Det finns många kvinnor som skapat olika konstverk som vi kan njuta av runt om i Uppsala – och många av dem lever och verkar här.
På väven "Kvinnorum" ovan ser man kvinnor av olika åldrar, de flesta kända och några ännu inte kända för omvärlden
Porträtten på väggen visar folkhögskoleläraren och bibliotekarien Lisa Rolf (1887-1932), matematikdocenten Sonja Lyttkens (1919-2015), diplomaten och statsrådet som erhöll Nobels Fredspris, Alva Myrdal (1902-1986), förgrunds-gestalten inom kvinno- och rösträttsrörelsen som grundade Upsala Kvinliga Studäntförening Lydia Wahlström (1869-1954), juristen Elsa Eschelsson (1861-1911), första kvinnliga filosofie doktorn i Sverige.
Kvinnan i vitt vid bordet är Greta Beckius, (1886-1912), fritänkaren som sökte rätten att ge kvinnoperspektiv på sina och andras liv, även i sexuellt hän-seende. I förgrunden litteraturkritikern mm Klara Johansson (1875-1948) och runt bordet studenter från olika tider (anonyma).
Väven finns i Universitetshuset lärosal XI. 2016 © B Sahlström
Ulla Fries
Natasha Dahnberg
Katarina Sundkvist Zohari
Kajsa Mattas
Hanna Beling
Helena Laukkanen
Ebba Matz
Pia Ulfendahl
Bodil Gellermark
Katarina Persson, Maria Lewis, Pernilla Sylwan, Aline Magnusson, Kristina Jansson
Ragnhild Brodow
Ingrid Atterberg
Paula von Freyman, Gunilla Pateau-Sjöberg, Doris Sapunar Bengtsson
Anna-Karin Brus, Gudrun Westerlund, Frida Tebus, Emma Kronvall
Berit Sahlström
Fideli Sundqvist
Maria Nassos
Carina Marklund är några av alla kända namn..
På kommunens hemsida finns Konstvandring med genusperspektiv. Konstverken presenteras och fotona är tagna av Stewen Quigley
Det finns även en karta så att du enkelt kan hitta konstverken.
Alternativa vandringar
Konststråk – Kvinnliga konstnärer
Konststråk i Uppsala. Där ingår Konstvandring med genusperspektiv.
SFV har satt upp 17 nya skyltar i Gamla Uppsala
De är mycket besvärliga, de där människorna som lever den demokrati du själv anser dig ha en självklar rätt till
Ola Larsmo 2013
I Uppsalas stadsrum har kvinnor genom historien inte fått ta särskilt stor plats, varken som namngivet avbildade i konsten eller som konstnärer till offentlig konst.
När du går runt i Uppsala möts du därför till stor del av porträtt av män på piedestal skapade av manliga konstnärer.
Innan år 2000 hade Uppsala kommun inte ett enda offentligt konst-verk skapat av en kvinnlig konstnär i stadens centrala delar. Tanken med den här konstvand-ringen är att uppmärksamma kvinnliga konstnärer och deras verk, och de två minnesmärken över kvinnor som finns i Uppsala
Den roterande kulan är ett super-intressant föremål - konstverk - som inte är så lätta att hitta till här i Uppsala. Den står utanför SGU på Villavägen 18
Kulan väger omkring 1,5 ton, fundamentet omkring 5 ton.
Stenkula och fundament är tillverkade i gnejs som brutits i Getinge stenbrott. Konstverket är tillverkat av Naturstein Roll i Tyskland
Fyrisån bidrar starkt till trivseln i centrala Uppsala och dess omgiv-ningar. Den kan inte fullt ut mäta sig med Seine, men här finns såväl kastanjer som bokstånd och husbå-tar längs stränderna. Bryggor, ser-veringar och parkbänkar ger möjlig-heter till mysiga möten, till prome-nader och olika typer av aktiviteter längs stränderna.
Anders Allard är en skicklig fotograf som vandrat längs åns båda sidor. Sträckan Islandsbron - Vindbron och tillbaka som mäter 5-6 km.
.
Följ med på hans vandring. Klicka upp bilderna till helskärm och följ med på promena-den.
Vandringen börjar mellan Flustret som är en anrik restaurang vackert belägen vid Svandammen.och Pumphuset och fortsätter genom Stadsträdgården.ner till Vindbron.
Vill du ta del av historiken - läs Sribos genomgång.