Uppsala har många nobelpristagare att vara stolt över.
De representerar fyra av de sex priskategorier som finns.
Redan 1903 tilldelades Svante Arrhenius priset i kemi. Motiveringen löd: "in recognition of the extraordinary services he has rendered to the advancement of chemistry by his electrolytic theory of dissociation".
Han studerade och forskade här, men var före sin tid, för smart för kollegiet så han flyttade till Stockholm. Hör mer om det och att han var en växthuseffekt-pionjär.
1911 fick Alvar Gullstrand nobelpriset i medicin
1918 gick medicinpriset till Robert Bárány
1924 fick Manne Siegbahn nobelpriset i fysik för sina insatser inom röntgenspektroskopi
1928 fick The Svedberg priset "for his work on disperse systems".
1930 fick Nathan Söderblom fredspriset
1948 fick Arne Tiselius kemipriset. Uppsalas första professor i biokemi
Dag Hammarskjöld fick fredspriset postumt 1961
Kai Siegbahn fick nobelpriset i fysik 1981 ”för sitt bidrag till utvecklingen av den högupplösande elektronspektroskopien”. Kai Siegbahn fick halva prissumman och den andra halvan delades mellan Nicolaas Bloembergen och Arthur Leonard Schawlow.
1981 fick Alva Myrdal fredspriset
2022 fick Svante Pääbo nobelpriset i fysiologi och medicin
Vandringen handlar om deras viktiga insatser, betydelse för Uppsalas industri, var de bodde, var de är begravda, Silverbibeln mm
Streams during Nobel Prize Week
Granar från 1700-talet
Femtio granpyramider har planterats i barockträdgården. Ett miljonprojekt som ska bevara det arkitektoniska värdet.
Destination Östersund driver Visit Östersund Turistcenter som är auktoriserad av Visita.
Vi är ett välbesökt Turist Center med stor andel internationella besökare under hela året.
Vi tror på det personliga mötet och i en värld som ibland består av alltför många valmöjligheter söker allt fler besökare inspiration i form av personliga rekommendationer.
Visit Östersund Turistcenters besökare når oss genom att komma in till oss, via telefon, mail, chat och våra sociala medier (där vi även svarar kvällar och helger).
Vår webb uppdateras dagligen, vi vill vara aktiva i våra egna och andras sociala kanaler samt fyller den officiella evenemangskalendern.
Målet är att få fler nöjda gäster som stannar längre i Östersund och som i sin tur rekommenderar släkt och vänner att besöka oss.
Midsommar 2023 var det 500 år sedan Gustav Eriksson gjorde sitt intåg i Stockholm efter ett mer än två år långt krig. Det vill vi fira med ett stort reenactment av intåget i en historisk parad som kommer involvera många olika grupper av deltagare, alla med anknytning till dagen och tiden.
Så här firades 500-årsdagen av Stockholms befrielse och Sveriges självständighet!
https://www.vasasintag2023.se/