Sidhuvudbild
Meny

Välkända konstnärer

Deras konstverk finns runt om i stan

Bertil Vallien Dopfunt Foto B Nordenman Sankta Maria kyrka i Stenhagen har en dopfunt i stål, diabas och glas skapad av Bertil Vallien

Den åttkantiga kyrkan som är sammanbyggd med försam-lingslokaler invigdes 1993. Byggnaden har en fönsterrad närmast under det låga, topp-formade koppartaket som är krönt med förgyllt klot och kors.

Kyrkans inventarier anknyter till olika trosriktningar inom kris-tendomen. Söder om kyrkan finns en fristående klockstapel.

Uppsala stadsteater

X-et Erixon Stucco lustro-fris Foto B Nordenman Uppsala stadsteater har en fresk, en stucco lustro-fris, av Sven X-et Erixon med sex motiv ur kända pjäser. Bilder fyllda av liv och död.

Motiven är från De vises sten, Yerma, Blodsbröllop (två scener), Fröken Julie och Richard III

I Uplands nations trädgård står skulpturer av Carl Eldh och Carl Milles. Håll utkik om Ebbas café är öppet. Mat och gofika. Öppet för alla - även icke-studenter!

stadsbiblioteket hänger Sträckande svanar av Bruno Liljefors. Gustavianums rum med ett urval av Bruno Liljefors konst är stängt liksom övriga Gustavianum för renovering

I Botaniska trädgården finns Accelererande flykt av Oskar Reuterswärd

Många av de medaljonger som finns i stan är Johan Tobias Sergels verk

Astri Taube har en staty/fontän vid Ulleråker, Sven Bertil lär ha stått modell. Hennes konst finns även på Gamla kyrkogården

Carina Aris byst av Dag Hammarskjöld finns nu även på Dag Hammar-skjöldbiblioteket.

I år är det sextio år sedan flygolyckan. Konstnärinnan och balettprimadonnan Carina Ari utförde efter Dag Hammarskjölds död en skulptur föreställande hans huvud. Den placerades på Uppsala slott, på en avsats i trappan upp till Rikssalen, där den fortfarande står.

Bronsbysten gjordes i två exemplar och det var Carinas Aris dröm att den andra skulle finna vägen till hans andra hemstad, New York. Det blev så och utanför Dag Hammarskjold Tower invigdes det andra exemplaret.

När en ytterligare kopia skulle gjutas fick konserthusledningen i Jönköping erbjudande om att förvärva en kopia att placera utanför den största kon-sertlokalen, i det nybyggda Elmia, som fått Hammarskjölds namn. Den kopia som Dag Hammarskjöldstiftelsen och kommunen beställde avtäcktes på 30-årsdagen av Dag Hammarskjölds död, den 18 september 1991 av huvud-mannen för Hammarskjöldska släktföreningen, Åke Hammarskjöld.

Ceremonin ingick i en minneskonsert som konsertbolaget anordnade. Tal av landshövding Gösta Gunnarsson samt av ambassadören Gunnar Jarring. Kommunfullmäktiges presidium finansierade i huvudsak skulpturen.

Tony Cragg har två skulpturer vid Resecentrum

Christian Eriksson är den som skapat statyn av ärkebiskop Jacob Ulfsson och hans närmaste män - står utanför domkyrkan. Även Nathan Söderbloms gravvård inne i domkyrkan

Arne Jones har ett par skulpturer - Laxtrappen vid Akademiska sjukhuset och Rosa Fontana på Västertorg

Ulla Viotti - Poetisk viloplats i Tullgarnsparken och Bokhylla på Sävja kulturhus

Anders Widoff - främst den unika, vackra Mariaskulpturen i domkyrkan och konst i Psykiatrins hus

Jan Svenungsson - Den tionde skorstenen och Fundament

Lars Widenfalk - Facing Time i Botaniska trädgården mot slottet
Facing Time finns med i hans Gallery Blue.- titta även på övriga Gallery.. Ni känner igen konstverk från utställningen Face to Face i Orangeriet tillsammans med Lars Holm 2009. Se nedan

Lars Holm är konstnär med akvarell som huvudsakligt uttryck. Sedan många år undervisar han också i akvarellmåleri vid bland annat Gerlesborgsskolan i Bohuslän, Nordiska Akvarellmuseet, Svenska Turistföreningen i Abisko och SLU Landskapsarkitektutbildningen. Se ovanSolveyg Schafferer - skulptur av Folka Bernadotte i Carolinaparken

Bengt Erland Fogelberg - Gustav Vasa på borggården, Karl XIV Johan Carolinaparken. Se även

Theodor Lundberg - Gunnar Wennerberg i Carolinabacken och staty på svärföräldrarna Helena och Carl Rupert Nybloms grav

Johan Niclas Byström - Carl von Linné i Linneanum

Stubbe.jpg

Granpyramiderna har förnyats

Granar från 1700-talet

Femtio granpyramider har planterats i barockträdgården. Ett miljonprojekt som ska bevara det arkitektoniska värdet.

Det personliga mötet

Destination Östersund driver Visit Östersund Turistcenter som är auktoriserad av Visita.

Vi är ett välbesökt Turist Center med stor andel internationella besökare under hela året.

Vi tror på det personliga mötet och i en värld som ibland består av alltför många valmöjligheter söker allt fler besökare inspiration i form av personliga rekommendationer.

Visit Östersund Turistcenters besökare når oss genom att komma in till oss, via telefon, mail, chat och våra sociala medier (där vi även svarar kvällar och helger).

Vår webb uppdateras dagligen, vi vill vara aktiva i våra egna och andras sociala kanaler samt fyller den officiella evenemangskalendern.

Målet är att få fler nöjda gäster som stannar längre i Östersund och som i sin tur rekommenderar släkt och vänner att besöka oss.

Intåget 1523

Midsommar 2023 var det 500 år sedan Gustav Eriksson gjorde sitt intåg i Stockholm efter ett mer än två år långt krig. Det vill vi fira med ett stort reenactment av intåget i en historisk parad som kommer involvera många olika grupper av deltagare, alla med anknytning till dagen och tiden.

Så här firades 500-årsdagen av Stockholms befrielse och Sveriges självständighet!

https://www.vasasintag2023.se/