Sidhuvudbild
Meny

Välkända konstnärer

Deras konstverk finns runt om i stan

Bertil Vallien Dopfunt Foto B Nordenman Sankta Maria kyrka i Stenhagen har en dopfunt i stål, diabas och glas skapad av Bertil Vallien

Den åttkantiga kyrkan som är sammanbyggd med försam-lingslokaler invigdes 1993. Byggnaden har en fönsterrad närmast under det låga, topp-formade koppartaket som är krönt med förgyllt klot och kors.

Kyrkans inventarier anknyter till olika trosriktningar inom kris-tendomen. Söder om kyrkan finns en fristående klockstapel.

Uppsala stadsteater

X-et Erixon Stucco lustro-fris Foto B Nordenman Uppsala stadsteater har en fresk, en stucco lustro-fris, av Sven X-et Erixon med sex motiv ur kända pjäser. Bilder fyllda av liv och död.

Motiven är från De vises sten, Yerma, Blodsbröllop (två scener), Fröken Julie och Richard III

I Uplands nations trädgård står skulpturer av Carl Eldh och Carl Milles. Håll utkik om Ebbas café är öppet. Mat och gofika. Öppet för alla - även icke-studenter!

stadsbiblioteket hänger Sträckande svanar av Bruno Liljefors. Gustavianums rum med ett urval av Bruno Liljefors konst är stängt liksom övriga Gustavianum för renovering

I Botaniska trädgården finns Accelererande flykt av Oskar Reuterswärd

Många av de medaljonger som finns i stan är Johan Tobias Sergels verk

Astri Taube har en staty/fontän vid Ulleråker, Sven Bertil lär ha stått modell. Hennes konst finns även på Gamla kyrkogården

Carina Aris byst av Dag Hammarskjöld finns nu även på Dag Hammar-skjöldbiblioteket.

I år är det sextio år sedan flygolyckan. Konstnärinnan och balettprimadonnan Carina Ari utförde efter Dag Hammarskjölds död en skulptur föreställande hans huvud. Den placerades på Uppsala slott, på en avsats i trappan upp till Rikssalen, där den fortfarande står.

Bronsbysten gjordes i två exemplar och det var Carinas Aris dröm att den andra skulle finna vägen till hans andra hemstad, New York. Det blev så och utanför Dag Hammarskjold Tower invigdes det andra exemplaret.

När en ytterligare kopia skulle gjutas fick konserthusledningen i Jönköping erbjudande om att förvärva en kopia att placera utanför den största kon-sertlokalen, i det nybyggda Elmia, som fått Hammarskjölds namn. Den kopia som Dag Hammarskjöldstiftelsen och kommunen beställde avtäcktes på 30-årsdagen av Dag Hammarskjölds död, den 18 september 1991 av huvud-mannen för Hammarskjöldska släktföreningen, Åke Hammarskjöld.

Ceremonin ingick i en minneskonsert som konsertbolaget anordnade. Tal av landshövding Gösta Gunnarsson samt av ambassadören Gunnar Jarring. Kommunfullmäktiges presidium finansierade i huvudsak skulpturen.

Tony Cragg har två skulpturer vid Resecentrum

Christian Eriksson är den som skapat statyn av ärkebiskop Jacob Ulfsson och hans närmaste män - står utanför domkyrkan. Även Nathan Söderbloms gravvård inne i domkyrkan

Arne Jones har ett par skulpturer - Laxtrappen vid Akademiska sjukhuset och Rosa Fontana på Västertorg

Ulla Viotti - Poetisk viloplats i Tullgarnsparken och Bokhylla på Sävja kulturhus

Anders Widoff - främst den unika, vackra Mariaskulpturen i domkyrkan och konst i Psykiatrins hus

Jan Svenungsson - Den tionde skorstenen och Fundament

Lars Widenfalk - Facing Time i Botaniska trädgården mot slottet
Faciing Time finns med i hans Gallery Blue.- titta även på övriga Gallery.. Ni känner igen konstverk från utställningen Face to Face i Orangeriet tillsammans med Lars Holm 2009. Se nedanLars Holm är konstnär med akvarell som huvudsakligt uttryck. Sedan många år undervisar han också i akvarellmåleri vid bland annat Gerlesborgsskolan i Bohuslän, Nordiska Akvarellmuseet, Svenska Turistföreningen i Abisko och SLU Landskapsarkitektutbildningen. Se ovanSolveyg Schafferer - skulptur av Folka Bernadotte i Carolinaparken

Bengt Erland Fogelberg - Gustav Vasa på borggården, Karl XIV Johan Carolinaparken. Se även

Theodor Lundberg - Gunnar Wennerberg i Carolinabacken och staty på svärföräldrarna Helena och Carl Rupert Nybloms grav

Johan Niclas Byström - Carl von Linné i Linneanum

Uppsalaslott0013.jpg

Slottet som ligger ståtligt på Kasåsen började byggas på 1540-talet av Gustav Vasa. Det var tänkt som en befästning och byggdes med den senaste tekniken från Italien, Konsten på Slottet kan ses vid olika evenemang och privata visningar

Skytteanum

DSCN3062.JPG

Skytteanum har fått sitt namn efter Johan Skytte som var den som skänkte gården 1622 som bostad till den nyinrättade skytteanska professuren.

Gårdslänga

GardslanganGeijersgarden.jpg

Övre Slottsgatan

Övre Slottsgatan Foto: B Nordenman

Underbara kvarter att vandra i.

Här finns informativa skyltar och du kan läsa var olika författare har bott, även en rackare. Byalaget fortsätter vårda området de lyckades rädda.

Studentområdet Rackarberget ligger nära, där bor andra rackare.

Edlingska hörnan

Edlingska gården Foto Scribo Låt Edlingska gården bli utgångs-punkt för din vandring - eller flera om du inte hinner/orkar allt på en gång.

Runt hörnet, på Kyrkogårdsgatan ligger Arrheniuska gården. Här har Agnes Wold vuxit upp liksom hennes morfar Svante Arrhenius. Gå in genom grinden och ta en stilla promenad förbi huset och ut på andra sidan.

Fortsätt Kyrkogårdsgatan (norrut) och du passerar Katedralskolan efter ett par kvarter. Därefter kommer du till Biotopia som du inte skall missa. Utanför museet står Hanna Belings Vildsvinsunge - och över hela glaspartiet mot Vasaparken finns Fågel, fisk eller mittemellan av Ulla Fries. Ute i parken står Roland Perssons Natura Armanium. Ett skåp för natursaker - alltså mycket att spana in.

På andra sidan

På andra sidan Kyrkogårdsgatan finns Ekonomikum där skydds-rummet gjorts om till två läsesalar - så läckert. På parksidan finns två konstverk av Liss Erikson - Manlig torso och Paret.

Till vänster om Ekonomikum ligger Musicum och Observatorieparken med det gamla Observatoriet.

Fortsätter man över S:t Johannesgatan kommer man till Gamla kyrkogården med vackra miljöer, konstverk och mycken historik.