Sidhuvudbild
Meny

Linnés lagerträd

Jesper Kårehed berättar för oss om Linnés lagerträd

Linnés lagerträd har vuxit och krukorna blivit större. Numera finns tre träd kvar och bladen räcker jubeldoktorerna - inga andra

Träden hör till de äldsta krukodlade växterna i världen och kom till Uppsala universitets akademiträdgård (nuvarande Linnéträdgården) på 1700-talet.

Fries hävdade att de kom till Uppsala 1707, Kjellman däremot argumenterade för att de första lagrarna från 1707 försvann. Ytterligare lagerträd kan möjligen ha kommit till trädgården 1747.

Carl von Linné nämner för första gången närvaro av lagrar i akademiträdgården 1731.

De kan alltså vara de äldsta krukodlade växterna i världen. I Kew Gardens i London växer en kottepalm som kom dit som frö 1772...

Stubbe.jpg

Granpyramiderna har förnyats

Granar från 1700-talet

Femtio granpyramider har planterats i barockträdgården. Ett miljonprojekt som ska bevara det arkitektoniska värdet.

Det personliga mötet

Destination Östersund driver Visit Östersund Turistcenter som är auktoriserad av Visita.

Vi är ett välbesökt Turist Center med stor andel internationella besökare under hela året.

Vi tror på det personliga mötet och i en värld som ibland består av alltför många valmöjligheter söker allt fler besökare inspiration i form av personliga rekommendationer.

Visit Östersund Turistcenters besökare når oss genom att komma in till oss, via telefon, mail, chat och våra sociala medier (där vi även svarar kvällar och helger).

Vår webb uppdateras dagligen, vi vill vara aktiva i våra egna och andras sociala kanaler samt fyller den officiella evenemangskalendern.

Målet är att få fler nöjda gäster som stannar längre i Östersund och som i sin tur rekommenderar släkt och vänner att besöka oss.

Intåget 1523

Midsommar 2023 var det 500 år sedan Gustav Eriksson gjorde sitt intåg i Stockholm efter ett mer än två år långt krig. Det vill vi fira med ett stort reenactment av intåget i en historisk parad som kommer involvera många olika grupper av deltagare, alla med anknytning till dagen och tiden.

Så här firades 500-årsdagen av Stockholms befrielse och Sveriges självständighet!

https://www.vasasintag2023.se/