Bror Hjorth, Carl Milles och Carl Eldh - tre välkända skulptörer som härstammar från Uppland.
Ann-Christine Fogelberg beskrev, i samband med utställningarna i Uppsala, hur de inspirerats av gemensamma förebilder - och den tidiga modernismen. Alla tre studerade i Paris. Eldh och Milles var jämngamla och var influerade av realismen. Hjorth var tjugo år yngre och påverkades av Paul Gaugin och den primitiva konsten.
Redan vid Centralstationen möts man av Bror Hjorths mustiga Näckens polska.
Kamphavet bakom universitetshuset bytte namn till Martin Luther Kings plan när Olof Hellströms skulptur Befrielsen placerades där. Nu är det dags att byta namn på platsen där Näckens polska står till Bror Hjorths plan. Uppsalas stora konstnär måste lyftas.
Förutom Näckens polska finns hans konst på andra platser som på Stadsbiblioteket.
Där hänger Säterjäntans söndag, som ursprungligen köptes in till det förra bibliotekets musikrum.
Här finns även hans skulpterade huvud föreställande Stina Aronsson. De var nära vänner och stöttade varandra i konsten.
Få städer kan stoltsera med att ha så många Nobelpristagare som Uppsala.
Nathan Söderblom och Dag Hammarskjöld är två som fått Fredspriset. Bror Hjorths staty av Nathan Söderblom står utanför Ärkebiskopsgården.
Mycket mer av Bror Hjorths konst finns i Bror Hjorths Hus som visar hans tidigare ateljé och bostad i kombination med temporära utställningar.
Det är en inbjudande miljö där hans färgstarka ateljé lockar redan utifrån bakom det stora fönstret. Husets arkitekt är Sten Hummel-Gummælius.
Familjen flyttade hit 1943 och huset bekostades av Bror Hjorth själv. En ny fas i familjens liv eftersom man dittills hade varit beroende av ekonomiskt stöd från fadern.
1956 gifter Bror Hjorth om sig med Margareta Adde.
Bror Hjorth dör den 21 maj 1968 till följd av en rad allvarliga sjukdomar. Han begravdes i sina föräldrars grav på Björklinge kyrkogård
SFV har satt upp 17 nya skyltar i Gamla Uppsala
De är mycket besvärliga, de där människorna som lever den demokrati du själv anser dig ha en självklar rätt till
Ola Larsmo 2013
I Uppsalas stadsrum har kvinnor genom historien inte fått ta särskilt stor plats, varken som namngivet avbildade i konsten eller som konstnärer till offentlig konst.
När du går runt i Uppsala möts du därför till stor del av porträtt av män på piedestal skapade av manliga konstnärer.
Innan år 2000 hade Uppsala kommun inte ett enda offentligt konst-verk skapat av en kvinnlig konstnär i stadens centrala delar. Tanken med den här konstvand-ringen är att uppmärksamma kvinnliga konstnärer och deras verk, och de två minnesmärken över kvinnor som finns i Uppsala
Den roterande kulan är ett super-intressant föremål - konstverk - som inte är så lätta att hitta till här i Uppsala. Den står utanför SGU på Villavägen 18
Kulan väger omkring 1,5 ton, fundamentet omkring 5 ton.
Stenkula och fundament är tillverkade i gnejs som brutits i Getinge stenbrott. Konstverket är tillverkat av Naturstein Roll i Tyskland
Fyrisån bidrar starkt till trivseln i centrala Uppsala och dess omgiv-ningar. Den kan inte fullt ut mäta sig med Seine, men här finns såväl kastanjer som bokstånd och husbå-tar längs stränderna. Bryggor, ser-veringar och parkbänkar ger möjlig-heter till mysiga möten, till prome-nader och olika typer av aktiviteter längs stränderna.
Anders Allard är en skicklig fotograf som vandrat längs åns båda sidor. Sträckan Islandsbron - Vindbron och tillbaka som mäter 5-6 km.
.
Följ med på hans vandring. Klicka upp bilderna till helskärm och följ med på promena-den.
Vandringen börjar mellan Flustret som är en anrik restaurang vackert belägen vid Svandammen.och Pumphuset och fortsätter genom Stadsträdgården.ner till Vindbron.
Vill du ta del av historiken - läs Sribos genomgång.