Sidhuvudbild
Meny

Församlingen S:t Lars

Den katolska medeltiden avslutades officiellt med Uppsala möte 1593

Katolska gudstjänster firades därefter i privata hem, men då intresset och behovet av katolska mässor växte på 1930-talet och skapades ett kapell i Uppsala.

Adressen till det första kapellet var S:t Larsgatan, mitt emot Göteborgs nation. Gatan gav församlingen dess namn och skyddshelgon, den romerske martyren och diakonen S:t Laurentius (död 258).

Första riktiga kapellet

Det första riktiga kapellet fick Uppsala 1942 på S:t Johannesgatan.

Där fanns femtio sittplatserna som var mer än tillräckligt. Sen dess har många katolska flyktingar och invandrare kommit till Uppsala.

S:t Lars kyrkcentrum

1985 invigdes det nybyggda S:t Lars kyrkcentrum där den katolska församlingen består av 3 000 medlemmar, med upp till 75 nationaliteter.

Kyrkoherde Andreas Bergmann SJ hälsar välkommen till vår kyrka som är öppen för alla som söker ett lugnt ställe för bön. Det är lätt att få kontakt med någon av våra präster, i samband med gudstjänsterna.

Kyrkan är öppen varje dag kl. 8:30–19:00 för enskild bön och stillhet men stänger i samband med mässorna som just nu inte är offentliga pga coronapandemin. Dessa går däremot att följa via vår livestreaming.

Stubbe.jpg

Granpyramiderna har förnyats

Granar från 1700-talet

Femtio granpyramider har planterats i barockträdgården. Ett miljonprojekt som ska bevara det arkitektoniska värdet.

Ångström Advanced Battery Centre

Batterier som kan göra vindkraften effektivare, som kan sväljas i en tablett eller driva ett konstgjort skelett.

När hela världen nu elektrifieras har batterier blivit hårdvaluta

Bakom Kristina Edström står en XPS, ett röntgenfotoelektron-spektroskop som gör att forskarna kan närstudera batterikemin. Tekniken gav Kai Siegbahn Nobelpriset i fysik 1981 Foto: Roger Turesson

Krisinformation

Detta kan hända, så kan du förbereda dig

Det personliga mötet

Destination Östersund driver Visit Östersund Turistcenter som är auktoriserad av Visita.

Vi tror på det personliga mötet och i en värld som ibland består av alltför många valmöjligheter söker allt fler besökare inspiration i form av personliga rekommendationer.

Målet är att få fler nöjda gäster som stannar längre i Östersund och som i sin tur rekommenderar släkt och vänner att besöka oss.

Rotarys Guldhjärta

Fastighetsmäklaren Widerlöv i Uppsala tilldelas Rotarys guldhjärta 2023

Juryns motivering lyder: Fastighets-mäklaren Widerlöv visar ett genuint samhälls-engagemang, år efter år. De inspirerar andra företagare genom att ständigt hitta nya sätt att bidra till samhället.

Ett extra plus vill vi ge för att alla medarbetare involveras i hand-gripliga insatser. Det står till och med i deras anställningsavtal att de ska arbeta en dag per år med ideellt arbete.

Att Tomas Widerlöv och Fastig-hetsmäklaren Widerlöv bidrar till ett bättre och varmare samhälle belönas med årets Guldhjärta från Uppsala och Knivsta Rotaryklubbar.