Sidhuvudbild
Meny

Nyckelharpa

Historia

Nyckelharpsfolkets hemsida kan man läsa att det finns belägg för att nyckelharpan har använts i Sverige sedan 1500-talet, och kanske ännu tidigare. Man har funnit avbildningar av nyckelharpor i svensk kyrkokonst som kan dateras mellan 1460 och 1525. Ett exempel är kyrkomålningarna i Lagga kyrka, som är från 1498. På porten till Källunge kyrka på Gotland finns en figur som spelar ett instrument som kan vara en nyckelharpa.

Instrument200.JPG Bellman beskriver hur nyckelharpan spelas på krogar i Stockholm under 1700-talet:

”Den tiden förspordes ständig gästning, oupphörligt dansande, jemn musique af Nyckelharpor och violer, samt ett oaflåteligt trumlande, med hvirfvel på hvirfvel utan för krogdörrn.”



Nyckelharpan har sina starkast traditioner i Uppland, den är Upplands nationalinstrument. Där spelar Erik Sahlströminstitutet i Tobo en central roll.

Kalendarium

Aktuellt på Erik Sahlströminstitutet

Ambassadör Shigeyuki Hiroki besökte ESI

Ambassadören besökte ESI i juli 2021 tillsammans med sin hustru Maniko Hiruki

Nyckelharpsverkstad

Harpverkstan   Erik Sahlströminstitutet  I anslutning till Eric Sahlströminstitutet finns en historisk nyckelharpsverkstad som du är välkommen att besöka. Här kan man få en bild av hur det kunde gå till att bygga nyckelharpor i svunna tider.

I verkstaden visas även bilder på Eric Sahlström och hans verkstad samt virke och verktyg från olika tidsepoker

Nyckelharpsstämmor

Vikstalasse   Ingvar Jörpeland Runt om i Uppland anordnas nyckel-harpsstämmor under sommaren.

Många är till minne av spelmän som Erik Sahlström, Viksta-Lasse, Gås-Anders och Hjort-Anders.



Nyckelharpstämman i Österbybruk pågår helgen före midsommar varje år.

Tegelsmoraveckan är sista veckan i augusti. En vecka i musikens tecken med konserter i kyrkan och vid hembygdsgården.


Nyckelposten

Nyckelposten- för Dig som är intresserad av ”gamla tider” med nyckelharpa kan vi rekommendera att ta del av inskannade exemplar av ”Nyckelposten”, föregångare till Föreningen Nyckelharpans nuvarande tidning. Trevlig läsning

Här hittar du inskannade versioner av tidningen Nyckelposten. Du kan läsa här on-line eller tanka ner dessa till din dator om du vill!

En fristående liten arbetsgrupp bestående av Lena Höög, Sven Stormdal, Peder Jeppsson och Anders Hägg arbetar med detta.

Stubbe.jpg

Granpyramiderna har förnyats

Granar från 1700-talet

Femtio granpyramider har planterats i barockträdgården. Ett miljonprojekt som ska bevara det arkitektoniska värdet.

Det personliga mötet

Destination Östersund driver Visit Östersund Turistcenter som är auktoriserad av Visita.

Vi är ett välbesökt Turist Center med stor andel internationella besökare under hela året.

Vi tror på det personliga mötet och i en värld som ibland består av alltför många valmöjligheter söker allt fler besökare inspiration i form av personliga rekommendationer.

Visit Östersund Turistcenters besökare når oss genom att komma in till oss, via telefon, mail, chat och våra sociala medier (där vi även svarar kvällar och helger).

Vår webb uppdateras dagligen, vi vill vara aktiva i våra egna och andras sociala kanaler samt fyller den officiella evenemangskalendern.

Målet är att få fler nöjda gäster som stannar längre i Östersund och som i sin tur rekommenderar släkt och vänner att besöka oss.

Intåget 1523

Midsommar 2023 var det 500 år sedan Gustav Eriksson gjorde sitt intåg i Stockholm efter ett mer än två år långt krig. Det vill vi fira med ett stort reenactment av intåget i en historisk parad som kommer involvera många olika grupper av deltagare, alla med anknytning till dagen och tiden.

Så här firades 500-årsdagen av Stockholms befrielse och Sveriges självständighet!

https://www.vasasintag2023.se/