Sidhuvudbild
Meny

Robin Fåhræus

Robin Fåhraeus Vissa personer lämnar bestående avtryck i Uppsala genom sitt liv och leverne. Det här handlar om två professorer som kom till Uppsala med sex års mellan-rum och initierade verksamheter som inte tillhörde de professioner som de anställts för, utan annat som även människor utanför akademien har kunnat njuta av ända sedan dess.

Den som kom först var Robin Fåhræus som 1928 kallades till en professur i patologi. Han var uppvuxen i en familj fylld av kultur och vackra föremål så när han såg att Rikssalen fortfarande låg i ruiner bestämde han sig för att den skulle återfå sin heder – landshövdingefruarnas torkvind skulle bli en bankettsal.

Slottsarkitekt Hans Matell har betonat att det i stort sett är en mans verk och förtjänst att rikssalen fick nytt liv. Stort tack till denne man, så viktig som Rikssalen är för Uppsala och slottet. Vilka härliga minnen den gett oss. Den 5 november 1932 invigdes den pampiga salen.

Robin Fåhræus har beskrivits som en person med avspänd elegans, som var driftig, ofta djupt försjunken i någon idé, totalt obekymrad av sådana bagateller som trafikregler.

Förgrundsgestalt i svensk medicin

Han var den förste att beskriva sänkan. Upptäckte tidigt skillnaden i hastigheten i sedimenteringen mellan blodkroppar hos gravida kvinnor.

Fåhræus hade stort intresse i läkekonstens historia, han menade att redan de gamla grekerna visste detta och att det låg till grund för åderlåtning.

Proteiner

Robin Fåhræus tillbringade tidigare en tid hos The Svedberg i Uppsala, i samband med att denne hade uppfunnit ultracentrifugen. Det första proteinet de lyckades mäta molekylvikten på var hemoglobin.

Robin Fåhræus var uppväxt i en mycket kulturell familj i Stockholm. Pappa Klas var stor konstsamlare och mamma Olga operasångerska och skådespelerska. De byggde ett magnifikt hus på Lidingö - Högberga - som fortfarande finns kvar, och där nuvarande ägarna har ett rum benämnt efter Robin.

Övrigt i Uppsala

Robin Fåhræus engagerade sig i olika projekt i Uppsala, bland annat i restaureringen av domkyrkan och Gustavianum och en pampig kateder skänkt av Carl Hårleman

Den patologiska institutionen, som han tillhörde, låg på Trädgårdsgatan. Den hade vuxit och var i behov av större lokaler. Lösningen blev en ny byggnad på nuvarande Dag Hammarskjölds väg. Fåhræus använde både arkitektoniska knep och personliga lösningar. Bland annat lät han bygga ett badrum i anslutning till sitt kontor.

Den andre

Den andre personen var Gregor Paulsson, professor i konsthistoria med konstteori från 1934. Han saknade sin golf och initierade att Upsala Golfklubb bildades och med sitt förflutna från anläggande av flera banor gjorde han detsamma här i Uppsala. Först banan i Norby och sedan den nya på Håmö gård som numera består av 3 enheter.

Han var ordförande i golfklubben under många år och efterträddes av Robin Fåhræus.
Den senare sprudlade av idéer, allt gick inte att genomföra som att anlägga en bana som den vid Via Appia i Rom. Historisk miljö som i Gamla Uppsala uppskattades inte i Uppsala.

Stubbe.jpg

Katolska Uppsala

Vilken underbar bild från Gamla Uppsala där påven Johannes Paulus II firade mässa den 9 juni 1989.
Foto Katolska kyrkan Olle Norling

Dagen i Uppsala inleddes med en ekumenisk gudstjänst i domkyrkan tillsammans med svenska biskopar, katolska kardinaler och biskopar liksom företrädare för svenska frikyrkor.

Ärkebiskopen Bertil Werkström inbjöd därefter till en mottagning i sitt hem

Läs mer om Påvebesöket under den rubriken på hemsidan

Claudia Goldin

Pristagaren som riktar fokus mot pappapremien
Uppmärksamheten kring Claudia Goldin är goda nyheter för jämställdheten
Johan Rudström UNT 11 okt 2023

Claudia Goldins tacktal på Nobelbanketten 10 december 2023

Snillen spekulerar 2023

Årets upplaga av Snillen spekulerar blev extra intressant tack vare den ovanligt jämna sammansättningen kvinnor och män. Lyssna på deras erfarenheter och misslyckande - som är så viktiga när man tar tillvara på resultatet

ARRENIUS & COMPANY

ArreniusoCompany.jpg

Missa inte detta vattenhål för kaffeälskare

Nobelpristagaren får egen cykelled

Under prisceremonin för årets alumn 2023 presenterade Uppsala universitets rektor att Nobelpristagaren Svante Pääbo ska få en egen cykelled i staden.

Dagens

Nu tänker vi på 25 maj 1643. Då kom herrarna Claes Fleming och Göran Gyllenstierna från rådet i Stockholm till allmänna rådstugan i Uppsala.

Deras besked blev en chock för uppsalaborna! Alla gator måste byggas om, tomter justeras, hus skulle rivas eller flyttas. Att protestera var fullständigt meningslöst.

Celsiushuset står kvar enligt den dåvarande gatudragningen

Ångström Advanced Battery Centre

Batterier som kan göra vindkraften effektivare, som kan sväljas i en tablett eller driva ett konstgjort skelett.

När hela världen nu elektrifieras har batterier blivit hårdvaluta

Bakom Kristina Edström står en XPS, ett röntgenfotoelektron-spektroskop som gör att forskarna kan närstudera batterikemin. Tekniken gav Kai Siegbahn Nobelpriset i fysik 1981 Foto: Roger Turesson

Milke Falk

Milke Falck firas med avskedskonsert efter 34 år i domkyrkan

Sista vilan

På naturkyrkogården Berthåga finns kvarter som upplåtits för olika religioner. Se kartan på sidan 11 i Tidningen Hopp Nr 1 2024

Krisinformation

Detta kan hända, så kan du förbereda dig

Det personliga mötet

Destination Östersund driver Visit Östersund Turistcenter som är auktoriserad av Visita.

Vi tror på det personliga mötet och i en värld som ibland består av alltför många valmöjligheter söker allt fler besökare inspiration i form av personliga rekommendationer.

Målet är att få fler nöjda gäster som stannar längre i Östersund och som i sin tur rekommenderar släkt och vänner att besöka oss.

Uppsala Stadsmission

För alla människors lika värde, rättigheter och möjligheter

Bli månadsgivare till Stadsmissionen och gör skillnad varje dag