Sidhuvudbild
Meny

Uppsalas parker

Runt om i staden finns olika parker och trädgårdar som alla har sin egen karaktär, växtlighet och konst. Du hittar de flesta via foldern Guide till 42 parker

Parkerna inbjuder till sköna promenader även under höst och vinter. De är omgivna av vackra historiska byggnader och där finns många konstverk.

Rosénparken

Magnolia x loebneri Rosénparken har blivit en mycket omtyckt oas, mitt i stan. Nils Rosén von Rosenstein barnmedicinens fader har gett namn åt parken.

Tidigt på våren blommar Magnolia x loebneri "Merril". (Se bilden). Här finns även en vitpil, Salix alba och en kaukasisk vingnöt Pterocarya fraxinifolia.

Runt Rosénparken finns Upplandsmuseet, Saluhallen, Domkyrkan och alla vackra byggnader runt den, liksom St Eriks torg med sin källa.

Rosenparken-2.jpg Asptrappan lockar med sitt porlande.

Det finns bänkar under åkeröäppelträden - till vänster på fotot - framför avenbokhäcken

Det stora trädet i förgrunden är en kaukasisk vingnöt

Artediparken

Artediparken har fått sitt namn efter Peter Artedi, som var samtida och en samarbetspartner med Carl von Linné. Linné och Artedi kom överens om att dela upp forskningsområdena så att de inte skulle behöva konkurrera med varandra. Linné fick ta botaniken och fåglarnas och insekternas zoologi, medan Artedi fick ta hand om fiskarna, groddjuren och reptilerna.

Peter Artedi anses vara grundare till iktyologin, den vetenskap som studerar fiskar.

Missa inte den kaukasiska vingnöten Pterocarya fraxinifolia när den blommar!

ODjuret vill gärna ha en klapp Här finns Katarina Sundkvist Zoharis ODjuret som syftar på kören OD och OD:s plats som finns framför KFUM-borgen där OD övar.

KFUM-borgen är det pampiga huset som byggdes av KFUM. Där finns numera företag, bostäder, restaurang och Alfvén-salen som fått sitt namn av Hugo Alfvén. Han var director musices vid Uppsala universitet och även ledare för OD.

Årummet

Fyrisån vid Hotell Hörnan Längs Fyrisån finns Årummet som inbjuder med sina sittplatser och vackra vyer. Det var länge sedan en u-båt siktades, men det finns intressanta miljöer och konst längs ån. Mycket att titta på, mycket att lära.

Hela Årummet är ett härligt område med bryggor, växter, skulpturer och bänkar där det bara är att slå sig ner, koppla av, njuta, ta en lunch- eller fikapaus.

Där finns bland annat vår berömda staty Jona som är uppvärmd vintertid.

Gotlandsparken

Fastlandets enda Gotlandsbagge Gotlandsbaggen - den enda på fastlandet - har Gotlands kommun donerat till Gotlands nation, som tack för förtjänstfullt ambassadörskap för ön.

Den står i Gotlandsparken, som är en minipark i Årummet med härliga bryggor och andra sittplatser.

Salabackes uterum

Den 17 juni 2018 invigdes Källparken med sin amfiteater och många möjligheter till aktiviteter, lekpark, fina planteringar, Trefaldighetskälla och sittplatser.

Vandra runt i kvarteren - där finns t ex ett regnskydd á la Gunnar Leche och annat av hans skapelser. Salabackekyrkan ligger inte långt borta - altartavla av Bror Hjorth.

Uppsalaslott0013.jpg

Slottet som ligger ståtligt på Kasåsen började byggas på 1540-talet av Gustav Vasa. Det var tänkt som en befästning och byggdes med den senaste tekniken från Italien, Konsten på Slottet kan ses vid olika evenemang och privata visningar

Skytteanum

DSCN3062.JPG

Skytteanum har fått sitt namn efter Johan Skytte som var den som skänkte gården 1622 som bostad till den nyinrättade skytteanska professuren.

Gårdslänga

GardslanganGeijersgarden.jpg

Övre Slottsgatan

Övre Slottsgatan Foto: B Nordenman

Underbara kvarter att vandra i.

Här finns informativa skyltar och du kan läsa var olika författare har bott, även en rackare. Byalaget fortsätter vårda området de lyckades rädda.

Studentområdet Rackarberget ligger nära, där bor andra rackare.

Edlingska hörnan

Edlingska gården Foto Scribo Låt Edlingska gården bli utgångs-punkt för din vandring - eller flera om du inte hinner/orkar allt på en gång.

Runt hörnet, på Kyrkogårdsgatan ligger Arrheniuska gården. Här har Agnes Wold vuxit upp liksom hennes morfar Svante Arrhenius. Gå in genom grinden och ta en stilla promenad förbi huset och ut på andra sidan.

Fortsätt Kyrkogårdsgatan (norrut) och du passerar Katedralskolan efter ett par kvarter. Därefter kommer du till Biotopia som du inte skall missa. Utanför museet står Hanna Belings Vildsvinsunge - och över hela glaspartiet mot Vasaparken finns Fågel, fisk eller mittemellan av Ulla Fries. Ute i parken står Roland Perssons Natura Armanium. Ett skåp för natursaker - alltså mycket att spana in.

På andra sidan

På andra sidan Kyrkogårdsgatan finns Ekonomikum där skydds-rummet gjorts om till två läsesalar - så läckert. På parksidan finns två konstverk av Liss Erikson - Manlig torso och Paret.

Till vänster om Ekonomikum ligger Musicum och Observatorieparken med det gamla Observatoriet.

Fortsätter man över S:t Johannesgatan kommer man till Gamla kyrkogården med vackra miljöer, konstverk och mycken historik.