Eva Åkesson blev den första kvinnan som valdes till rektor vid Uppsala universitet sedan starten 1477.
Eva Åkesson valdes till rektor vid Uppsala universitet 2012 och omvaldes 2017 till och med 2020. Hon lämnade då Uppsala och återgick till sin tjänst vid Lunds universitet.
Den 17 maj 2019 överlämnade professor Toomas Asser, rektor vid Tartu universitet, Skyttemedaljen till Eva Åkesson. Hon var medlem av rådet vid Tartu universitet.
Eva Åkesson har som rektor vid Uppsala universitet ägnat stor uppmärk-samhet åt att stärka partnerskapet mellan de två universiteten och involvera Tartu universitet i flera internationella nätverk. Efter hennes rekommendation bjöds Tartu universitet in att bli medlem i The Guilds nätverk av forskningsuniversitet år 2016.
Enligt rektor Toomas Asser har Eva Åkesson också en roll i det faktum att U4, ett nätverk inom forskning, undervisning och ledarskap, valde Tartu universitet som sin femte medlem år 2018. I nätverket ingår också Uppsala universitet och universiteten i Groningen, Göttingen och Gent.
De betydande framsteg som Tartu universitet har gjort inom internatio-nalisering är i stor utsträckning relaterade till Eva Åkessons personliga engagemang. Internationalisering är ett viktigt sätt för oss att öka medveten-heten om universitetet och att bredda våra samarbetsmöjligheter och därigenom säkerställa universitetets och hela Estlands utveckling, säger Toomas Asser.
Förutom att visa uppskattning för Eva Åkessons personliga insatser, har utdelningen av Skyttemedaljen också en annan betydelse. Den understryker de historiska banden mellan Uppsala universitet och Tartu universitet, som grundades av Johan Skytte år 1632. Johan Skytte var riksråd och kansler vid Uppsala universitet och inrättade den skytteanska professuren vid Uppsala universitet år 1622.
Annica Hulth
Rektor Eva Åkesson hedras med medalj år 2020.
Motiveringen löd: ”För att hon som Uppsala universitets rektor oförtröttligt arbetat för att stärka universitetets ställning som internationell forskning- och undervisningsmiljö och därigenom bidragit till Sveriges position som ledande kunskapsnation i tider av globala utmaningar samt genom god dialog stärkt relationen mellan Uppsala universitet och Uppsala kommun.”
På grund av corona får de se fram mot att medaljerna delas ut i november år 2021 i Rikssalen på Uppsala slott.
Gunilla Sthyr
Johanna Hansson ny överbiblio-tekarie
Vi hälsar alla läsare välkomna
Sigtunastiftelsen Magasin
Vilken underbar bild från Gamla Uppsala där påven Johannes Paulus II firade mässa den 9 juni 1989.
Foto Katolska kyrkan Olle Norling
Dagen i Uppsala inleddes med en ekumenisk gudstjänst i domkyrkan tillsammans med svenska biskopar, katolska kardinaler och biskopar liksom företrädare för svenska frikyrkor.
Ärkebiskopen Bertil Werkström inbjöd därefter till en mottagning i sitt hem
Läs mer om Påvebesöket under den rubriken på hemsidan
Pristagaren som riktar fokus mot pappapremien
Uppmärksamheten kring Claudia Goldin är goda nyheter för jämställdheten
Johan Rudström UNT 11 okt 2023
Claudia Goldins tacktal på Nobelbanketten 10 december 2023
Årets upplaga av Snillen spekulerar blev extra intressant tack vare den ovanligt jämna sammansättningen kvinnor och män. Lyssna på deras erfarenheter och misslyckande - som är så viktiga när man tar tillvara på resultatet
Missa inte detta vattenhål för kaffeälskare
Under prisceremonin för årets alumn 2023 presenterade Uppsala universitets rektor att Nobelpristagaren Svante Pääbo ska få en egen cykelled i staden.
Nu tänker vi på 25 maj 1643. Då kom herrarna Claes Fleming och Göran Gyllenstierna från rådet i Stockholm till allmänna rådstugan i Uppsala.
Deras besked blev en chock för uppsalaborna! Alla gator måste byggas om, tomter justeras, hus skulle rivas eller flyttas. Att protestera var fullständigt meningslöst.
Celsiushuset står kvar enligt den dåvarande gatudragningen
Batterier som kan göra vindkraften effektivare, som kan sväljas i en tablett eller driva ett konstgjort skelett.
När hela världen nu elektrifieras har batterier blivit hårdvaluta
Bakom Kristina Edström står en XPS, ett röntgenfotoelektron-spektroskop som gör att forskarna kan närstudera batterikemin. Tekniken gav Kai Siegbahn Nobelpriset i fysik 1981 Foto: Roger Turesson
På naturkyrkogården Berthåga finns kvarter som upplåtits för olika religioner. Se kartan på sidan 11 i Tidningen Hopp Nr 1 2024
Detta kan hända, så kan du förbereda dig
För alla människors lika värde, rättigheter och möjligheter
Bli månadsgivare till Stadsmissionen och gör skillnad varje dag