Hjalmar Hammarskjöld växte upp på Tuna släktgård i Småland men kom till Uppsala redan när han var 10 år för att gå i Katedralskolan.
Fortsatte efter studentexamen att läsa vid UU, tog en fil kand och övergick sedan till att läsa juridik. Han fick uppdrag inom många områden och blev en mångsidig jurist. Speciellt grundlade han sitt rykte som folkrättsexpert genom flitigt deltagande i internationella möten, blev medlem av Permanenta skiljedomstolen i Haag 1904-1946..
Utsågs till justitieminister 1901-1902 och president i Göta hovrätt 1902-1906 varvid familjen flyttade till Jönköping där sonen Dag föddes. Ett uppdrag som kom att påverka familjen och då speciellt sonen Dags dop, var att Hjalmar Hammarskjöld utsågs till en av förhandlarna som träffades i Karlstad för att hitta en fredlig lösning på unionsupplösningen med Norge. De lyckades, Dags dop försenades och han fick som dopgåva en silverpokal med texten Till den alltför länge namnlöse från Chr. Lundeberg, F. C. Wachtmeister och Karl Staaff. .
Var en uppskattad förhandlare även i andra sammanhang. Hammarskjöld fick hovets uppdrag att resa till Sankt Petersburg för att förhandla om prins Wilhelms skilsmässa från den ryska prinsessan Maria Pavlovna. Återkom samma dag som Bondetåget gick av stapeln. Åkte direkt till slottet i Stockholm och fanns på plats under Gustav V:s tal till folket.
Landshövding i Uppsala län 1907-1930 med uppehåll för statsministerposten 1914-1917. 1923-1938 ledamot av riksdagens första kammare, ordförande i Nobelstiftelsen 1929-1946
Valdes 1918 in i Svenska Akademien på stol nr 17, efterträddes av sonen Dag. .
I familjegraven ligger modern Agnes som dog 1940, fadern Hjalmar som dog 1953 samt sonen Dag som dog 1961.
Här ligger även sönerna Bo som dog 1974, Åke som dog 1937 och Sten som dog 1974 med sina anhöriga
Bo var statssekreterare och därefter landshövding i Södermanland. Åke var folk-rättsexpert, därefter envoyé och generalsekreterare i mellanfolkliga domstolen i Haag. Sten var byråsekre-terare och författare.
Gamla kyrkogården är en vacker plats. Det är vackert med alla träd, som också ger en behaglig skugga, med de olika gravstenarna som berättar om kända och okända personer. Några gravar har även konstverk.
Granar från 1700-talet
Femtio granpyramider har planterats i barockträdgården. Ett miljonprojekt som ska bevara det arkitektoniska värdet.
Årets hedersupplänning är Ulf Landegren
2023 års utmärkelse tilldelas forskaren och entreprenören Ulf Landegren. Ulf Landegren, professor i molekylärmedicin vid Uppsala universitet, har i sin forskning varit en pionjär inom utvecklingen av tekniker som varit av central betydelse för att studera genetisk variation och uttrycket av genernas produkter i form av proteiner. Hans banbrytande arbete har haft stort inflytande inom områden som cancerforskning, genetiska sjukdomar och infektionsdetektion.
Med sitt forskarteam har han byggt en svårslagen patentportfölj, uppfinningar som i sin tur lagt grund för en rad framgångsrika företag. Han har varit en viktig mentor och inspirationskälla för många unga forskare och en förebild för att finna vägar för att forskningen ska leda till både samhällsnytta och utveckling av nya företag. Med sin starka lokala förankring har Ulf också betytt mycket för Uppsala universitet och Uppsala län.
Vernissage 29 september
Fotoutställningen Som vem som helst belyser människor med Downs syndrom och frågor om allas lika värde genom att lyfta fram personen snarare än diagnosen.
Utställningen genomförs som en del av kampanjen Vi ❤ Rocktober som pågår under hela oktober på Skandia Fastigheters köpcentrum runt om i landet. Rocktober som firas globalt under oktober, är också känd som Down Syndrome Awareness Month och syftar, precis som namnet skvallrar om, till att öka allmänhetens medvetenhet om vad Downs syndrom är. Men också vad det inte är. Genom att öka förståelsen och kunskapsnivån bidrar Rocktober både till att förändra attityder och att bemöta fördomar.
Fira Sverige 500 år den 6:e juni 2023
Under 2023 firar Sverige 500 års jubileum. Det är då 500 år sedan Gustav Vasa valdes till Sveriges kung den 6 juni vid riksmötet i Strängnäs. Där och då blev Sverige självständigt och har varit det sen dess. Därför firar vi varje år Sveriges nationaldag den 6 juni.
https://sverige500ar.se
2023 uppmärksammar vi att det är 500 år sedan Gustav Eriksson blev vald till Sveriges kung. Här har vi samlat spännande läsning om Gustav Eriksson och de fastigheter som har anknytning till hans liv och värv.
https://sfv.se/upptack-mer/gustav-vasa/
Gustav Vasa 500 år
På Vasaborgen Gripsholm, med landets bäst bevarade miljöer från Vasakungarnas tid, uppmärksammas Vasajubileet genom föredrag, konsertserie och temavisningar.
2023 är ett jubileumsår för Sverige i dubbel bemärkelse. H.M. Konungen firar 50 år på tronen och det är 500 år sedan Gustav Vasa valdes till Sveriges kung vid riksmötet i Strängnäs den 6 juni 1523 – en händelse som fick stor betydelse för Sveriges utveckling.
– Femhundraårsminnet av kungavalet i Strängnäs sätter strålkastarljuset på Gripsholm, som nationalmonument och som det slott i Sverige som mer än något annat förknippas med Gustav Vasa. Ur alla vinklar blir han belyst och diskuterad under 2023.
Nytt konstverk i Mariefred.
Det var här han valdes till kung - för 500 år sedan - det som firas runt om i Sverige i år.
https://www.strangnas.se/uppleva-och-gora/500-arsresan
Midsommar 2023 är det 500 år sedan Gustav Eriksson Vasa gjorde sitt intåg i Stockholm efter ett mer än två år långt krig. Det vill vi fira med ett stort reenactment av intåget i en historisk parad som kommer involvera många olika grupper av deltagare, alla med anknytning till dagen och tiden.
Så här firades 500-årsdagen av Stockholms befrielse och Sveriges självständighet!
https://www.vasasintag2023.se/