Sidhuvudbild
Meny

Musicum

Studenternas musik

Uppsala universitet har en livaktig verksamhet inom olika områden - allt från studenternas egna verksamheter på nationerna till Musicum med Kungliga Akademiska kapellet och UUJO - Uppsala University Jazz Orchestra

Vartannat år sjuder stan av liv när det är STudentORKesterfestivalen. Då kommer Sveriges alla studentorkestrar hit och spelar - på gator och torg, på nationerna.

Kungl. Akademiska Kapellet

Gustav II Adolfs ambitioner att utveckla universitetet inkluderade musiken. Han befallde "sijna musicanter att komma till Uppsala, att instruera studiosus in musica, och corrigera den inflexibilem vocem".

Ärkebiskop Johannes Canuti Lenaeus gav Jonas Columbus instruktioner att "flijtigt exercera musicam" med studenterna i Chorus Musicus. De var en liten grupp om 6-8 sjungarpojkar, vilka hade till uppgift att betjäna både akademi och kyrka. Jonas Columbus var professor i poesi och musik - den enda i universitetets historia.

Detta var 1627, vilket därför räknas som Kungl. Akademiska Kapellets födelseår.

Olof Rudbeck d ä såg till att studenterna hade moderiktiga instrument och en rikhaltig repertoar.

(Ur Musik i Alma Maters tjänst. Anna Ivarsdotter)

Director Musices bostad

Dirigenten och konstnärlige ledaren för Kungliga Akademiska kapellet, Uppsala universitets symfoniorkester, har benämningen director musices.

En av dessa, Jacob Axel Josephsson (director musices 1849–1880), hade en brorson, Hjalmar Salomon Josephson, som 1918 donerade sjuttiofemtusen kronor för att göra det möjligt att låta uppföra ”en lämplig bostad för Director Musices jemte dertill hörande Kapellsal”.

Behovet av en ny lokal, en ny byggnad blev akut då den tidigare byggnaden, nuvarande Linnémuseet, måste lämnas. Det fanns då ett beslut att återskapa Linnéträdgården och dess byggnader där Hugo Alfvén (1872-1960) och Marie Kröyer huserat i Carl von Linnés forna professorsbostad.

Efter Hugo Alfvén kom alla director musices att bo i den vackra och högst representativa tjänstebostaden en trappa upp, ända fram till och med Carl Rune Larssons tid (1923–1989). Stefan Karpe, director musices (2000–) har en mindre lägenhet på Musicum där han kan bo om han så önskar. Han har valt annat boende och upplåter därför lokalerna som övningsrum till orkesterns musiker.

Musicum stod klart 1930, arkitekt var Victor Holmgren och J.B. Olsson byggmästare.

Kapellsalen

Gunnar-Wennerberg-Axel-Jungstedt.jpg I salen finns ett porträtt av Gunnar Wennerberg

GunnarW2.jpg

Stubbe.jpg

Granpyramiderna förnyas

Det är nu dags att byta ut granpy-ramiderna, granhäckarna och hagtornsträden i Botaniska träd-gårdens barockdel.

Projektet har redan börjat. 50 gran-pyramider och 360 meter granhäck har tagits ned. Våren 2023 planteras nya granar och 16 nya hagtornsträd.

Li Bennich-Björkmans nya bok

Det fanns inte ...

Sverige 500 år

Fira Sverige 500 år den 6:e juni 2023
Under 2023 firar Sverige 500 års jubileum. Det är då 500 år sedan Gustav Vasa valdes till Sveriges kung den 6 juni vid riksmötet i Strängnäs. Där och då blev Sverige självständigt och har varit det sen dess. Därför firar vi varje år Sveriges nationaldag den 6 juni.

https://sverige500ar.se

Gustav Vasa 500 år

2023 uppmärksammar vi att det är 500 år sedan Gustav Eriksson blev vald till Sveriges kung. Här har vi samlat spännande läsning om Gustav Eriksson och de fastigheter som har anknytning till hans liv och värv.

https://sfv.se/upptack-mer/gustav-vasa/

Uppsala domkyrka

Den 6 juni i år är det 500 år sedan Gustav Vasa valdes till kung

Välkommen på temavisningar söndag 5 mars och söndag 16 april. Då får du möta Gustav Vasa och Margareta Eriksdotter Leijonhufvud (gestaltade av guiderna Bengt och Fredrica) och höra dem berätta om sin familj och sin samtid,

Värderingarna har kanske förändrats sedan 1500-talet, men samma frågor och teman som engagerade människorna då intresserar oss än idag.

Vasajubileum på Gripsholms slott

Gustav Vasa 500 år
På Vasaborgen Gripsholm, med landets bäst bevarade miljöer från Vasakungarnas tid, uppmärksammas Vasajubileet genom föredrag, konsertserie och temavisningar.

2023 är ett jubileumsår för Sverige i dubbel bemärkelse. H.M. Konungen firar 50 år på tronen och det är 500 år sedan Gustav Vasa valdes till Sveriges kung vid riksmötet i Strängnäs den 6 juni 1523 – en händelse som fick stor betydelse för Sveriges utveckling.

Vasajubileet präglar året på Gripsholms slott. Det blir föredrag, konserter, visningar, barnaktiviteter och parkpromenader, med fokus på borgen, försvaret, politiken och familjen.

– Femhundraårsminnet av kungavalet i Strängnäs sätter strålkastarljuset på Gripsholm, som nationalmonument och som det slott i Sverige som mer än något annat förknippas med Gustav Vasa. Ur alla vinklar blir han belyst och diskuterad under 2023.

Gustav Eriksson av Vasaätten är besynnerligt aktuell, trots de femhundra år som förflutit sedan kungavalet. Han är den skickligaste politikern som Sverige någonsin haft. För historiker, journalister, författare och inte minst vanligt folk väcker han fortfarande starka känslor och åsikter. Mer än någon kung ur det förflutna är han ständigt rykande aktuell, säger Jim Sjöberg, slottsuppsyningsman på Gripsholms slott.

Gripsholms Vasa-år startar i april med föredrag, temavisningar från maj, konsertserie med jubileumstema under sensommaren och en föredragsserie under hösten. Även årets påsk- och höstlov har tema Vasa. Bland föredragshållarna finns idéhistorikern Karin Tegenborg Falkdalen, med ett särskilt intresse för kvinnorna inom monarkin, och historikern David Lindén, som specialiserat sig på maktens eviga mekanismer.

Veckorna kring Nationaldagen 6 juni kommer att uppmärksammas extra!

Detaljerat program och biljetter släpps den 1 mars.
Det samlade programmet finns på http://www.kungligaslotten.se/vasa500

Den 12 januari 1528, fyra år och sju månader efter att han blivit vald till kung, kröntes Gustav i Uppsala domkyrka till Sveriges konung.

Kalmar slott

I år är det 500 år sedan Gustav Vasa blev vald till kung. Det innebär att det blir ett historiskt år som kommer att uppmärksammas i hela Sverige.

Redan 2020 uppmärksammade Kalmar Slott detta med en utställning. Nu har utställningen Gustav Vasa talar ur skägget, en utställning om makt, åter intagit Kalmar Slott.

Utställningen visas från den 8 december 2022 till den 5 mars 2023.

https://kalmarslott.se/utstallningar/gustav-vasa

Strängnäs

Det var här han valdes till kung - för 500 år sedan - det som firas runt om i Sverige i år.

https://www.strangnas.se/uppleva-och-gora/500-arsresan

Intåget 1523

Midsommar 2023 är det 500 år sedan Gustav Eriksson Vasa gjorde sitt intåg i Stockholm efter ett mer än två år långt krig. Det vill vi fira med ett stort reenactment av intåget i en historisk parad som kommer involvera många olika grupper av deltagare, alla med anknytning till dagen och tiden.

Kom och fira 500-årsdagen av Stockholms befrielse och Sveriges självständighet!

https://www.vasasintag2023.se/