Sidhuvudbild
Meny

Konstens Uppsala

DSCN2617.JPG Konst finns i olika skepnader runt om i Uppsala - såväl utomhus som inomhus.

Det här är min favorit.

Konstnären Sivert Lindblom berättar på ett fiffigt sätt att hundar och bibliotek hade något gemensamt under de år som är inristade där.

Blir du nyfiken? Det här är ett konstverk som de flesta går förbi utan att upptäcka det. Gå på spaning, du har fått en ledtråd.

Djungeln vaknar SLU Konsten är dels kommunens Offentliga konst dels konst som tillhör Uppsala univer-sitet, de olika studentna-tionerna, De linneanska trädgårdarna och SLU samt olika företag,

En promenad på Gamla kyrkogården innebär möten med många kända namn - och konstverk.

Uppsala Konstmuseum har stora samlingar och där presenteras olika utställ-ningar. Bror Hjorths Hus visar konstnärens hem och ateljé samtidigt som de har sepa-ratutställningar.

Det finns Gallerier runt om i stan och konst som donerats av personer som Anders Diös som tyckte att ett konstverk skulle pryda den byggnad som hans företag byggt.

En kyrka med konst

Missionskyrkans klockstapel Foto Birgitta Nordenman Besök även Missionskyrkan som har blivit en mötesplats för många. Där finns ett stort utbud av kulturaktiviteter - föredrag, musik - samt ett kafé och ett vackert kyrkorum.

Kyrkorummet är utsmyckat med konst av Olof Hellström. Olof Hellström dog den 4 april 2017 - han är rikt representerad runt om i Uppsala.

De lade grunden till dagens Uppsala

Jacob Ulfson Foto Anders Damberg Jacob Ulfsson och Sten Sture d ä lade grunden till universitetsstaden Uppsala 1477. Jacob Ulfsson var ärkebiskop och den som drev frågan att Uppsala skulle ha ett universitet - och det skulle grundas före Köpenhamn.

Det lyckades när Sten Sture d ä hade samma driv efter slaget vid Brunkeberg då danske kungen och hans trupper besegrats.

Deras ”minnesmärken” är svåra att hitta.- och att se.

Jacob Ulfsson står högt upp på en porfyrpelare vid domkyrkan med sin kanik.

Sten Sture d ä står med sin här uppe på Kasåsen

Statyer

014.JPG Runt om i staden står statyer över olika kända personer. Folke Bernadotte finns både i Carolinaparken och inne i slottet.

Erik Gustaf Geijer står i universitetsparken,

Sångarprinsen Gustav står vid Carolina Rediviva

Gunnar Wennerberg (Theodor Lundberg är konstnären) har fått sin plats i Carolina-backen tillsammans med Thomas Qvarsebos Glunten och Magistern.

Gustav Vasa står staty på slottets borggård och Dag Hammarskjöld i Slottsbacken och inne i slottet

Nathan Söderblom står utanför Ärkebiskopsgården och Karl XIV Johan i Carolinaparken

Garageportar

Inte en dag för tidigt Konstnär Lovisa Axellie Vasakronan har bjudit in kvinnor att dekorera och fräscha upp olika miljöer.

Därför dyker det oväntat upp garagedörrar som de här där.

Boat on Fyrisån Konstnär Olga Palchevskaya Vasakronan skriver: Våra stadskärnor behöver utveck-las för att fortsätta att attra-hera människor, men att göra stora förändringar i city tar tid.

Ibland tryter tålamodet och vi vill bara se att det händer någonting.

Boat on Fyrisån - till höger - finns inte mer, har blivit påkörd.

Aspius-3.jpg Den här ersatte Boat on Fyris

Den har också anknytning till vatten och Upplands land-skapsfisk aspen.

Hoppas du sett asp-trapporna i Fyrisån - vid Islandsfallet, Kvarnfallet och Ulva kvarn där den första aspen på 350 år passerade i juni 2020

Stubbe.jpg

Granpyramiderna har förnyats

Granar från 1700-talet

Femtio granpyramider har planterats i barockträdgården. Ett miljonprojekt som ska bevara det arkitektoniska värdet.

Det personliga mötet

Destination Östersund driver Visit Östersund Turistcenter som är auktoriserad av Visita.

Vi är ett välbesökt Turist Center med stor andel internationella besökare under hela året.

Vi tror på det personliga mötet och i en värld som ibland består av alltför många valmöjligheter söker allt fler besökare inspiration i form av personliga rekommendationer.

Visit Östersund Turistcenters besökare når oss genom att komma in till oss, via telefon, mail, chat och våra sociala medier (där vi även svarar kvällar och helger).

Vår webb uppdateras dagligen, vi vill vara aktiva i våra egna och andras sociala kanaler samt fyller den officiella evenemangskalendern.

Målet är att få fler nöjda gäster som stannar längre i Östersund och som i sin tur rekommenderar släkt och vänner att besöka oss.

Intåget 1523

Midsommar 2023 var det 500 år sedan Gustav Eriksson gjorde sitt intåg i Stockholm efter ett mer än två år långt krig. Det vill vi fira med ett stort reenactment av intåget i en historisk parad som kommer involvera många olika grupper av deltagare, alla med anknytning till dagen och tiden.

Så här firades 500-årsdagen av Stockholms befrielse och Sveriges självständighet!

https://www.vasasintag2023.se/