Sidhuvudbild
Meny

Stadens konstnärer

Bror Hjorth hör till de konstnärer som är väl representerade här - och hans konst är relativt lätt att känna igen.

Staffan Östlund

Staffan Östlund var en av Uppsalas mest betydande konstnärer under 1900-talet.

Han hade sin ateljé och sitt galleri i Odinslund där ”Skulpturer i Natten” med musik och spektakulärt ljus lockade tusentals besökare på Kulturnätterna.

Hans offentliga skulpturer finns runt om i stan. Orphei Strängar vid Gottsunda kyrka, byst av Torgny T Segerstedt, Soluret vid Brantingsskolan, Fläktens Vindar vid Akademiska sjukhuset, Flicka med fåglar i Tunåsens sjukhem och Krona i förvandling är några välkända verk liksom de skulpterade huvud som finns på den grav där hans första hustru Kärsti och han själv vilar.

Att lottas ut via Rotary Östra Foto Birgitta Nordenman Vid entrén till Villa Anna står en mindre skulptur som är typisk för hans senare produktion.

Han donerade varje år en skulptur i samma stil till sin rotaryklubb Uppsala Östra, för utlottning, där pengarna gick till välgörenhet.



Staffan Östlund hade en tänkvärd devis som han levde efter: Drömmen är att varje dag göra något värdefullt

Denis Stéen

Denis Stéen som föddes i Östhammar, studerade på Valands konstskola i Göteborg innan han flyttade till Uppsala och kvarteret Kamphavet. Han kom att bli den som bott längst i kvarteret.

Denis Stéen var grafiker och hans verk finns representerade på Moderna Museet och en rad andra svenska institutioner, kommuner, landsting och i andra miljöer. Internationellt finns hans verk i samlingar hos de flesta grannländer, i Schweiz, Tyskland, Frankrike, USA och på andra håll i världen. Bland hans offentliga arbeten finns även väggmålningar i offentliga miljöer, mosaik och kopparrelief i kyrkobyggnader.

Författaren och kulturskribenten Asta Bolin beskriver Denis Stéen i Vår lösen så här: ”Framför allt är det den förtätade tystnaden som talar i hans svart-vita bilder, som fängslar mig personligen. ”Slit-na fasader, sprickor i murar, klotter och spår av tidens hårdhänta framfart med byggnader, knutna till människors liv, tycks berätta ordlösa hemligheter om drömmar som aldrig kunnat förverkligas eller osynliga faror som hotar. Men där finns också humoristiska drag …

Denis Stéen dog den 29 april 2020

Olof Hellström

Olof Hellströms konst finns runt om i Uppsala.

Missionskyrkan

Klockstapeln-missionskyrkan-2.jpg Besök även Missionskyrkan som har blivit en mötesplats för många. Där finns ett stort utbud av kulturaktiviteter - föredrag, musik - samt ett kafé och ett vackert kyrkorum. Tillfälliga konstutställningar anordnas på övre planet.

Olof Hellström har haft en central roll. På deras hemsida finns Bernt Jonssons sammanställ-ning av Konsten i Missionskyrkan

István Varga

Clioas-barn-Kraemer-2.jpg Vid Uppsala arkivcentrum står ”Clios barn” av skulptören och bildhuggaren István Varga

Runt stenen hittar man anknytningar till arkivets historia.

På skulpturens övre del, till höger på bilden, porträtteras Johannes Rudbeckius.

Under sin tid som biskop i Västerås var han en av dem som lade grunden till vår kyrkobokföring. Far till Olof Rudbeck.

Den andre mannen visar landshövding Robert von Kræmer som representerar lokalförvaltningen och som bidrog till ett omfattande källmaterial genom sitt engagemang för länet.

Landsarkivarie Lars Otto Berg var chef 1973-1994. Han förenade stora insatser inom arkivväsendet med en omfattande vetenskaplig verksamhet. Som arkivchef stöttade han engagerat den humanistiska forskning till stor nytta för Uppsala universitet.

Konturerna av Uppsala slott finns med – det var där som landsarkivet låg innan det flyttade till sina nuvarande lokaler.

Istvan Varga finns representerad runt om i Uppsala.

Gusten Widerbäck

Allan Ellenius har i Årsbok Uppland 1974 skrivit en artikel om den välkände konstnären Gusten Widerbäck - symbolist i provinsen.

Bengt Kälde

KVet-logon.jpg Många av Bengt Käldes verk är knutna till kyrkomiljöer

I domkyrkans Finstakor finns många anknytningar till Heliga Birgitta. Bengt Kälde har där bidragit till glaskupan över relikskrinet. Han anknyter där till systrarnas dräkt.

Linnekronan över slöjan har fem röda punkter som symboliserar Jesu fem sår.

Han har bland annat skapat Gosskörens dräkter, Svenska kyrkans vapen, liksom domkyrkans vapen och Ragnar Persenius biskopsvapen och S:t Erikstandaret

På Samariterhemmet finns en mosaik - Barmhärtiga samariten och ett krucifix till kapellet

I Katolska kyrkan finns Evighetslampan ovanför tabernaklet och Maria och hos Birgittasystrarna i Rom finns mosaiker i S:ta Katarinas kapell

Något av allt övrigt är Studenternas nationsfanor, Uppsala tingsrätts standar och Konstvetenskapliga institutionens logotyp. På Katedralskolan finns en målning som återger skolans historia,

Michel Östlund

Michel Östlund gör avtryck med sina verk.

Kuben Rätten till liv är ett av dem

Stubbe.jpg

Granpyramiderna har förnyats

Granar från 1700-talet

Femtio granpyramider har planterats i barockträdgården. Ett miljonprojekt som ska bevara det arkitektoniska värdet.

Årets hedersupplänning

Årets hedersupplänning är Ulf Landegren

2023 års utmärkelse tilldelas forskaren och entreprenören Ulf Landegren. Ulf Landegren, professor i molekylärmedicin vid Uppsala universitet, har i sin forskning varit en pionjär inom utvecklingen av tekniker som varit av central betydelse för att studera genetisk variation och uttrycket av genernas produkter i form av proteiner. Hans banbrytande arbete har haft stort inflytande inom områden som cancerforskning, genetiska sjukdomar och infektionsdetektion.

Med sitt forskarteam har han byggt en svårslagen patentportfölj, uppfinningar som i sin tur lagt grund för en rad framgångsrika företag. Han har varit en viktig mentor och inspirationskälla för många unga forskare och en förebild för att finna vägar för att forskningen ska leda till både samhällsnytta och utveckling av nya företag. Med sin starka lokala förankring har Ulf också betytt mycket för Uppsala universitet och Uppsala län.

Som vem som helst

Vernissage 29 september

Fotoutställningen Som vem som helst belyser människor med Downs syndrom och frågor om allas lika värde genom att lyfta fram personen snarare än diagnosen.
Utställningen genomförs som en del av kampanjen Vi ❤ Rocktober som pågår under hela oktober på Skandia Fastigheters köpcentrum runt om i landet. Rocktober som firas globalt under oktober, är också känd som Down Syndrome Awareness Month och syftar, precis som namnet skvallrar om, till att öka allmänhetens medvetenhet om vad Downs syndrom är. Men också vad det inte är. Genom att öka förståelsen och kunskapsnivån bidrar Rocktober både till att förändra attityder och att bemöta fördomar.

Sverige 500 år

Fira Sverige 500 år den 6:e juni 2023
Under 2023 firar Sverige 500 års jubileum. Det är då 500 år sedan Gustav Vasa valdes till Sveriges kung den 6 juni vid riksmötet i Strängnäs. Där och då blev Sverige självständigt och har varit det sen dess. Därför firar vi varje år Sveriges nationaldag den 6 juni.

https://sverige500ar.se

Gustav Vasa 500 år

2023 uppmärksammar vi att det är 500 år sedan Gustav Eriksson blev vald till Sveriges kung. Här har vi samlat spännande läsning om Gustav Eriksson och de fastigheter som har anknytning till hans liv och värv.

https://sfv.se/upptack-mer/gustav-vasa/

Vasajubileum på Gripsholms slott

Gustav Vasa 500 år
På Vasaborgen Gripsholm, med landets bäst bevarade miljöer från Vasakungarnas tid, uppmärksammas Vasajubileet genom föredrag, konsertserie och temavisningar.

2023 är ett jubileumsår för Sverige i dubbel bemärkelse. H.M. Konungen firar 50 år på tronen och det är 500 år sedan Gustav Vasa valdes till Sveriges kung vid riksmötet i Strängnäs den 6 juni 1523 – en händelse som fick stor betydelse för Sveriges utveckling.

– Femhundraårsminnet av kungavalet i Strängnäs sätter strålkastarljuset på Gripsholm, som nationalmonument och som det slott i Sverige som mer än något annat förknippas med Gustav Vasa. Ur alla vinklar blir han belyst och diskuterad under 2023.

Mariefred

Nytt konstverk i Mariefred.

Strängnäs

Det var här han valdes till kung - för 500 år sedan - det som firas runt om i Sverige i år.

https://www.strangnas.se/uppleva-och-gora/500-arsresan

Intåget 1523

Midsommar 2023 är det 500 år sedan Gustav Eriksson Vasa gjorde sitt intåg i Stockholm efter ett mer än två år långt krig. Det vill vi fira med ett stort reenactment av intåget i en historisk parad som kommer involvera många olika grupper av deltagare, alla med anknytning till dagen och tiden.

Så här firades 500-årsdagen av Stockholms befrielse och Sveriges självständighet!

https://www.vasasintag2023.se/