Sidhuvudbild
Meny

Följ med på en vandring

Roterande klot, 1,5 ton Foto B Nordenman Roterande klot, 1,5 ton Foto B Nordenman

Mina vandringar

Här syns domkyrkan med de Hårlemanska huvarna Carl Hårleman - tidens främste arkitekt

Branden 1702 ödelade större delar av Uppsala. Mycket behövde åtgärdas. En viktig person på 1740- och 1750-talen var Carl Hårleman som hade uppdrag både som universitets-, domkyrko- och slottsarkitekt.

Det är många byggnader som bär hans prägel. Han anlitades även till olika träd-gårdsanläggningar. Parker och trädgårdar var viktiga för familjen Hårleman, slottsträdgår-den - nuvarande barockträdgården - finns kvar liksom parken vid Österbybruks herrgård

Ett 350-årsjubileum

Okänd konstnär Oljemålning Utställningen på Carolina Rediviva har öppnat i nya lokaler, med nya montrar och information på nytt sätt. Två områden har lyfts fram initialt och temporärt. Det ena är byggnaden Carolina Redivivas historia genom tiderna.

Det andra är att det är 350 år sedan universitetsbiblio-teket mottog Magnus Gabriel De la Gardies stora och betydelsefulla donation där Silverbibeln, Uppsala-Eddan och andra kulturhistoriskt intressanta handskrifter och tryck ingick. Ett urval finns i en monter och Silverbibeln har fått en ny, ännu säkrare monter än tidigare.

Jag erbjuder en vandring som avslutas i utställningen. Innan vi når dit berättar jag om Magnus Gabriel De la Gardies tid i Uppsala med fokus på det han gjorde för universitetet under sin tid som rector illustris och universitetskansler.

De la Gardies samverkan med drottning Kristina och Olof Rudbeck d ä var betydande. Böcker var ett område, många böcker kom till Uppsala i form av krigsbyten. Vad gäller idag, för de som har krigsbyten och de som vill att de skall ”återlämnas”.

Student- och universitetsstaden - den självklara vandringen

Jacob Ulvsson Foto: scribo Detta är vad Uppsala är känt för - runt om i världen. Mer än både domkyrka och slott. Och med två välrenommerade universitet, och deras avknoppade företag, finns alla möjligheter för en stark utveckling. Välkommen att studera, forska och arbeta här..

Välkommen att ta del av några av alla berättelser, upptäckter, avknoppade företag, nobelpristagare och andra profiler. Det blir en vandring om gammalt och nytt, från Jacob Ulfsson, Johan Skytte, Olof Rudbeck och Torgny Segerstedt. Låt dig inspireras!

Äldsta Kungl. Akademien, Nobelpris-tagare och industrier, nutida forskning som professor Kristina Edström som är ansvarig för utvecklingen inom UU men även det stora europeiska initiativet Battery2030, Lena Claesson Welsh o cancer, Maria Strømme och Upsalite.

Astronomi har varit ett viktigt ämne sedan starten 1477. Du vet väl att Anders Celsius är från Uppsala - nu gäller rymdfärder med upptäckter som Enceladus

Rektorer UU och SLU

Eva Åkesson UU och Maria Knutson Wedel SLU driver, samordnar och representerar Uppsalas båda universitet nationellt och internationellt tillsammans med sina ledningsgrupper.

Sveriges Lantbruksuniversitet - SLU

SLU startade 1977. Den här omtyckta vandringen sker ute på Campus Ultuna med alla nya byggnader, konstverk och Kunskapsträdgård.

Här hittades den första båtgraven, Olof Rudbeck byggde den första huvudbyggnaden och nu finns vackra byggnader från Robert von Kraemers tid då Kungsgården överläts till Lantbruksinstitut. Kostall och annat med vackra stengrunder används nu som restaurang, kårhus och gym.

Campus Ultuna har nybyggda, funktionella lokaler för sina grundutbildningar och forskning. Här finns även ett djursjukhus.

Odinslund där obelisken står i centrum

Obelisken i Odinslund Foto Scribo Karl XIV Johans hyllning till Gustav II Adolf.

Vilken hederstitel fick han av Karl Johan?

Obelisken var tänkt att använ-das till annat - återanvändning redan då. Och så var det något med en spatel som också återanvändes.

Kom och njut av konsten i Uppsala

Drottning Kristina På väg Foto Birgitta Nordenman I Uppsala finns ett stor utbud av konst i olika utomhusmiljöer.

Redan vid Centralstationen möts man av Bror Hjorths iögonfallande Näckens polska.

Håll utkik efter vandringar i Konstens Uppsala. Finns det ingen passande vandring - gå till Stadsbiblioteket och njut av Virtual friends

Parker och trädgårdar

Uppsala är verkligen parkernas och trädgårdarnas stad - en månghundraårig tradition.

Ärkebiskopens fogde Bengt Bjugg lät riva stängslet runt Ärkebiskopsborgens trädgård, Fransiskanerkonventet hade sin örtagård, Gustav Vasa anlade en slottsträdgård, drottning Kristina skänkte den till staden, Olof Rudbeck anlade den första botaniska trädgården som gjorde att Carl Linnaeus kom hit liksom Carl Peter Thunberg som åkte till Kapstaden och Japan och hyllas för sina floror, Han vill ha en väg till Linneanum genom Carolinaparken, Robert von Kraemer bidrar där liksom till planteringar av alléer.

Uppsala är stolt över sina blomsterurnor, sin Stadsträdgård, sina parker och de Linneanska trädgårdarna ligger i topp med sina olika utsökta verksamheter.

Välkomna hit och njut!. Håll utkik efter mina vandringar, eller boka en egen med det du är intresserad av.

1600-tal

Olof Rudbeck  Foto Anders Damberg Olof Rudbeck var ett universalgeni och om inte om varit - i form av stadsbranden 1702 - så hade vi haft mer att visa upp av allt det som han hann med under sina 72 år varav de flesta i Uppsala.

Hans energi och skaparkraft lever kvar och blommar - han är urfadern för staden botaniska trädgård. Anatomiska teatern är ett annat "storverk".

Sommarens vandringar med 1600-talstema kommer att ha fokus på Rudbecks samarbete med Magnus Gabriel De la Gardie.

Jag kommer också att lyfta fram något av allt som initierades på 1600-talet och som lever vidare.

Håll utkik efter vandringar med 1600-talstema

Nya vandringar

Uppsala slott

Tradgardsgrindarna_20.JPG

Logga in Hemsida från Lawebb Logga in