska sjukdomar och infektionsdetektion.

Med sitt forskarteam har han byggt en svårslagen patentportfölj, uppfinningar som i sin tur lagt grund för en rad framgångsrika företag. Han har varit en viktig mentor och inspirationskälla för många unga forskare och en förebild för att finna vägar för att forskningen ska leda till både samhällsnytta och utveckling av nya företag. Med sin starka lokala förankring har Ulf också betytt mycket för Uppsala universitet och Uppsala län.

Som vem som helst

Vernissage 29 september

Fotoutställningen Som vem som helst belyser människor med Downs syndrom och frågor om allas lika värde genom att lyfta fram personen snarare än diagnosen.
Utställningen genomförs som en del av kampanjen Vi ❤ Rocktober som pågår under hela oktober på Skandia Fastigheters köpcentrum runt om i landet. Rocktober som firas globalt under oktober, är också känd som Down Syndrome Awareness Month och syftar, precis som namnet skvallrar om, till att öka allmänhetens medvetenhet om vad Downs syndrom är. Men också vad det inte är. Genom att öka förståelsen och kunskapsnivån bidrar Rocktober både till att förändra attityder och att bemöta fördomar.

Sverige 500 år

Fira Sverige 500 år den 6:e juni 2023
Under 2023 firar Sverige 500 års jubileum. Det är då 500 år sedan Gustav Vasa valdes till Sveriges kung den 6 juni vid riksmötet i Strängnäs. Där och då blev Sverige självständigt och har varit det sen dess. Därför firar vi varje år Sveriges nationaldag den 6 juni.

https://sverige500ar.se

Gustav Vasa 500 år

2023 uppmärksammar vi att det är 500 år sedan Gustav Eriksson blev vald till Sveriges kung. Här har vi samlat spännande läsning om Gustav Eriksson och de fastigheter som har anknytning till hans liv och värv.

https://sfv.se/upptack-mer/gustav-vasa/

Vasajubileum på Gripsholms slott

Gustav Vasa 500 år
På Vasaborgen Gripsholm, med landets bäst bevarade miljöer från Vasakungarnas tid, uppmärksammas Vasajubileet genom föredrag, konsertserie och temavisningar.

2023 är ett jubileumsår för Sverige i dubbel bemärkelse. H.M. Konungen firar 50 år på tronen och det är 500 år sedan Gustav Vasa valdes till Sveriges kung vid riksmötet i Strängnäs den 6 juni 1523 – en händelse som fick stor betydelse för Sveriges utveckling.

– Femhundraårsminnet av kungavalet i Strängnäs sätter strålkastarljuset på Gripsholm, som nationalmonument och som det slott i Sverige som mer än något annat förknippas med Gustav Vasa. Ur alla vinklar blir han belyst och diskuterad under 2023.

Mariefred

Nytt konstverk i Mariefred.

Strängnäs

Det var här han valdes till kung - för 500 år sedan - det som firas runt om i Sverige i år.

https://www.strangnas.se/uppleva-och-gora/500-arsresan

Intåget 1523

Midsommar 2023 är det 500 år sedan Gustav Eriksson Vasa gjorde sitt intåg i Stockholm efter ett mer än två år långt krig. Det vill vi fira med ett stort reenactment av intåget i en historisk parad som kommer involvera många olika grupper av deltagare, alla med anknytning till dagen och tiden.

Så här firades 500-årsdagen av Stockholms befrielse och Sveriges självständighet!

https://www.vasasintag2023.se/