Sidhuvudbild
Meny

Ann Margret Holmgren

Ann Margret Holmgren var en betydelsefull kvinna både här i Uppsala och i övriga Sverige. Inte minst i rösträttssammanhang. Hon dog 12 oktober 1940 drygt 90 år gammal.

När hennes krafter inte längre räckte till att aktivt delta i kongresser och sammanträden, förmådde hon entusiasmera andra för de idéer som besjälade henne. Till hennes 60-årsdag utgavs en festskrift, till 75-årsdagen erhöll hon Illis quorum och vid 90 år hyllades hon i Sthlms stadshus av Sveriges kvinnor representerade av arton kvinnoföreningar.

Carolina Rediviva hedrar hennes minne och visar material från sina samlingar – ”En ledande kvinnorättsaktivist och hennes efterlämnade arkiv”

Villa Åsen

Villa Åsen Fotograf okänd Ann Margrets man var Frithiof Holmgren - fysiologiprofessor. De fick i början av 1880-talet en bit mark som de delade upp i fyra tomter. En av dem fick namnet Åsen.

De andra tomterna är välkända under namnen Tomtebo, Lyckan och Friden. Där uppfördes villor meden villaarkitektur som speglade den tidens ideal. Villorna hade stora parkliknande trädgårdsanläggningar.

Familjen Holmgren valde Åsen och där byggde de Villa Åsen. Där levde de ett intensivt, lärorikt och socialt liv med öppna dörrar. De fick nio barn.