Sidhuvudbild
Meny

Kom och njut av konsten i Uppsala

Näckens polska Foto Birgitta Nordenman I Uppsala finns ett stor utbud av konst i olika miljöer.

Kommer man med tåg eller buss möts man redan vid Resecentrum av Bror Hjorths iögonfallande Näckens polska.

Uppsala värnar fredstanken

Uppsala värnar om fredstankarna. Här finns Fredens hus som har sina lokaler i Slottet.

I Uppsala finns en staty av Karl XIV Johan med inskriften "Åt minnet av Carl XIV Johan hjelte och fredsfurste av trogen vördnad och tillgifvenhet 1854". Den restes av Karl Johansförbundet.

Sverige hade då haft 200 år av fred, mycket tack vare Karl XIV Johan. Innan dess 300 år av krig

I Carolinaparken står en byst av Folke Bernadotte och skulpturen Befrielsen av Olof Hellström står på Martin Luther Kings plan - den hedrar minnet av Martin Luther King som fick Nobels fredspris 1964

Nathan Söderblom och Dag Hammarskjöld som båda fått Nobels fredspris har bott i Uppsala. Det var här som Dag Hammarskjöld växte upp och studerade.

Fredspristagare

Dag Hammarskjöld Foto Birgitta Nordenman Nathan Söderblom Foto Birgitta Nordenman

Konstvandringar

Drottning Kristina På väg Foto Birgitta Nordenman Håll utkik efter vandringar i Konstens Uppsala. Finns det ingen passande vandring - gå till Stadsbiblioteket och njut av konsten där.

Börja med Virtual friends och ta sedan en rundtur inne och utomhus.

Carl Hårleman - tidens främste arkitekt

Här syns domkyrkan med de Hårlemanska huvarna Branden 1702 ödelade större delar av Uppsala. Mycket behövde åtgärdas. En viktig person på 1740- och 1750-talen var Carl Hårleman som hade uppdrag både som universitets-, domkyrko- och slottsarkitekt.

Det är många byggnader som bär hans prägel. Han anlitades även till olika träd-gårdsanläggningar. Parker och trädgårdar var viktiga för familjen Hårleman, slottsträdgår-den - nuvarande barockträdgården - finns kvar liksom parken vid Österbybruks herrgård

Student- och universitetsstaden - den självklara vandringen

Jacob Ulvsson Foto: scribo Detta är vad Uppsala är känt för - runt om i världen. Mer än både domkyrka och slott. Med två välrenomme-rade universitet, och deras avknoppade företag, finns alla möjligheter för en stark utveckling. Välkommen att studera, forska och arbeta här..

Välkommen att ta del av några av alla berättelser, upptäckter, företag, nobelpristagare och andra profiler. Det blir en vandring om gammalt och nytt, från Jacob Ulfsson, Johan Skytte, Olof Rudbeck och Torgny Segerstedt till nobelpristagarna Svante Arrenius, Arne Tiselius och The Svedberg med Pharmacia som lever vidare i olika former.

Nya företag etableras, avancerad forskning som inom batteriutveckling, nanopartiklar, rymdforskning och cancerforskning gör Uppsala och våra två universitet välkända runt om i världen.

1600-tal

Olof Rudbeck  Foto Anders Damberg Olof Rudbeck var ett universalgeni och om inte om varit - i form av stadsbranden 1702 - så hade vi haft mer att visa upp av allt det som han hann med under sina 72 år varav de flesta i Uppsala.

Hans energi och skaparkraft lever kvar och blommar - han är urfadern för staden botaniska trädgård. Anatomiska teatern är ett annat "storverk".

Magnus Gabriel De la Gardie

MagnusGabrielDelaGardie0012.jpg Den tillfälliga utställningen på Carolina Rediviva är nu avslutad.

Den nya utställning har titeln ”Universe and Earth’s place in the cosmos” - och ges med anledning av Nobelpriset i fysik 2019. En av pristagarna, Michel Mayor, utnämndes 2007 till hedersdoktor vid UU, Astronomi har varit ett ämne vid UU sedan starten.

De la Gardies samverkan med drottning Kristina och Olof Rudbeck d ä var betydande.

Böcker var ett område, många böcker kom till Uppsala i form av krigsbyten. Vad gäller idag, för de som har krigsbyten och de som vill att de skall ”återlämnas”?

Parker och trädgårdar

Uppsala är verkligen parkernas och trädgårdarnas stad - en månghundraårig tradition.

Ärkebiskopens fogde Bengt Bjugg lät riva stängslet runt Ärkebiskopsborgens trädgård så alla skulle se dess prakt, Fransiskanerkonventet hade sin örtagård, Gustav Vasa anlade en slottsträdgård, drottning Kristina skänkte den till staden.

Olof Rudbeck anlade den första botaniska trädgården som gjorde att Carl Linnaeus kom hit liksom Carl Peter Thunberg som åkte till Kapstaden och Japan och hyllas för sina floror, Han ville ha en väg till Linneanum genom Carolinaparken, Robert von Kraemer bidrar där liksom till planteringar av alléer.

Uppsala är stolt över sina blomsterurnor, sin Stadsträdgård, sina parker och de Linneanska trädgårdarna ligger i topp med sina olika utsökta verksamheter.

Logga in Hemsida från Lawebb Logga in