Sidhuvudbild
Meny

Musiker

Cecilia Rydinger

Cecilia Rydinger är en klart lysande stjärna i det svenska musiklivet, med en rik meritlista.

Professor i orkesterdirigering, ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien och sedan 2008 Orphei Drängars dirigent .

Cecilia Rydinger utbildade sig till kyrkomusiker och därefter dirigent vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm 1981-1991. Hon tillträdde 1988 som dirigent för den välrenommerade blandade kören Allmänna Sången, en befattning hon innehade i ytterligare 21 år.

1991 vann hon Kungliga Operans stora dirigenttävling vilket följdes av engagemang vid bl. a. Kungliga Operan, Folkoperan, Stora Teatern i Göteborg, NorrlandsOperan. Hon var chefsdirigent vid Musikteatern i Värmland (nu Wermland Opera) mellan 1994 och 1998.

Katarina Varga Smith

Katarina (Katalin) Varga Smith (f.1952) tilldelas 2021 medaljen för Tonkonstens främjande för sin enastående insats som outtröttlig främjare av den levande musiken.

Varga föddes i Tjeckoslovakien och kom till Sverige 1969 som medlem av en sång- och dansgrupp. Sedan 1984 har hon drivit en konsertscen/restaurant i Uppsala, inledningsvis som ”Café Katalin” i den mer intima miljön på Svartbäcksgatan 19.

Sedan 2000 under namnet ”Katalin And All That Jazz” i betydligt rymligare lokaler intill Centralstationen i Uppsala. I arbetet med dessa konsertscener har hon tagit ett nationellt och i många fall internationellt ansvar för den levande musiken, och genom sitt ytterst engagerade, ofta idealistiska arbete och genuint välkomnande bemötande, gjort dessa scener till många musikers och lyssnares favoriter, samt en förebild för andra musikarrangörer.

Gunnar Wennerberg

Gunnar Wennerberg gick i gymnasium i domkyrkan i Skara och studerade vid Uppsala universitet från 1837, där han läste naturvetenskap, klassisk filologi, filosofi och estetik. Han tog sin filosofie magisterexamen år 1845 och blev docent i estetik 1846.

Gunnar Wennerberg var speciell på många olika sätt. Han hade ett stilig i ansiktet och ganska lång, med en väl utbildad sångröst och lysande i kvickhet i konversationer. År 1843 blev han medlem i det hemliga sällskapet och en musikaliska klubb som kallade sig Juvenalerna där han bland annat år 1846 började skriva trios, duetter, musik och texter. Dessa publicerades sedermera 1851 som De tre.

Gunnar Wennerberg var en av trion Gluntarne som gjorde en sångsamling på 30 stycken duetter. Denna sångsamling var ämnad för baryton och för bas som var ackompanjerat av piano. Dessa duetter var skildringar ur studentlivet i Uppsala som Gunnar Wennerberg blev 1837.

Gunnar Wennerbergs akademiska karriär tog fart 1849 då han blev lektor i filosofi och även lektor i modersmål på Skara gymnasium. 1850 valdes han in till den Musikaliska akademien och han fick även motta ett pris som kallades Karl-Johan priset för sina sånger han skrev, priset delades ut av Svenska akademien.

Ulf Peder Olrog

Ulf Peder Olrog skrev många populära slagdängor med parodiska texter som Samling vid pumpen och Violen från Flen.

Uppsala besjungs bland annat i På Ofvandahls konditori och Ubåt till saluEn ubåt till salu jag såg i en annons,
jag läste det i blaskan en gång
fast jag var på kontanter som vanligt renons
jag skicka´ in ett svar och en sång.
Att segla uppå Fyrisån i undervattensbåt,
säg vore inte det nånting för mej?
Att ligga där på botten invid Dombron i försåt
och spana, om det kommer någon tjej.
Och sedan dyka upp och fråga: “Fröken, som jag nyss
fått se uti mitt periskop, kom ned i min kabyss!”
Att segla uppå Fyrisån i undervattensbåt,
säg vore inte det nånting för mej?

Ur Rosenbloms visor, 1945- 1955

Owe Thörnqvist

Owe Thörnqvist föddes i Uppsala 1929 och redan som liten palt underhöll han familjen och dess vänner med sång och dans.

Under tonåren ägnade han sig åt boxning och att spela i dansorkestrar. Som boxare blev han uppländsk junior- och distriktsmästare, som underhållare en svensk legend.

I början av 50-talet drog Owe till sjöss för att få se världen. Under sina resor kom han att inspireras av exotiska rytmer från bland annat Västindien och Havanna, träffa jazzens legendarer i New York och ladda bagaget med rhythm & blues, country, gospel och rockabilly.

Väl tillbaka på land 1952 turnerade Owe i Tyskland och spelade Hank Williams-låtar på de amerikanska militäranläggningarna. Då passade han också på att byta till sig amerikanska jazz- och bluesskivor.

Owe kombinerade inspirationen han fått från jazzen, rockʼnʼrollen och de karibiska rytmerna med sina arbetarklassberättelser från Uppsala med omnejd, och knixiga ordlekar. Resultatet hör vi i flera av hans numera klassiska låtar, såsom ”Varm korv boogie”, ”Dagny”, ”Rumba i engelska parken” och ”Loppan”.

1953 gjorde Owe sin svenska scendebut i revyn ”Bada med oss” på Slottskällans teater. Han skrev också text och musik till föreställningen och två av hans klassiker såg därmed dagens ljus; ”Anders och Brita” och ”Rumba i engelska parken”.

Director Musices

Dirigenten och konstnärlige ledaren för Kungliga Akademiska kapellet, Uppsala universitets symfoniorkester, har benämningen director musices

1849–1880 Jacob Axel Josephsson
Jacob Axel Josephsson hade en brorson, Hjalmar Salomon Josephson, som 1918 donerade 75 tusen kronor för att göra det möjligt att låta uppföra ”en lämplig bostad för Director Musices jemte dertill hörande Kapellsal”. Och Hugo Alfvén måste flytta från nuvarande Linnémuseet

1881–1909 Ivar Eggert Hedenblad
1909–1909 Wilhelm Stenhammar
1909–1910 Wilhelm Lundgren
1910–1939 Hugo Alfvén
1940–1960 Sven E. Svensson
1960–1961 Carl Godin, tillförordnad
1961–1965 Lars-Erik Larsson
1966–1967 Nils-Olof Berg, tf
1967–1989 Carl Rune Larsson
1989–1990 Sven Åke Landström, tf
1990–1999 Per Åke Andersson
1999–2002 Stefan Karpe (tf 1999)
2002– Stefan Karpe (ordinarie)

Åsa Jinder

Åsa Jinder är kanske vår mest kända nyckelharpist genom tiderna.

Redan som 15-åring blev hon riksspelman, Sveriges yngsta någonsin. Under åren har hon utvecklat sitt unika uttryck i skärningspunkten mellan folkmusik och visa, gett ut 21 skivor, sålt drygt 200 000 album och vunnit två Grammisar.

Hennes Av längtan till dig blev Årets låt på Svensktoppen, har över 20 miljoner streams och har spelats på oräkneliga bröllop. Hon skriver inte bara musik och låttexter till sig själv och andra, utan också musikal, poesi, skönlitteratur och kolumner.

Under sina över 40 år som artist har hon turnerat i bl a USA, Tanzania, Nya Zealand och Dubai, inte sällan på statsbesök för kungahuset.

Framträtt på Nobelfesten, varit värd för ”Sommar” i P1, vunnit Eurovision Song Contest för Norge 1995 med gruppen Secret Garden.

Erhållit Hans Majestät Konungens medalj i 8:e storleken.

Stubbe.jpg

Claudia Goldin

Pristagaren som riktar fokus mot pappapremien
Uppmärksamheten kring Claudia Goldin är goda nyheter för jämställdheten
Johan Rudström UNT 11 okt 2023

Claudia Goldins tacktal på Nobelbanketten 10 december 2023

Snillen spekulerar 2023

Årets upplaga av Snillen spekulerar blev extra intressant tack vare den ovanligt jämna sammansättningen kvinnor och män. Lyssna på deras erfarenheter och misslyckande - som är så viktiga när man tar tillvara på resultatet

ARRENIUS & COMPANY

ArreniusoCompany.jpg

Missa inte detta vattenhål för kaffeälskare

Nobelpristagaren får egen cykelled

Under prisceremonin för årets alumn 2023 presenterade Uppsala universitets rektor att Nobelpristagaren Svante Pääbo ska få en egen cykelled i staden.

Dagens

Nu tänker vi på 25 maj 1643. Då kom herrarna Claes Fleming och Göran Gyllenstierna från rådet i Stockholm till allmänna rådstugan i Uppsala.

Deras besked blev en chock för uppsalaborna! Alla gator måste byggas om, tomter justeras, hus skulle rivas eller flyttas. Att protestera var fullständigt meningslöst.

Celsiushuset står kvar enligt den dåvarande gatudragningen

Ångström Advanced Battery Centre

Batterier som kan göra vindkraften effektivare, som kan sväljas i en tablett eller driva ett konstgjort skelett.

När hela världen nu elektrifieras har batterier blivit hårdvaluta

Bakom Kristina Edström står en XPS, ett röntgenfotoelektron-spektroskop som gör att forskarna kan närstudera batterikemin. Tekniken gav Kai Siegbahn Nobelpriset i fysik 1981 Foto: Roger Turesson

Sista vilan

På naturkyrkogården Berthåga finns kvarter som upplåtits för olika religioner. Se kartan på sidan 11 i Tidningen Hopp Nr 1 2024

Krisinformation

Detta kan hända, så kan du förbereda dig

Det personliga mötet

Destination Östersund driver Visit Östersund Turistcenter som är auktoriserad av Visita.

Vi tror på det personliga mötet och i en värld som ibland består av alltför många valmöjligheter söker allt fler besökare inspiration i form av personliga rekommendationer.

Målet är att få fler nöjda gäster som stannar längre i Östersund och som i sin tur rekommenderar släkt och vänner att besöka oss.

Uppsala Stadsmission

För alla människors lika värde, rättigheter och möjligheter

Bli månadsgivare till Stadsmissionen och gör skillnad varje dag