Sidhuvudbild
Meny

Hjalmar Hammarskjöld

Hjalmar Hammarskjöld växte upp på Tuna släktgård i Småland men kom till Uppsala redan när han var 10 år för att gå i Katedralskolan.

Fortsatte efter studentexamen att läsa vid UU, tog en fil kand och övergick sedan till att läsa juridik. Han fick uppdrag inom många områden och blev en mångsidig jurist. Speciellt grundlade han sitt rykte som folkrättsexpert genom flitigt deltagande i internationella möten, blev medlem av Permanenta skiljedomstolen i Haag 1904-1946..

Utsågs till justitieminister 1901-1902 och president i Göta hovrätt 1902-1906 varvid familjen flyttade till Jönköping där sonen Dag föddes. Ett uppdrag som kom att påverka familjen och då speciellt sonen Dags dop, var att Hjalmar Hammarskjöld utsågs till en av förhandlarna som träffades i Karlstad för att hitta en fredlig lösning på unionsupplösningen med Norge. De lyckades, Dags dop försenades och han fick som dopgåva en silverpokal med texten Till den alltför länge namnlöse från Chr. Lundeberg, F. C. Wachtmeister och Karl Staaff. .

Var en uppskattad förhandlare även i andra sammanhang. Hammarskjöld fick hovets uppdrag att resa till Sankt Petersburg för att förhandla om prins Wilhelms skilsmässa från den ryska prinsessan Maria Pavlovna.

Återkom samma dag som Bondetåget gick av stapeln. Åkte direkt till slottet i Stockholm och fanns på plats under Gustav V:s tal till folket.

Landshövding i Uppsala län 1907-1930 med uppehåll för statsministerposten 1914-1917. 1923-1938 ledamot av riksdagens första kammare, ordförande i Nobelstiftelsen 1929-1946

Valdes 1918 in i Svenska Akademien på stol nr 17, efterträddes av sonen Dag. .

Familjegraven

Familjegraven.jpg I familjegraven ligger modern Agnes som dog 1940, fadern Hjalmar som dog 1953 samt sonen Dag som dog 1961.

Här ligger även sönerna Bo som dog 1974, Åke som dog 1937 och Sten som dog 1974 med sina anhöriga

Bo var statssekreterare och därefter landshövding i Södermanland. Åke var folk-rättsexpert, därefter envoyé och generalsekreterare i mellanfolkliga domstolen i Haag. Sten var byråsekre-terare och författare.

Gamla kyrkogården

Gamla kyrkogården är en vacker plats. Det är vackert med alla träd, som också ger en behaglig skugga, med de olika gravstenarna som berättar om kända och okända personer. Några gravar har även konstverk.

Stubbe.jpg

Företagsrankingen står stadigt kvar på 221

Therez Almerfors och Sofia Andersson

Enligt Svenskt Näringslivs årliga kommunranking över företagsklimat placerade sig Uppsala på plats 221 av Sveriges 290 kommuner, en plats vi i Moderaterna inte kan acceptera

Kommunen måste verka för ett näringsliv som trivs, för bara när näringslivet i Uppsala mår bra kan resten av Uppsala också må bra. Därför behövs ett nytt ledarskap som på riktigt skapar ett näringslivsklimat i toppklass.

På så vis kan våra företagare, och kanske självaste tomten, fortsätta vara med och bygga ett starkare och bättre Uppsala..

Och den viktigaste frågan är fortfarande obesvarad: Vad hade hänt om Elsas fall inte uppmärksammats av UNT?

Karl Rydå

Ulf Pettersson

Ulf utbildade sig till läkare i Uppsala med examen 1971. Redan som student startade han sin forskar-karriär och disputerade i virologi 1970 med Lennart Philipson som handledare. Han gjorde sin postdoc vid Cold Spring Harbor hos James Watson. Där introducerade Ulf sina forskar-kollegor Rich Roberts och Phil Sharp för adenovirusforskning, vilket senare kom att ligga till grund för de tvås gemensamma Nobelpris för RNA-splitsning.

Katolska Uppsala

Vilken underbar bild från Gamla Uppsala där påven Johannes Paulus II firade mässa den 9 juni 1989.
Foto Katolska kyrkan Olle Norling

Dagen i Uppsala inleddes med en ekumenisk gudstjänst i domkyrkan tillsammans med svenska biskopar, katolska kardinaler och biskopar liksom företrädare för svenska frikyrkor.

Ärkebiskopen Bertil Werkström inbjöd därefter till en mottagning i sitt hem

Läs mer om Påvebesöket under den rubriken på hemsidan

Claudia Goldin

Pristagaren som riktar fokus mot pappapremien
Uppmärksamheten kring Claudia Goldin är goda nyheter för jämställdheten
Johan Rudström UNT 11 okt 2023

Claudia Goldins tacktal på Nobelbanketten 10 december 2023

Snillen spekulerar 2023

Årets upplaga av Snillen spekulerar blev extra intressant tack vare den ovanligt jämna sammansättningen kvinnor och män. Lyssna på deras erfarenheter och misslyckande - som är så viktiga när man tar tillvara på resultatet

ARRENIUS & COMPANY

ArreniusoCompany.jpg

Missa inte detta vattenhål för kaffeälskare

Nobelpristagaren får egen cykelled

Under prisceremonin för årets alumn 2023 presenterade Uppsala universitets rektor att Nobelpristagaren Svante Pääbo ska få en egen cykelled i staden.

Dagens

Nu tänker vi på 25 maj 1643. Då kom herrarna Claes Fleming och Göran Gyllenstierna från rådet i Stockholm till allmänna rådstugan i Uppsala.

Deras besked blev en chock för uppsalaborna! Alla gator måste byggas om, tomter justeras, hus skulle rivas eller flyttas. Att protestera var fullständigt meningslöst.

Celsiushuset står kvar enligt den dåvarande gatudragningen

Ångström Advanced Battery Centre

Batterier som kan göra vindkraften effektivare, som kan sväljas i en tablett eller driva ett konstgjort skelett.

När hela världen nu elektrifieras har batterier blivit hårdvaluta

Bakom Kristina Edström står en XPS, ett röntgenfotoelektron-spektroskop som gör att forskarna kan närstudera batterikemin. Tekniken gav Kai Siegbahn Nobelpriset i fysik 1981 Foto: Roger Turesson

Sista vilan

På naturkyrkogården Berthåga finns kvarter som upplåtits för olika religioner. Se kartan på sidan 11 i Tidningen Hopp Nr 1 2024

Krisinformation

Detta kan hända, så kan du förbereda dig

Uppsala Stadsmission

För alla människors lika värde, rättigheter och möjligheter

Bli månadsgivare till Stadsmissionen och gör skillnad varje dag