Svante Arrhenius föddes 19 februari 1859 på Wiks slott där hans far Svante Gustaf var förvaltare. Där finns en stor minnessten längs vägen ner till vattnet. Svantes mor Carolina Thunberg var sin mans kusin, de gifte sig 1855.
1862 flyttade familjen till Uppsala och Kyrkogårdsgatan 19 som kallas den Arrheniuska gården. En fin ämbetsmannagård från början av 1800-talet med stor trädgård.
Hans barn Sven Arrhenius och Anna-Lisa Arrhenius-Wold donerade gården till Uppsala universitet 1967. Svante Arrhenius är Agnes Wolds morfar. Agnes Wold välkomnades till hedersdoktor vid vinterpromotionen 27 januari 2023.
Agnes Wold är professor i klinisk bakteriologi vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet och överläkare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
I flera uppmärksammade artiklar har Agnes Wold visat på att kvinnor systematiskt missgynnats vid tillsättning av akademiska tjänster och att kvinnor behövt ha betydligt bättre akademiska meriter än män för att få framgång vid ansökningar om tjänster och forskningsanslag.
Svante A började på Katedralskolan, två kvarter bort, och upptäcker glädjen med matematik, kemi och fysik. Fann vissa andra ämnen ointressanta och där får han omdömet lat.
Började studera på universitetet HT 1876 och klarar av grundkursen i mate-matik, kemi och fysik på tre terminer. Föreslår och får en resa av sin far, till Paris. Där pågår Konst- och industriutställningen och möter där det nya - tåg, Bells telefoner och framför allt elektriciteten, lysande lampor.
Återvänder till Uppsala med sina nya idéer om att kombinera kemi, fysik och elektricitetsläran. Där blev det stopp, ingen fysik för professor Cleve
Svante Arrhenius kontaktar Stockholms högskola hösten 1881. Där han tas emot med öppna armar, den är inte lika prestigefylld, där kan han börja arbetet med att kombinera kemi, fysik och elektricitet. Genom sina experiment med salt i vatten och elektricitet kunde han visa hur och varför kemiska föreningar ändrar egenskaper när de löses upp i ett lösningsmedel. Arbetet leder fram till hans avhandling och den nya kemiska teorin. Högskolan var imponerad.
Eftersom han tillhörde Uppsala universitet skulle avhandlingen läggas fram där och sökte upp sin professor. Cleve var inte imponerad och avbröt Svante Arrhenius med att hånskratt och kommentaren "Det var en storartad teori". Avhandlingen läggs fram och får dåliga betyg, alltså ingen framtid i Sverige. Han lämnade senare då ”Ingen av professorerna förstod avhandlingens orginalitet”.
Han kontaktade bland annat professor Wilhelm Ostwald i Riga och reste ut i Europa - Berlin och Grätz - idel spännande miljöer och nya kontakter på hans nivå vetenskapligt.
Återvänder till Sverige 1891. Inte välkommen i Uppsala,.på Stockholms högskola får han en tjänst som professor i fysik
Möter Sofia Rudbeck på Stockholms högskola, hon är medarbetare i laboratoriet. De gifter sig maj 1894 och får en son Olle född november 1896, Sofia lämnar sin man innan sonen är född. Hon ville arbeta, han ville ha en hemmafru. Sofia hade läst kemi och fysik och arbetat på Bofors. Alfred Nobel gav henne ett avlönat forskningsuppdrag om värmestrålning i olika sorters glas.
Finner en annan käresta i Maja Johansson och de gifter sig. De får tre barn - Sven Erik, Ester Sigrid, och Anna-Lisa
Hans släktingar Gustav Arrhenius, Karin Caldwell och Svante Wold har skrivit ” A Tribute to the Memory of Svante Arrhenius (1859-1927): a Scientist Ahead of His Time”
Svante A anses även som växthuseffektpionjär, visade på koldioxidens förmåga att innestänga solvärmen och omnämndes därför i Paul Romers tacktal på Nobelfesten 2018.
Svante A ligger begravd på Gamla kyrkogården.
1903 fick han, som förste svensk, Nobelpriset i kemi för den elektrolytiska dissociationsteorin.
I egenskap av ordförande i Vetenskapsakademiens nobelkommitté för kemi presenterades Arrhenius på prisutdelningen av sin gamle professor Per-Teodor Cleve som tidigare hånfullt skrattat åt hans teori.
Svante Arrhenius var en pionjär inom fysikalisk kemi - han var före sin tid
På Frescati fick han bygga upp ett Nobelinstitutet för fysikalisk kemi. Det grunda-des 1904 och blev världsle-dande.
Familjen fick sin bostad i en angränsande byggnad. Där togs alla nationella och internationella besökare emot som ville besöka nobelpristagaren och laboratoriet. Hustru Maja var en god organisatör och värdinna.
De bäda husen finner du på Frescatikartan - de heter Nobelhusen
Bostadsbyggnaden används nu av studentkåren på Stockholms universitet.
På Frescati finns numera Arrheniuslaboratoriet - det stora kemi- och fysiklaboratoriet - med forskning i gränslandet fysik/kemi
Där finns även en byst föreställande Svante Arrhenius
Det är nu dags att byta ut granpy-ramiderna, granhäckarna och hagtornsträden i Botaniska träd-gårdens barockdel.
Projektet har redan börjat. 50 gran-pyramider och 360 meter granhäck har tagits ned. Våren 2023 planteras nya granar och 16 nya hagtornsträd.
Fira Sverige 500 år den 6:e juni 2023
Under 2023 firar Sverige 500 års jubileum. Det är då 500 år sedan Gustav Vasa valdes till Sveriges kung den 6 juni vid riksmötet i Strängnäs. Där och då blev Sverige självständigt och har varit det sen dess. Därför firar vi varje år Sveriges nationaldag den 6 juni.
https://sverige500ar.se
2023 uppmärksammar vi att det är 500 år sedan Gustav Eriksson blev vald till Sveriges kung. Här har vi samlat spännande läsning om Gustav Eriksson och de fastigheter som har anknytning till hans liv och värv.
https://sfv.se/upptack-mer/gustav-vasa/
Den 6 juni i år är det 500 år sedan Gustav Vasa valdes till kung
Välkommen på temavisningar söndag 5 mars och söndag 16 april. Då får du möta Gustav Vasa och Margareta Eriksdotter Leijonhufvud (gestaltade av guiderna Bengt och Fredrica) och höra dem berätta om sin familj och sin samtid,
Värderingarna har kanske förändrats sedan 1500-talet, men samma frågor och teman som engagerade människorna då intresserar oss än idag.
Gustav Vasa 500 år
På Vasaborgen Gripsholm, med landets bäst bevarade miljöer från Vasakungarnas tid, uppmärksammas Vasajubileet genom föredrag, konsertserie och temavisningar.
2023 är ett jubileumsår för Sverige i dubbel bemärkelse. H.M. Konungen firar 50 år på tronen och det är 500 år sedan Gustav Vasa valdes till Sveriges kung vid riksmötet i Strängnäs den 6 juni 1523 – en händelse som fick stor betydelse för Sveriges utveckling.
Vasajubileet präglar året på Gripsholms slott. Det blir föredrag, konserter, visningar, barnaktiviteter och parkpromenader, med fokus på borgen, försvaret, politiken och familjen.
– Femhundraårsminnet av kungavalet i Strängnäs sätter strålkastarljuset på Gripsholm, som nationalmonument och som det slott i Sverige som mer än något annat förknippas med Gustav Vasa. Ur alla vinklar blir han belyst och diskuterad under 2023.
Gustav Eriksson av Vasaätten är besynnerligt aktuell, trots de femhundra år som förflutit sedan kungavalet. Han är den skickligaste politikern som Sverige någonsin haft. För historiker, journalister, författare och inte minst vanligt folk väcker han fortfarande starka känslor och åsikter. Mer än någon kung ur det förflutna är han ständigt rykande aktuell, säger Jim Sjöberg, slottsuppsyningsman på Gripsholms slott.
Gripsholms Vasa-år startar i april med föredrag, temavisningar från maj, konsertserie med jubileumstema under sensommaren och en föredragsserie under hösten. Även årets påsk- och höstlov har tema Vasa. Bland föredragshållarna finns idéhistorikern Karin Tegenborg Falkdalen, med ett särskilt intresse för kvinnorna inom monarkin, och historikern David Lindén, som specialiserat sig på maktens eviga mekanismer.
Veckorna kring Nationaldagen 6 juni kommer att uppmärksammas extra!
Detaljerat program och biljetter släpps den 1 mars.
Det samlade programmet finns på http://www.kungligaslotten.se/vasa500
Den 12 januari 1528, fyra år och sju månader efter att han blivit vald till kung, kröntes Gustav i Uppsala domkyrka till Sveriges konung.
I år är det 500 år sedan Gustav Vasa blev vald till kung. Det innebär att det blir ett historiskt år som kommer att uppmärksammas i hela Sverige.
Redan 2020 uppmärksammade Kalmar Slott detta med en utställning. Nu har utställningen Gustav Vasa talar ur skägget, en utställning om makt, åter intagit Kalmar Slott.
Utställningen visas från den 8 december 2022 till den 5 mars 2023.
https://kalmarslott.se/utstallningar/gustav-vasa
Det var här han valdes till kung - för 500 år sedan - det som firas runt om i Sverige i år.
https://www.strangnas.se/uppleva-och-gora/500-arsresan
Midsommar 2023 är det 500 år sedan Gustav Eriksson Vasa gjorde sitt intåg i Stockholm efter ett mer än två år långt krig. Det vill vi fira med ett stort reenactment av intåget i en historisk parad som kommer involvera många olika grupper av deltagare, alla med anknytning till dagen och tiden.
Kom och fira 500-årsdagen av Stockholms befrielse och Sveriges självständighet!
https://www.vasasintag2023.se/