Sidhuvudbild
Meny

Garageportar

Inte en dag för tidigt Konstnär Lovisa Axellie Vasakronan har bjudit in kvinnor att dekorera och fräscha upp olika miljöer.

Därför dyker det oväntat upp garagedörrar som de här.

Boat on Fyrisån Konstnär Olga Palchevskaya Vasakronan skriver: Våra stadskärnor behöver utveck-las för att fortsätta att attra-hera människor, men att göra stora förändringar i city tar tid.

Ibland tryter tålamodet och vi vill bara se att det händer någonting.

Boat on Fyrisån - till höger - finns inte mer, har blivit påkörd.

Aspius-3.jpg Den här ersatte Boat on Fyris

Den har också anknytning till vatten och Upplands land-skapsfisk aspen.

Hoppas du sett de två asptrapporna i Fyrisån - vid Islandsfallet och Kvarnfallet - och den vid Ulva Kvarn

It was the greatest of love stories   Konstnär Josefin Liljeqvist Ur denna frustration föddes idén till det urbana konstpro-jektet ArtMadeThis.

Ett strålande exempel på hur förhållandevis små föränd-ringar kan göra stor skillnad för trivseln i städerna.

Några av konstnärerna i Uppsala

 Knowledge pool   Konstnär Stephanie Abdallah Uppifrån och ner
Lovisa Axellie med Inte en dag för tidigt

Olga Palchevskaya med Boat on Fyrisån

Josefin Liljeqvist med It was the greatest of love stories

Stephanie Abdallah med Knowledge pool

Andra är

Foto Anna Sellberg Malin Gebre-Medihn som utforskar fotograferandet med utgångspunkt i ett fotoalbum från 90-talet. Bilder med dålig skärpa, motljus och starka kontraster. Vem tar kort, vid vilka tillfällen och varför? Är det en dokumentation, ett sätt att försäkra sig mot glömskan?

Rumours Konstnär Marina Bjerby Martina Bjerby - Rumours

Martina arbetar med bilder och berättelser som utgår från vardagliga, ibland lite skruvade händelser. Hon står med en fot i serietecknandet och en i det fria måleriet. Humorn finns alltid där även om det ibland handlar om svåra saker.

Paulina Granat

Paulina-Granat.jpg

Red mask

Red-mask.jpg Konstnären Agnes Wåhlund är illustratör och serietid-ningsnörd från Warszawa.

Hennes böcker om den röda superhjälten ska inspirera och stärka unga tjejer. Böckerna har gjort succé.

Stubbe.jpg

Granpyramiderna har förnyats

Granar från 1700-talet

Femtio granpyramider har planterats i barockträdgården. Ett miljonprojekt som ska bevara det arkitektoniska värdet.

Årets hedersupplänning

Årets hedersupplänning är Ulf Landegren

2023 års utmärkelse tilldelas forskaren och entreprenören Ulf Landegren. Ulf Landegren, professor i molekylärmedicin vid Uppsala universitet, har i sin forskning varit en pionjär inom utvecklingen av tekniker som varit av central betydelse för att studera genetisk variation och uttrycket av genernas produkter i form av proteiner. Hans banbrytande arbete har haft stort inflytande inom områden som cancerforskning, genetiska sjukdomar och infektionsdetektion.

Med sitt forskarteam har han byggt en svårslagen patentportfölj, uppfinningar som i sin tur lagt grund för en rad framgångsrika företag. Han har varit en viktig mentor och inspirationskälla för många unga forskare och en förebild för att finna vägar för att forskningen ska leda till både samhällsnytta och utveckling av nya företag. Med sin starka lokala förankring har Ulf också betytt mycket för Uppsala universitet och Uppsala län.

Som vem som helst

Vernissage 29 september

Fotoutställningen Som vem som helst belyser människor med Downs syndrom och frågor om allas lika värde genom att lyfta fram personen snarare än diagnosen.
Utställningen genomförs som en del av kampanjen Vi ❤ Rocktober som pågår under hela oktober på Skandia Fastigheters köpcentrum runt om i landet. Rocktober som firas globalt under oktober, är också känd som Down Syndrome Awareness Month och syftar, precis som namnet skvallrar om, till att öka allmänhetens medvetenhet om vad Downs syndrom är. Men också vad det inte är. Genom att öka förståelsen och kunskapsnivån bidrar Rocktober både till att förändra attityder och att bemöta fördomar.

Sverige 500 år

Fira Sverige 500 år den 6:e juni 2023
Under 2023 firar Sverige 500 års jubileum. Det är då 500 år sedan Gustav Vasa valdes till Sveriges kung den 6 juni vid riksmötet i Strängnäs. Där och då blev Sverige självständigt och har varit det sen dess. Därför firar vi varje år Sveriges nationaldag den 6 juni.

https://sverige500ar.se

Gustav Vasa 500 år

2023 uppmärksammar vi att det är 500 år sedan Gustav Eriksson blev vald till Sveriges kung. Här har vi samlat spännande läsning om Gustav Eriksson och de fastigheter som har anknytning till hans liv och värv.

https://sfv.se/upptack-mer/gustav-vasa/

Vasajubileum på Gripsholms slott

Gustav Vasa 500 år
På Vasaborgen Gripsholm, med landets bäst bevarade miljöer från Vasakungarnas tid, uppmärksammas Vasajubileet genom föredrag, konsertserie och temavisningar.

2023 är ett jubileumsår för Sverige i dubbel bemärkelse. H.M. Konungen firar 50 år på tronen och det är 500 år sedan Gustav Vasa valdes till Sveriges kung vid riksmötet i Strängnäs den 6 juni 1523 – en händelse som fick stor betydelse för Sveriges utveckling.

– Femhundraårsminnet av kungavalet i Strängnäs sätter strålkastarljuset på Gripsholm, som nationalmonument och som det slott i Sverige som mer än något annat förknippas med Gustav Vasa. Ur alla vinklar blir han belyst och diskuterad under 2023.

Mariefred

Nytt konstverk i Mariefred.

Strängnäs

Det var här han valdes till kung - för 500 år sedan - det som firas runt om i Sverige i år.

https://www.strangnas.se/uppleva-och-gora/500-arsresan

Intåget 1523

Midsommar 2023 är det 500 år sedan Gustav Eriksson Vasa gjorde sitt intåg i Stockholm efter ett mer än två år långt krig. Det vill vi fira med ett stort reenactment av intåget i en historisk parad som kommer involvera många olika grupper av deltagare, alla med anknytning till dagen och tiden.

Så här firades 500-årsdagen av Stockholms befrielse och Sveriges självständighet!

https://www.vasasintag2023.se/