Sidhuvudbild
Meny

Önskar att ni får många sköna, givande dagar

Dukat bord i Orangeriet

Butiken i Carolina Rediviva

Mappbutiken-2.jpg Uppsala universitetsbiblio-tek har en innehållsrik pre-sentshop som ligger intill entréhallen. Där kan man hitta ett varierat utbud av böcker, affischer, present-papper och en stor mängd vykort.

Där säljs också fina pre-sentartiklar som anteck-ningsböcker, brickor, glas-underlägg, miljömärkta tygkassar, CD-skivor, smycken och putsdukar för glasögon, telefon eller surfplatta.

Motiven till alla produkter är hämtade från de innehållsrika samlingarna av handskrifter, musikalier, kartor och bilder samt från de stora samlingarna av äldre tryckt material som finns i biblioteket.

Vackra julkort

Julkort-2.jpg Nu finns även vackra julkort i butiken.

Vad sägs om att skicka en kopia av ett kort som Carl Larsson målade och skickade på sin tid – enkelt eller dubbelt

Priset är endast 8 kr - då ingår kuvert för de dubbla korten

Carl Hårleman - tidens främste arkitekt

Här syns domkyrkan med de Hårlemanska huvarna Branden 1702 ödelade större delar av Uppsala. Mycket behövde åtgärdas. En viktig person på 1740- och 1750-talen var Carl Hårleman som hade uppdrag både som universitets-, domkyrko- och slottsarkitekt.

Det är många byggnader som bär hans prägel. Han anlitades även till olika träd-gårdsanläggningar. Parker och trädgårdar var viktiga för familjen Hårleman, slottsträdgår-den - nuvarande barockträdgården - finns kvar liksom parken vid Österbybruks herrgård

Odinslund där obelisken står i centrum

ObeliskScribo.jpg Karl XIV Johans hyllning till Gustav II Adolf.

Vilken hederstitel fick han av Karl Johan?

Obelisken var tänkt att använ-das till annat - återanvändning redan då.

Och så var det något med en spatel som också återanvändes.

Parker och trädgårdar

Uppsala är verkligen parkernas och trädgårdarnas stad - en månghundraårig tradition.

Ärkebiskopens fogde Bengt Bjugg lät riva stängslet runt Ärkebiskopsborgens trädgård så alla skulle se dess prakt, Fransiskanerkonventet hade sin örtagård, Gustav Vasa anlade en slottsträdgård, drottning Kristina skänkte den till staden.

Olof Rudbeck anlade den första botaniska trädgården som gjorde att Carl Linnaeus kom hit liksom Carl Peter Thunberg som åkte till Kapstaden och Japan och hyllas för sina floror, Han ville ha en väg till Linneanum genom Carolinaparken, Robert von Kraemer bidrar där liksom till planteringar av alléer.

Uppsala är stolt över sina blomsterurnor, sin Stadsträdgård, sina parker och de Linneanska trädgårdarna ligger i topp med sina olika utsökta verksamheter.

Nobeldags

Uppsala har många nobelpristagare att vara stolt över.

Redan 1903 tilldelades Svante Arrhenius priset i kemi. Motiveringen löd: "in recognition of the extraordinary services he has rendered to the advancement of chemistry by his electrolytic theory of dissociati. Han studerade och forskade här, men var före sin tid, för smart för kollegiet så han flyttade till Stockholm. Hör mer om det och att han var växthuseffekt-pionjär.

1928 fick The Svedberg priset "for his work on disperse systems".
1948 fick Arne Tiselius kemipriset. Uppsalas första professor i biokemi

1930 fick Nathan Söderblom fredspriset
Dag Hammarskjöld fick fredspriset postumt 1961

Vandringen handlar om deras viktiga insatser, betydelse för Uppsalas industri, bostäder, Silverbibeln mm

med intressanta möten, bra böcker, musik ...

Amaryllis i Orangeriet - slottet i bakgrunden

Museibutiken Upplandsmuseet

Upplandsmuseet.jpg I Upplandsmuseets museibutik hittar du unika presenter och souveni-rer. Här finns allt från lokalt hantverk och vack-ra vykort till intressanta böcker. En stor del av vårt sortiment är närpro-ducerat, ekologiskt eller rättvisemärkt.

Här finns två produkt-serier som är speciellt framtagna för Upplands-museet efter original från våra samlingar. Den ena är Tapeten Gustaf finns som bricka, måltidsservetter och brasstickor. Mönstret är ett nytryck efter original från Walmstedska gården, 1860-tal.

Den andra är Flammande tulpan finns som skärbräda och brasstickor. Mönstret är en detalj från ett skåp målat av ”Mästaren med flamtulpaner” 1789.

Här hittar du även böcker från Upplandsmuseets förlag
.
Butiken önskar Välkommen!

Entréplanet är under ombyggnation – nya foton kommer när det är klart.

Student- och universitetsstaden - den självklara vandringen

Jacob Ulvsson Foto: scribo Detta är vad Uppsala är känt för - runt om i världen. Mer än både domkyrka och slott. Med två välrenomme-rade universitet, och deras avknoppade företag, finns alla möjligheter för en stark utveckling. Välkommen att studera, forska och arbeta här..

Välkommen att ta del av några av alla berättelser, upptäckter, företag, nobelpristagare och andra profiler. Det blir en vandring om gammalt och nytt, från Jacob Ulfsson, Johan Skytte, Olof Rudbeck och Torgny Segerstedt till nobelpristagarna Svante Arrenius, Arne Tiselius och The Svedberg med Pharmacia som lever vidare i olika former.

Nya företag etableras, avancerad forskning som inom batteriutveckling, nanopartiklar, rymdforskning och cancerforskning gör Uppsala och våra två universitet välkända runt om i världen.

Kom och njut av konsten i Uppsala

Drottning Kristina På väg Foto Birgitta Nordenman I Uppsala finns ett stor utbud av konst i olika utomhusmiljöer.

Redan vid Centralstationen möts man av Bror Hjorths iögonfallande Näckens polska.

Håll utkik efter vandringar i Konstens Uppsala. Finns det ingen passande vandring - gå till Stadsbiblioteket och njut av Virtual friends

1600-tal

Olof Rudbeck  Foto Anders Damberg Olof Rudbeck var ett universalgeni och om inte om varit - i form av stadsbranden 1702 - så hade vi haft mer att visa upp av allt det som han hann med under sina 72 år varav de flesta i Uppsala.

Hans energi och skaparkraft lever kvar och blommar - han är urfadern för staden botaniska trädgård. Anatomiska teatern är ett annat "storverk".

Magnus Gabriel De la Gardie

MagnusGabrielDelaGardie0012.jpg Den tillfälliga utställningen på Carolina Rediviva är nu avslutad.

Den nya utställning har titeln ”Universe and Earth’s place in the cosmos” - och ges med anledning av Nobelpriset i fysik 2019. En av pristagarna, Michel Mayor, utnämndes 2007 till hedersdoktor vid UU, Astronomi har varit ett ämne vid UU sedan starten.

De la Gardies samverkan med drottning Kristina och Olof Rudbeck d ä var betydande.

Böcker var ett område, många böcker kom till Uppsala i form av krigsbyten. Vad gäller idag, för de som har krigsbyten och de som vill att de skall ”återlämnas”?

Logga in Hemsida från Lawebb Logga in