Sidhuvudbild
Meny

Karl XIV Johan

Jean Baptiste Bernadotte

Jean Baptiste Bernadotte föddes 26 januari 1763 i staden Pau i Gascogne. Fadern dör 1780 och Jean Baptiste tar då värvning i regementet Royal-la-Marine

Krigen

Gick från klarhet till klarhet som general. Erkänt skicklig – god strateg, modig, smidig, uppfinningsrik Hans taktik var att spara sina soldater för att med obruten kraft sätta in dem i ett kritiskt slutskede. Något som många gånger kritiserades av hans avundsmän

Ledde 20 000 man framgångsrikt i Hannibals spår över Alperna, mitt i vintern 1797. Förlorade inte en enda man

Hans militära bana ledde till en marskalkstav innan han fick förfrågan om han ville bli kung i Sverige. Valdes till tronföljare i Örebro 1820. Han fick nytt namn - Karl XIV Johan – i Norge (Sveriges unionspartner) fick han regentnamnet Karl III Johan.

Besök i Uppsala

Lördagen den 30 november 1811 kunde man läsa i Posttidningar att ”Deras kongl. Högheter Kronprinsen och hertigen av Södermanland [prins Oscar] anlände, i högönskelig wälmåga till Upsala d. 28 dennes, kvarts efter 9 på aftonen. De mottogos på Slottet, der rum för deras kongl. Högheter voro tilredde af Ärkebiskopen och Landshöfvdingen

Vid ankomsten hälsades de med en dånande salut av 128 skott och senare under aftonen infann sig universitetets studenter för att avsjunga ”Folksången” och flera andra patriotiska sånger till de höga gästernas ära och underhållning. Dessa hade, trots den sena timmen, gått ut för att åhöra sången och göra en tour kring Slottet

Carolina Rediviva

Den 19 oktober 1819 lade kung Karl XIV Johan under högtidliga former grundstenen till bibliotekshuset Carolina Rediviva.

Det var det datum då Sverige tillsammans med sina allierade vann slaget vid Leipzig, mycket tack vare Karl Johans strategi och kunskap om Napoleons krigföring. Ett viktigt datum för honom.

Lantbruket

Karl XIV Johan har betytt enormt mycket för Sverige och speciellt för Uppsala, Uppsala har honom att tacka för att Carolin Rediviva fick den pampiga plats den har. Han står staty bakom byggnaden. Han hade nära samverkan med Robert von Kraemer. Karl Johan satsade stort på jordbruket, Robert von Kraemer drev motsvarande frågor på länsnivå – Ultuna.

Kongl. Svenska Landtbruks-Academien” instiftades 1811 och installerades den 28 januari 1813 som ett organ för lanthushållningens främjande i Sverige.

På mötet, som hölls på Vetenskapsakademiens hus vid Stora Nygatan i Gamla Stan, började en av talarna med: Mina Herrar. Jag har föreslagit Konungen att stifta en Landtbruksaka-demie. Hans Majestät har gillat mitt förslag, och utnämner mig till Academiens Praeses. Talaren var alltså kronprinsen Karl Johan.

Sedan dess har Akademien haft en årlig högtidssammankomst detta datum.

För att markera skogsbrukets betydelse fick akademien den 1 januari 1956 namnet Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien.

Stubbe.jpg

Granpyramiderna förnyas

Det är nu dags att byta ut granpy-ramiderna, granhäckarna och hagtornsträden i Botaniska träd-gårdens barockdel.

Projektet har redan börjat. 50 gran-pyramider och 360 meter granhäck har tagits ned. Våren 2023 planteras nya granar och 16 nya hagtornsträd.

Li Bennich-Björkmans nya bok

Det fanns inte ...

Sverige 500 år

Fira Sverige 500 år den 6:e juni 2023
Under 2023 firar Sverige 500 års jubileum. Det är då 500 år sedan Gustav Vasa valdes till Sveriges kung den 6 juni vid riksmötet i Strängnäs. Där och då blev Sverige självständigt och har varit det sen dess. Därför firar vi varje år Sveriges nationaldag den 6 juni.

https://sverige500ar.se

Gustav Vasa 500 år

2023 uppmärksammar vi att det är 500 år sedan Gustav Eriksson blev vald till Sveriges kung. Här har vi samlat spännande läsning om Gustav Eriksson och de fastigheter som har anknytning till hans liv och värv.

https://sfv.se/upptack-mer/gustav-vasa/

Uppsala domkyrka

Den 6 juni i år är det 500 år sedan Gustav Vasa valdes till kung

Välkommen på temavisningar söndag 5 mars och söndag 16 april. Då får du möta Gustav Vasa och Margareta Eriksdotter Leijonhufvud (gestaltade av guiderna Bengt och Fredrica) och höra dem berätta om sin familj och sin samtid,

Värderingarna har kanske förändrats sedan 1500-talet, men samma frågor och teman som engagerade människorna då intresserar oss än idag.

Vasajubileum på Gripsholms slott

Gustav Vasa 500 år
På Vasaborgen Gripsholm, med landets bäst bevarade miljöer från Vasakungarnas tid, uppmärksammas Vasajubileet genom föredrag, konsertserie och temavisningar.

2023 är ett jubileumsår för Sverige i dubbel bemärkelse. H.M. Konungen firar 50 år på tronen och det är 500 år sedan Gustav Vasa valdes till Sveriges kung vid riksmötet i Strängnäs den 6 juni 1523 – en händelse som fick stor betydelse för Sveriges utveckling.

Vasajubileet präglar året på Gripsholms slott. Det blir föredrag, konserter, visningar, barnaktiviteter och parkpromenader, med fokus på borgen, försvaret, politiken och familjen.

– Femhundraårsminnet av kungavalet i Strängnäs sätter strålkastarljuset på Gripsholm, som nationalmonument och som det slott i Sverige som mer än något annat förknippas med Gustav Vasa. Ur alla vinklar blir han belyst och diskuterad under 2023.

Gustav Eriksson av Vasaätten är besynnerligt aktuell, trots de femhundra år som förflutit sedan kungavalet. Han är den skickligaste politikern som Sverige någonsin haft. För historiker, journalister, författare och inte minst vanligt folk väcker han fortfarande starka känslor och åsikter. Mer än någon kung ur det förflutna är han ständigt rykande aktuell, säger Jim Sjöberg, slottsuppsyningsman på Gripsholms slott.

Gripsholms Vasa-år startar i april med föredrag, temavisningar från maj, konsertserie med jubileumstema under sensommaren och en föredragsserie under hösten. Även årets påsk- och höstlov har tema Vasa. Bland föredragshållarna finns idéhistorikern Karin Tegenborg Falkdalen, med ett särskilt intresse för kvinnorna inom monarkin, och historikern David Lindén, som specialiserat sig på maktens eviga mekanismer.

Veckorna kring Nationaldagen 6 juni kommer att uppmärksammas extra!

Detaljerat program och biljetter släpps den 1 mars.
Det samlade programmet finns på http://www.kungligaslotten.se/vasa500

Den 12 januari 1528, fyra år och sju månader efter att han blivit vald till kung, kröntes Gustav i Uppsala domkyrka till Sveriges konung.

Kalmar slott

I år är det 500 år sedan Gustav Vasa blev vald till kung. Det innebär att det blir ett historiskt år som kommer att uppmärksammas i hela Sverige.

Redan 2020 uppmärksammade Kalmar Slott detta med en utställning. Nu har utställningen Gustav Vasa talar ur skägget, en utställning om makt, åter intagit Kalmar Slott.

Utställningen visas från den 8 december 2022 till den 5 mars 2023.

https://kalmarslott.se/utstallningar/gustav-vasa

Strängnäs

Det var här han valdes till kung - för 500 år sedan - det som firas runt om i Sverige i år.

https://www.strangnas.se/uppleva-och-gora/500-arsresan

Intåget 1523

Midsommar 2023 är det 500 år sedan Gustav Eriksson Vasa gjorde sitt intåg i Stockholm efter ett mer än två år långt krig. Det vill vi fira med ett stort reenactment av intåget i en historisk parad som kommer involvera många olika grupper av deltagare, alla med anknytning till dagen och tiden.

Kom och fira 500-årsdagen av Stockholms befrielse och Sveriges självständighet!

https://www.vasasintag2023.se/