Sidhuvudbild
Meny

Olof Hellström

Olof Hellströms konst finns runt om i Uppsala, många hoppas att all konst i hans ateljé skall tas till vara.

Några av hans verk som Befrielsen, hans olika ljusbärare där han samverkade med sin hustru Elisabet Hermodsson och som i Mumin – Enhjuling i kvadrat.

Broräcket på Islandsbron är det många som passerar varje dag.

Berthåga kyrkogård

På Berthåga kyrkogård finns grindar, skulpturen Stigande rymd tillsammans med ”allt det andra”.

Här finns kulturell och biologisk mångfald, den ekumeniska Trädkyrkan är unik, och gravplatserna för olika religioner.

Oikumene

Oikumene001.jpg Till världskyrkomötet 1968 fick Olof Hellström uppdraget av ärkebiskop Gunnar Hultgren att skapa ett emblem – det blev Oikumene.

Den är en rund kopparrelief, som idag är placera utanför Kyrkornas världsråds högkvarter i Genève.

Uppsalaslott0013.jpg

Slottet som ligger ståtligt på Kasåsen började byggas på 1540-talet av Gustav Vasa. Det var tänkt som en befästning och byggdes med den senaste tekniken från Italien, Konsten på Slottet kan ses vid olika evenemang och privata visningar

Skytteanum

DSCN3062.JPG

Skytteanum har fått sitt namn efter Johan Skytte som var den som skänkte gården 1622 som bostad till den nyinrättade skytteanska professuren.

Gårdslänga

GardslanganGeijersgarden.jpg

Övre Slottsgatan

Övre Slottsgatan Foto: B Nordenman

Underbara kvarter att vandra i.

Här finns informativa skyltar och du kan läsa var olika författare har bott, även en rackare. Byalaget fortsätter vårda området de lyckades rädda.

Studentområdet Rackarberget ligger nära, där bor andra rackare.

Edlingska hörnan

Edlingska gården Foto Scribo Låt Edlingska gården bli utgångs-punkt för din vandring - eller flera om du inte hinner/orkar allt på en gång.

Runt hörnet, på Kyrkogårdsgatan ligger Arrheniuska gården. Här har Agnes Wold vuxit upp liksom hennes morfar Svante Arrhenius. Gå in genom grinden och ta en stilla promenad förbi huset och ut på andra sidan.

Fortsätt Kyrkogårdsgatan (norrut) och du passerar Katedralskolan efter ett par kvarter. Därefter kommer du till Biotopia som du inte skall missa. Utanför museet står Hanna Belings Vildsvinsunge - och över hela glaspartiet mot Vasaparken finns Fågel, fisk eller mittemellan av Ulla Fries. Ute i parken står Roland Perssons Natura Armanium. Ett skåp för natursaker - alltså mycket att spana in.

På andra sidan

På andra sidan Kyrkogårdsgatan finns Ekonomikum där skydds-rummet gjorts om till två läsesalar - så läckert. På parksidan finns två konstverk av Liss Erikson - Manlig torso och Paret.

Till vänster om Ekonomikum ligger Musicum och Observatorieparken med det gamla Observatoriet.

Fortsätter man över S:t Johannesgatan kommer man till Gamla kyrkogården med vackra miljöer, konstverk och mycken historik.