Sidhuvudbild
Meny

Enköpings parker

Minipark i Enköping

Enköpings parker är kända långt utanför landets gränser. Grunden till denna framgång lades av förre stadsträdgårds-mästaren Stefan Mattsson.

Parkerna erbjuder en mångfald av perenna örter, lökar, gräs, exotiska träd och buskar. Mycket omtalad är Drömparken som gestaltades av holländaren Piet Oudolf. De spännande fickparkerna dyker upp på olika ställen i stan.

Enköpings parker är naturligtvis med i Tusen trädgårdar

Planera en resa som kombinerar parkerna i Enköping med parkerna och trädgårdarna i Uppsala.

Ett alternativ är att planera resan Uppsala-Enköping så att den börjar med det flerhundraåriga som Rudbeck och Linnés trädgård och avslutar med de nutida planteringarna i Enköpings parker. Doktor Westerlund knyter ihop det hela med sina goda råd.

Ett annat alternativ är att göra en Vårutflykt till de båda städerna - varför inte komma när magnoliorna blommar.I Grillby finns Anna Lindhs park. Den har uppkallats efter Anna Lindh som växte upp i Hacksta, en dryg mil från Grillby, men det var i Grillby hon gick i skola och det var här hon började sin politiska karriär. En lind planterades till hennes minne i samband med att parken invigdes.

Uppsalaslott0013.jpg

Slottet som ligger ståtligt på Kasåsen började byggas på 1540-talet av Gustav Vasa. Det var tänkt som en befästning och byggdes med den senaste tekniken från Italien, Konsten på Slottet kan ses vid olika evenemang och privata visningar

Skytteanum

DSCN3062.JPG

Skytteanum har fått sitt namn efter Johan Skytte som var den som skänkte gården 1622 som bostad till den nyinrättade skytteanska professuren.

Gårdslänga

GardslanganGeijersgarden.jpg

Övre Slottsgatan

Övre Slottsgatan Foto: B Nordenman

Underbara kvarter att vandra i.

Här finns informativa skyltar och du kan läsa var olika författare har bott, även en rackare. Byalaget fortsätter vårda området de lyckades rädda.

Studentområdet Rackarberget ligger nära, där bor andra rackare.

Edlingska hörnan

Edlingska gården Foto Scribo Låt Edlingska gården bli utgångs-punkt för din vandring - eller flera om du inte hinner/orkar allt på en gång.

Runt hörnet, på Kyrkogårdsgatan ligger Arrheniuska gården. Här har Agnes Wold vuxit upp liksom hennes morfar Svante Arrhenius. Gå in genom grinden och ta en stilla promenad förbi huset och ut på andra sidan.

Fortsätt Kyrkogårdsgatan (norrut) och du passerar Katedralskolan efter ett par kvarter. Därefter kommer du till Biotopia som du inte skall missa. Utanför museet står Hanna Belings Vildsvinsunge - och över hela glaspartiet mot Vasaparken finns Fågel, fisk eller mittemellan av Ulla Fries. Ute i parken står Roland Perssons Natura Armanium. Ett skåp för natursaker - alltså mycket att spana in.

På andra sidan

På andra sidan Kyrkogårdsgatan finns Ekonomikum där skydds-rummet gjorts om till två läsesalar - så läckert. På parksidan finns två konstverk av Liss Erikson - Manlig torso och Paret.

Till vänster om Ekonomikum ligger Musicum och Observatorieparken med det gamla Observatoriet.

Fortsätter man över S:t Johannesgatan kommer man till Gamla kyrkogården med vackra miljöer, konstverk och mycken historik.