Sidhuvudbild
Meny

Carl von Linné

von Linné eller Linnaeus ..

IMG_0453-2.JPG På grund av sina stora in-satser för vetenskapen och Sverige adlades Carl Linnaeus 1757, men först 1762 godkände Riksdagen detta officiellt. Det nya nam-net blev Carl von Linné.

Utomlands är Carl von Linné mest känd som Carl Linnaeus

Det var vanligt att den som studerade till präst tog sig ett nytt namn, finare än det ursprungliga. Linnés far Nils Ingemarsson valde namnet efter en lind (linn på små-ländska) som fanns på går-den och ändrade det så att det lät latinskt - Linnæus.

En ättling till trädet växer nu i Linnéträdgården.

Carolina Rediviva

Man hör ofta om saknaden av Linnés verk - att allt såldes till England. Det finns dock fina samlingar i Sverige, på Carolina Rediviva finns en 50 hyllmeter stor Linnésamling, som omfattar både verk av och om Carl von Linné.

Där finns i princip hela hans tryckta produktion, från första upplagan av det banbrytande verket Systema naturae 1735 till Nemesis Divina, eller "Den gudomliga vedergällningen", som publicerades postumt. Där finns också samtliga avhandlingar som lades fram vid Uppsala universitet under Linnés ledning.

Dessutom finns en deposition från Linnéanska stiftelsen å Hammarby med verk som tillhört Linnés eget bibliotek. Dessa böcker ingick ursprungligen i den vetenskapliga kvarlåtenskap som 1784 såldes av Linnés änka Sara Lisa. Men en del av böckerna, i huvudsak medicin, skickades i slutet av 1800-talet tillbaka till Sverige med motiveringen att de inte passade in ämnesmässigt. Utöver Linnés produktion och hans egna böcker samlar biblioteket också all litteratur om Linné.

Naturhistoriska riksmuseet förvaltar också Linnésamlingar

Linné 300 år

År 2007 firade Carolina Rediviva Linné 300 år med en unik utställning. Där visades ett brett urval av bibliotekets ovärderliga Linnésamlingar som egenhändiga manuskript, brev, originalupplagor av banbrytande verk och sällsynta tryck.

Med utgångspunkt i det självbiografiska materialet fokuserade utställningen på tre huvudteman:
”Här gaf jag mig och inskrefs i Smålänska nation” – Linné och Uppsala
”Sjelf har jag, säger jag, sett det” – Linné på resande fot
”Vidga ryktet med handlingar” – Linné i världsperspektiv

Upptäck mer - det mesta om Carl von Linné i Linnésamlingar på Uppsala universitetsbibliotek

Statens Fastighetsverk

Statens Fastighetsverk förvaltar Linnémuseet och på deras hemsida finns många berömvärda artiklar

Spana också in

Linnean Societys utbildningssidor finns mycket av intresse. The Linnean Society of London is the home of Carl Linnaeus in the UK.

Fjärilsstigen

Carl von Linné namngav 305 olika fjärilar, för alla utom 6 gäller namnen fortfarande.

Vill du se några av dessa fjärilar på närmare håll - och ute i naturen - skall du åka till Fjärilsstigen

Linnéminnen

Linnes-Hammarby-10.JPG Carl von Linné bodde och verkade i Uppsala under största delen av sitt liv. Här finns familjens bostad inne i staden som numera är Linnémuséet. Där finns också Linnéträdgården. Dessutom finns deras olika lantegendomar - Linnés Hammarby och Linnés Sävja.

Kulturreservatet Linnés Hammarby

Dragontorpet Linnés Hammarby Runt Linnés Hammarby finns ett återskapat jordbrukslandskap så som det såg ut under slutet av 1700-talet, innan laga skifte.

Ett av målen med kulturreservatet är att ge goda förutsättningar för bedri-vande av vetenskapliga studier kring det sena 1700-talets brukande och levnadsvillkor.

Avdelningen för agrarhistoria vid SLU har deltagit och deltar i flera mindre projekt på Linnés Hammarby.

Linnéstigarna

Linné var känd för sina Herbationes. Vill du vandra i hans fotspår kan du välja någon av de åtta Linnéstigarna

Stubbe.jpg

Granpyramiderna förnyas

Det är nu dags att byta ut granpy-ramiderna, granhäckarna och hagtornsträden i Botaniska träd-gårdens barockdel.

Projektet har redan börjat. 50 gran-pyramider och 360 meter granhäck har tagits ned. Våren 2023 planteras nya granar och 16 nya hagtornsträd.

Li Bennich-Björkmans nya bok

Det fanns inte ...

Sverige 500 år

Fira Sverige 500 år den 6:e juni 2023
Under 2023 firar Sverige 500 års jubileum. Det är då 500 år sedan Gustav Vasa valdes till Sveriges kung den 6 juni vid riksmötet i Strängnäs. Där och då blev Sverige självständigt och har varit det sen dess. Därför firar vi varje år Sveriges nationaldag den 6 juni.

https://sverige500ar.se

Gustav Vasa 500 år

2023 uppmärksammar vi att det är 500 år sedan Gustav Eriksson blev vald till Sveriges kung. Här har vi samlat spännande läsning om Gustav Eriksson och de fastigheter som har anknytning till hans liv och värv.

https://sfv.se/upptack-mer/gustav-vasa/

Uppsala domkyrka

Den 6 juni i år är det 500 år sedan Gustav Vasa valdes till kung

Välkommen på temavisningar söndag 5 mars och söndag 16 april. Då får du möta Gustav Vasa och Margareta Eriksdotter Leijonhufvud (gestaltade av guiderna Bengt och Fredrica) och höra dem berätta om sin familj och sin samtid,

Värderingarna har kanske förändrats sedan 1500-talet, men samma frågor och teman som engagerade människorna då intresserar oss än idag.

Vasajubileum på Gripsholms slott

Gustav Vasa 500 år
På Vasaborgen Gripsholm, med landets bäst bevarade miljöer från Vasakungarnas tid, uppmärksammas Vasajubileet genom föredrag, konsertserie och temavisningar.

2023 är ett jubileumsår för Sverige i dubbel bemärkelse. H.M. Konungen firar 50 år på tronen och det är 500 år sedan Gustav Vasa valdes till Sveriges kung vid riksmötet i Strängnäs den 6 juni 1523 – en händelse som fick stor betydelse för Sveriges utveckling.

Vasajubileet präglar året på Gripsholms slott. Det blir föredrag, konserter, visningar, barnaktiviteter och parkpromenader, med fokus på borgen, försvaret, politiken och familjen.

– Femhundraårsminnet av kungavalet i Strängnäs sätter strålkastarljuset på Gripsholm, som nationalmonument och som det slott i Sverige som mer än något annat förknippas med Gustav Vasa. Ur alla vinklar blir han belyst och diskuterad under 2023.

Gustav Eriksson av Vasaätten är besynnerligt aktuell, trots de femhundra år som förflutit sedan kungavalet. Han är den skickligaste politikern som Sverige någonsin haft. För historiker, journalister, författare och inte minst vanligt folk väcker han fortfarande starka känslor och åsikter. Mer än någon kung ur det förflutna är han ständigt rykande aktuell, säger Jim Sjöberg, slottsuppsyningsman på Gripsholms slott.

Gripsholms Vasa-år startar i april med föredrag, temavisningar från maj, konsertserie med jubileumstema under sensommaren och en föredragsserie under hösten. Även årets påsk- och höstlov har tema Vasa. Bland föredragshållarna finns idéhistorikern Karin Tegenborg Falkdalen, med ett särskilt intresse för kvinnorna inom monarkin, och historikern David Lindén, som specialiserat sig på maktens eviga mekanismer.

Veckorna kring Nationaldagen 6 juni kommer att uppmärksammas extra!

Detaljerat program och biljetter släpps den 1 mars.
Det samlade programmet finns på http://www.kungligaslotten.se/vasa500

Den 12 januari 1528, fyra år och sju månader efter att han blivit vald till kung, kröntes Gustav i Uppsala domkyrka till Sveriges konung.

Kalmar slott

I år är det 500 år sedan Gustav Vasa blev vald till kung. Det innebär att det blir ett historiskt år som kommer att uppmärksammas i hela Sverige.

Redan 2020 uppmärksammade Kalmar Slott detta med en utställning. Nu har utställningen Gustav Vasa talar ur skägget, en utställning om makt, åter intagit Kalmar Slott.

Utställningen visas från den 8 december 2022 till den 5 mars 2023.

https://kalmarslott.se/utstallningar/gustav-vasa

Strängnäs

Det var här han valdes till kung - för 500 år sedan - det som firas runt om i Sverige i år.

https://www.strangnas.se/uppleva-och-gora/500-arsresan

Intåget 1523

Midsommar 2023 är det 500 år sedan Gustav Eriksson Vasa gjorde sitt intåg i Stockholm efter ett mer än två år långt krig. Det vill vi fira med ett stort reenactment av intåget i en historisk parad som kommer involvera många olika grupper av deltagare, alla med anknytning till dagen och tiden.

Kom och fira 500-årsdagen av Stockholms befrielse och Sveriges självständighet!

https://www.vasasintag2023.se/