Sidhuvudbild
Meny

Gustav Vasa

Gustav Vasa har gjort avtryck på många sätt i Uppsala. Slottet är bland det första man ser när man närmar sig staden. Han började bygga det och sönerna och ett barnbarn fortsatte

Den pampiga gravvården i domkyrkan visar på att Uppsala fick vara kunglig begravningsort en tid. Gustav Vasa tog första steget och tog Vårfrukoret till sitt gravkor. Katarina Jagellonika fick ett annat.

Även kröningarna hölls här under många år. Gustav Vasa kröntes här 12 januari 1528.
´

Kröning

Gustav Vasa valdes till kung i Strängnäs den 6 juni 1523. Han valde att vänta ända till 1528 innan han lät göra alla arrangemang för sin kröning.

Gustav Vasa började bygga slottet1549, men den gamla ärkebiskopsborgen fanns och det var där och i ärkebiskopsgården - där Gustavianum nu ligger - som firandet ägde rum

Burspråk

Gustav Vasa höll burspråk i Gamla Uppsala vid många olika tillfällen. Det var främst tre områden som avhandlades där - reformationen, de folkliga upproren och statsskulden till Lübeck.

Använder Eriksmässan - marknad, alla samlade. Gamla Uppsala - hade sinne för platsens symboliska värde. Kom även i stridsmundering och med beväpnat följe

Vasaborgen

Gustav Vasa var den som började bygga slottet 1549

Branden på Marie bebådelsedagen 1543

Det mesta av östra sidan av ån ödelades.
Materiel från Vårfrukyrkan, kungsgården, S:t Pers kyrka och Franciskanerklostret används till slottsbygget

Uppsala borgare fick åtnjuta skattefrihet i tre år.
Skänker borgerskapet ett tegelbruk uppe i Svartbäcken
Intresserade sig mycket för återuppbyggandet av staden.
Tillbringade under 1543 en och en halv månad i Uppsala för att bland annat organisera återuppbyggnadsarbetet.
Hade tankar om att flytta över staden till den västra stranden, med ån som ”vallgrav” längs ena sidan och en ny fästning på den andra sidan - på Kasåsen.

Gustav Vasas bibel trycktes 1541

Bibeln var den första hela bibelöversättningen till svenska

Uppsalaslott0013.jpg

Slottet som ligger ståtligt på Kasåsen började byggas på 1540-talet av Gustav Vasa. Det var tänkt som en befästning och byggdes med den senaste tekniken från Italien, Konsten på Slottet kan ses vid olika evenemang och privata visningar

Skytteanum

DSCN3062.JPG

Skytteanum har fått sitt namn efter Johan Skytte som var den som skänkte gården 1622 som bostad till den nyinrättade skytteanska professuren.

Gårdslänga

GardslanganGeijersgarden.jpg

Övre Slottsgatan

Övre Slottsgatan Foto: B Nordenman

Underbara kvarter att vandra i.

Här finns informativa skyltar och du kan läsa var olika författare har bott, även en rackare. Byalaget fortsätter vårda området de lyckades rädda.

Studentområdet Rackarberget ligger nära, där bor andra rackare.

Edlingska hörnan

Edlingska gården Foto Scribo Låt Edlingska gården bli utgångs-punkt för din vandring - eller flera om du inte hinner/orkar allt på en gång.

Runt hörnet, på Kyrkogårdsgatan ligger Arrheniuska gården. Här har Agnes Wold vuxit upp liksom hennes morfar Svante Arrhenius. Gå in genom grinden och ta en stilla promenad förbi huset och ut på andra sidan.

Fortsätt Kyrkogårdsgatan (norrut) och du passerar Katedralskolan efter ett par kvarter. Därefter kommer du till Biotopia som du inte skall missa. Utanför museet står Hanna Belings Vildsvinsunge - och över hela glaspartiet mot Vasaparken finns Fågel, fisk eller mittemellan av Ulla Fries. Ute i parken står Roland Perssons Natura Armanium. Ett skåp för natursaker - alltså mycket att spana in.

På andra sidan

På andra sidan Kyrkogårdsgatan finns Ekonomikum där skydds-rummet gjorts om till två läsesalar - så läckert. På parksidan finns två konstverk av Liss Erikson - Manlig torso och Paret.

Till vänster om Ekonomikum ligger Musicum och Observatorieparken med det gamla Observatoriet.

Fortsätter man över S:t Johannesgatan kommer man till Gamla kyrkogården med vackra miljöer, konstverk och mycken historik.