Sidhuvudbild
Meny

Sakta vi går genom stan

Rosénparken med asptrappa Foto B Nordenman Uppsala är en perfekt stad att handla i - speciellt i den situation vi nu lever i.

Här finns mindre butiker med personlig service, med ett sortiment som inte finns överallt och butikerna ligger relativt nära varandra - i trevliga miljöer.

Däremellan finns det kaféer, matställen, grönområden där du kan slå dig ner och njuta – och precis som i butikerna hålla distans till andra personer.

Varva besök i butiker med paus och kultur

För mig kan en runda i Uppsala vara som en motsvarande i Florens eller någon annan stad med kultur, shopping, kaféer och matställen i varenda kvarter.

De flesta museer är stängda - det innebär att vi missar deras fina butiker när vi skall köpa påskpresenter. Men det finns andra.

Även i Uppsala kan du gå upp på en höjd och njuta av utsikten, även här kan du hitta en charmig bro och även här kan du få italiensk mat o dryck och hitta någon som vill pratat italienska med dig - liksom möten med mat och människor från olika kulturer. Uppsala är en internationell stad.

Dombron, Uppsalas näst äldsta bro

Drottninggatan med varierat utbud

Drottninggatan är fylld av intressant historik allt ifrån drottning Kristina, den världsberömda, som ligger begravd i Peterskyrkan bland påvar. Hon bodde ofta på slottet och har gett dignitet åt gatunamnet.

Hennes studieiver skapade ett stort bibliotek och från det kommer bland annat Silverbibeln, även den världsberömd, som nu finns i det pampiga Carolina Rediviva som ligger ovanför backen.

Gatan har alltid sjudit av liv och gör så än idag – det här var ”Draget”. Många minns Bok-Viktor, den energiske Hans Bergman, Ingrid Skerfe Nilssons vackra produktion och har hört talas om Nils Petter Svanfeldt o familjens restauranger.

Nu finns här Bergmans, Petras blommor, Cameo Design, Miramar Fashion, J W Larsson, Arrenius & company, Rediviva Optik, Läslusen, Mäster Arnes skrädderi, Odhner design konst antik, Korrens kuriosa, Seriezonen, Stil, Légume m fl serveringar.

Butikernas motto är: Det är viktigt för oss att se till att du alltid får det där "lilla extra”. Och det får man på Drottninggatan.

Drottninggatans butiker har en egen Facebooksida.

Kungsängsgatan söderut

Foto Alfred Dahlgren

På Kungsängsgatan pågår nu en välbehövlig ombyggnad. Mitten av gatan har sjunkit och arbetet går nu ut på att fylla upp den ytan och få en plan gatunivå.

Genom utbyggnaden av staden söderut har gatan fått en större trafik förutom de som kommer med tåg och buss till Resecentrum. Det är gångtrafik - och de butiker som finns kan behöva lyftas fram lite extra på grund av avskärmningar i samband med gatuarbetet.

Här finns de omtyckta butikerna Bohman & Wiberg, Rabalder, Krabat, Mattsons guld, Holmlunds Polarn och Pyret och Bredenbergs

Andra butiker är Blomsterrummet, Teknikmagasinet, P G W, Kungs BH:n, Albrekts guld och Naturkompaniet

Kungsängsgatan norrut

De två gatubilderna visar gatan från förra seklets början, I slutet av husraderna syns De Geerska gården som revs för att ge plats åt Domus - Forumgallerian.

Foto Alfred Dahlgren

De Geerska gården

Under 1800-talet fanns det i Uppsala ett par så kallade bruksgårdar, skapade av uppländska storgodsägare. De var framförallt avsedda för ägarnas stadsvistelser och övernattningar vid resor till Stockholm. Denna typ av gårdar hade en viss herrgårdskaraktär och var till sin utformning närmast likställda med de förnämligaste ämbetsmannagårdar.

Innan rivningarna som föregick bygget av Forum fanns på samma tomter två gårdar uppbyggda under 1700-respektive det tidiga 1800-talet varav den ena som Leufstafamiljen de Geers stadsgård. På gården bakom de Geerska huset fanns allt nödvändigt som stall, vagnslider etc. då familjen de Geer besökte Uppsala.

Rivningen av dessa framhölls av Riksantikvarien som ett kulturmord men staden ansåg att det var en nödvändig del av saneringen av Uppsala för att möjliggöra handelns utveckling i de centrala delarna.

Vid rivningen av de Geerska huset valde man att bevara ett stort vårdträd intill tomtgränsen längs Smedsgränd. Konsekvensen av detta blev att man på så vis skapade ett torg i hörnet mot Kungsängsgatan; Forumtorget. Trots höga ambitioner kom dock inte trädet att stå särskilt länge utan togs bort efter några år.
(Ur Kv Pantern Uppsala - Martin Åhrén 2015)

Högt upp på Forumgallerians fasad finns en relief som visar gården.

En motsvarande gård är Grillska gården på Trädgårdsgatan. Den kunde räddas och visar nu på hur en typisk stadsgård såg ut.

Uppsala slott

Uppsala slott Känner du slottet som började byggas från grunden som en ointaglig befästning på 1540-talet? Det behövde aldrig användas i krig.

I stället har det använts vid kröningar, när drottning Kristina abdikerade och otaliga festligheter, genom åren - lunch för Nobelpristagare, Valborgsfirande, promotionsmiddagar, bandyfrukostar är bara ett axplock.

Hjalmar Hammarskjöld är en av många landshövdingar som bott här. Sonen Dag blev FN:s generalsekreterare och skrev en artikel om minnen från Slottsbacken

1600-talsslottet0012.jpg 1600-talet var Sveriges storhetstid - Uppsala slott var en viktig del i historien.

Drottning Kristina var ofta här med sitt hov.

Bilden visar slottet från väster där man ser de vackra fönstren som fanns i Slottskyrkan.

Porten är kung Jans port - kung Jan = Johan III. Det här var vägen man kom in i staden från Stockholmshållet.

Under Karl XI:s förmyndarregering beställdes en ny slottsträdgård - den fjärde. Den kom att anläggas av Olof Rudbeck, som kungens arkitekt Jean de la Vallée hade "committerat".

Öster om järnvägen

Godsmagasinet600.png

Området har helt ändrat karaktär - det gamla godsmagasinet sjuder nu av liv efter den stora ombyggnationen när man tog tillvara den vackra byggnaden och fyllde den med kvalificerad verksamhet - inne och utomhus. Arkitektföretaget bakom den lyckade förvandlingen är Vinterdagen. Johnny Berg tillsammans med hustru Åsa Österdahl var initiativtagare, såg vad som kunde göras. Åsa driver Stickspårets klädbutik

Här finns Godsmagasinet med Stickspåret klädbutik, Kaleido konsthantverk, Stickspåret designbutik, Katalin And All That Jazz och Broströms Kafé.

I kvarteren runt omkring finns hotell som Radisson Blue och Park Inn. Park Inn huserar i stans forna hantverkshus. "De skriver: Känslan av bagarens och sadelmakarens kreativa ådra på 50-talet lever kvar och integreras väl med en modern och glädjelyftande inredning. Här strävar vi efter att du ska känna dig som hemma, även när du är borta. och serveringar."

Pong gör som andra restauranger och erbjuder olika alternativ i coronatider.

Godsmagasinets omgivningar

DSCN4732.JPG Tittar man både upp och ner så ser man olika små konstverk som Tåget, Skruvarna och Gungan.

Strax intill ligger Frodeparken - en skön oas - även här finns många olika konstverk.

Östra station

Östra station har fått nytt stationshus. Läs Scribos - som vanligt initierade beskrivning

Stationshuset är numera Lennakattens domäner - ibland hör man ångloket och ser röken - nostalgi.

Härifrån avgår rälsbuss och tåg till Marielund, Sälknä, Länna, Almunge och Faringe. En utflykt man inte får missa när man är i Uppsala.

Detta är ett resealternativ när man skall till Fjällnora

Här finns nu Böcker och Bläck, en utvald del av det som tidigare var Drottninggatans bokhandel.

De önskar alla Välkomna in till Uppsalas personliga bokhandel! Hos oss hittar du goda böcker, pennor och papper.

Andra trivsamma kvarter

På västra sidan om Fyrisån hittar du S:t Eriks gränd och torg med Fantastikbokhandeln och Mamsell K

Svartbäcksgatan norrut från Stora torget, då kommer du ner mot Linnéträdgården. Dessförinnan hittar du The English Bookshop, Öster om ån, gallerier och trevliga kaféer och restauranger. Stadsbiblioteket måste du titta in i.

Konstens Uppsala

Bildväv Foto Birgitta Nordenman Börja gärna med Virtual friends av Berit Sahlström som hänger i entrén till Stadsbiblioteket.

Utanför entrén kan du hitta både Vriden pelare, Bokmalen och Hunden av Sivert LIndblom om du spanar noga. Inne i biblioteket finns konst som följt med från det förra biblioteket och nyare verk

Fotot visar ett annat av Berit Sahlströms konstverk - Kristina på väg

Övre Slottsgatan

Övre Slottsgatan

Carl Hårleman - tidens främste arkitekt

Här syns domkyrkan med de Hårlemanska huvarna Branden 1702 ödelade större delen av Uppsala. Mycket behövde åtgärdas. En viktig person på 1740- och 1750-talen var Carl Hårleman som hade uppdrag både som universitets-, domkyrko- och slottsarkitekt.

Det är många byggnader som bär hans prägel. Han anlitades även till olika trädgårdsanläggningar. Parker och trädgårdar var viktiga för familjen Hårleman, slottsträdgården - nuvarande barockträdgården - finns kvar liksom parken vid Österbybruks herrgård

Nobel

Alfred-Nobel-001-360.jpg

1893 firade universitetet 300-årsminnet av sitt återupprättande vid Uppsala möte.

I samband med firandet blev Alfred Nobel hedersdoktor vid filosofiska fakulteten. Han promoverades i sin frånvaro.

1600-tal

Olof Rudbeck  Foto Anders Damberg Olof Rudbeck var ett universalgeni och om inte om varit - i form av stadsbranden 1702 - så hade vi haft mer att visa upp av allt det som han hann med under sina 72 år varav de flesta i Uppsala.

Hans energi och skaparkraft lever kvar och blommar - han är urfadern för staden botaniska trädgård. Anatomiska teatern är ett annat "storverk".

Skytteanum

Skytteanum  Foto Birgitta Nordenman Det är familjen Johan Skytte som gett namn till Skytteanum.
Bokstäverna H J S F R F M N G på fasaden skall utläsas Herr Johan Skytte Friherre Riksråd Fru Maria Nääf till Grönsöö

Mellan de två mindre husen, det högra kallas Atterbomska huset, kan man gå in i trädgården, när porten är öppen. Anna Bill skriver i UNT - Skytteanska trädgården basunerar inte ut sin existens

Schefferus bibliotek

Schefferus bibliotek  Foto Birgitta Nordenman

Nu hjälps vi åt - tillsammans är vi starka

Eklundshof

Köp en matlåda, vi ger bort den! I dessa tider har många det svårt
Stadsmissionen har kontakt med de mest utsatta.
– Swisha 65 kr till 1231961515
– Vi gör matlådan
– Vi levererar den till Stadsmissionen
– Någon som har behov får en god måltid

Vill du ha kvitto? Skriv din mejladress i meddelandefältet så mejlar vi kvitto.
Mer info: Eklundshof, Kajsa Bennbom-Lindner 0733-661214

Villa Romana

Take away – 30% - stöttadinlokalakrog

Triller mat o bröd

HEMLEVERANS FRÅN FAMILJEN TRILLER - Vi behöver er för vårt företags överlevnad och ni behöver god mat!
Sprid gärna denna info till alla. / Familjen Triller med personal

Vad händer i stan?

Uppsala Konsert o Kongress

Uppsalas grönaste brunch! är nu tillbaka
Lördagar 11.30-14.30. Helt vegetariskt, mycket veganskt och allt är jättegott!

Bror Hjorths Hus

Bror Hjorths Hus är ett färgstarkt konstnärsmuseum inrymt i konstnären Bror Hjorths tidigare bostad och ateljé.

Förutom Bror Hjorths konst, visas utställningar med andra konstnärer i en tillbyggd konsthall.

Museet har också en museibutik och kafédel.

Uppsala linneanska trädgårdar

Kalendarium

Guidade konstvisningar våren 2020

Upptäck stadens offentliga konst genom någon av kommunens konstvandringar. Alla konstvisningar är kostnadsfria.

Uppsala konstmuseum

Varje vecka har museet flera typer av öppna visningar – ett bra sätt att fördjupa sig i en utställning eller ett konstnärskap.

Kortare intro-visningar på lördagar och söndagar 13.00. Museet har också familjevisningar.

Mer djuplodande presentationer erbjuds i curatorsvisningar, med personal som curerat själva utställningen.

Upplandsmuseet

Här hittar du vår programverk-samhet, både tillfälliga och återkommande program.

Utställningen I fotografiets tid – Resor i Sápmi pågår till den 16 augusti

Pumphuset Öppettider 2020

Fjärdhundraland

Vinnare av Stora Turismpriset 2019
Evenemang

Logga in Hemsida från Lawebb Logga in