Sidhuvudbild
Meny

Musiker

Cecilia Rydinger

Cecilia Rydinger är en klart lysande stjärna i det svenska musiklivet, med en rik meritlista.

Professor i orkesterdirigering, ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien och sedan 2008 Orphei Drängars dirigent .

Cecilia Rydinger utbildade sig till kyrkomusiker och därefter dirigent vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm 1981-1991. Hon tillträdde 1988 som dirigent för den välrenommerade blandade kören Allmänna Sången, en befattning hon innehade i ytterligare 21 år.

1991 vann hon Kungliga Operans stora dirigenttävling vilket följdes av engagemang vid bl. a. Kungliga Operan, Folkoperan, Stora Teatern i Göteborg, NorrlandsOperan. Hon var chefsdirigent vid Musikteatern i Värmland (nu Wermland Opera) mellan 1994 och 1998.

Gunnar Wennerberg

Gunnar Wennerberg gick i gymnasium i domkyrkan i Skara och studerade vid Uppsala universitet från 1837, där han läste naturvetenskap, klassisk filologi, filosofi och estetik. Han tog sin filosofie magisterexamen år 1845 och blev docent i estetik 1846.

Gunnar Wennerberg var speciell på många olika sätt. Han hade ett stilig i ansiktet och ganska lång, med en väl utbildad sångröst och lysande i kvickhet i konversationer. År 1843 blev han medlem i det hemliga sällskapet och en musikaliska klubb som kallade sig Juvenalerna där han bland annat år 1846 började skriva trios, duetter, musik och texter. Dessa publicerades sedermera 1851 som De tre.

Gunnar Wennerberg var en av trion Gluntarne som gjorde en sångsamling på 30 stycken duetter. Denna sångsamling var ämnad för baryton och för bas som var ackompanjerat av piano. Dessa duetter var skildringar ur studentlivet i Uppsala som Gunnar Wennerberg blev 1837.

Gunnar Wennerbergs akademiska karriär tog fart 1849 då han blev lektor i filosofi och även lektor i modersmål på Skara gymnasium. 1850 valdes han in till den Musikaliska akademien och han fick även motta ett pris som kallades Karl-Johan priset för sina sånger han skrev, priset delades ut av Svenska akademien.

Ulf Peder Olrog

Ulf Peder Olrog skrev många populära slagdängor med parodiska texter som Samling vid pumpen och Violen från Flen.

Uppsala besjungs bland annat i På Ofvandahls konditori och Ubåt till salu.

En ubåt till salu jag såg i en annons,
jag läste det i blaskan en gång
fast jag var på kontanter som vanligt renons
jag skicka´ in ett svar och en sång.
Att segla uppå Fyrisån i undervattensbåt,
säg vore inte det nånting för mej?
Att ligga där på botten invid Dombron i försåt
och spana, om det kommer någon tjej.
Och sedan dyka upp och fråga: “Fröken, som jag nyss
fått se uti mitt periskop, kom ned i min kabyss!”
Att segla uppå Fyrisån i undervattensbåt,
säg vore inte det nånting för mej?

Ur Rosenbloms visor, 1945- 1955

Owe Thörnqvist

Owe Thörnqvist föddes i Uppsala 1929 och redan som liten palt underhöll han familjen och dess vänner med sång och dans.

Under tonåren ägnade han sig åt boxning och att spela i dansorkestrar. Som boxare blev han uppländsk junior- och distriktsmästare, som underhållare en svensk legend.

I början av 50-talet drog Owe till sjöss för att få se världen. Under sina resor kom han att inspireras av exotiska rytmer från bland annat Västindien och Havanna, träffa jazzens legendarer i New York och ladda bagaget med rhythm & blues, country, gospel och rockabilly.

Väl tillbaka på land 1952 turnerade Owe i Tyskland och spelade Hank Williams-låtar på de amerikanska militäranläggningarna. Då passade han också på att byta till sig amerikanska jazz- och bluesskivor.

Owe kombinerade inspirationen han fått från jazzen, rockʼnʼrollen och de karibiska rytmerna med sina arbetarklassberättelser från Uppsala med omnejd, och knixiga ordlekar. Resultatet hör vi i flera av hans numera klassiska låtar, såsom ”Varm korv boogie”, ”Dagny”, ”Rumba i engelska parken” och ”Loppan”.

1953 gjorde Owe sin svenska scendebut i revyn ”Bada med oss” på Slottskällans teater. Han skrev också text och musik till föreställningen och två av hans klassiker såg därmed dagens ljus; ”Anders och Brita” och ”Rumba i engelska parken”.

Director Musices

Dirigenten och konstnärlige ledaren för Kungliga Akademiska kapellet, Uppsala universitets symfoniorkester, har benämningen director musices

1849–1880 Jacob Axel Josephsson
Jacob Axel Josephsson hade en brorson, Hjalmar Salomon Josephson, som 1918 donerade 75 tusen kronor för att göra det möjligt att låta uppföra ”en lämplig bostad för Director Musices jemte dertill hörande Kapellsal”. Och Hugo Alfvén måste flytta från nuvarande Linnémuseet

1881–1909 Ivar Eggert Hedenblad
1909–1909 Wilhelm Stenhammar
1909–1910 Wilhelm Lundgren
1910–1939 Hugo Alfvén
1940–1960 Sven E. Svensson
1960–1961 Carl Godin, tillförordnad
1961–1965 Lars-Erik Larsson
1966–1967 Nils-Olof Berg, tf
1967–1989 Carl Rune Larsson
1989–1990 Sven Åke Landström, tf
1990–1999 Per Åke Andersson
1999–2002 Stefan Karpe (tf 1999)
2002– Stefan Karpe (ordinarie)

Nya skyltar

SFV har satt upp 17 nya skyltar i Gamla Uppsala

Domkyrkan.jpg

De besvärliga

De är mycket besvärliga, de där människorna som lever den demokrati du själv anser dig ha en självklar rätt till

Ola Larsmo 2013

Konststråk – Kvinnliga konstnärerI

I Uppsalas stadsrum har kvinnor genom historien inte fått ta särskilt stor plats, varken som namngivet avbildade i konsten eller som konstnärer till offentlig konst.

När du går runt i Uppsala möts du därför till stor del av porträtt av män på piedestal skapade av manliga konstnärer.

Innan år 2000 hade Uppsala kommun inte ett enda offentligt konst-verk skapat av en kvinnlig konstnär i stadens centrala delar. Tanken med den här konstvand-ringen är att uppmärksamma kvinnliga konstnärer och deras verk, och de två minnesmärken över kvinnor som finns i Uppsala

Roterande kula

DSCN56862.jpg

Den roterande kulan är ett super-intressant föremål - konstverk - som inte är så lätta att hitta till här i Uppsala. Den står utanför SGU på Villavägen 18

Kulan väger omkring 1,5 ton, fundamentet omkring 5 ton.
Stenkula och fundament är tillverkade i gnejs som brutits i Getinge stenbrott. Konstverket är tillverkat av Naturstein Roll i Tyskland

Årummet

Fyrisån bidrar starkt till trivseln i centrala Uppsala och dess omgiv-ningar. Den kan inte fullt ut mäta sig med Seine, men här finns såväl kastanjer som bokstånd och husbå-tar längs stränderna. Bryggor, ser-veringar och parkbänkar ger möjlig-heter till mysiga möten, till prome-nader och olika typer av aktiviteter längs stränderna.

Vandra längst Fyrisån

Årummet vid Hörnan Foto B Nordenman Anders Allard är en skicklig fotograf som vandrat längs åns båda sidor. Sträckan Islandsbron - Vindbron och tillbaka som mäter 5-6 km.
.
Följ med på hans vandring. Klicka upp bilderna till helskärm och följ med på promena-den.

Vyer kring Fyrisån

Foto Anders Allard

Längs vägen...

Vandringen börjar mellan Flustret som är en anrik restaurang vackert belägen vid Svandammen.och Pumphuset och fortsätter genom Stadsträdgården.ner till Vindbron.
Vill du ta del av historiken - läs Sribos genomgång.