Sankta Maria kyrka i Stenhagen har en dopfunt i stål, diabas och glas skapad av Bertil Vallien
Den åttkantiga kyrkan som är sammanbyggd med försam-lingslokaler invigdes 1993. Byggnaden har en fönsterrad närmast under det låga, topp-formade koppartaket som är krönt med förgyllt klot och kors.
Kyrkans inventarier anknyter till olika trosriktningar inom kris-tendomen. Söder om kyrkan finns en fristående klockstapel.
Uppsala stadsteater har en fresk, en stucco lustro-fris, av Sven X-et Erixon med sex motiv ur kända pjäser. Bilder fyllda av liv och död.
Motiven är från De vises sten, Yerma, Blodsbröllop (två scener), Fröken Julie och Richard III
I Uplands nations trädgård står skulpturer av Carl Eldh och Carl Milles. Håll utkik om Ebbas café är öppet. Mat och gofika. Öppet för alla - även icke-studenter!
På stadsbiblioteket hänger Sträckande svanar av Bruno Liljefors. Gustavianums rum med ett urval av Bruno Liljefors konst är stängt liksom övriga Gustavianum för renovering
I Botaniska trädgården finns Accelererande flykt av Oskar Reuterswärd
Många av de medaljonger som finns i stan är Johan Tobias Sergels verk
Astri Taube har en staty/fontän vid Ulleråker, Sven Bertil lär ha stått modell. Hennes konst finns även på Gamla kyrkogården
Carina Aris byst av Dag Hammarskjöld finns nu även på Dag Hammar-skjöldbiblioteket.
I år är det sextio år sedan flygolyckan. Konstnärinnan och balettprimadonnan Carina Ari utförde efter Dag Hammarskjölds död en skulptur föreställande hans huvud. Den placerades på Uppsala slott, på en avsats i trappan upp till Rikssalen, där den fortfarande står.
Bronsbysten gjordes i två exemplar och det var Carinas Aris dröm att den andra skulle finna vägen till hans andra hemstad, New York. Det blev så och utanför Dag Hammarskjold Tower invigdes det andra exemplaret.
När en ytterligare kopia skulle gjutas fick konserthusledningen i Jönköping erbjudande om att förvärva en kopia att placera utanför den största kon-sertlokalen, i det nybyggda Elmia, som fått Hammarskjölds namn. Den kopia som Dag Hammarskjöldstiftelsen och kommunen beställde avtäcktes på 30-årsdagen av Dag Hammarskjölds död, den 18 september 1991 av huvud-mannen för Hammarskjöldska släktföreningen, Åke Hammarskjöld.
Ceremonin ingick i en minneskonsert som konsertbolaget anordnade. Tal av landshövding Gösta Gunnarsson samt av ambassadören Gunnar Jarring. Kommunfullmäktiges presidium finansierade i huvudsak skulpturen.
Tony Cragg har två skulpturer vid Resecentrum
Christian Eriksson är den som skapat statyn av ärkebiskop Jacob Ulfsson och hans närmaste män - står utanför domkyrkan. Även Nathan Söderbloms gravvård inne i domkyrkan
Arne Jones har ett par skulpturer - Laxtrappen vid Akademiska sjukhuset och Rosa Fontana på Västertorg
Ulla Viotti - Poetisk viloplats i Tullgarnsparken och Bokhylla på Sävja kulturhus
Anders Widoff - främst den unika, vackra Mariaskulpturen i domkyrkan och konst i Psykiatrins hus
Jan Svenungsson - Den tionde skorstenen och Fundament
Lars Widenfalk - Facing Time i Botaniska trädgården mot slottet
Facing Time finns med i hans Gallery Blue.- titta även på övriga Gallery.. Ni känner igen konstverk från utställningen Face to Face i Orangeriet tillsammans med Lars Holm 2009. Se nedan
Lars Holm är konstnär med akvarell som huvudsakligt uttryck. Sedan många år undervisar han också i akvarellmåleri vid bland annat Gerlesborgsskolan i Bohuslän, Nordiska Akvarellmuseet, Svenska Turistföreningen i Abisko och SLU Landskapsarkitektutbildningen. Se ovan
Solveyg Schafferer - skulptur av Folka Bernadotte i Carolinaparken
Bengt Erland Fogelberg - Gustav Vasa på borggården, Karl XIV Johan Carolinaparken. Se även
Theodor Lundberg - Gunnar Wennerberg i Carolinabacken och staty på svärföräldrarna Helena och Carl Rupert Nybloms grav
Johan Niclas Byström - Carl von Linné i Linneanum
Nu öppnas barockträdgården upp. Alla granar är planterade, i pion-kvarteret blommar snart dillpionen och i kvarteret närmast Carolina Rediviva blommar förskolebarnens tulpaner vackert.
Ta gärna en sväng längs norra muren också. Där blommar det alltid vacker på våren.
Granar från 1700-talet
Femtio granpyramider har planterats i barockträdgården. Ett miljonprojekt som ska bevara det arkitektoniska värdet.
Fira Sverige 500 år den 6:e juni 2023
Under 2023 firar Sverige 500 års jubileum. Det är då 500 år sedan Gustav Vasa valdes till Sveriges kung den 6 juni vid riksmötet i Strängnäs. Där och då blev Sverige självständigt och har varit det sen dess. Därför firar vi varje år Sveriges nationaldag den 6 juni.
https://sverige500ar.se
2023 uppmärksammar vi att det är 500 år sedan Gustav Eriksson blev vald till Sveriges kung. Här har vi samlat spännande läsning om Gustav Eriksson och de fastigheter som har anknytning till hans liv och värv.
https://sfv.se/upptack-mer/gustav-vasa/
Den 6 juni i år är det 500 år sedan Gustav Vasa valdes till kung
Värderingarna har kanske förändrats sedan 1500-talet, men samma frågor och teman som engagerade människorna då intresserar oss än idag.
Gustav Vasa 500 år
På Vasaborgen Gripsholm, med landets bäst bevarade miljöer från Vasakungarnas tid, uppmärksammas Vasajubileet genom föredrag, konsertserie och temavisningar.
2023 är ett jubileumsår för Sverige i dubbel bemärkelse. H.M. Konungen firar 50 år på tronen och det är 500 år sedan Gustav Vasa valdes till Sveriges kung vid riksmötet i Strängnäs den 6 juni 1523 – en händelse som fick stor betydelse för Sveriges utveckling.
Vasajubileet präglar året på Gripsholms slott. Det blir föredrag, konserter, visningar, barnaktiviteter och parkpromenader, med fokus på borgen, försvaret, politiken och familjen.
– Femhundraårsminnet av kungavalet i Strängnäs sätter strålkastarljuset på Gripsholm, som nationalmonument och som det slott i Sverige som mer än något annat förknippas med Gustav Vasa. Ur alla vinklar blir han belyst och diskuterad under 2023.
Gustav Eriksson av Vasaätten är besynnerligt aktuell, trots de femhundra år som förflutit sedan kungavalet. Han är den skickligaste politikern som Sverige någonsin haft. För historiker, journalister, författare och inte minst vanligt folk väcker han fortfarande starka känslor och åsikter. Mer än någon kung ur det förflutna är han ständigt rykande aktuell, säger Jim Sjöberg, slottsuppsyningsman på Gripsholms slott.
Gripsholms Vasa-år startar i april med föredrag, temavisningar från maj, konsertserie med jubileumstema under sensommaren och en föredragsserie under hösten. Även årets påsk- och höstlov har tema Vasa. Bland föredragshållarna finns idéhistorikern Karin Tegenborg Falkdalen, med ett särskilt intresse för kvinnorna inom monarkin, och historikern David Lindén, som specialiserat sig på maktens eviga mekanismer.
Veckorna kring Nationaldagen 6 juni kommer att uppmärksammas extra!
Detaljerat program och biljetter släpps den 1 mars.
Det samlade programmet finns på http://www.kungligaslotten.se/vasa500
Den 12 januari 1528, fyra år och sju månader efter att han blivit vald till kung, kröntes Gustav i Uppsala domkyrka till Sveriges konung.
I år är det 500 år sedan Gustav Vasa blev vald till kung. Det innebär att det blir ett historiskt år som kommer att uppmärksammas i hela Sverige.
Redan 2020 uppmärksammade Kalmar Slott detta med en utställning. Nu har utställningen Gustav Vasa talar ur skägget, en utställning om makt, åter intagit Kalmar Slott.
Utställningen visas från den 8 december 2022 till den 5 mars 2023.
https://kalmarslott.se/utstallningar/gustav-vasa
Det var här han valdes till kung - för 500 år sedan - det som firas runt om i Sverige i år.
https://www.strangnas.se/uppleva-och-gora/500-arsresan
Midsommar 2023 är det 500 år sedan Gustav Eriksson Vasa gjorde sitt intåg i Stockholm efter ett mer än två år långt krig. Det vill vi fira med ett stort reenactment av intåget i en historisk parad som kommer involvera många olika grupper av deltagare, alla med anknytning till dagen och tiden.
Kom och fira 500-årsdagen av Stockholms befrielse och Sveriges självständighet!
https://www.vasasintag2023.se/