Sidhuvudbild
Meny

Följ med på en vandring

Utställningssalen på Carolina Rediviva har öppnat sina portar. Invigningen ägde rum den 14 juni 2019, ett datum valt med omsorg. Då var det 350 år sedan Magnus Gabriel De la Gardie var i Uppsala för att överlämna en betydelsefull donation. Carolina Rediviva uppmärksammar förstås detta och visar ett urval av gåvorna – Silverbibeln är den absoluta höjdpunkten.

Vi träffas i Universitetsparken vid Gustavianum – alltså på ”baksidan”. Dit kom Magnus Gabriel De la Gardie som trettonåring 1635 för att börja studera i Uppsala.

Vandringen ger inblickar i hans liv, främst de delar som har anknytning till Uppsala. Han var rector illustris vid unga år och blev universitetskansler 1655: Det innebar nära kontakt med Olof Rud inom universitetsvärlden men även olika bygg- och trädgårdsplaner för Venngarn.

Vi avslutar i utställningssalen på Carolina Rediviva och hör mer om Silverbibelns resa.

Tid: måndag 1 juli och torsdag 11 juli kl. 14:00
Pris: 100 kr
Förhandsanmälan: tel/sms: 070-315 21 00 eller e-post: bin@magnolia.se

Så det kan gå

1618 kastades två av de kejserliga ståthållarna i Böhmen ut genom fönstren på kungaborgen Hradcany i Prag. Som tur var fanns halmbalar som de kunde landa mjukt, men händelsen kom att utgöra startskottet för trettioåriga kriget.

Gustav II Adolf fick på Uppsala slott klartecken att gå vidare med sina planer på att delta i kriget. 1630 landsteg kungen i Tyskland och hann delta till 6 november 1632 då han stupade vid Lützen.

Kriget fortsatte och i slutskedet var Prag åter i händelsernas centrum då Lilla sidan av Prag stormades 1648. Bland det som rövades var Silverbibeln som nu finns i ny monter på Carolina Rediviva. Drottning Kristina, bibliotekarien Isaac Vossius och Magnus Gabriel De la Gardie hör till de som bidrog till det.

Två viktiga män för Uppsalas framtid

Jacob Ulfsson Foto: Anders Damberg Jacob Ulfsson var ärkebiskopen som insåg behovet och vikten av att ha en högre utbildning, ett universitet i Uppsala.

Tillsammans med Sten Sture den äldre -- som vunnit slaget vid Brunkeberg - ordnade han så att detta blev verklighet år 1477 och Uppsala hann före Köpenhamn som fick sitt universitet 1479.

Sturarna och Vasarna är ett välkänt begrepp här i stan. Flera av dem är begravda i Domkyrkan där de har egna gravkor.

I Skattkammaren finns välbevarade kläder från Sturemorden - den händelse som ägde rum uppe på slottet 24 maj 1567. Erik XIV utlöste denna tragedi.

Carl Hårleman - tidens främste arkitekt

Här syns domkyrkan med de Hårlemanska huvarna Branden 1702 ödelade större delar av Upp-sala. Det var mycket som be-hövde åtgärdas.

En viktig person på 1740- och 1750-talen var Carl Hårleman som hade upp-drag både som universitets-, domkyrko- och slottsarkitekt. Det är många byggnader som bär hans prägel. Han anlitades även till olika trädgårdsanläggningar. Parker och trädgårdar var viktiga för familjen Hårleman, slottsträdgården – nuvarande barock-trädgården – finns kvar liksom parken vid Österbybruks herrgård

Genom Vetenskapsakademien kom Hårleman i kontakt med Carl Linnaeus, senare adlad von Linné och ritade både trädgård med orangeri och boningshus – i dåvarande botaniska trädgården som nu är Linnéträdgården

På Gustavianum gjordes en stor ombyggnation och Anders Celsius anlitade honom till ombyggnad av nuvarande ”Celsiushuset”.

Kom och njut av konsten i Uppsala

Staffan Östlund Foto Birgitta Nordenman I Uppsala finns ett stor utbud av konst i olika utomhusmiljöer. Redan vid Central-stationen möts man av Bror Hjorths iögon-fallande Näckens polska.

Mycket mer av Bror Hjorths konst finns i Bror Hjorths Hus som visar hans ateljé och bostad i kombination med temporära utställningar. Andra konstnärer som hör till staden och som är väl representerade här, det är Staffan Östlund, Olof Hellström, Istvan Varga och Bengt Kälde

Tag en runda i parkerna, där olika konstverk finns, se ODjuret i Artediparken av Katarina Sundqvist Zohari som hedrar kören OD.

Strosa längs Fyrisån, slå dig ner på någon av alla sittplatser som finns. Njut av Kajsa Mattas utsmyckning av Årummet. Skulpturen Jona som är uppvärmd vintertid hör till Uppsalas måsten. ,

En promenad på Gamla kyrkogården innebär möten med många kända namn - och konstverk.

Välkända konstnärer

Välkända konstnärer som Bertil Vallien, Oskar Reuterswärd, Johan Tobias Sergel, Michel Östlund, Astri Taube, Carina Ari, Tony Cragg, Sven X-et Erixon, Christian Eriksson, Arne Jones, Bengt Erland Fogelberg, Theodor Lundberg, Johan Niclas Byström, Ulla Viotti, Anders Widoff, Jan Svenungsson, Lars Widenfalk, Solveyg Schafferer med flera finns representerade runt om i Uppsala

Stadsbiblioteket är en pärla.

Virtual Friends Berit Sahlström Själva byggna-den av Carl Nyrén och till-byggnaden av Werket arkitekter smälter samman med ett bevarat handelshus. Till-byggnaden har blivit en lyckad oas under löv-verket.

Du missar väl inte hunden och bokmalen på väg in - eller väven Virtual friends av Berit Sahlström? Därinne får du spana efter Åke Pallarps koncentrat om Island

Njut av Kafé Kardemumma - sommartid kan man sitta på innergården. Där finns Sivert Lindbloms urna med Venus från Willendorf. Du har väl sett hans hund vid ingången från Svartbäcksgatan?

Student- och universitetsstaden

Många sammanknippar detta tema med Uppsala - och här finns två universitet och mååånga studenter. De sätter verkligen sin prägel på stan.

Den här vandringen tar dig med bland gammalt och nytt. Gustavianum och Segerstedtska huset är byggnader man inte kan missa, men var ligger alla nationerna, de olika studentkårerna?

Vem var Johan Skytte som donerade en professur som fortfarande finns kvar. Vilka var far och som Ångström och vilka är världs-stjärnorna Kristina Edström och Maria Strömme som har sin forskargrupper där? Vilka misstag ledde till succén?

Vem bestämde var Carolina Rediviva skulle byggas, varför heter den Rediviva - och vad betyder det? Hur många av Uppsalas nobelpristagare har du hört talas om?

Robert von Kraemer

Landshövdingen Robert von Kraemer är en annan person som satt sin prägel på Uppsala och övriga länet.

Gunnar Wennerberg skaldade "Tänk vad den Kraemer var bra för staden, han byggde broar och planterade trän". Förutom att försköna staden med planteringar anlades tre broar över Fyrisån under hans tid. Tidigare fanns bara två. Ultuna, SLU, SGU är några av de institutioner som utvecklats och finns kvar.

Familjen von Kraemer var mycket social och tog emot länets gäster på bästa sätt - Karl XIV Johan och Oscar I kände de sedan tidigare. De deltog i Mallas salonger och inbjöd till egna. Dottern Lotten kom att starta Samfundet De Nio. Under de svåra åren ordnades nödhjälpsarbeten för kvinnor och män. Lantbruket utvecklades, åar muddrades och Fyrisåns kanter stensattes - det var en omtyckt familj, något som framgår av alla hyllningar i stort som smått.

Parker och trädgårdar

Uppsala är verkligen parkernas och trädgårdarnas stad. Följ med på en vandring.

Vandringen börjas vid Linnéträdgården. För de som vill tar vi en runda först i trädgården innan vi fortsätter till Klosterparken, Artediparken, Rosénparken, Universitetsparken och fortsätter sedan så länge gruppen orkar. Vi besöker de små oaserna när de är tillgängliga och spanar in nya o etablerade områden.

Slottsträdgården som blev Botanisk trädgård, Botanisk trädgård som blev Linnéträdgård och den första slottsträdgården som gett upphov till gatu- och kvartersnamn.

1600-tal

Olof Rudbeck  Foto Anders Damberg Olof Rudbeck var ett universalgeni och om inte om varit - i form av stadsbranden 1702 - så hade vi haft mer att visa upp av allt det som han hann med under sina 72 år varav de flesta i Uppsala.

Hans energi och skaparkraft lever kvar och blommar - han är urfadern för staden botaniska trädgård. Anatomiska teatern är ett annat "storverk".

Sommarens vandringar med 1600-talstema kommer att ha fokus på Rudbecks samarbete med Magnus Gabriel De la Gardie, speciellt under hans tid som universitetskansler, byggnationer på Wenngarn och andra slott och på de trädgårdar som finns kvar. .

1800-tal

Man kan konstatera att Jean Bernadotte var en lyckad rekrytering

En vandring som ger en inblick i något av allt Karl XIV Johan satsade på för att få fart på Sverige som lantbruk, sjukvård, infrastruktur, ekonomi, utbildning, fredliga ansatser. Kopplat till händelserna i Uppsala och övriga Uppland.

Landshövding Robert von Kraemer arbetade med samma tankar och lyckades göra "stordåd" med stöd från kungahuset - och sina medarbetare i länet. "Tänk vad den Kraemer var bra för staden, han byggde broar och planterade träd"

Karl XIV Johan, Oscar I och den senares barn och barnbarn var i Uppsala vid olika tillfällen och det finns många episoder med de familjer som var viktiga för dem.

Visste du att Karl Johan hade en förkärlek för jämtar och att Oskar II har övernattat i Huså?

|

Så det kan gå

1618 kastades två av de kejserliga ståthållarna i Böhmen ut genom fönstren på kungaborgen Hradcany i Prag. Som tur var fanns halmbalar som de kunde landa mjukt, men händelsen kom att utgöra startskottet för trettioåriga kriget. Gustav II Adolf fick på Uppsala slott klartecken att gå vidare med sina planer på att delta i kriget. 1630 landsteg kungen i Tyskland och hann delta till 6 november 1632 då han stupade vid Lützen. Kriget fortsatte och i slutskedet var Prag åter i händelsernas centrum då Lilla sidan av Prag stormades 1648. Bland det som rövades var Silverbibeln som nu finns i ny monter på Carolina Rediviva. Drottning Kristina, bibliotekarien Isaac Vossius och Magnus Gabriel De la Gardie hör till de som bidrog till det.

Följ med på en vandring

Utställningssalen på Carolina Rediviva har öppnat sina portar. Invigningen ägde rum den 14 juni 2019, ett datum valt med omsorg. Då var det 350 år sedan Magnus Gabriel De la Gardie var i Uppsala för att överlämna en betydelsefull donation. Carolina Rediviva uppmärksammar förstås detta och visar ett urval av gåvorna – Silverbibeln är den absoluta höjdpunkten.
Vi träffas i Universitetsparken vid Gustavianum – alltså på ”baksidan”. Dit kom Magnus Gabriel De la Gardie som trettonåring 1635 för att börja studera i Uppsala.
Vandringen ger inblickar i hans liv, främst de delar som har anknytning till Uppsala. Han var rector illustris vid unga år och blev universitetskansler 1655: Det innebar nära kontakt med Olof Rud inom universitetsvärlden men även olika bygg- och trädgårdsplaner för Venngarn.
Vi avslutar i utställningssalen på Carolina Rediviva och hör mer om Silverbibelns resa.
Tid: måndag 1 juli och torsdag 11 juli kl. 14:00
Pris: 100 kr
Förhandsanmälan: tel/sms: 070-315 21 00 eller e-post: bin@magnolia.se

Carl Milles födelsedag

Den 23 juni 1875 föddes Carl Emil Wilhelm Milles, ursprungligen Andersson på Örby gård i Lagga socken. På Lagga kyrkogård finns hans skulptur Ängeln ”vänd med sin flöjt mot moderns grav, ständigt vakande över henne” som Visit Knivsta skriver på sin hemsida.

I Uppsala finns bland annat hans Sten Sturemonument högt uppe på åsen samt Vingarna och Älgen i Upplands nations trädgård och Solglitter i Källparken.

Millesgården har öppet varje dag i under midsommar. Ett besök där och på deras hemsida ger många sköna miljöer.

På Sofiero presenterar Millesgården ”Carl Milles- drömmare och skulptör” både i slottet och i orangeriet. Se även deras Facebooksida.

Uppsalas - utökade - akademiska centrum

Ärkebiskopsborgen

Vandringen går genom universitetets byggnadshistoriska skatt - med mindre avvikelser för att ge dig möjlighet att se något av det nyaste, det allra senaste.

Vandringen börjar vid Skytteanum med berättelser om Johan Skytte och hans intressanta liv och familj. Han var Gustav II Adolfs lärare och han donerade den Skytteanska professuren som finns kvar än idag med Li Bennich-Björkman som första kvinna på den stolen.

Fokus blir på det som tidigare funnits i Universitetsparken som denna ärkebiskopsborg.

SFV:s broschyr Uppsalas akademiska centrum ingår

Ärkebiskopsborgen

Ärkebiskopsborgen

Exercitiegården

Exercitiegården

Det är en vandring som jag kommer att ge med "jämna mellanrum". Skicka gärna sms/e-post eller ring om du skall vara i stan och tycker att detta låter intressant. Jag kan ge den för en privat grupp eller skicka ut en förfrågan via sändlistan för att se om fler vill gå den dagen.

Logga in Hemsida från Lawebb Logga in