På Nyckelharpsfolkets hemsida kan man läsa att det finns belägg för att nyckelharpan har använts i Sverige sedan 1500-talet, och kanske ännu tidigare. Man har funnit avbildningar av nyckelharpor i svensk kyrkokonst som kan dateras mellan 1460 och 1525. Ett exempel är kyrkomålningarna i Lagga kyrka, som är från 1498. På porten till Källunge kyrka på Gotland finns en figur som spelar ett instrument som kan vara en nyckelharpa.
Bellman beskriver hur nyckelharpan spelas på krogar i Stockholm under 1700-talet:
”Den tiden förspordes ständig gästning, oupphörligt dansande, jemn musique af Nyckelharpor och violer, samt ett oaflåteligt trumlande, med hvirfvel på hvirfvel utan för krogdörrn.”
Nyckelharpan har sina starkast traditioner i Uppland, den är Upplands nationalinstrument. Där spelar Erik Sahlströminstitutet i Tobo en central roll.
Aktuellt på Erik Sahlströminstitutet
Ambassadören besökte ESI i juli 2021 tillsammans med sin hustru Maniko Hiruki
I anslutning till Eric Sahlströminstitutet finns en historisk nyckelharpsverkstad som du är välkommen att besöka. Här kan man få en bild av hur det kunde gå till att bygga nyckelharpor i svunna tider.
I verkstaden visas även bilder på Eric Sahlström och hans verkstad samt virke och verktyg från olika tidsepoker
Runt om i Uppland anordnas nyckel-harpsstämmor under sommaren.
Många är till minne av spelmän som Erik Sahlström, Viksta-Lasse, Gås-Anders och Hjort-Anders.
Nyckelharpstämman i Österbybruk pågår helgen före midsommar varje år.
Tegelsmoraveckan är sista veckan i augusti. En vecka i musikens tecken med konserter i kyrkan och vid hembygdsgården.
Nyckelposten- för Dig som är intresserad av ”gamla tider” med nyckelharpa kan vi rekommendera att ta del av inskannade exemplar av ”Nyckelposten”, föregångare till Föreningen Nyckelharpans nuvarande tidning. Trevlig läsning
Här hittar du inskannade versioner av tidningen Nyckelposten. Du kan läsa här on-line eller tanka ner dessa till din dator om du vill!
En fristående liten arbetsgrupp bestående av Lena Höög, Sven Stormdal, Peder Jeppsson och Anders Hägg arbetar med detta.
Johanna Hansson ny överbiblio-tekarie
Vi hälsar alla läsare välkomna
Sigtunastiftelsen Magasin
Vilken underbar bild från Gamla Uppsala där påven Johannes Paulus II firade mässa den 9 juni 1989.
Foto Katolska kyrkan Olle Norling
Dagen i Uppsala inleddes med en ekumenisk gudstjänst i domkyrkan tillsammans med svenska biskopar, katolska kardinaler och biskopar liksom företrädare för svenska frikyrkor.
Ärkebiskopen Bertil Werkström inbjöd därefter till en mottagning i sitt hem
Läs mer om Påvebesöket under den rubriken på hemsidan
Pristagaren som riktar fokus mot pappapremien
Uppmärksamheten kring Claudia Goldin är goda nyheter för jämställdheten
Johan Rudström UNT 11 okt 2023
Claudia Goldins tacktal på Nobelbanketten 10 december 2023
Årets upplaga av Snillen spekulerar blev extra intressant tack vare den ovanligt jämna sammansättningen kvinnor och män. Lyssna på deras erfarenheter och misslyckande - som är så viktiga när man tar tillvara på resultatet
Missa inte detta vattenhål för kaffeälskare
Under prisceremonin för årets alumn 2023 presenterade Uppsala universitets rektor att Nobelpristagaren Svante Pääbo ska få en egen cykelled i staden.
Nu tänker vi på 25 maj 1643. Då kom herrarna Claes Fleming och Göran Gyllenstierna från rådet i Stockholm till allmänna rådstugan i Uppsala.
Deras besked blev en chock för uppsalaborna! Alla gator måste byggas om, tomter justeras, hus skulle rivas eller flyttas. Att protestera var fullständigt meningslöst.
Celsiushuset står kvar enligt den dåvarande gatudragningen
Batterier som kan göra vindkraften effektivare, som kan sväljas i en tablett eller driva ett konstgjort skelett.
När hela världen nu elektrifieras har batterier blivit hårdvaluta
Bakom Kristina Edström står en XPS, ett röntgenfotoelektron-spektroskop som gör att forskarna kan närstudera batterikemin. Tekniken gav Kai Siegbahn Nobelpriset i fysik 1981 Foto: Roger Turesson
På naturkyrkogården Berthåga finns kvarter som upplåtits för olika religioner. Se kartan på sidan 11 i Tidningen Hopp Nr 1 2024
Detta kan hända, så kan du förbereda dig
För alla människors lika värde, rättigheter och möjligheter
Bli månadsgivare till Stadsmissionen och gör skillnad varje dag