Sidhuvudbild
Meny

Rikssalen

Slottsarkitekten Hans Matell konstaterade att det var en mans arbete som räddade rikssalen till eftervärlden.

Mannen var Robin Fåhræus som inte kunde acceptera att Rikssalen inte rustats upp. Målet blev att göra landshövdingefruarnas torkvind till bankettsal.

Fåhræus bad om audiens hos landshövding Hjalmar Hammarskjöld som ställde sig positiv till förslaget. Då slapp han även att stoppa planerna på att bygga ett arkiv i slottets västra flygel.

Fåhræus tog kontakt med andra inflytelserika personer i Uppsala som skulle uppskatta och se möjligheterna av en rikssal.

Viktiga personer

Arkitekt blev Ragnar Östberg och byggherre Anders Diös med sin välkände och respekterade verkmästare

Anders Diös berättade att Robin Fåhræus visade stort intresse och kunnande, besökte det viktiga bygget så gott som varje dag.

Tidsplanen hölls och invigningen kunde hållas den 5 november 1932.

Stubbe.jpg

Granpyramiderna har förnyats

Granar från 1700-talet

Femtio granpyramider har planterats i barockträdgården. Ett miljonprojekt som ska bevara det arkitektoniska värdet.

Det personliga mötet

Destination Östersund driver Visit Östersund Turistcenter som är auktoriserad av Visita.

Vi är ett välbesökt Turist Center med stor andel internationella besökare under hela året.

Vi tror på det personliga mötet och i en värld som ibland består av alltför många valmöjligheter söker allt fler besökare inspiration i form av personliga rekommendationer.

Visit Östersund Turistcenters besökare når oss genom att komma in till oss, via telefon, mail, chat och våra sociala medier (där vi även svarar kvällar och helger).

Vår webb uppdateras dagligen, vi vill vara aktiva i våra egna och andras sociala kanaler samt fyller den officiella evenemangskalendern.

Målet är att få fler nöjda gäster som stannar längre i Östersund och som i sin tur rekommenderar släkt och vänner att besöka oss.

Intåget 1523

Midsommar 2023 var det 500 år sedan Gustav Eriksson gjorde sitt intåg i Stockholm efter ett mer än två år långt krig. Det vill vi fira med ett stort reenactment av intåget i en historisk parad som kommer involvera många olika grupper av deltagare, alla med anknytning till dagen och tiden.

Så här firades 500-årsdagen av Stockholms befrielse och Sveriges självständighet!

https://www.vasasintag2023.se/