Sidhuvudbild
Meny

Gustav Vasa

Gustav Vasa har gjort avtryck på många sätt i Uppsala. Slottet är bland det första man ser när man närmar sig staden. Han började bygga det och sönerna och ett barnbarn fortsatte

Den pampiga gravvården i domkyrkan visar på att Uppsala fick vara kunglig begravningsort en tid. Gustav Vasa tog första steget och tog Vårfrukoret till sitt gravkor. Katarina Jagellonika fick ett eget, det Jagellonska gravkoret. Där finns även ett gravmonument över hennes make Johan III. Han ligger dock begravd i Vasakoret.

Även kröningarna hölls här under många år.
´

I år firar Sverige att det är 500 år sedan

Gustav Vasa valdes till kung i Strängnäs den 6 juni 1523. Han valde att vänta ända till 12 januari 1528 innan han lät göra alla arrangemang för sin kröning.

Gustav Vasa började bygga slottet 1549, men den gamla ärkebiskopsborgen fanns och det var där och i ärkebiskopsgården - där Gustavianum nu ligger - som firandet ägde rum

Burspråk

Gustav Vasa höll burspråk i Gamla Uppsala vid många olika tillfällen. Det var främst tre områden som avhandlades där - reformationen, de folkliga upproren och statsskulden till Lübeck.

Använder Eriksmässan - marknad, alla samlade. Gamla Uppsala - hade sinne för platsens symboliska värde. Kom även i stridsmundering och med beväpnat följe

Långfredagsslaget

Vasaborgen

Gustav Vasa var den som började bygga slottet 1549

Branden på Marie bebådelsedagen 1543

Det mesta av östra sidan av ån ödelades.
Materiel från Vårfrukyrkan, kungsgården, S:t Pers kyrka och Franciskanerklostret används till slottsbygget

Uppsala borgare fick åtnjuta skattefrihet i tre år.
Skänker borgerskapet ett tegelbruk uppe i Svartbäcken
Intresserade sig mycket för återuppbyggandet av staden.
Tillbringade under 1543 en och en halv månad i Uppsala för att bland annat organisera återuppbyggnadsarbetet.
Hade tankar om att flytta över staden till den västra stranden, med ån som ”vallgrav” längs ena sidan och en ny fästning på den andra sidan - på Kasåsen.

Gustav Vasas bibel trycktes 1541

Bibeln var den första hela bibelöversättningen till svenska

Stubbe.jpg

Granpyramiderna har förnyats

Granar från 1700-talet

Femtio granpyramider har planterats i barockträdgården. Ett miljonprojekt som ska bevara det arkitektoniska värdet.

Ångström Advanced Battery Centre

Batterier som kan göra vindkraften effektivare, som kan sväljas i en tablett eller driva ett konstgjort skelett.

När hela världen nu elektrifieras har batterier blivit hårdvaluta

Bakom Kristina Edström står en XPS, ett röntgenfotoelektron-spektroskop som gör att forskarna kan närstudera batterikemin. Tekniken gav Kai Siegbahn Nobelpriset i fysik 1981 Foto: Roger Turesson

Krisinformation

Detta kan hända, så kan du förbereda dig

Det personliga mötet

Destination Östersund driver Visit Östersund Turistcenter som är auktoriserad av Visita.

Vi tror på det personliga mötet och i en värld som ibland består av alltför många valmöjligheter söker allt fler besökare inspiration i form av personliga rekommendationer.

Målet är att få fler nöjda gäster som stannar längre i Östersund och som i sin tur rekommenderar släkt och vänner att besöka oss.

Rotarys Guldhjärta

Fastighetsmäklaren Widerlöv i Uppsala tilldelas Rotarys guldhjärta 2023

Juryns motivering lyder: Fastighets-mäklaren Widerlöv visar ett genuint samhälls-engagemang, år efter år. De inspirerar andra företagare genom att ständigt hitta nya sätt att bidra till samhället.

Ett extra plus vill vi ge för att alla medarbetare involveras i hand-gripliga insatser. Det står till och med i deras anställningsavtal att de ska arbeta en dag per år med ideellt arbete.

Att Tomas Widerlöv och Fastig-hetsmäklaren Widerlöv bidrar till ett bättre och varmare samhälle belönas med årets Guldhjärta från Uppsala och Knivsta Rotaryklubbar.