Bror Hjorth hör till de konstnärer som är väl representerade här - och hans konst är relativt lätt att känna igen.
Staffan Östlund var en av Uppsalas mest betydande konstnärer under 1900-talet.
Han hade sin ateljé och sitt galleri i Odinslund där ”Skulpturer i Natten” med musik och spektakulärt ljus lockade tusentals besökare på Kulturnätterna.
Hans offentliga skulpturer finns runt om i stan. Orphei Strängar vid Gottsunda kyrka, byst av Torgny T Segerstedt, Soluret vid Brantingsskolan, Fläktens Vindar vid Akademiska sjukhuset, Flicka med fåglar i Tunåsens sjukhem och Krona i förvandling är några välkända verk liksom de skulpterade huvud som finns på den grav där hans första hustru Kärsti och han själv vilar.
Vid entrén till Villa Anna står en mindre skulptur som är typisk för hans senare produktion.
Han donerade varje år en skulptur i samma stil till sin rotaryklubb Uppsala Östra, för utlottning, där pengarna gick till välgörenhet.
Staffan Östlund hade en tänkvärd devis som han levde efter: Drömmen är att varje dag göra något värdefullt
Denis Stéen som föddes i Östhammar, studerade på Valands konstskola i Göteborg innan han flyttade till Uppsala och kvarteret Kamphavet. Han kom att bli den som bott längst i kvarteret.
Denis Stéen var grafiker och hans verk finns representerade på Moderna Museet och en rad andra svenska institutioner, kommuner, landsting och i andra miljöer. Internationellt finns hans verk i samlingar hos de flesta grannländer, i Schweiz, Tyskland, Frankrike, USA och på andra håll i världen. Bland hans offentliga arbeten finns även väggmålningar i offentliga miljöer, mosaik och kopparrelief i kyrkobyggnader.
Författaren och kulturskribenten Asta Bolin beskriver Denis Stéen i Vår lösen så här: ”Framför allt är det den förtätade tystnaden som talar i hans svart-vita bilder, som fängslar mig personligen. ”Slit-na fasader, sprickor i murar, klotter och spår av tidens hårdhänta framfart med byggnader, knutna till människors liv, tycks berätta ordlösa hemligheter om drömmar som aldrig kunnat förverkligas eller osynliga faror som hotar. Men där finns också humoristiska drag …
Denis Stéen dog den 29 april 2020
Olof Hellströms konst finns runt om i Uppsala.
Besök även Missionskyrkan som har blivit en mötesplats för många. Där finns ett stort utbud av kulturaktiviteter - föredrag, musik - samt ett kafé och ett vackert kyrkorum. Tillfälliga konstutställningar anordnas på övre planet.
Olof Hellström har haft en central roll. På deras hemsida finns Bernt Jonssons sammanställ-ning av Konsten i Missionskyrkan
Vid Uppsala arkivcentrum står ”Clios barn” av skulptören och bildhuggaren István Varga
Runt stenen hittar man anknytningar till arkivets historia.
På skulpturens övre del, till höger på bilden, porträtteras Johannes Rudbeckius.
Under sin tid som biskop i Västerås var han en av dem som lade grunden till vår kyrkobokföring. Far till Olof Rudbeck.
Den andre mannen visar landshövding Robert von Kræmer som representerar lokalförvaltningen och som bidrog till ett omfattande källmaterial genom sitt engagemang för länet.
Landsarkivarie Lars Otto Berg var chef 1973-1994. Han förenade stora insatser inom arkivväsendet med en omfattande vetenskaplig verksamhet. Som arkivchef stöttade han engagerat den humanistiska forskning till stor nytta för Uppsala universitet.
Konturerna av Uppsala slott finns med – det var där som landsarkivet låg innan det flyttade till sina nuvarande lokaler.
Istvan Varga finns representerad runt om i Uppsala.
Allan Ellenius har i Årsbok Uppland 1974 skrivit en artikel om den välkände konstnären Gusten Widerbäck - symbolist i provinsen.
Många av Bengt Käldes verk är knutna till kyrkomiljöer
I domkyrkans Finstakor finns många anknytningar till Heliga Birgitta. Bengt Kälde har där bidragit till glaskupan över relikskrinet. Han anknyter där till systrarnas dräkt.
Linnekronan över slöjan har fem röda punkter som symboliserar Jesu fem sår.
Han har bland annat skapat Gosskörens dräkter, Svenska kyrkans vapen, liksom domkyrkans vapen och Ragnar Persenius biskopsvapen och S:t Erikstandaret
På Samariterhemmet finns en mosaik - Barmhärtiga samariten och ett krucifix till kapellet
I Katolska kyrkan finns Evighetslampan ovanför tabernaklet och Maria och hos Birgittasystrarna i Rom finns mosaiker i S:ta Katarinas kapell
Något av allt övrigt är Studenternas nationsfanor, Uppsala tingsrätts standar och Konstvetenskapliga institutionens logotyp. På Katedralskolan finns en målning som återger skolans historia,
Michel Östlund gör avtryck med sina verk.
Kuben Rätten till liv är ett av dem
Johanna Hansson ny överbiblio-tekarie
Vi hälsar alla läsare välkomna
Sigtunastiftelsen Magasin
Vilken underbar bild från Gamla Uppsala där påven Johannes Paulus II firade mässa den 9 juni 1989.
Foto Katolska kyrkan Olle Norling
Dagen i Uppsala inleddes med en ekumenisk gudstjänst i domkyrkan tillsammans med svenska biskopar, katolska kardinaler och biskopar liksom företrädare för svenska frikyrkor.
Ärkebiskopen Bertil Werkström inbjöd därefter till en mottagning i sitt hem
Läs mer om Påvebesöket under den rubriken på hemsidan
Pristagaren som riktar fokus mot pappapremien
Uppmärksamheten kring Claudia Goldin är goda nyheter för jämställdheten
Johan Rudström UNT 11 okt 2023
Claudia Goldins tacktal på Nobelbanketten 10 december 2023
Årets upplaga av Snillen spekulerar blev extra intressant tack vare den ovanligt jämna sammansättningen kvinnor och män. Lyssna på deras erfarenheter och misslyckande - som är så viktiga när man tar tillvara på resultatet
Missa inte detta vattenhål för kaffeälskare
Under prisceremonin för årets alumn 2023 presenterade Uppsala universitets rektor att Nobelpristagaren Svante Pääbo ska få en egen cykelled i staden.
Nu tänker vi på 25 maj 1643. Då kom herrarna Claes Fleming och Göran Gyllenstierna från rådet i Stockholm till allmänna rådstugan i Uppsala.
Deras besked blev en chock för uppsalaborna! Alla gator måste byggas om, tomter justeras, hus skulle rivas eller flyttas. Att protestera var fullständigt meningslöst.
Celsiushuset står kvar enligt den dåvarande gatudragningen
Batterier som kan göra vindkraften effektivare, som kan sväljas i en tablett eller driva ett konstgjort skelett.
När hela världen nu elektrifieras har batterier blivit hårdvaluta
Bakom Kristina Edström står en XPS, ett röntgenfotoelektron-spektroskop som gör att forskarna kan närstudera batterikemin. Tekniken gav Kai Siegbahn Nobelpriset i fysik 1981 Foto: Roger Turesson
På naturkyrkogården Berthåga finns kvarter som upplåtits för olika religioner. Se kartan på sidan 11 i Tidningen Hopp Nr 1 2024
Detta kan hända, så kan du förbereda dig
För alla människors lika värde, rättigheter och möjligheter
Bli månadsgivare till Stadsmissionen och gör skillnad varje dag