Nobel Week Lights lockar till promenad i Stockholm
1893 firade universitetet 300-årsminnet av sitt återupprättande vid Uppsala möte. I samband med firandet blev Alfred Nobel hedersdoktor vid filosofiska fakulteten. Han promoverades i sin frånvaro.
I ett insänt CV inför promoveringen skrev han: ”Undertecknad är född 21 oktober 1833, har ernått sina kunskaper genom privat undervisning utan att ha genomgått något högre läroverk. Har varit verksam i synnerhet inom kemiens applicerade område genom utarbetande av sprängämnen, kända under namnet dynamit och spränggummi, samt rökfritt krut, känt under benämningen ballistit och C.89.
Är ledamot av Kungl. Svenska vetenskapsakademien sedan 1884, av Royal Institution i London samt av Socièté des Ingènieurs Civils Paris. Är sedan 1880 riddare av Nordstjärneorden. Har Hederslegionens officersgrad. Av trycket utgivit: endast ett föredrag på engelska språket, samt belönats med en silvermedalj.”
Utdrag ur trycksak om Alfred Bernhard Nobel 1833-1896. Tryckt i Karlskoga antagligen utgiven av Museet vid Björkborn.
Läs Ingrid Carlbergs bok Nobel. Den gåtfulle Alfred och hans värld och hans pris
Nu finns Nationellt Ledtidsindex.
Gävle, Kalmar och Trosa snabbast
Trosa och Kalmar vinnare i kategori små och mellanstora kommuner
Gävle i stora kommuner - arbetar proffsigt
Lund får hedersomnämnade - stor kommun, bra rutiner i de olika delmomenten
Lär av varandra, tag kontakt,
Förbättring - en gemensam ärendehanteringsmodell för alla kommuner
Stockholms handelskammare var arrangör
Företagsklimat
Kommunala tjänstemäns attityder till företagare har stigit 20 poäng från 259
Uppsala ranking Kommunpolitikernas attityder till företagare har stigit 2 steg från 270
I SKRs kommungrupp B3 Större stad har Uppsala rankingplacering 17 av 23
Cityindex 2023
Inspireras även av Cityindex 2022
Det som är bra för äldre är bra för alla!
Åldersvänliga Norge
I Norge finns det sedan 2016 ett nationellt center för åldersvänliga frågor. Anne Berit Rafoss är projektledare för centret berättar att strategin handlar om att få äldre aktiva och involverade, inte om omsorgspolitik.
Alla departement är involverade i arbete eftersom åldersfrågor berörs inom alla frågor och sektorer i samhället.
Målen är att på övergripande nivå skapa åldersvänliga kommuner, lokala samfund, organisationer och verksamheter.
För individer är målen att de kan bidra och delta i samhället efter deras egna önskemål och förutsättningar.
Till 2040 beräknas ca 40% av befolkningen i många norska kommuner vara över 70 år. För att samhället ska fungera så krävs det att vi aktivt planerar och jobbar med frågorna.
Vi måste lära oss att bli ett samhälle igen konstaterar Anne Berit Rafoss. Det är varken offentlig sektor, näringsliv, civilsamhälle eller de enskilda medborgarna som kan ”lösa” frågan.
Åldersvänligheten behöver bäras av alla människor överallt – oavsett epitet och roller betonar Kenny Jansson, samordnare för äldrevänlig kommun i Uppsala
Allt fler av Sveriges kommuner har påbörjat arbetet med att ställa om till åldersvänliga städer och samhällen, ett arbete som involverar hela samhället.
Genom att ta steget och arbeta tillsammans nationellt kan vi skapa fantastiska förutsättningar och frigöra resurser för allt som behöver hända lokalt och regionalt där vi bor, leker, växer, utvecklas och åldras, säger Emma Matsson.
Det var en entusiastisk stämning på seminariet och vi kände att äldrefrågorna är engagerande för alla, både i kommunerna och nationellt. Både forskare och riksdagsledamöter som var med har hört av sig efter att vi kommit hem. Det finns ett stort intresse för att hålla i gång dialogen om hur vi ska arbeta framåt, över både kommungränserna, regionerna och nationellt, för ett åldersvänligt Sverige, säger Sofia Tillman.
Det handlar om allt från hur vi planerar, bygger och utvecklar bostäder, transporter och möjlighet att ta sig ut och fram, stadsmiljö och hälsofrämjande utemiljöer, social inkludering och utbyten mellan generationer, samhällsstöd och service, information och kommunikation, arbetsliv och möjlighet till frivilliginsatser, folkhälsa och möjlighet till vård och omsorg.”
Göteborg ska vara en bra plats att åldras på. Befolkningen blir allt äldre och med en inkluderande och tillgänglig miljö kan fler invånare vara självständiga och ha ett gott liv
Hur staden kommunicerar och informerar är av stor vikt för att seniorer ska kunna ta del av stadens tjänster, hålla sig uppdaterade och vara självständiga.
Brister i tillgängligheten kan ge upphov till att individer blir socialt exkluderade, inte nås av samhällsviktig information och försvårar det demokratiska deltagandet. Fokusområdet belyser seniorers behov av att förstå var de kan hitta information om stadens tjänster men också upplevelsen att det är lätt att kommunicera med staden.
Staden har en nyckelroll i att alla invånare ska kunna nås och ta del av pålitlig och relevant information. Det är av betydelse att öka kunskapen om målgruppens mångfacetterade språkbehov och rättigheter såsom information på nationella minoriteters språk och tillgång till muntlig information.
Staden behöver arbeta normmedvetet med bildspråk för att inte cementera vem som är en äldre person. Seniorer själva är en viktig kunskapskälla i att utveckla tillgänglig kommunikation och att sprida information inom sina sociala nätverk.
Det är viktigt att stadens tjänstepersoner har uppdaterade kunskaper om åldersrelaterade sjukdomar såsom demens, nationella minoriteters rättigheter, kulturell kompetens och använder ett normmedvetet arbetssätt i syfte att kvalitetssäkra stadens tjänster och service samt ett bra bemötande.
Seniorer själva och forskare har pekat ut sex områden för att Göteborg ska bli en bättre stad att åldras i, däribland mobilitet.
Mobilitet är ett av de tre viktigaste fokusområdena för seniorer. Det handlar om individers möjligheter att förflytta sig i staden
Hur vi som människor rör oss påverkar hälsa, livskvalitet och självständighet. Betydelsen av att tillgodose möjligheterna till rörelse ökar förutsättningarna för att bibehålla sin mobilitet, rörelseförmåga och hälsa såväl som att vara socialt delaktig.
Det påverkar också en persons möjlighet att kunna ta del av samhällslivet, till exempel som kultur, service och hälso- och vårdtjänster samt att kunna bidra i samhället.
Att varje enskild person själv kan välja när de vill ta sig runt till fots, med cykel, rollator, rullstol eller kollektivtrafik ökar hälsan.
Så arbetar staden
Samlad information, lätt att hitta
Inspireras av deras hemsida. Strukturerad, informativ, lätt att hitta det man söker.
Här finns många intressanta avsnitt som det med olika Dialoger
Smart Tourism. Helsingborg kom på delad andra plats i European Capital of Smart Tourism 2024
Att ha varit i final är ett tydligt kvitto på att vi är på rätt väg framåt. Det sätter Helsingborg i ett europeiskt och globalt sammanhang som är bra både för staden och det lokala näringslivet, säger Helena Wennerström, biträdande kommunikations- och näringslivsdirektör.
När man går genom Uppsala möter man många vackra och intressanta byggnader. De väcker frågor om byggnaden och vad den använts till, vem har bott och verkat här, vem var arkitekten? Vad används den till idag och vem äger och förvaltar byggnaden?
Tanken med min hemsida är att du skall få svar på några av de frågorna. Blir du nyfiken och vill veta mer är tanken att mina vandringar, presentationer, berättelser skall ge ytterligare information.
Uppsala erbjuder varje år nya resultat från arkeologiska utgrävningar. De nyss avslutade grävningarna på Stora torget har gett nya rön motsvarande de som gjordes på västra sidan om Fyrisån - medeltida hantverkskvarter. Mer från Arkeologibloggen
När man går genom universitetsparken är det inte lätt att inse hur många byggnader, hur många hundra år av historia som ligger lagrade under markytan. En gata, Rundelsgränd, som mynnar mot parken på norra sidan ger en hint om att det har funnits en rundel här, en rundel som hörde till en borg. Tittar man på den här ritningen framgår att Rundels gränd tidigare gått genom parken. Och rundeln var det norra tornet på Ärkebiskopsborgen
Arkeologerna har undersökt den norra delen av Rundelsgränd och gjort stora fynd där och längs S:t Johannesgatan. "De bevarade kulturlagren visade sig vara oväntat tjocka. Först när vi kommit ner på ett djup av dryga två och en halv meter hittade vi en nivå som var helt opåverkad av människor"..
.Ärkebiskopen säkrade de andra infartsvägarna till Uppsala - som på den tiden var vattenvägar. Almare Staket hörde till de viktigaste och den förstördes. De andra är Biskopstuna och Biskops Arnös historia samt Aktuellt Biskops Arnö
Under de senaste åren har arkeologiska utgrävningar gjorts där av professionella arkeologer och amatörer. Borgen som en gång var en av Sveriges mäktigaste byggdes redan under 1200-talets slut av ärkebiskopen i Uppsala som då ägde gården Tuna
Arkeologerna och Österåker berättar här om resultat och planer för Biskopstuna!
Här presenterar jag ett axplock av det som finns - klicka på länken så får du mer information.
Som du säkert förstår finns det ett otal av byggnader, personer, upptäckter och intressanta "saker" i det härliga Uppsala och dess omnejd
https://www.botan.uu.se/skola-och-forskola/linne-online/
Granar från 1700-talet
Femtio granpyramider har planterats i barockträdgården. Ett miljonprojekt som ska bevara det arkitektoniska värdet.
Destination Östersund driver Visit Östersund Turistcenter som är auktoriserad av Visita.
Vi är ett välbesökt Turist Center med stor andel internationella besökare under hela året.
Vi tror på det personliga mötet och i en värld som ibland består av alltför många valmöjligheter söker allt fler besökare inspiration i form av personliga rekommendationer.
Visit Östersund Turistcenters besökare når oss genom att komma in till oss, via telefon, mail, chat och våra sociala medier (där vi även svarar kvällar och helger).
Vår webb uppdateras dagligen, vi vill vara aktiva i våra egna och andras sociala kanaler samt fyller den officiella evenemangskalendern.
Målet är att få fler nöjda gäster som stannar längre i Östersund och som i sin tur rekommenderar släkt och vänner att besöka oss.
Midsommar 2023 var det 500 år sedan Gustav Eriksson gjorde sitt intåg i Stockholm efter ett mer än två år långt krig. Det vill vi fira med ett stort reenactment av intåget i en historisk parad som kommer involvera många olika grupper av deltagare, alla med anknytning till dagen och tiden.
Så här firades 500-årsdagen av Stockholms befrielse och Sveriges självständighet!
https://www.vasasintag2023.se/