Sidhuvudbild
Meny

Heliga Birgitta

Heliga Birgitta kanoniserades 1391 av påven Bonifatius IX och 1999 utsågs hon till ett av Europas skyddshelgon av helige Johannes Paulus II - vid sidan av heliga Katarina av Siena och heliga Teresa Benedicta av Korset.

Under det ekumeniska firandet till minne av heliga Birgitta påminde påven om hennes engagemang ”för trons och kyrkans enhet.

Elisabeth Hesselblad

Elisabeth Hesselblad helgonförklarades år 2016 av påven Franciskus

Elisabeth Hesselblad bidrog till gemenskap och samverkan mellan olika kyrkor och samfund, bl.a. genom organisationen "Unitas" (enhet). Hennes inflytande på ekumeniken är betydande.

Den gren av Birgittinorden som moder Elisabeth grundat har idag över femtio kloster i Europa, Nord-Syd-Amerika och Asien. Den finns representerad i Sverige i Djursholm och Falun.

Uppland

Minnet av heliga Birgitta återfinns på många ställen i Uppsala med omnejd. Ett flertal kyrkor har Birgittastatyer och Tensta kyrka har en målad svit om hennes liv.

Ny forskning visar att heliga Birgitta föddes på gamla Sköldnora gård i Fresta i Upplands Väsby och inte i Finsta i Norrtälje kommun. Köpehandlingar från Riksarkivet visar att heliga Birgittas far hade sålt Finsta gård sju år innan Birgitta föddes

Finstakoret Uppsala domkyrka

Där ligger Ingeborg Bengtsdotter och lagman Birger Persson begravda. På gravhällen i svart marmor från Ardennerna finns den äldsta kända Birgitta-bilden, från ca 1320.

Här finns vackra glasfönster med både Birgittas och dottern Katarinas bilder från 1800-talet. Glasmålningen föreställande Birgitta är tecknat av Agi Lindegren och är en gåva av kung Oscar II.

Heliga Birgittas relikskrin

I skrinet finns en flisa av den heliga Birgittas höftben. Den skänktes till domkyrkan av Birgittasystrarna i Rom som en gåva vid domprost Clarence Nilssons besök där år 1986.

Skrinet har formgivits av silversmed Olof Sundqvist. Järnsmidet har formgivits av Bengt-Olof Kälde, det är utfört av Olof Triller. Skrinet invigdes på Birgitta¬dagen den 7 oktober 1990.

Berömda kvinnor i Uppsala domkyrka

Många intressanta kvinnor har kopplingar till Uppsala domkyrka. De är ofta mindre kända än männen i domkyrkans historia men hade på sin tid stort inflytande.

Tensta kyrka

Tensta kyrka är en av landets märkligaste sockenkyrkor och det antas att ägarna till Salsta byggt kyrkan. Kyrkan är uppförd under folkungatiden ca 1250-1350.

I kyrkan finns kalkmålningarna, signerade 1437 av Johannes Rosenrod.

I det västra tvärskeppet finns ett bildprogram där aposteln Bartolomeus visar på den heliga Birgittas märkliga liv från trolovningen, till barnsängen, pilgrimsfärden, uppenbarelserna, audiens hos påven till Birgittas kista bärs hem till Vadstena .

Möjligen har denna del av kyrkan inrymt ett Birgittakapell.

Finsta gård

Här finns heliga Birgittas bönegrotta och vid den närliggande Skederids kyrka finns en skulptur och en minnessten

Vadstena kyrka

Läs mer om heliga Birgitta i hennes kyrka i Vadstena

Stubbe.jpg

Granpyramiderna har förnyats

Granar från 1700-talet

Femtio granpyramider har planterats i barockträdgården. Ett miljonprojekt som ska bevara det arkitektoniska värdet.

Årets hedersupplänning

Årets hedersupplänning är Ulf Landegren

2023 års utmärkelse tilldelas forskaren och entreprenören Ulf Landegren. Ulf Landegren, professor i molekylärmedicin vid Uppsala universitet, har i sin forskning varit en pionjär inom utvecklingen av tekniker som varit av central betydelse för att studera genetisk variation och uttrycket av genernas produkter i form av proteiner. Hans banbrytande arbete har haft stort inflytande inom områden som cancerforskning, genetiska sjukdomar och infektionsdetektion.

Med sitt forskarteam har han byggt en svårslagen patentportfölj, uppfinningar som i sin tur lagt grund för en rad framgångsrika företag. Han har varit en viktig mentor och inspirationskälla för många unga forskare och en förebild för att finna vägar för att forskningen ska leda till både samhällsnytta och utveckling av nya företag. Med sin starka lokala förankring har Ulf också betytt mycket för Uppsala universitet och Uppsala län.

Som vem som helst

Vernissage 29 september

Fotoutställningen Som vem som helst belyser människor med Downs syndrom och frågor om allas lika värde genom att lyfta fram personen snarare än diagnosen.
Utställningen genomförs som en del av kampanjen Vi ❤ Rocktober som pågår under hela oktober på Skandia Fastigheters köpcentrum runt om i landet. Rocktober som firas globalt under oktober, är också känd som Down Syndrome Awareness Month och syftar, precis som namnet skvallrar om, till att öka allmänhetens medvetenhet om vad Downs syndrom är. Men också vad det inte är. Genom att öka förståelsen och kunskapsnivån bidrar Rocktober både till att förändra attityder och att bemöta fördomar.

Sverige 500 år

Fira Sverige 500 år den 6:e juni 2023
Under 2023 firar Sverige 500 års jubileum. Det är då 500 år sedan Gustav Vasa valdes till Sveriges kung den 6 juni vid riksmötet i Strängnäs. Där och då blev Sverige självständigt och har varit det sen dess. Därför firar vi varje år Sveriges nationaldag den 6 juni.

https://sverige500ar.se

Gustav Vasa 500 år

2023 uppmärksammar vi att det är 500 år sedan Gustav Eriksson blev vald till Sveriges kung. Här har vi samlat spännande läsning om Gustav Eriksson och de fastigheter som har anknytning till hans liv och värv.

https://sfv.se/upptack-mer/gustav-vasa/

Vasajubileum på Gripsholms slott

Gustav Vasa 500 år
På Vasaborgen Gripsholm, med landets bäst bevarade miljöer från Vasakungarnas tid, uppmärksammas Vasajubileet genom föredrag, konsertserie och temavisningar.

2023 är ett jubileumsår för Sverige i dubbel bemärkelse. H.M. Konungen firar 50 år på tronen och det är 500 år sedan Gustav Vasa valdes till Sveriges kung vid riksmötet i Strängnäs den 6 juni 1523 – en händelse som fick stor betydelse för Sveriges utveckling.

– Femhundraårsminnet av kungavalet i Strängnäs sätter strålkastarljuset på Gripsholm, som nationalmonument och som det slott i Sverige som mer än något annat förknippas med Gustav Vasa. Ur alla vinklar blir han belyst och diskuterad under 2023.

Mariefred

Nytt konstverk i Mariefred.

Strängnäs

Det var här han valdes till kung - för 500 år sedan - det som firas runt om i Sverige i år.

https://www.strangnas.se/uppleva-och-gora/500-arsresan

Intåget 1523

Midsommar 2023 är det 500 år sedan Gustav Eriksson Vasa gjorde sitt intåg i Stockholm efter ett mer än två år långt krig. Det vill vi fira med ett stort reenactment av intåget i en historisk parad som kommer involvera många olika grupper av deltagare, alla med anknytning till dagen och tiden.

Så här firades 500-årsdagen av Stockholms befrielse och Sveriges självständighet!

https://www.vasasintag2023.se/