Sidhuvudbild
Meny

Följ med på en vandring

Roterande klot, 1,5 ton Foto B Nordenman Roterande klot, 1,5 ton Foto B Nordenman

Mina vandringar

Jag erbjuder personliga vandringar med fokus på intressanta personer, på vackra byggnader som oftast har en historia värd att berätta. Vandringarna går genom miljöer med konst, planteringar och musik.

Vandringarna kan också vara till platser med ovanliga föremål, speciella för Uppsala, som klotet på 1,5 ton som roterar eller till Sveriges mest berömda bok eller platsen där offer från Långfredagsslaget samlats ihop eller konstverk, växter, träd som Sveriges nordligaste frösådda bokar eller Uppsalas asptrappor

Jag vandrar med mindre grupper så att alla skall kunna se de laminerade bilder som jag visar - och att alla hör det jag berättar om. Jag använder förstärkare.

Student- och universitetsstaden - den självklara vandringen

Uppsalasakademiskacentrum001H.jpg Detta är vad Uppsala är känt som - runt om i världen. Mer än både domkyrka och slott. Och med två välrenommerade universitet ser jag ingen anledning till att det kommer att ändras. Så välkomna att ta del av några av alla berättelser, upptäckter, avknoppade företag, nobelpristagare och andra profiler.

Jag erbjuder två vandringar

En kortare som kan kombineras med ett besök i domkyrkan, promenad i Uppsalas gröna oaser (jag erbjuder gärna förslag på vad som är aktuellt). Den bygger på SFV:s broschyr Uppsalas akademiska centrum som ingår i priset för båda vandringarna.

En längre som tar upp mer av det senaste inom universitetens satsningar och lyckade resultat. Batteriutvecklingen är ett sådant - professor Kristina Edström är ansvarig för utvecklingen inom UU men också för hela EU.

Kommande vandringar

Här syns domkyrkan med de Hårlemanska huvarna Carl Hårleman - tidens främste arkitekt

Branden 1702 ödelade större delar av Uppsala. Mycket behövde åtgärdas. En viktig person på 1740- och 1750-talen var Carl Hårleman som hade uppdrag både som universitets-, domkyrko- och slottsarkitekt.

Det är många byggnader som bär hans prägel. Han anlitades även till olika träd-gårdsanläggningar. Parker och trädgårdar var viktiga för familjen Hårleman, slottsträdgår-den - nuvarande barockträdgården - finns kvar liksom parken vid Österbybruks herrgård

Ett 350-årsjubileum

Okänd konstnär Oljemålning Utställningen på Carolina Rediviva har öppnat i nya lokaler, med nya montrar och information på nytt sätt. Två områden har lyfts fram initialt och temporärt. Det ena är byggnaden Carolina Redivivas historia genom tiderna.

Det andra är att det är 350 år sedan universitetsbiblio-teket mottog Magnus Gabriel De la Gardies stora och betydelsefulla donation där Silverbibeln, Uppsala-Eddan och andra kulturhistoriskt intressanta handskrifter och tryck ingick. Ett urval finns i en monter och Silverbibeln har fått en ny, ännu säkrare monter än tidigare.

Jag erbjuder en vandring som avslutas i utställningen. Innan vi når dit berättar jag om Magnus Gabriel De la Gardies tid i Uppsala med fokus på det han gjorde för universitetet under sin tid som rector illustris och universitetskansler.

De la Gardies samverkan med drottning Kristina och Olof Rudbeck d ä var betydande. Böcker var ett område, många böcker kom till Uppsala i form av krigsbyten. Vad gäller idag, för de som har krigsbyten och de som vill att de skall ”återlämnas”.

Odinslund där obelisken står i centrum

Obelisken i Odinslund Foto Scribo Karl XIV Johans hyllning till Gustav II Adolf.

Vilken hederstitel fick han av Karl Johan?

Obelisken var tänkt att använ-das till annat - återanvändning redan då. Och så var det något med en spatel som också återanvändes.

Håll utkik efter vandringar som utgår från Odinslund!

Kom och njut av konsten i Uppsala

Drottning Kristina På väg Foto Birgitta Nordenman I Uppsala finns ett stor utbud av konst i olika utomhusmiljöer.

Redan vid Centralstationen möts man av Bror Hjorths iögonfallande Näckens polska.

Håll utkik efter vandringar i Konstens Uppsala. Finns det ingen passande vandring - gå till Stadsbiblioteket och njut av Virtual friends

Parker och trädgårdar

Uppsala är verkligen parkernas och trädgårdarnas stad - en månghundraårig tradition.

Ärkebiskopens fogde Bengt Bjugg lät riva stängslet runt Ärkebiskopsborgens trädgård, Fransiskanerkonventet hade sin örtagård, Gustav Vasa anlade en slottsträdgård, drottning Kristina skänkte den till staden, Olof Rudbeck anlade den första botaniska trädgården som gjorde att Carl Linnaeus kom hit liksom Carl Peter Thunberg som åkte till Kapstaden och Japan och hyllas för sina floror, Han vill ha en väg till Linneanum genom Carolinaparken, Robert von Kraemer bidrar där liksom till planteringar av alléer.

Uppsala är stolt över sina blomsterurnor, sin Stadsträdgård, sina parker och de Linneanska trädgårdarna ligger i topp med sina olika utsökta verksamheter.

Välkomna hit och njut!. Håll utkik efter mina vandringar, eller boka en egen med det du är intresserad av.

1600-tal

Olof Rudbeck  Foto Anders Damberg Olof Rudbeck var ett universalgeni och om inte om varit - i form av stadsbranden 1702 - så hade vi haft mer att visa upp av allt det som han hann med under sina 72 år varav de flesta i Uppsala.

Hans energi och skaparkraft lever kvar och blommar - han är urfadern för staden botaniska trädgård. Anatomiska teatern är ett annat "storverk".

Sommarens vandringar med 1600-talstema kommer att ha fokus på Rudbecks samarbete med Magnus Gabriel De la Gardie.

Jag kommer också att lyfta fram något av allt som initierades på 1600-talet och som lever vidare.

Håll utkik efter vandringar med 1600-talstema

Soprum med stil

Foto från Carolina Redivivas blogg

Om ni undrat över vad det är som ligger o kurar söder om Carolina Rediviva så är det alltså det nya, rymliga sopsorteringsrummet.

Carolina Rediviva skriver: "Vi tänker att när klätterhortensian och mur-grönan klätt in det så fattas bara en grön dörr så kan vi presentera det som vårt alldeles egna hobbithus? "

Heders åt SH-bygg som iordningsställt ytorna runt omkring - där ALLT är klart!

Lars Burman bloggar

En bok begravd? Det ser ut som en väldig bok som myllats ner.

Bokryggen sticker upp och man ser till och med bladen. Kan där gömmas inkunabler? Illuminerade hand-skrifter? Okatalogiserade bioaffischer eller kanske läroböcker?

Ärkebiskopsborgen

Ärkebiskopsborgen

Exercitiegården

Exercitiegården

Ruiner efter Ärkebiskopsborgen

arkebiskopsborgen-nordostra-sidan.jpg

Logga in Hemsida från Lawebb Logga in