Ann Margret Holmgren var en betydelsefull kvinna både här i Uppsala och i övriga Sverige. Inte minst i rösträttssammanhang. Hon dog 12 oktober 1940 drygt 90 år gammal.
När hennes krafter inte längre räckte till att aktivt delta i kongresser och sammanträden, förmådde hon entusiasmera andra för de idéer som besjälade henne. Till hennes 60-årsdag utgavs en festskrift, till 75-årsdagen erhöll hon Illis quorum och vid 90 år hyllades hon i Stockholms stadshus av Sveriges kvinnor representerade av arton kvinnoföreningar.
Carolina Rediviva har hedrat hennes minne och visat material från sina samlingar – ”En ledande kvinnorättsaktivist och hennes efterlämnade arkiv”
Ann Margrets man var Frithiof Holmgren - fysiologiprofessor. De köpte i början av 1880-talet en bit mark som de delade upp i fyra tomter. En av dem fick namnet Åsen.
De andra tomterna är välkända under namnen Tomtebo, Lyckan och Friden. Där uppfördes villor med en villaarkitektur som speg-lade den tidens ideal.
Villorna hade stora parkliknande trädgårdsanläggningar.
Familjen Holmgren byggde Villa Åsen. Där levde de ett intensivt, lärorikt och socialt liv med öppna, välkomnande dörrar. De fick nio barn.
Ann Margret var född Tersmeden och det var genom hennes arv som de hade möjlighet att bygga och bo i Villa Åsen. När avkastningen från bruksaktierna avtog började de ta emot inackorderingar. Villa Åsen blev en samlingspunkt för studenter från olika generationer och föreningar.
Studenterna kom att spridas över Sverige till orter dit Ann Margret senare valde att förlägga sina resor i kampen för rösträtten - kunde då spara in på boendekostnaderna - och träffa sina vänner.
Ambassadör Bulstrode Whitelock vistades fem månader i Sverige som ombud för den engelske statschefen, lordprotektor Oliver Cromwell
Den 28 april 1654 slöts en vänskaps- och handelspakt mellan Sverige och England. Grundidén var att motverka en allians mellan fienderna Nederländerna och Danmark. Whitelock signerade avtalet med drottning Kristina som bodde på Uppsala slott.
Republikens president Alexander Stubbs tal vid galamiddagen i samband med statsbesök av Deras Majestäter Kung Frederik X och Drottning Mary av Danmark på Presidentens slott tisdagen den 4 mars 2025
President Stubbs tal
Pristagaren som riktar fokus mot pappapremien
Uppmärksamheten kring Claudia Goldin är goda nyheter för jämställdheten
Johan Rudström UNT 11 okt 2023
Claudia Goldins tacktal på Nobelbanketten 10 december 2023
Årets upplaga av Snillen spekulerar blev extra intressant tack vare den ovanligt jämna sammansättningen kvinnor och män. Lyssna på deras erfarenheter och misslyckande - som är så viktiga när man tar tillvara på resultatet
Missa inte detta vattenhål för kaffeälskare
Batterier som kan göra vindkraften effektivare, som kan sväljas i en tablett eller driva ett konstgjort skelett.
När hela världen nu elektrifieras har batterier blivit hårdvaluta
Bakom Kristina Edström står en XPS, ett röntgenfotoelektron-spektroskop som gör att forskarna kan närstudera batterikemin. Tekniken gav Kai Siegbahn Nobelpriset i fysik 1981 Foto: Roger Turesson
På naturkyrkogården Berthåga finns kvarter som upplåtits för olika religioner. Se kartan på sidan 11 i Tidningen Hopp Nr 1 2024
Detta kan hända, så kan du förbereda dig
För alla människors lika värde, rättigheter och möjligheter
Bli månadsgivare till Stadsmissionen och gör skillnad varje dag