Landshövding i Uppsala län och ståthållare på Uppsala slott 1830 - 1862
Porträttet hänger i Ulls hus på Campus Ultuna
Kors, vad den Kraemer är bra för staden!
Han bygger broar och planterar trän.
Längs utmed ån, där du ser Promenaden,
betade fordom några magra fän
Och där i Hamnen, som förr stod öde,
undsätts nu hela Uppsala län.
Kors, vad den Kraemer är bra för staden!
Han bygger broar och planterar trän
Ur Glunt No 4 av Gunnar Wennerberg
Robert von Kraemer och hans hustru Maria Charlotta var mycket sociala och skapade en positiv atmosfär på slottet som spred sig i stan.
Landshövdingens militär karriär hade gett honom många värdefulla kontakter och både Karl XIV Johan och kronprins Oscar var nära bekanta. När sönerna kom hit för att studera var slottet och familjen en självklar mötesplats.
Familjen hade ett stort nätverk och deltog i kretsarna kring Erik Gustaf Geijer, Gunnar Wennerberg, P D Atterbom och Malla Silfverstolpe m fl. Även Fredrika Bremer, H C Andersen och Jenny Lind när de var på besök i Uppsala
Satte sig grundligt in i sitt nya ämbete. Det fanns tvivlare – skulle en militär kunna ….?
Undervisades dagligen i flera månader – av kammarrådet Julin.
Fick inblick i länets tillstånd och i de löpande ärenden som föreläggs en landshövding
1831 - Närvarande, som ordförande, vid alla taxeringskommittéer
Fick noggrann kännedom om egendomars läge, värde och ägare, till nytta vid prövningskommittéerna
Genomgång med tjänstemännen på slottet - fann en kassabrist på 4 500 riksdaler mm
Tog fram långsiktiga planer
1830 - Skogsrannsakningar i 17 häradsallmänningar o 6 kronoparker. Det skedde oftast ridande - i sällskap med kronobetjäningen. Länsman saknades under en insats - han var ovan att rida och hade fått skavsår på magen - fick ge upp. Stora missbruk upptäcktes och beivrades. Flera djärva rån och poströverier hade skett i skogarna. Lät genom budkavle sammankalla allmogen till skallgång. Anförde själv kedjorna. Lyckades - under hetsjakt - gripa 22 förrymda fångar.
Bildade gatuföreningar - breddade och stenlade gatorna och anlade trottoarer. Planterade träd – kastanjerna längs ån är ett exempel. Arganska oljelyktor hängdes upp 1833 - Lyste ”alla kvällar då månen inte lyste”
1860 - Gasverket togs i bruk, 171 gaslyktor sattes ut, skapade en betydligt mera ”upplyst” stad
Robert von Kraemer var en driftig landshövding och länet fick en stark utveckling under hans tid.
Nya planteringar, muddrade farleder, sjösänkningar, geologiska undersökningar, brandstodsbolag för att nämna några satsningar.
Det la grunden till Ultuna, SGU, Länsförsäkringar och Kappen i Örsundsbro och utgjorde många värdefulla insatser under de nödår som drabbade länet.
"Om den uppskattning som kom Kraemer till del, vittnar bl a Landshöfding von Kraemer:s understödsfond för missväxtskadade inom Uppsala län, som hushållningssällskapet bildade genom insamling vid Kraemers avgång som ordförande januari 1863; Kraemer tillsköt själv ett betydande belopp."
Anna Williams skriver: Sommaren 1855 firades hans 25 år som landshövding. Uppvaktades överdådigt i dagarna tv med minnespeng i guld, folkfest, tal, avtäckning av porträtt i olja i Rådhuset, körsång, kanonsalut och sexa i Botaniska trädgården. "Herr Landshövdingen bars därefter under sång genom trädgården och efter lifliga hurrarop för dagens firade hjelte åtskildes man omkring kl.11 på aftonen."
Samma år valdes von Kraemer in som hedersledamot i Kungl. Vetenskaps-Societeten. Invalet skulle snabbt visa sig vara lyckosamt. I februari 1568 kunde man konstatera att han sammanlagt bidragit med 3 000 rdr rmt. (Hans Ellegren)
"För åkerbruket och många andra näringsgrenar har vår Landsherre gjort mer än alla hans företrädare"
När den åldrige Kraemer tänkte över sitt liv hade han många olika minnes-bilder av upplänningarnas tacksamhet att glädjas åt. "Bland de många bevis på erkänsla och välvilja som jag under min långa tjänstetid rönt ... framstår kanhända bjärtast för mitt minne en enkel gärd. Till mig kom nämligen en sommarmorgon på Taxnäs efter det svåra missväxtåret en deputation av länets allmoge, anförd av en gammal häradsdomare. Han sade bland annat: Vi bönder, vi förstå oss inte på att lägga våra ord granna och icke ha vi något att ge och bjuda på, men vi lova att vi skola läa våra barn välsigna Edert namn."
I början av 1800-talet fanns det i Uppsala bara två broar över Fyrisån, Dombron och Nybron. Den gamla Islandsbron förstördes vid vårflödet i ån 1692 och återuppfördes inte förrän 1841 på von Kræmers initiativ.
Tre broar Västgötaspången, Islandsbron och Järnbron byggdes under von Kræmers tid, med tre olika finansiärer.
”Längs utmed ån där Du ser promenaden betade fordom några magra fän….”Det är alltså promenaden från Flustret och ner mot Ulleråker som samme Kræmer lät anlägga och trädplantera i samband med att han såg till att Stadsträdgården anlades.
”Landshövdingens hage” blir promenadplats
Allé med lönnar och almar planterades längs Fyrisån - Strömparterren
Lät fylla igen lergropar och grustag i slottsbacken
Bekostade området sydväst om slottet - rosor runt slottet
Bokarna i Bleke backe
Alléer utmed infartsvägarna – makadamiserades
1862 – Uppsala Trädgårdssällskap - Experimentfält
Kongl. Svenska Landtbruks-Academien inrättades av Karl XIII, på förslag av kronprinsen Karl Johan den 28 december 1811 och installerades den 28 januari 1813 som ett organ för lanthushållningens främjande i Sverige. På mötet, som hölls på Vetenskapsakademiens hus vid Stora Nygatan i Gamla Stan, började en av talarna med: Mina Herrar. Jag har föreslagit Konungen att stifta en Landtbruksakademie. Hans Majestät har gillat mitt förslag, och utnämner mig till Academiens Praeses. Talaren var alltså kronprinsen Karl Johan. Sedan dess har Akademien haft en årlig högtidssammankomst detta datum.
För att markera skogsbrukets betydelse fick akademien den 1 januari 1956 namnet Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien
Lantbruket var prioriterat område, Sverige måste till och med importera smör. 1848 inrättas Ultuna lantbruksinstitut på initiativ av Robert von Kraemer och Johan Arrhenius. Där fanns tidigare både lantbruksskola och lantbruksläroverk.
Kungsgården uppläts åt Ultuna lantbruksinstitut för bostäder, lärosalar och matsal. Kraemer var ordförande 1848-1864. Under åren 1856-1864 byggs Ladugården med flyglar
"För åkerbruket och många andra näringsgrenar har vår Landsherre gjort mer än alla hans företrädare"
Granar från 1700-talet
Femtio granpyramider har planterats i barockträdgården. Ett miljonprojekt som ska bevara det arkitektoniska värdet.
Årets hedersupplänning är Ulf Landegren
2023 års utmärkelse tilldelas forskaren och entreprenören Ulf Landegren. Ulf Landegren, professor i molekylärmedicin vid Uppsala universitet, har i sin forskning varit en pionjär inom utvecklingen av tekniker som varit av central betydelse för att studera genetisk variation och uttrycket av genernas produkter i form av proteiner. Hans banbrytande arbete har haft stort inflytande inom områden som cancerforskning, genetiska sjukdomar och infektionsdetektion.
Med sitt forskarteam har han byggt en svårslagen patentportfölj, uppfinningar som i sin tur lagt grund för en rad framgångsrika företag. Han har varit en viktig mentor och inspirationskälla för många unga forskare och en förebild för att finna vägar för att forskningen ska leda till både samhällsnytta och utveckling av nya företag. Med sin starka lokala förankring har Ulf också betytt mycket för Uppsala universitet och Uppsala län.
Vernissage 29 september
Fotoutställningen Som vem som helst belyser människor med Downs syndrom och frågor om allas lika värde genom att lyfta fram personen snarare än diagnosen.
Utställningen genomförs som en del av kampanjen Vi ❤ Rocktober som pågår under hela oktober på Skandia Fastigheters köpcentrum runt om i landet. Rocktober som firas globalt under oktober, är också känd som Down Syndrome Awareness Month och syftar, precis som namnet skvallrar om, till att öka allmänhetens medvetenhet om vad Downs syndrom är. Men också vad det inte är. Genom att öka förståelsen och kunskapsnivån bidrar Rocktober både till att förändra attityder och att bemöta fördomar.
Fira Sverige 500 år den 6:e juni 2023
Under 2023 firar Sverige 500 års jubileum. Det är då 500 år sedan Gustav Vasa valdes till Sveriges kung den 6 juni vid riksmötet i Strängnäs. Där och då blev Sverige självständigt och har varit det sen dess. Därför firar vi varje år Sveriges nationaldag den 6 juni.
https://sverige500ar.se
2023 uppmärksammar vi att det är 500 år sedan Gustav Eriksson blev vald till Sveriges kung. Här har vi samlat spännande läsning om Gustav Eriksson och de fastigheter som har anknytning till hans liv och värv.
https://sfv.se/upptack-mer/gustav-vasa/
Gustav Vasa 500 år
På Vasaborgen Gripsholm, med landets bäst bevarade miljöer från Vasakungarnas tid, uppmärksammas Vasajubileet genom föredrag, konsertserie och temavisningar.
2023 är ett jubileumsår för Sverige i dubbel bemärkelse. H.M. Konungen firar 50 år på tronen och det är 500 år sedan Gustav Vasa valdes till Sveriges kung vid riksmötet i Strängnäs den 6 juni 1523 – en händelse som fick stor betydelse för Sveriges utveckling.
– Femhundraårsminnet av kungavalet i Strängnäs sätter strålkastarljuset på Gripsholm, som nationalmonument och som det slott i Sverige som mer än något annat förknippas med Gustav Vasa. Ur alla vinklar blir han belyst och diskuterad under 2023.
Nytt konstverk i Mariefred.
Det var här han valdes till kung - för 500 år sedan - det som firas runt om i Sverige i år.
https://www.strangnas.se/uppleva-och-gora/500-arsresan
Midsommar 2023 är det 500 år sedan Gustav Eriksson Vasa gjorde sitt intåg i Stockholm efter ett mer än två år långt krig. Det vill vi fira med ett stort reenactment av intåget i en historisk parad som kommer involvera många olika grupper av deltagare, alla med anknytning till dagen och tiden.
Så här firades 500-årsdagen av Stockholms befrielse och Sveriges självständighet!
https://www.vasasintag2023.se/