Sidhuvudbild
Meny

Heliga Birgitta

Heliga Birgitta kanoniserades 1391 av påven Bonifatius IX och 1999 utsågs hon till ett av Europas skyddshelgon av helige Johannes Paulus II - vid sidan av heliga Katarina av Siena och heliga Teresa Benedicta av Korset.

Under det ekumeniska firandet till minne av heliga Birgitta påminde påven om hennes engagemang ”för trons och kyrkans enhet.

Elisabeth Hesselblad

Elisabeth Hesselblad helgonförklarades år 2016 av påven Franciskus

Elisabeth Hesselblad bidrog till gemenskap och samverkan mellan olika kyrkor och samfund, bl.a. genom organisationen "Unitas" (enhet). Hennes inflytande på ekumeniken är betydande.

Den gren av Birgittinorden som moder Elisabeth grundat har idag över femtio kloster i Europa, Nord-Syd-Amerika och Asien. Den finns representerad i Sverige i Djursholm och Falun.

Uppland

Minnet av heliga Birgitta återfinns på många ställen i Uppsala med omnejd. Ett flertal kyrkor har Birgittastatyer och Tensta kyrka har en målad svit om hennes liv.

Ny forskning visar att heliga Birgitta föddes på gamla Sköldnora gård i Fresta i Upplands Väsby och inte i Finsta i Norrtälje kommun. Köpehandlingar från Riksarkivet visar att heliga Birgittas far hade sålt Finsta gård sju år innan Birgitta föddes

Finstakoret Uppsala domkyrka

Där ligger Ingeborg Bengtsdotter och lagman Birger Persson begravda. På gravhällen i svart marmor från Ardennerna finns den äldsta kända Birgitta-bilden, från ca 1320.

Här finns vackra glasfönster med både Birgittas och dottern Katarinas bilder från 1800-talet. Glasmålningen föreställande Birgitta är tecknat av Agi Lindegren och är en gåva av kung Oscar II.

Heliga Birgittas relikskrin

I skrinet finns en flisa av den heliga Birgittas höftben. Den skänktes till domkyrkan av Birgittasystrarna i Rom som en gåva vid domprost Clarence Nilssons besök där år 1986.

Skrinet har formgivits av silversmed Olof Sundqvist. Järnsmidet har formgivits av Bengt-Olof Kälde, det är utfört av Olof Triller. Skrinet invigdes på Birgitta¬dagen den 7 oktober 1990.

Tensta kyrka

Kyrkan är en av landets märkligaste sockenkyrkor och det antas ägarna till Salsta byggt kyrkan. Kyrkan är uppförd under folkungatiden ca 1250-1350.

I kyrkan finns kalkmålningarna, signerade 1437 av Johannes Rosenrod.

I det västra tvärskeppet finns ett bildprogram där aposteln Bartolomeus visar på den heliga Birgittas märkliga liv från trolovningen, till barnsängen, pilgrimsfärden, uppenbarelserna, audiens hos påven till Birgittas kista bärs hem till Vadstena .

Möjligen har denna del av kyrkan inrymt ett Birgittakapell.

Finsta gård

Här finns heliga Birgittas bönegrotta och vid den närliggande Skederids kyrka finns en skulptur och en minnessten

Uppsalaslott0013.jpg

Slottet som ligger ståtligt på Kasåsen började byggas på 1540-talet av Gustav Vasa. Det var tänkt som en befästning och byggdes med den senaste tekniken från Italien, Konsten på Slottet kan ses vid olika evenemang och privata visningar

Skytteanum

DSCN3062.JPG

Skytteanum har fått sitt namn efter Johan Skytte som var den som skänkte gården 1622 som bostad till den nyinrättade skytteanska professuren.

Gårdslänga

GardslanganGeijersgarden.jpg

Övre Slottsgatan

Övre Slottsgatan Foto: B Nordenman

Underbara kvarter att vandra i.

Här finns informativa skyltar och du kan läsa var olika författare har bott, även en rackare. Byalaget fortsätter vårda området de lyckades rädda.

Studentområdet Rackarberget ligger nära, där bor andra rackare.

Edlingska hörnan

Edlingska gården Foto Scribo Låt Edlingska gården bli utgångs-punkt för din vandring - eller flera om du inte hinner/orkar allt på en gång.

Runt hörnet, på Kyrkogårdsgatan ligger Arrheniuska gården. Här har Agnes Wold vuxit upp liksom hennes morfar Svante Arrhenius. Gå in genom grinden och ta en stilla promenad förbi huset och ut på andra sidan.

Fortsätt Kyrkogårdsgatan (norrut) och du passerar Katedralskolan efter ett par kvarter. Därefter kommer du till Biotopia som du inte skall missa. Utanför museet står Hanna Belings Vildsvinsunge - och över hela glaspartiet mot Vasaparken finns Fågel, fisk eller mittemellan av Ulla Fries. Ute i parken står Roland Perssons Natura Armanium. Ett skåp för natursaker - alltså mycket att spana in.

På andra sidan

På andra sidan Kyrkogårdsgatan finns Ekonomikum där skydds-rummet gjorts om till två läsesalar - så läckert. På parksidan finns två konstverk av Liss Erikson - Manlig torso och Paret.

Till vänster om Ekonomikum ligger Musicum och Observatorieparken med det gamla Observatoriet.

Fortsätter man över S:t Johannesgatan kommer man till Gamla kyrkogården med vackra miljöer, konstverk och mycken historik.