Sidhuvudbild
Meny

Ann Margret Holmgren

Ann Margret Holmgren var en betydelsefull kvinna både här i Uppsala och i övriga Sverige. Inte minst i rösträttssammanhang. Hon dog 12 oktober 1940 drygt 90 år gammal.

När hennes krafter inte längre räckte till att aktivt delta i kongresser och sammanträden, förmådde hon entusiasmera andra för de idéer som besjälade henne. Till hennes 60-årsdag utgavs en festskrift, till 75-årsdagen erhöll hon Illis quorum och vid 90 år hyllades hon i Stockholms stadshus av Sveriges kvinnor representerade av arton kvinnoföreningar.

Carolina Rediviva har hedrat hennes minne och visat material från sina samlingar – ”En ledande kvinnorättsaktivist och hennes efterlämnade arkiv”

Villa Åsen

Villa Åsen Fotograf okänd Ann Margrets man var Frithiof Holmgren - fysiologiprofessor. De köpte i början av 1880-talet en bit mark som de delade upp i fyra tomter. En av dem fick namnet Åsen.

De andra tomterna är välkända under namnen Tomtebo, Lyckan och Friden. Där uppfördes villor med en villaarkitektur som speg-lade den tidens ideal.

Villorna hade stora parkliknande trädgårdsanläggningar.

Familjen Holmgren byggde Villa Åsen. Där levde de ett intensivt, lärorikt och socialt liv med öppna, välkomnande dörrar. De fick nio barn.

Ann Margret var född Tersmeden och det var genom hennes arv som de hade möjlighet att bygga och bo i Villa Åsen. När avkastningen från bruksaktierna avtog började de ta emot inackorderingar. Villa Åsen blev en samlingspunkt för studenter från olika generationer och föreningar.

Studenterna kom att spridas över Sverige till orter dit Ann Margret senare valde att förlägga sina resor i kampen för rösträtten - kunde då spara in på boendekostnaderna - och träffa sina vänner.

Stubbe.jpg

Ny överbibliotekarie

Johanna Hansson ny överbiblio-tekarie

Vi hälsar alla läsare välkomna
Sigtunastiftelsen Magasin

Katolska Uppsala

Vilken underbar bild från Gamla Uppsala där påven Johannes Paulus II firade mässa den 9 juni 1989.
Foto Katolska kyrkan Olle Norling

Dagen i Uppsala inleddes med en ekumenisk gudstjänst i domkyrkan tillsammans med svenska biskopar, katolska kardinaler och biskopar liksom företrädare för svenska frikyrkor.

Ärkebiskopen Bertil Werkström inbjöd därefter till en mottagning i sitt hem

Läs mer om Påvebesöket under den rubriken på hemsidan

Claudia Goldin

Pristagaren som riktar fokus mot pappapremien
Uppmärksamheten kring Claudia Goldin är goda nyheter för jämställdheten
Johan Rudström UNT 11 okt 2023

Claudia Goldins tacktal på Nobelbanketten 10 december 2023

Snillen spekulerar 2023

Årets upplaga av Snillen spekulerar blev extra intressant tack vare den ovanligt jämna sammansättningen kvinnor och män. Lyssna på deras erfarenheter och misslyckande - som är så viktiga när man tar tillvara på resultatet

ARRENIUS & COMPANY

ArreniusoCompany.jpg

Missa inte detta vattenhål för kaffeälskare

Nobelpristagaren får egen cykelled

Under prisceremonin för årets alumn 2023 presenterade Uppsala universitets rektor att Nobelpristagaren Svante Pääbo ska få en egen cykelled i staden.

Dagens

Nu tänker vi på 25 maj 1643. Då kom herrarna Claes Fleming och Göran Gyllenstierna från rådet i Stockholm till allmänna rådstugan i Uppsala.

Deras besked blev en chock för uppsalaborna! Alla gator måste byggas om, tomter justeras, hus skulle rivas eller flyttas. Att protestera var fullständigt meningslöst.

Celsiushuset står kvar enligt den dåvarande gatudragningen

Ångström Advanced Battery Centre

Batterier som kan göra vindkraften effektivare, som kan sväljas i en tablett eller driva ett konstgjort skelett.

När hela världen nu elektrifieras har batterier blivit hårdvaluta

Bakom Kristina Edström står en XPS, ett röntgenfotoelektron-spektroskop som gör att forskarna kan närstudera batterikemin. Tekniken gav Kai Siegbahn Nobelpriset i fysik 1981 Foto: Roger Turesson

Sista vilan

På naturkyrkogården Berthåga finns kvarter som upplåtits för olika religioner. Se kartan på sidan 11 i Tidningen Hopp Nr 1 2024

Krisinformation

Detta kan hända, så kan du förbereda dig

Uppsala Stadsmission

För alla människors lika värde, rättigheter och möjligheter

Bli månadsgivare till Stadsmissionen och gör skillnad varje dag