Det finns många kvinnor som skapat olika konstverk som vi kan njuta av runt om i Uppsala – och många av dem lever och verkar här. En av dem är Berit Sahlström som numera bor i Malmö.
På väven "Kvinnorum" nedan ser man kvinnor av olika åldrar, de flesta kända och några ännu inte kända för omvärlden
Porträtten på väggen visar folkhögskoleläraren och bibliotekarien Lisa Rolf (1887-1932), matematikdocenten Sonja Lyttkens (1919-2015), diplomaten och statsrådet som erhöll Nobels Fredspris, Alva Myrdal (1902-1986), förgrunds-gestalten inom kvinno- och rösträttsrörelsen som grundade Upsala Kvinliga Studäntförening Lydia Wahlström (1869-1954), juristen Elsa Eschelsson (1861-1911), första kvinnliga filosofie doktorn i Sverige.
Kvinnan i vitt vid bordet är Greta Beckius, (1886-1912), fritänkaren som sökte rätten att ge kvinnoperspektiv på sina och andras liv, även i sexuellt hän-seende. I förgrunden litteraturkritikern mm Klara Johansson (1875-1948) och runt bordet studenter från olika tider (anonyma).
Väven finns i Universitetshuset lärosal XI. 2016 © B Sahlström
Ulla Fries
Natasha Dahnberg
Katarina Sundkvist Zohari
Kajsa Mattas
Hanna Beling
Helena Laukkanen
Ebba Matz
Pia Ulfendahl
Bodil Gellermark
Katarina Persson, Maria Lewis, Pernilla Sylwan, Aline Magnusson, Kristina Jansson
Ragnhild Brodow
Ingrid Atterberg
Paula von Freyman, Gunilla Pateau-Sjöberg, Doris Sapunar Bengtsson
Anna-Karin Brus, Gudrun Westerlund, Frida Tebus, Emma Kronvall
Berit Sahlström
Fideli Sundqvist
Maria Nassos
Carina Marklund är några av alla kända namn..
På kommunens hemsida finns Konstvandring med genusperspektiv. Konstverken presenteras och fotona är tagna av Stewen Quigley
Det finns även en karta så att du enkelt kan hitta konstverken.
Alternativa vandringar
Konststråk – Kvinnliga konstnärer
Konststråk i Uppsala. Där ingår Konstvandring med genusperspektiv
Slottet som ligger ståtligt på Kasåsen började byggas på 1540-talet av Gustav Vasa. Det var tänkt som en befästning och byggdes med den senaste tekni-ken från Italien,
Skytteanum har fått sitt namn efter Johan Skytte som var den som skänkte gården 1622 som bostad till den nyinrättade skytteanska professuren.
Underbara kvarter att vandra i.
Här finns informativa skyltar och du kan läsa var olika författare har bott, även en rackare.
Öfre Slottsgatans byalag fortsätter att vårda området de kämpade för och lyckades rädda.
Studentområdet Rackarberget ligger nära, där bor andra rackare.
Låt Edlingska gården bli utgångs-punkt för din vandring - eller flera om du inte hinner/orkar allt på en gång.
Runt hörnet, på Kyrkogårdsgatan ligger Arrheniuska gården. Här har Agnes Wold vuxit upp liksom hennes morfar Svante Arrhenius. Gå in genom grinden och ta en stilla promenad förbi huset och ut på andra sidan.
Fortsätt Kyrkogårdsgatan (norrut) och du passerar Katedralskolan efter ett par kvarter. Därefter kommer du till Biotopia som du inte skall missa. Utanför museet står Hanna Belings Vildsvinsunge - och över hela glaspartiet mot Vasaparken finns Fågel, fisk eller mittemellan av Ulla Fries. Ute i parken står Roland Perssons Natura Armanium. Ett skåp för natursaker - alltså mycket att spana in.