Sidhuvudbild
Meny

Ett 350-årsjubileum

Okänd konstnär Oljemålning Utställningen på Carolina Rediviva finns nu i nya lokaler, med nya montrar och information på nytt sätt. Två om-råden har lyfts fram initialt och temporärt. Det ena är byggnaden Carolina Redivivas historia genom tiderna.

Det andra är att det är 350 år sedan universitetsbib-lioteket mottog Magnus Gabriel De la Gardies stora och betydelsefulla donation där Silverbibeln, Uppsala-Eddan och andra kulturhistoriskt intressanta handskrifter och tryck ingick.

Ett urval finns i en monter och Silverbibeln har fått en ny, ännu säkrare monter än tidigare.

Jag erbjuder en vandring som avslutas i utställningen. Innan vi når dit berättar jag om Magnus Gabriel De la Gardies tid i Uppsala med fokus på det han gjorde för universitetet under sin tid som rector illustris och universitetskansler.

De la Gardies samverkan med drottning Kristina och Olof Rudbeck d ä var betydande. Böcker var ett område, många böcker kom till Uppsala i form av krigsbyten. Vad gäller idag, för de som har krigsbyten och de som vill att de skall ”återlämnas”?

Carl Hårleman - tidens främste arkitekt

Här syns domkyrkan med de Hårlemanska huvarna Branden 1702 ödelade större delar av Uppsala. Mycket behövde åtgärdas. En viktig person på 1740- och 1750-talen var Carl Hårleman som hade uppdrag både som universitets-, domkyrko- och slottsarkitekt.

Det är många byggnader som bär hans prägel. Han anlitades även till olika träd-gårdsanläggningar. Parker och trädgårdar var viktiga för familjen Hårleman, slottsträdgår-den - nuvarande barockträdgården - finns kvar liksom parken vid Österbybruks herrgård

Student- och universitetsstaden - den självklara vandringen

Jacob Ulvsson Foto: scribo Detta är vad Uppsala är känt för - runt om i världen. Mer än både domkyrka och slott. Med två välrenommerade universitet, och deras avknoppade företag, finns alla möjligheter för en stark utveckling. Välkommen att studera, forska och arbeta här..

Välkommen att ta del av några av alla berättelser, upptäckter, företag, nobelpristagare och andra profiler. Det blir en vandring om gammalt och nytt, från Jacob Ulfsson, Johan Skytte, Olof Rudbeck och Torgny Segerstedt till nobelpristagarna Svante Arrenius, Arne Tiselius och The Svedberg med Pharmacia som lever vidare i olika former.

Nya företag etableras, avancerad forskning som inom batteriutveckling, nanopartiklar, rymdforskning och cancerforskning gör Uppsala och våra två universitet välkända runt om i världen.

Odinslund där obelisken står i centrum

Obelisken i Odinslund Foto Scribo Karl XIV Johans hyllning till Gustav II Adolf.

Vilken hederstitel fick han av Karl Johan?

Obelisken var tänkt att använ-das till annat - återanvändning redan då. Och så var det något med en spatel som också återanvändes.

Kom och njut av konsten i Uppsala

Drottning Kristina På väg Foto Birgitta Nordenman I Uppsala finns ett stor utbud av konst i olika utomhusmiljöer.

Redan vid Centralstationen möts man av Bror Hjorths iögonfallande Näckens polska.

Håll utkik efter vandringar i Konstens Uppsala. Finns det ingen passande vandring - gå till Stadsbiblioteket och njut av Virtual friends

Parker och trädgårdar

Uppsala är verkligen parkernas och trädgårdarnas stad - en månghundraårig tradition.

Ärkebiskopens fogde Bengt Bjugg lät riva stängslet runt Ärkebiskopsborgens trädgård så alla skulle se dess prakt, Fransiskanerkonventet hade sin örtagård, Gustav Vasa anlade en slottsträdgård, drottning Kristina skänkte den till staden.

Olof Rudbeck anlade den första botaniska trädgården som gjorde att Carl Linnaeus kom hit liksom Carl Peter Thunberg som åkte till Kapstaden och Japan och hyllas för sina floror, Han ville ha en väg till Linneanum genom Carolinaparken, Robert von Kraemer bidrar där liksom till planteringar av alléer.

Uppsala är stolt över sina blomsterurnor, sin Stadsträdgård, sina parker och de Linneanska trädgårdarna ligger i topp med sina olika utsökta verksamheter.

1600-tal

Olof Rudbeck  Foto Anders Damberg Olof Rudbeck var ett universalgeni och om inte om varit - i form av stadsbranden 1702 - så hade vi haft mer att visa upp av allt det som han hann med under sina 72 år varav de flesta i Uppsala.

Hans energi och skaparkraft lever kvar och blommar - han är urfadern för staden botaniska trädgård. Anatomiska teatern är ett annat "storverk".

Nya vandringar

Allt ljus på Uppsala

Jag kommer att ge två vandringar under Allt ljus på Uppsala. Årets tema är Uppsala hyllar och mitt val är kvinnorna.

Anmälan görs till alltljuspauppsala@destinationuppsala.se

Vandringen är gratis men anmälan krävs.

Varmt välkomna!

Uppsala slott

Tradgardsgrindarna_20.JPG

Logga in Hemsida från Lawebb Logga in