Sidhuvudbild
Meny

Uppsalas parker

Runt om i staden finns olika parker och trädgårdar som alla har sin egen karaktär, växtlighet och konst. Du hittar de flesta via foldern Guide till 42 parker

Parkerna inbjuder till sköna promenader även under höst och vinter. De är omgivna av vackra historiska byggnader och där finns många konstverk.

Salabackes uterum

Den 17 juni 2018 invigdes Källparken med sin amfiteater och många möjligheter till aktiviteter, planteringar, Trefaldighetskälla och sittplatser.

Vandra runt i kvarteren - där finns t ex ett regnskydd á la Gunnar Leche och annat av hans skapelser. Salabackekyrkan ligger inte långt borta - altartavla av Bror Hjorth.

Stadsträdgården

Sprut-2.jpg Stadsträdgården är den största och kanske den mest besökte parken - som heter Stadsträdgården av historiska skäl. Du får veta mer under vandringen. Den är en oas som används av alla åldrar. Här finns gröna ytor som ger utrymmen för lek inklusive en fin handikappanpassad lekplats. Här finns ett rosarium, Lycksalighetens ö, fruktträdgård, många olika träd, perenner och vår- och sommarblommor.

Rosénparken

Magnolia x loebneri Rosénparken har blivit en mycket omtyckt oas, mitt i stan. Nils Rosén von Rosenstein barnmedicinens fader har gett namn åt parken.

Tidigt på våren blommar Magnolia x loebneri "Merril". Här finns även en vitpil, Salix alba och en kaukasisk vingnöt Pterocarya fraxinifolia.

Runt Rosénparken finns Upplandsmuseet, Saluhallen, Domkyrkan och alla vackra byggnader runt den, liksom St Eriks torg med sin källa.

Rosenparken-2.jpg Asptrappan lockar med sitt porlande.

Det finns bänkar under åkeröäppelträden - till vänster på fotot - framför avenbokhäcken

Det stora trädet i förgrunden är en kaukasisk vingnöt

Universitetsparken

Runsten Universitetsparken Universitetsparken har en stor samling träd och buskar av olika arter. Här finns runstenar och de har informativa skyltar, precis som träden. Erik Gustaf Geijer står staty i parken.

Runt parken finns Ärkebiskopsgården, Uppsala universitetshus, Skandalhuset,
SNerikes nationshus, Svenska kyrkans kansli, Ekermanska huset samt Museum Gustavianum
.

Artediparken

Artediparken har fått sitt namn efter Peter Artedi, som var samtida och en samarbetspartner med Carl von Linné. Linné och Artedi kom överens om att dela upp forskningsområdena så att de inte skulle behöva konkurrera med varandra. Linné fick ta botaniken och fåglarnas och insekternas zoologi, medan Artedi fick ta hand om fiskarna, groddjuren och reptilerna.

Peter Artedi anses vara grundare till iktyologin, den vetenskap som studerar fiskar.

Missa inte den kaukasiska vingnöten Pterocarya fraxinifolia när den blommar!

ODjuret vill gärna ha en klapp Här finns Katarina Sundkvist Zoharis ODjuret som syftar på kören OD och OD:s plats som finns framför KFUM-borgen där OD övar.

KFUM-borgen är det pampiga huset som byggdes av KFUM. Där finns numera företag, bostäder, restaurang och Alfvén-salen som fått sitt namn av Hugo Alfvén. Han var director musices vid Uppsala universitet och även ledare för OD.

Årummet

Fyrisån vid Hotell Hörnan Längs Fyrisån finns Årummet som inbjuder med sina sittplatser och vackra vyer. Det var länge sedan en u-båt siktades, men det finns intressanta miljöer och konst längs ån. Mycket att titta på, mycket att lära.

Hela Årummet är ett härligt område med bryggor, växter, skulpturer och bänkar där det bara är att slå sig ner, koppla av, njuta, ta en lunch- eller fikapaus.

Där finns bland annat vår berömda staty Jona som är uppvärmd vintertid.

Gotlandsparken

Fastlandets enda Gotlandsbagge Gotlandsbaggen - den enda på fastlandet - har Gotlands kommun donerat till Gotlands nation, som tack för förtjänstfullt ambassadörskap för ön.

Den står i Gotlandsparken, som är en minipark i Årummet med härliga bryggor och andra sittplatser.

Roterande klot

DSCN56862.jpg

Spårfinnare

Spårfinnare Eva Larsson Foto B Nordenman

Årummet

Fyrisån bidrar starkt till trivseln i centrala Uppsala och dess omgiv-ningar. Den kan inte fullt ut mäta sig med Seine, men här finns såväl kastanjer som bokstånd och husbå-tar längs stränderna. Bryggor, ser-veringar och parkbänkar ger möjlig-heter till mysiga möten, till prome-nader och olika typer av aktiviteter längs stränderna.

Vandra längst Fyrisån

Årummet vid Hörnan Foto B Nordenman Anders Allard är en skicklig fotograf som vandrat längs åns båda sidor. Sträckan Islandsbron - Vindbron och tillbaka som mäter 5-6 km.
.
Följ med på hans vandring. Klicka upp bilderna till helskärm och följ med på promena-den.

Vyer kring Fyrisån

Foto Anders Allard

Längs vägen...

Vandringen börjar mellan Flustret som är en anrik restaurang vackert belägen vid Svandammen.och Pumphuset och fortsätter genom Stadsträdgården.ner till Vindbron.
Vill du ta del av historiken - läs Sribos genomgång.