Jean Baptiste Bernadotte föddes 26 januari 1763 i staden Pau i Gascogne. Fadern dör 1780 och Jean Baptiste tar då värvning i regementet Royal-la-Marine
Gick från klarhet till klarhet som general. Erkänt skicklig – god strateg, modig, smidig, uppfinningsrik Hans taktik var att spara sina soldater för att med obruten kraft sätta in dem i ett kritiskt slutskede. Något som många gånger kritiserades av hans avundsmän
Ledde 20 000 man framgångsrikt i Hannibals spår över Alperna, mitt i vintern 1797. Förlorade inte en enda man
Hans militära bana ledde till en marskalkstav innan han fick förfrågan om han ville bli kung i Sverige. Valdes till tronföljare i Örebro 1820. Han fick nytt namn - Karl XIV Johan – i Norge (Sveriges unionspartner) fick han regentnamnet Karl III Johan.
Lördagen den 30 november 1811 kunde man läsa i Posttidningar att ”Deras kongl. Högheter Kronprinsen och hertigen av Södermanland [prins Oscar] anlände, i högönskelig wälmåga till Upsala d. 28 dennes, kvarts efter 9 på aftonen. De mottogos på Slottet, der rum för deras kongl. Högheter voro tilredde af Ärkebiskopen och Landshöfvdingen
Vid ankomsten hälsades de med en dånande salut av 128 skott och senare under aftonen infann sig universitetets studenter för att avsjunga ”Folksången” och flera andra patriotiska sånger till de höga gästernas ära och underhållning. Dessa hade, trots den sena timmen, gått ut för att åhöra sången och göra en tour kring Slottet
Den 19 oktober 1819 lade kung Karl XIV Johan under högtidliga former grundstenen till bibliotekshuset Carolina Rediviva.
Det var det datum då Sverige tillsammans med sina allierade vann slaget vid Leipzig, mycket tack vare Karl Johans strategi och kunskap om Napoleons krigföring. Ett viktigt datum för honom.
Karl XIV Johan har betytt enormt mycket för Sverige och speciellt för Uppsala, Uppsala har honom att tacka för att Carolin Rediviva fick den pampiga plats den har. Han står staty bakom byggnaden. Han hade nära samverkan med Robert von Kraemer. Karl Johan satsade stort på jordbruket, Robert von Kraemer drev motsvarande frågor på länsnivå – Ultuna.
Kongl. Svenska Landtbruks-Academien” instiftades 1811 och installerades den 28 januari 1813 som ett organ för lanthushållningens främjande i Sverige.
På mötet, som hölls på Vetenskapsakademiens hus vid Stora Nygatan i Gamla Stan, började en av talarna med: Mina Herrar. Jag har föreslagit Konungen att stifta en Landtbruksaka-demie. Hans Majestät har gillat mitt förslag, och utnämner mig till Academiens Praeses. Talaren var alltså kronprinsen Karl Johan.
Sedan dess har Akademien haft en årlig högtidssammankomst detta datum.
För att markera skogsbrukets betydelse fick akademien den 1 januari 1956 namnet Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien.
Granar från 1700-talet
Femtio granpyramider har planterats i barockträdgården. Ett miljonprojekt som ska bevara det arkitektoniska värdet.
Årets hedersupplänning är Ulf Landegren
2023 års utmärkelse tilldelas forskaren och entreprenören Ulf Landegren. Ulf Landegren, professor i molekylärmedicin vid Uppsala universitet, har i sin forskning varit en pionjär inom utvecklingen av tekniker som varit av central betydelse för att studera genetisk variation och uttrycket av genernas produkter i form av proteiner. Hans banbrytande arbete har haft stort inflytande inom områden som cancerforskning, genetiska sjukdomar och infektionsdetektion.
Med sitt forskarteam har han byggt en svårslagen patentportfölj, uppfinningar som i sin tur lagt grund för en rad framgångsrika företag. Han har varit en viktig mentor och inspirationskälla för många unga forskare och en förebild för att finna vägar för att forskningen ska leda till både samhällsnytta och utveckling av nya företag. Med sin starka lokala förankring har Ulf också betytt mycket för Uppsala universitet och Uppsala län.
Vernissage 29 september
Fotoutställningen Som vem som helst belyser människor med Downs syndrom och frågor om allas lika värde genom att lyfta fram personen snarare än diagnosen.
Utställningen genomförs som en del av kampanjen Vi ❤ Rocktober som pågår under hela oktober på Skandia Fastigheters köpcentrum runt om i landet. Rocktober som firas globalt under oktober, är också känd som Down Syndrome Awareness Month och syftar, precis som namnet skvallrar om, till att öka allmänhetens medvetenhet om vad Downs syndrom är. Men också vad det inte är. Genom att öka förståelsen och kunskapsnivån bidrar Rocktober både till att förändra attityder och att bemöta fördomar.
Fira Sverige 500 år den 6:e juni 2023
Under 2023 firar Sverige 500 års jubileum. Det är då 500 år sedan Gustav Vasa valdes till Sveriges kung den 6 juni vid riksmötet i Strängnäs. Där och då blev Sverige självständigt och har varit det sen dess. Därför firar vi varje år Sveriges nationaldag den 6 juni.
https://sverige500ar.se
2023 uppmärksammar vi att det är 500 år sedan Gustav Eriksson blev vald till Sveriges kung. Här har vi samlat spännande läsning om Gustav Eriksson och de fastigheter som har anknytning till hans liv och värv.
https://sfv.se/upptack-mer/gustav-vasa/
Gustav Vasa 500 år
På Vasaborgen Gripsholm, med landets bäst bevarade miljöer från Vasakungarnas tid, uppmärksammas Vasajubileet genom föredrag, konsertserie och temavisningar.
2023 är ett jubileumsår för Sverige i dubbel bemärkelse. H.M. Konungen firar 50 år på tronen och det är 500 år sedan Gustav Vasa valdes till Sveriges kung vid riksmötet i Strängnäs den 6 juni 1523 – en händelse som fick stor betydelse för Sveriges utveckling.
– Femhundraårsminnet av kungavalet i Strängnäs sätter strålkastarljuset på Gripsholm, som nationalmonument och som det slott i Sverige som mer än något annat förknippas med Gustav Vasa. Ur alla vinklar blir han belyst och diskuterad under 2023.
Nytt konstverk i Mariefred.
Det var här han valdes till kung - för 500 år sedan - det som firas runt om i Sverige i år.
https://www.strangnas.se/uppleva-och-gora/500-arsresan
Midsommar 2023 är det 500 år sedan Gustav Eriksson Vasa gjorde sitt intåg i Stockholm efter ett mer än två år långt krig. Det vill vi fira med ett stort reenactment av intåget i en historisk parad som kommer involvera många olika grupper av deltagare, alla med anknytning till dagen och tiden.
Så här firades 500-årsdagen av Stockholms befrielse och Sveriges självständighet!
https://www.vasasintag2023.se/