Landshövding i Uppsala län och ståthållare på Uppsala slott 1830 - 1862
Porträttet hänger i Ulls hus på Campus Ultuna
Kors, vad den Kraemer är bra för staden!
Han bygger broar och planterar trän.
Längs utmed ån, där du ser Promenaden,
betade fordom några magra fän
Och där i Hamnen, som förr stod öde,
undsätts nu hela Uppsala län.
Kors, vad den Kraemer är bra för staden!
Han bygger broar och planterar trän
Ur Glunt No 4 av Gunnar Wennerberg
Robert von Kraemer och hans hustru Maria Charlotta var mycket sociala och skapade en positiv atmosfär på slottet som spred sig i stan.
Landshövdingens militär karriär hade gett honom många värdefulla kontakter och både Karl XIV Johan och kronprins Oscar var nära bekanta. När sönerna kom hit för att studera var slottet och familjen en självklar mötesplats.
Familjen hade ett stort nätverk och deltog i kretsarna kring Erik Gustaf Geijer, Gunnar Wennerberg, P D Atterbom och Malla Silfverstolpe m fl. Även Fredrika Bremer, H C Andersen och Jenny Lind när de var på besök i Uppsala
Satte sig grundligt in i sitt nya ämbete. Det fanns tvivlare – skulle en militär kunna ….?
Undervisades dagligen i flera månader – av kammarrådet Julin.
Fick inblick i länets tillstånd och i de löpande ärenden som föreläggs en landshövding
1831 - Närvarande, som ordförande, vid alla taxeringskommittéer
Fick noggrann kännedom om egendomars läge, värde och ägare, till nytta vid prövningskommittéerna
Genomgång med tjänstemännen på slottet - fann en kassabrist på 4 500 riksdaler mm
Tog fram långsiktiga planer
1830 - Skogsrannsakningar i 17 häradsallmänningar o 6 kronoparker. Det skedde oftast ridande - i sällskap med kronobetjäningen. Länsman saknades under en insats - han var ovan att rida och hade fått skavsår på magen - fick ge upp. Stora missbruk upptäcktes och beivrades. Flera djärva rån och poströverier hade skett i skogarna. Lät genom budkavle sammankalla allmogen till skallgång. Anförde själv kedjorna. Lyckades - under hetsjakt - gripa 22 förrymda fångar.
Bildade gatuföreningar - breddade och stenlade gatorna och anlade trottoarer. Planterade träd – kastanjerna längs ån är ett exempel. Arganska oljelyktor hängdes upp 1833 - Lyste ”alla kvällar då månen inte lyste”
1860 - Gasverket togs i bruk, 171 gaslyktor sattes ut, skapade en betydligt mera ”upplyst” stad
Robert von Kraemer var en driftig landshövding och länet fick en stark utveckling under hans tid.
Nya planteringar, muddrade farleder, sjösänkningar, geologiska undersökningar, brandstodsbolag för att nämna några satsningar.
Det la grunden till Ultuna, SGU, Länsförsäkringar och Kappen i Örsundsbro och utgjorde många värdefulla insatser under de nödår som drabbade länet.
I början av 1800-talet fanns det i Uppsala bara två broar över Fyrisån, Dombron och Nybron. Den gamla Islandsbron förstördes vid vårflödet i ån 1692 och återuppfördes inte förrän 1841 på von Kræmers initiativ.
Tre broar byggdes under von Kræmers tid, med tre olika finansiärer.
”Längs utmed ån där Du ser promenaden betade fordom några magra fän….”Det är alltså promenaden från Flustret och ner mot Ulleråker som samme Kræmer lät anlägga och trädplantera i samband med att han såg till att Stadsträdgården anlades.
”Landshövdingens hage” blir promenadplats
Allé med lönnar och almar planterades längs Fyrisån - Strömparterren
Lät fylla igen lergropar och grustag i slottsbacken
Bekostade området sydväst om slottet - rosor runt slottet
Bokarna i Bleke backe
Alléer utmed infartsvägarna – makadamiserades
1862 – Uppsala Trädgårdssällskap - Experimentfält
Kongl. Svenska Landtbruks-Academien inrättades av Karl XIII, på förslag av kronprinsen Karl Johan den 28 december 1811 och installerades den 28 januari 1813 som ett organ för lanthushållningens främjande i Sverige. På mötet, som hölls på Vetenskapsakademiens hus vid Stora Nygatan i Gamla Stan, började en av talarna med: Mina Herrar. Jag har föreslagit Konungen att stifta en Landtbruksakademie. Hans Majestät har gillat mitt förslag, och utnämner mig till Academiens Praeses. Talaren var alltså kronprinsen Karl Johan. Sedan dess har Akademien haft en årlig högtidssammankomst detta datum.
För att markera skogsbrukets betydelse fick akademien den 1 januari 19565 namnet Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien
Lantbruket var prioriterat område, Sverige måste till och med importera smör. 1848 inrättas Ultuna lantbruksinstitut på initiativ av Robert von Kraemer och Johan Arrhenius. Där fanns tidigare både lantbruksskola och lantbruksläroverk.
Kungsgården uppläts åt Ultuna lantbruksinstitut för bostäder, lärosalar och matsal. Kraemer var ordförande 1848-1864. Under åren 1856-1864 byggs Ladugården med flyglar
Slottet som ligger ståtligt på Kasåsen började byggas på 1540-talet av Gustav Vasa. Det var tänkt som en befästning och byggdes med den senaste tekni-ken från Italien,
Skytteanum har fått sitt namn efter Johan Skytte som var den som skänkte gården 1622 som bostad till den nyinrättade skytteanska professuren.
Underbara kvarter att vandra i.
Här finns informativa skyltar och du kan läsa var olika författare har bott, även en rackare.
Öfre Slottsgatans byalag fortsätter att vårda området de kämpade för och lyckades rädda.
Studentområdet Rackarberget ligger nära, där bor andra rackare.
Låt Edlingska gården bli utgångs-punkt för din vandring - eller flera om du inte hinner/orkar allt på en gång.
Runt hörnet, på Kyrkogårdsgatan ligger Arrheniuska gården. Här har Agnes Wold vuxit upp liksom hennes morfar Svante Arrhenius. Gå in genom grinden och ta en stilla promenad förbi huset och ut på andra sidan.
Fortsätt Kyrkogårdsgatan (norrut) och du passerar Katedralskolan efter ett par kvarter. Därefter kommer du till Biotopia som du inte skall missa. Utanför museet står Hanna Belings Vildsvinsunge - och över hela glaspartiet mot Vasaparken finns Fågel, fisk eller mittemellan av Ulla Fries. Ute i parken står Roland Perssons Natura Armanium. Ett skåp för natursaker - alltså mycket att spana in.