Sidhuvudbild
Meny

Heliga Birgitta

Heliga Birgitta kanoniserades 1391 av påven Bonifatius IX och 1999 utsågs hon till ett av Europas skyddshelgon av helige Johannes Paulus II - vid sidan av heliga Katarina av Siena och heliga Teresa Benedicta av Korset.

Under det ekumeniska firandet till minne av heliga Birgitta påminde påven om hennes engagemang ”för trons och kyrkans enhet.

Elisabeth Hesselblad

Elisabeth Hesselblad helgonförklarades år 2016 av påven Franciskus

Elisabeth Hesselblad bidrog till gemenskap och samverkan mellan olika kyrkor och samfund, bl.a. genom organisationen "Unitas" (enhet). Hennes inflytande på ekumeniken är betydande.

Den gren av Birgittinorden som moder Elisabeth grundat har idag över femtio kloster i Europa, Nord-Syd-Amerika och Asien. Den finns representerad i Sverige i Djursholm och Falun.

Uppland

Minnet av heliga Birgitta återfinns på många ställen i Uppsala med omnejd. Ett flertal kyrkor har Birgittastatyer och Tensta kyrka har en målad svit om hennes liv.

Ny forskning visar att Heliga Birgitta föddes på gamla Sköldnora gård i Fresta i Upplands Väsby och inte i Finsta i Norrtälje kommun. Köpehandlingar från Riksarkivet visar att heliga Birgittas far hade sålt Finsta gård sju år innan Birgitta föddes

Finstakoret Uppsala domkyrka

Där ligger Ingeborg Bengtsdotter och lagman Birger Persson begravda. På gravhällen i svart marmor från Ardennerna finns den äldsta kända Birgitta-bilden, från ca 1320.

Här finns vackra glasfönster med både Birgittas och dottern Katarinas bilder från 1800-talet. Glasmålningen föreställande Birgitta är tecknat av Agi Lindegren och är en gåva av kung Oscar II.

Heliga Birgittas relikskrin

I skrinet finns en flisa av den heliga Birgittas höftben. Den skänktes till domkyrkan av Birgittasystrarna i Rom som en gåva vid domprost Clarence Nilssons besök där år 1986.

Skrinet har formgivits av silversmed Olof Sundqvist. Järnsmidet har formgivits av Bengt-Olof Kälde, det är utfört av Olof Triller. Skrinet invigdes på Birgitta¬dagen den 7 oktober 1990.

Tensta kyrka

Kyrkan är en av landets märkligaste sockenkyrkor och det antas ägarna till Salsta byggt kyrkan. Kyrkan är uppförd under folkungatiden ca 1250-1350.

I kyrkan finns kalkmålningarna, signerade 1437 av Johannes Rosenrod.

I det västra tvärskeppet finns ett bildprogram där aposteln Bartolomeus visar på den heliga Birgittas märkliga liv från trolovningen, till barnsängen, pilgrimsfärden, uppenbarelserna, audiens hos påven till Birgittas kista bärs hem till Vadstena .

Möjligen har denna del av kyrkan inrymt ett Birgittakapell.

Finsta gård

Här finns heliga Birgittas bönegrotta och vid den närliggande Skederids kyrka finns en skulptur och en minnessten

Uppsalaslott0013.jpg

Slottet som ligger ståtligt på Kasåsen började byggas på 1540-talet av Gustav Vasa. Det var tänkt som en befästning och byggdes med den senaste tekni-ken från Italien,

Det behövde aldrig användas i krig. I stället har det an-vänts vid kröningar, vid Gustav II Adolfs rådsmöten och när drottning Kristina abdikerade - och otaliga festligheter, genom åren

Skytteanum

DSCN3062.JPG

Skytteanum har fått sitt namn efter Johan Skytte som var den som skänkte gården 1622 som bostad till den nyinrättade skytteanska professuren.

Idag bor Li Bennich-Björkman, första kvinnan på posten, och hennes man där. I huset finns finns även utrymmen för studenterna på den statsvetenskapliga institutionen samt ett samlingsrum - det Gyllenhielmska

Gårdslänga

GardslanganGeijersgarden.jpg

Övre Slottsgatan

Övre Slottsgatan Foto: B Nordenman

Underbara kvarter att vandra i.

Här finns informativa skyltar och du kan läsa var olika författare har bott, även en rackare.

Öfre Slottsgatans byalag fortsätter att vårda området de kämpade för och lyckades rädda.

Studentområdet Rackarberget ligger nära, där bor andra rackare.

Roterande kula

DSCN56862.jpg

Den roterande kulan är ett super-intressant föremål - konstverk - som inte är så lätta att hitta till här i Uppsala. Den står utanför SGU på Villavägen 18

Kulan väger omkring 1,5 ton, fundamentet omkring 5 ton.
Stenkula och fundament är tillverkade i gnejs som brutits i Getinge stenbrott. Konstverket är tillverkat av Naturstein Roll i Tyskland